Är du nervös inför uppträdanden?

Välj utbildningsprogram

Sök utbildningsprogram

Kandidatprogrammen

Magister- och licentiatprogrammen

Doktorandprogrammen

Återställ

Hjärtat bultar, händerna svettas, rodnaden stiger på kinderna och det vänder sig i magen. Kanske du är nervös, känner ångest och är rädd för att du måste uppträda. Låter det bekant? Nästan alla av oss känner nervositet inför ett uppträdande, och det är helt naturligt: vi får vara nervösa och det är inget att skämmas över.

Med hjälp av nervositeten

En liten nervositet innan ett uppträdande är ofta bara bra. Det håller dig à jour, ger mer vakenhet och uppmuntrar dig till att göra ditt bästa. Och även om du är jättenervös syns det sällan utanpå.

Fånge i nervositeten? Sök hjälp i tid!

Nervositeten blir en börda då den hindrar dig från att till exempel ta del av sociala evenemang som annars verkar intressanta. Eller om du på grund av nervositeten inte deltar i en kurs där man måste hålla ett muntligt föredrag.

Universitetet erbjuder kurser i muntlig kommunikation skräddarsydda för personer som lider av talängslan. Under kurserna lär deltagarna sig bland annat bygga upp sin kommunikatörsbild och identifiera och analysera sin nervositet. Du kan även kontakta studiepsykologerna som erbjuder grupper kring studierelaterad nervositet och ångest.

Om rädslan för sociala situationer eller föredrag börjar begränsa ditt liv ska du kontakta SHVS och boka tid hos en allmänläkare eller en (rådgivande) psykolog, som utifrån diskussionen väljer bäst behandling för dig.

Mer information om talängslan, hur vanligt det är och om hur det går att underlätta situationen samt litteratur i ämnet finns här.