Det är värt att lära sig att göra anteckningar för att få ut allt av föreläsningarna. Anteckningarna är också ett hjälpmedel för lärande. Tydliga och strukturerade anteckningar och tankekartor bidrar till att på lång sikt återkalla det viktigaste innehållet i en föreläsningsserie. Även anteckningar om litteraturen hjälper till att repetera inför en tentamen.
Att göra anteckningar
Anteckningar hjälper till att skapa en helhetsbild av det som studeras och att repetera det. Föreläsningsanteckningarna återkallar i minnet saker som framförts också under en lång föreläsningsserie. Anteckningarna om litteraturen fungerar i sin tur som hjälp när du repeterar saker inför en tentamen.
När man lyssnar på en föreläsning hinner man inte nödvändigtvis – och behöver inte – skriva hela meningar. I allmänhet betonar föreläsaren viktiga saker med sitt tonfall, upprepar dem eller skriver upp dem, vilket gör det lättare för den som lyssnar att uppfatta huvudsaken.
Föreläsningsanteckningar kan göras på många sätt – som en traditionell punktuppställning eller som en s.k. tankekarta, som är anteckningar i visuell form.
Anteckningarnas ABC
A. Om du vet ämnet för föreläsningen på förhand kan du förbereda dig genom att fundera på vad du känner till om ämnet och vad du vill veta om det.
B. Reservera lämpliga verktyg för att göra anteckningar. Använd ett tillräckligt stort häfte eller ett tillräckligt stort block och en penna som skriver bra.
C. Koncentrera dig aktivt på att lyssna. Skriv inte så mycket att du inte hinner tänka.
D. Skriv kortfattat i punkter de huvudfrågor och viktiga begrepp som föreläsaren betonar. Skriv inte långa, mångordiga meningar direkt ur föreläsarens tal.
E. Anteckna sakerna som egna helheter och gör en tydlig åtskillnad mellan huvud- och underpunkter, så att du lätt kan uppfatta förhållandena och hierarkin mellan dem. Skriv tillräckligt luftigt för att senare kunna komplettera om det behövs. Försök skriva läsligt.
F. För åskådlighetens och tidsbesparingens skull kan du också använda symboler och förkortningar:
-> vilket leder till...
blixtsymbol (↯): kritik
>< i motsats till föregående
(<-)jämför med tidigare
E1: exempelfall 1
G. Hitta på egna symboler! Anteckningarna är för dig själv, så de får vara personliga.
H. Du kan också kortfattat skriva ner dina egna frågor och tankar. Skilj på det som föreläsaren sagt och dina egna tankar.
I. Försök inte i onödan kopiera de figurer eller scheman som föreläsaren presenterar, utan anteckna den väsentliga informationen med några ord.
J. Om du är osäker på rubriken för en ämneshelhet eller om något annat är oklart, fråga genast föreläsaren.
K. Gå gärna igenom dina anteckningar omedelbart efter föreläsningen. Då är det lätt att lägga till saker som saknas eller förtydliga anteckningarna – senare är det mycket svårare. Testa om du med hjälp av dina anteckningar kan återge det viktigaste innehållet i föreläsningen.
Tankekarta
En tankekarta (mind map) innebär att man gör upp en skiss över nyckelord som sammanfogas med olika streck, färger eller figurer. Det är en hierarkisk karta av en sidas storlek, och genom att följa kartan omvandlas huvudsaken till en serie underpunkter. Med tankekartan kan du i princip ersätta flera sidors anteckningar eller använda den vid sidan av dina traditionella anteckningar som en karta som lättare får dig att minnas helheter och sammanhang.
Tankekartans ABC
A. Reservera ett tillräckligt stort papper (t.ex. A3) och pennor av olika storlek och färg.
B. Börja från papprets mitt, dvs. skriv ämnet (utgångsbegreppet) mitt på pappret med stora bokstäver så att det sticker ut och ringa eller ram in det.
C. Rita eller beskriv ämnet ovanför eller under mittpunkten i mitten eller använd hela pappret för att skriva saker runt mitten.
D. Rita linjer utåt från mittpunkten. Rita inte för stort för att allt det väsentliga ska rymmas på pappret.
E. Varje linje du ritar ska ha en koppling till bilden i mitten eller till en annan linje.
F. Skriv nyckelord ovanför linjerna eller rita bilder eller tydliga symboler. Använd inte meningar, försök ha korta ord.
G. Om du behöver göra extra anteckningar för någon punkt, kan du skriva dem t.ex. i kartans kant och förse dem med en pil eller en hänvisning till punkten i fråga.
H. Använd olika linjer och färger för att betona viktiga frågor, sammanhang eller prioritetsordning mellan olika saker.