Finansiering av ditt utbyte

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Den som åker på studentutbyte kan få både mobilitetsstipendium och studiestöd för studier utomlands. Om du åker på utbyte genom något av utbytesprogrammen vid Helsingfors universitet behöver du i allmänhet inte betala terminsavgiften vid utbytesuniversitetet. Ofta måste du ändå själv betala boende, studiematerial, eventuella språktest och visumavgifter.

Mobilitetsstipendium för studentutbyte

Om du åker på utbyte inom ramen för Helsingfors universitets utbytesavtal betalar Enheten för internationellt utbildningssamarbete dig ett mobilitetsstipendium. Undantag är Nordplus-programmets utbyten och utbyten till Schweiz, där stipendiet betalas av ett nätverk eller den mottagande institutionen.

Mobilitetsstipendiet är en engångsbetalning som främst är avsedd att täcka resekostnader. Du kan endast få endast ett mobilitetsstipendium per utbyte.

Stipendiets storlek bestäms årligen. Beslutet om stipendiebeloppet för läsåret som börjar den följande hösten fattas alltid före februari.

Mobilitetsstipendiet är inte beskattningsbar inkomst, vilket betyder att FPA inte beaktar det i inkomstkontrollen för studiestöd.

Erasmus+ -mobilitetsstipendier för semesterutbyte, kort utbyte i flerform samt tilläggsstöd

Erasmus-studentutbyten i Europa: semesterutbyten, kortvarig mobilitet i flerform, tilläggsstöd för grönt utbyte, för studerande med begränsade möjligheter samt inkluderingsstöd

Erasmus+ -mobilitetsstipendiet bestäms utgående från utbytets längd i dagar och utbytesdestinationen. Europeiska unionen har fastställt landgrupperna på basis av prisnivån och Utbildningsstyrelsen fastställer årligen stipendiets storlek per landgrupp.

Stipendiet utbetalas för den tid som studenten ska vara fysiskt närvarande i den mottagande högskolan. Till den tiden räknas introduktionen som ordnas av utbytesuniversitetet, kursundervisningen och de första tentamina som följer omedelbart därpå. Språkkursen som ordnas vid utbytesuniversitetet före utbytet räknas huvudsakligen inte som en del av utbytet om det i språket erbjuds en OLS-språkkurs. Läs mer om OLS-språkkursen här.

Observera att minimitiden för ett s.k. långvarigt Erasmus-utbyte är två månader. Om den verkliga längden på utbytet är mindre än minimikravet, anses utbytet ha blivit annullerat och hela stipendiet måste återbetalas.

Erasmus stipendiebelopp för långvarigt utbyte för läsåret 2023-2024:

Utbytesdestination Stipendium/dag
Danmark, Irland, Island, Liechtenstein, Luxembourg, Norge, Sverige, Storbritannien 18 €
Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, Österrike 16,33 €

Efter utbytet kontrolleras utbytesperiodens verkliga längd från Letter of Confirmation -dokumentet. Om utbytet är kortare än planerat, återkrävs överskottet efter utbytet.

Villkoret för Erasmusstipendiet är att studenten genomför 5 studiepoäng per månad, dvs. under 30 dagar. Ofullständiga månader påverkar inte studiepoängskravet. Om utbytets längd t.ex. är 130 dagar (4 månader och 10 dagar), är villkoret för stipendiet att 20 studiepoäng genomförs vid utbytesuniversitetet.

Kortvarig Erasmus-mobilitet i flerform

Studerande kan få ett stipendium också för en kortvarig 5-30 dagars mobilitet i Erasmus -programländer (Länder i den ovanstående tabellen förutom Storbritannien). En kortvarig utbyte/praktik måste dock inkludera en obligatorisk virtuell del (förutom för doktorander)  Stipendiet betalas inte för dagarna i den virtuella delen. Man kan lägga till en resedag i början och slutet av utbytet (sammanlagt två dagar), vilka inräknas i utbytestiden och stipendiet. Erasmus-kortmobiliteten (inklusive virtuella delen) måste ge åtminstone 3 sp.

Stipendiet för Erasmus kortmobilitet för alla programländer är 79 €/dag för första 14 dygn och därefter 56 €/dag för dygn 15-30. 

Resestöd för grönt utbyte i Erasmus -programmet

I Erasmus+-utbyte är det möjligt att få resestöd, ifall studerande väljer att resa på ett miljövänligare sätt som har mindre utsläpp (t.ex. cykel, tåg, buss, samåkning med bil) och majoriteten av resan eller åtminstone hela tur- eller returresan sker på ett miljövänligare sätt  Observera att båtresandet räknas inte som miljövänligt.

Som resestöd för grön mobilitet betalas ut 50 € och utbytets längd kan innehålla max 4 extra resedagar. Resestöd för grön mobilitet kan betalas både för långvarig och kortvarig mobilitet.

Erasmusstipendium för studenter med begränsade möjligheter

Erasmus+ -programmet stöder även de studerande som har begränsade möjligheter att delta i mobilitet. I Finland inkulderar kategorin från och med läsåret 2022- 2023 följande grupper:

Sociala hinder (Social obstacles):

  • studenter med familj (studenter med minderåriga barn)
  • Anhörigvårdare (studenter som ansvarar för vården av en äldre, funktionshindrad eller sjuk anhörig och har ingått avtal om familjeomsorg med välfärdsområdet)

Handikapp (Disabilities):

  • studenter med EU:s funktionshinderkort eller en rättighet för det
  • handikappade och funktionshindrade studenter (minst medelsvår funktionsnedsättning)

Hälsoproblem (Health obstacles):

  • studenter med en allvarlig eller kronisk sjukdom (minst medelsvår funktionshinder)

Invandrarbakgrund (Migrant background):

  • Studenter med asyl- och flyktingbakgrund (studenten har ett flyktings resedokument eller ett uppehållstillstånd utfärdat på grund av internationellt eller tillfälligt skydd)

För studerande i dessa grupper åker till ett långvarigt utbyte betalas extrastipendium  250 € / 30 dagar (till Storbritannien gäller stödet enbart för studenter med barn och är 200 € / 30 dagar). I kortvarig mobilitet är stipendiesumman beroende av utbytets längd antingen 100 € (för utbyten mellan 5-14 dagar eller 150 € för utbyten mellan 15-30 dagar.

Stöd för mobilitet utan hinder och inkluderingsstöd

Stöd för mobilitet utan hinder är avsett att möjliggöra högskolestudier utomlands om något specialbehov orsakar extra utgifter för tiden utomlands som det inte går att få annat stöd för. Specialbehov kan uppstå t.ex. vid ett handikapp, fysisk eller psykisk sjukdom, personlig situation eller inlärningssvårighet. Bidrag kan beviljas för att kunna bo och röra sig utan hinder eller till specialarrangemang för att kunna studera utan hinder, som till exempel bidrag till läromedel, förberedande besök eller personliga assistenter.

Inkluderingsstöd beviljas utöver det normala utbytesstipendiet och baserar sig på verkliga kostnader. Med andra ord är det viktigt att motivera varför extra bidrag krävs för de kostnader som ansökan gäller just under utlandsperioden. Tilläggsbidrag kan inte sökas för kostnader som den studerande har även i hemlandet (såsom regelbunden medicinering), om kostnaderna inte är högre utomlands än i hemlandet. Om den sökande får ekonomiskt stöd exempelvis från FPA, ska det utredas i ansökan om utbetalningen av detta stöd fortsätter även under utlandsperioden. Ansökningsprocessen är helt konfidentiell. Ansökan görs tillsammans med Enheten för internationellt utbildningssamarbete och ska göras i god tid, gärna senast 6 månader innan utbytet. Förutom bidragsansökan, kan det ta tid exempelvis att söka information och säkerställa specialarrangemang vid den mottagande högskolan.

Ytterligare information, studerandes erfarenheter, en checklista för planeringen, instruktioner för ansökan och blanketter hittar du på Utbildningsstyrelsens sidor för inkluderingsstöd. Ifall du vill ansöka om inkluderingsstöd eller vill ha ytterligare information om saken, kontakta oss på studentexchange@helsinki.fi.

Erasmus+ stipendium för global mobilitet

Erasmus+ stipendium för global mobilitet betalas ut till några utbytesuniversitet, som varierar årligen beroende på EU Kommissionens finansiering. I ansökningsomgången i oktober 2023 det finns Erasmus+ global mobilitet destinationer i Kenya, Benin, Egypten och Kanada (Kanada, Queen's University: 2 Erasmus+ global mobilitet stipendier). Destinationerna fastslås årligen före ansökningstidens början. Kontrollera från utbytesdestinationens information om det är fråga om stipendium för Erasmus+ global mobilitet eller inte. Det kan också finnas bilaterala utbytesdestinationer i samma land.

Erasmus+ -stipendiet för global mobilitet bestäms utgående från utbytets längd i dagar. Stipendiet utbetalas för den tid som studenten ska vara närvarande i den mottagande högskolan. Till den tiden räknas introduktionen som ordnas av utbytesuniversitetet, kursundervisningen och de första tentamina som följer omedelbart därpå. Observera att minimitiden för Erasmusutbytet är tre månader*.
Om den verkliga längden på utbytet är mindre än minimikravet, anses utbytet ha blivit annullerat och hela stipendiet måste återbetalas.
*Undantag utgörs av utbytesuniversitet där terminens officiella längd är kortare än tre månader.

Stipendiet består av resestöd samt uppehållsstöd. Uppehållsstödet 2023-2024 är 700 € / hel månad och ca 23 €/ dag för extra dagar.

Resestödbeloppet beror på distansen till utbytesdestinationen. Till exempel:

  • Egypten, Marocko: 530 €
  • Kenya, Benin, Kanada (Kanada: Queen's University 2 Erasmus+ global mobilitet stipendier): 820 €

Efter utbytet kontrolleras utbytesperiodens verkliga längd från din Letter of Confirmation. Om utbytet är kortare än planerat, återkrävs överskottet av stipendiet efter utbytet.

Villkor för mottagande av Erasmusstipendium är att studenten genomför 5 studiepoäng per månad, dvs. under 30 dagar. Ofullständiga månader påverkar inte studiepoängskravet. Om utbytets längd t.ex. är 130 dagar (4 månader och 10 dagar), är villkoret för stipendiet att 20 studiepoäng genomförs vid utbytesuniversitetet.

Mobilitetsstipendium för utbyte till Schweiz

Schweiz deltar inte i Erasmusprogrammet. Därför betalar schweiziska staten mobilitetsstipendiet även för inkommande utbytesstuderande och det betalas via utbytesuniversitetet.

Mobilitetsstipendium för Nordplus utbyten

Nordplus-nätverken ansöker om finansiering och ansvarar för stipendiebesluten själva. I stipendiet ingår reseunderstöd. Nätverken får själva besluta om stipendiets storlek. Beloppen nedan är maximibelopp.

Nordplus-nätverket betalar studentens stipendium från det koordinerande universitet. Anvisningar för stipendieansökan fås av Mobilitetsservicen. Före avresan ska dock alla Nordplus-studenter godkänna Helsingfors universitets villkor för utbytet. Det görs i Mobility Online.

Utbytesdestination

Månatlig Stipendium (max.)

Reseunderstöd (max.)

Sverige, Norge, Danmark

250€/mån.

330€

Estland, Lettland, Litauen

250€/mån.

330€

Färöarna och Island

250€/mån.

660€

Grönland

250€/mån.

1300€

För kortkurser utomlands (express) under 1 månad, kan man maximalt få 250€ / 1. vecka (5-7 dagar), 100€ / 2. veckan, 100 € / 3. veckan + reseunderstöd.

Bilaterala utbyten (avtal på universitetsnivå och enhetsnivå)

Stipendiernas storlek läsåret 2023-2024 och 2024-2025

Bilaterala utbyten (avtal på universitetsnivå och enhetsnivå) utanför Europa

Utbytesdestination Stipendiebelopp: termin Stipendiebelopp: läsår
Nord- och Sydamerika 2300€ 2700€
Oceanien, Hawaii 2500€ 3000€
Asien 2300€ 2700€
Afrika 2300€ 2700€
Mellanöstern 2300€ 2700€

Bilaterala utbyten (avtal på universitetsnivå och enhetsnivå) till Ryssland, Ukraina och Georgien.

Utbyten till Ryssland och Ukraina har för närvarande stoppats. 

Utbytesdestination Stipendiebelopp: termin Stipendiebelopp: läsår
Ryssland 1400€ 1800€
Ukraina 1400€ 1800€
Georgien 1400€ 1800€

 

North2North-mobilitetsstipendium

Varje år får Helsingfors universitet finansiering från Utbildningsstyrelsen för att skicka några studeranden till North2North-utbyte. Summan meddelas varje år bara efter ansökningsperioden. Under de senaste åren har den varit 2 000 €/termin.

Free mover -mobilitetsstipendium

Free mover -stipendiet är för studenter som självständigt åker på utbyte.

För läsåret 2023-2024 och 2024-2025:

Utbytesdestination Stipendiebelopp
Europa och Ryssland 500€
Övriga länder 1000€

 

Utbyten till Ryssland och Ukraina har för närvarande stoppats.

Mobilitetsstipendium för kortkurser

Stipendier för kortkurser förutsätter att kortkursen genomförs med godkänt betyg.

 

Kurs

Stipendiebelopp  

Antal stipendier som beviljas

Deltagande i kortkurser genom eget arrangemang

500€

 

Kortkurs ordnad av avtalsuniversitetet

500€

Studenten behöver inte betala kursavgiften

Nordic Centre India -sommarkurser (Hyderabad, Mumbai, Bangalore)

900€ 

3 kurser/1–3 studerande

Nordic Centre China -sommarkurs (Shanghai)

500€

1 kurs/1–3 studerande

Ansökan om och utbetalning av mobilitetsstipendium

Du ansöker om mobilitetsstipendium i Mobility Online efter att Helsingfors universitet har godkänt din utbytesansökan.

OBS! Om du åker på utbyte självständigt, utanför utbytesavtalen, ska du ansöka om Free mover -stipendium enligt anvisningarna.

För att Helsingfors universitet ska kunna betala mobilitetsstipendium till dig ska du göra följande:

  • Logga in på Mobility Online med universitetets användarnamn och komplettera dina bank- och personuppgifter under punkten ”Complete Personal Data” i arbetsflödet (workflow).
  • Erasmusutbyten: Om datumen för utbytet behöver korrigeras (om de har preciserats efter att du skickade in din ansökan) ska du göra det i ditt Mobility Online-konto under punkten ”Change stay from/stay until”.
  • Efter det ska du noga läsa igenom villkoren för stipendiet (Read student exchange terms and conditions). Du kan skriva ut villkoren eller spara dem på din dator.
  • Godkänn villkoren elektroniskt (Accept student exchange terms and conditions).

Godkänn villkoren i tid, helst redan när du tar emot din utbytesplats, så att mobilitetsstipendiet kan utbetalas i tid. Mobilitetsstipendiet betalas ut den sista bankdagen månaden före utbytet.

I tekniska frågor som gäller Mobility Online får du hjälp per e-post kvl-admin@helsinki.fi eller per telefon +358 2941 22953..

Hur ser jag om stipendiet har utbetalats?

  • På ditt Mobility Online-konto ser du aviseringen "Scholarship payment processed", som betyder att ditt stipendium har behandlats och att det utbetalas på sista bankdagen månaden före ditt utbyte.
  • Ta kontakt med Mobilitetsservicen om texten "Scholarship payment processed" inte syns senast en månad före utbytets början trots att du har godkänt villkoren elektroniskt och i god tid.
  • OBS! Under semestertider (sommar, december–årsskiftet) kan behandlingstiden för stipendierna vara längre. Godkänn villkoren i god tid.

Villkoren för mobilitetsstipendiet

Jag förbinder mig att följa de villkor för studentutbyte som beskrivs nedan. Villkoren 2-3 och 5-6 gäller också dem som åker på studentutbyte utan ett mobilitetsstipendium. Stipendiet utbetalas inte om den studerande inte godkänner stipendievillkoren på sitt ansökningskonto i Mobility Online. Mobilitetsservicen beviljar mobilitetsbidrag enligt de årligen fastställda grunderna för utbetalning av stipendier. Bidragens generella villkor och summor publiceras på Instruktioner för studerande. (Finansiering för utbyte)

  1. ag använder stipendiet endast för kostnader för studentutbytet såsom resor, försäkringsavgifter, levnadskostnader, boendekostnader och studieavgifter.
  2. Jag studerar på heltid under utbytet och försöker följa den på förhand uppgjorda studieplanen. Jag förbinder mig att avlägga akademiska studier i en omfattning av minst 5 studiepoäng/månad vid utbytesuniversitetet. Om jag åker på utbyte till ett utbytesuniversitet som inte använder ECTS-studiepoäng, har den motsvarande mängden studieprestationer som krävs meddelats i utbytesuniversitetets studiepoäng i Instruktioner för studerande. Som ett undantag till regeln gällande 5 studiepoäng/månad, kräver några universitet att studenter gör mer än 5 ECTS/månad. Då följer jag mottagande universitets krav.
    Jag förbinder mig att använda de studieprestationer som jag genomför under utbytet i min examen vid Helsingfors universitet. Sommarkursstipendiet förutsätter att kursen genomförs med godkänt betyg även om utbytestiden är kortare än en månad. Idrott- och hobbykurserna beaktas inte som utbytesstudier, även om mottagande universitet ger studiepoäng för dem. För kurser i konstämnena och övningsämnena beslutar den ansvariga läraren för kursen vid Helsingfors universitet om de godkännas i examen. Om läraren beslutar att kursen godkännas, räknas den också i antal kurser avlagda under utbytet.
  3. Jag informerar Mobilitetsservicen omedelbart om mitt studentutbyte förlängs, avbryts, förkortas eller annulleras. Jag förstår att stipendiets tilläggsdel inte betalas om jag ansöker om det först efter att min ursprungliga utbytestid tagit slut.
  4. Jag förbinder mig att återbetala stipendiet eller en del av det om utbytet förkortas så att ändringen påverkar stipendiebeloppet. Jag förstår att jag också kan bli tvungen att återbetala mitt stipendium om mina studieprestationer under utbytet inte är tillräckliga.
  5. Jag ansvarar själv för att teckna nödvändiga försäkringar (sjukvårds- och reseförsäkring), eftersom Helsingfors universitet inte försäkrar utresande utbytesstudenter.
  6. Jag lämnar in utbytesdokumenten (intyget över utbytestiden Letter of Confirmation* och studieutdraget Transcript of Records) och fyller i Mobilitetsservicens responsblankett på mitt Mobility Online-konto inom 2 månader efter att jag kommit tillbaka från utbytet. I Erasmusutbytet returnerar jag även det undertecknade Learning Agreement till Mobilitetsservicen och besvarar enkäten EU Survey inom 2 månader efter att jag kommit tillbaka från utbytet.

*OBS! Endast de som ska åka på utbyte genom Erasmus, Nordplus och Nordlys lämna in blanketten Letter of Confirmation.

Observera att det inte är möjligt att få både lön och mobilitetsstipendium från HU samtidigt. Förvärvsarbete vid HU innan utbyte kan påverka stipendiets betalningsdag. Om du står i anställningsförhållande till Helsingfors universitet under två månader före ditt utbyte, kontakta Mobilitetsservicen: studentexchange@helsinki.fi

Utbytestidens inverkan på mobilitetsstipendiet

Förändringar i utbytestiden påverkar stipendiebeloppet och måste alltid meddelas till Mobilitetsservicen. Meddela omedelbart om din utbytesperiod annulleras, avbryts, förkortas eller förlängs och följ anvisningarna du hittar här.

Beroende på situationen beviljar vi dig antingen tilläggsfinansiering och mer utbytestid eller sänder instruktioner för återbetalning av stipendiet helt eller delvis. Om utbytestiden förkortas eller avbryts måste du vanligtvis återbetala det utbetalade stipendiet. Om ditt utbyte avbryts på grund av särskilt vägande skäl ska du lämna in en skriftlig redogörelse över det.

Observera att minimitiden för Erasmusutbytet är två månader*. Om den verkliga längden på utbytet är mindre än minimikravet, anses utbytet ha blivit annullerat och hela stipendiet måste återbetalas.
*Undantag utgörs av utbytesuniversitet där terminens officiella längd är kortare än två månader.

För att den som förlänger sitt utbyte ska beviljas stipendiets tilläggsdel krävs det att det finns oanvända utbytesmånader kvar inom ramen för utbytesavtalet. Utbetalning av tilläggsdelen förutsätter att studenten skickar Mobilitetsservicen en bekräftelse av koordinatorn för utbytesuniversitet på att utbytet förlängts och gör upp en studieplan för den förlängda utbytestiden. De nödvändiga dokumenten ska skickas senast en månad innan studentens ursprungliga utbytesperiod upphör. Om dokumenten inte skickas i tid, betalas inte tilläggsdelen. Förlängt utbyte som meddelats efter utbytets slut påverkar inte storleken på ditt stipendium.

Studiestöd och bostadsbidrag till utlandet

Oftast grundar sig studenternas finansiering även utomlands i stort sett på studiestödet (studiepenning, bostadsbidrag och studielån). Läs mer om studiestödet för studier utomlands på FPA:s webbplats

Tillgänglighetsstöd

Tillgänglighetsstödet är avsett för personer med specialbehov som deltar i programmet och som behöver extra stöd för att kunna genomföra sitt utbyte. Det är möjligt att ansöka om stödet i Erasmus+- och Nordplus-programmen. Man ansöker om stöd med en särskild blankett under en fortlöpande ansökningstid. Ansökningarna behandlas fall för fall. För inkluderingsstöd i Erasmus+ finns mera information ovan under Erasmus mobilitetsstöd. Läs mer på Utbildningsstyrelsens webbplats.

Övriga stipendier

Det är upp till dig om du vill söka stipendier utanför universitetet. Andra stipendier påverkar inte mottagandet av mobilitetsstipendiet. Tips på var du kan ansöka om stipendier hittar du här.