Speciallärarstudier (35 sp) som valfria eller fristående studier, undervisning på svenska

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Du hittar information om de svenskspråkiga speciallärarstudierna nedan. 

Antagning till studierna

Information om att söka till de svenskspråkiga speciallärarstudierna 

Kontakta ansökningsservicen om du har frågor om att söka till studierna.

Info till nya studenter och infotillfällen hösten 2024

Information om infotillfällen som ordnas hösten 2024 kommer att publiceras på den här sidan senast i juni 2024. De som antagits till studierna våren 2024 kommer även att få ett infomail till e-postadressen de angivit vid antagningen.

Notera att speciallärarstudierna du kommer att avlägga är 35 sp till sin omfattning. Helheten på 60 sp som ger speciallärarbehörigheten består av speciallärarstudierna 35 sp plus av grundstudierna i specialpedagogik 25 sp, som du måste ha avlagt för att kunna bli antagen till speciallärarstudierna och som du får till godo.

Speciallärarstudiernas struktur:

Speciallärarstudier 35 sp
EDUK211SVE Bemötande, växelverkan och stöd för kommunikation 5 sp 
EDUK212SVE Läs- och skrivutveckling och läs- och skrivsvårigheter  5 sp
EDUK214SVE Neuropsykologiska grunder för lärande 5 sp
EDUK213SVE Matematiksvårigheter 5 sp
EDUK215SVE Estetiska ämnenas möjligheter i specialpedagogik 5 sp
EDUK218SVE Speciallärarens professionella identitet  5 sp
EDUK219SVE Speciallärarpraktik 5 sp

Infotillfällen hösten 2024

  • Infotillfälle om speciallärarstudierna, tidpunkt uppdateras senast i juni 2024

    Infotillfället ordnas på Zoom. Länken skickas till e-posten du angivit vid antagningen. 

    Under tillfället får du viktig information om att avlägga speciallärarstudierna samt får träffa studiernas ansvarsperson.

  • Infotillfälle om studier vid pedagogiska fakulteten och om viktiga studieverktyg, tidpunkt uppdateras senast i juni 2024

    Infotillfället ordnas på Zoom. Länken skickas till e-posten du angivit vid antagningen.

    Under tillfället går vi igenom centrala principer för att studera vid pedagogiska fakulteten, samt lägger upp våra studieplaner och anmäler oss till kurserna i period I.

  • Praktikinfo, tidpunkt och plats uppdateras senare under hösten 2024

    Under tillfället får du information om lärarpraktiken som ingår i speciallärarstudierna. 

Du kan ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier

Du kan ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier efter Sisu-workshopen, där vi bland annat går igenom riktlinjerna för tillgodoräkning. Vi tar inte ställning till tillgodoräkningar innan det. Du gör ansökan i Sisu. Du hittar mera info om tillgodoräknande nedan.

Uppdatering av grundstudierna

Om dina grundstudier i specialpedagogik är mer än tio år gamla behöver de inte uppdateras. För fristående studenter kommer studieadministrationen automatiskt att registrera tillgodoräkningen av grundstudierna i studieadministrationssystemet Sisu i samband med att de sammanställer speciallärarstudierna.

Studierna läsår 2024-2025

Studiernas tidslinje läsår 2024-2025

Speciallärarstudierna är 35 sp till sin omfattning. Helheten på 60 sp som ger speciallärarbehörigheten består alltså av speciallärarstudierna 35 sp plus grundstudierna i specialpedagogik 25 sp som du får till godo.

Speciallärarstudiernas tidslinje läsår 2024-2025 ser ut enligt följande:

Speciallärarstudierna 2024-2025 Period
EDUK211SVE Bemötande, växelverkan och stöd för kommunikation 5 sp  I
EDUK212SVE Läs- och skrivutveckling och läs- och skrivsvårigheter  5 sp I
EDUK213SVE Matematiksvårigheter 5 sp I-II
EDUK214SVE Neuropsykologiska grunder för lärande 5 sp II
EDUK215SVE Estetiska ämnenas möjligheter i specialpedagogik 5 sp II-III
EDUK218SVE Speciallärarens professionella identitet  5 sp I-IV
EDUK219SVE Speciallärarpraktik 5 sp III

De enskilda studieavsnittens tidtabeller för hösten 2024 kommer du att hitta i Sisu efter att de publicerats under sommaren 2024. Studieavsnitten som ordnas på vårterminen 2025 publiceras i Sisu senast i slutet av november 2024.

OBS. Det kan komma ändringar i tidtabellerna

Behöver du hjälp med att använda Sisu? Uni ordnar Sisu-rådgivning veckovis. Du hittar mera info om Sisu-rådgivningen här och rådgivningens schema på Handledningshörnan webbsida.

Kursanmälningar

Du ska anmäla dig till varje studieavsnitt, inklusive till speciallärarpraktiken. Instruktioner för hur du anmäler dig till studieavsnitt hittar du i Instruktioner för studerande. OBS! För att kunna anmäla dig till studieavsnitt måste du först lägga upp en studieplan i Sisu. För att kunna lägga upp en studieplan i Sisu måste du ha aktiverat ditt användarnamn vid universitetet. Du hittar info om att aktivera ditt användarnamn på helpdesk.

Höst- och vårterminens anmälningstider meddelas senare.

 

Skapa en studieplan i studieförvaltningssystemet Sisu

Fristående student: För att du ska kunna anmäla dig till studieavsnitt, och eventuellt ansöka om tillgodoräkning av studieavsnitt som ingår i speciallärarstudierna med motsvarande tidigare studier måste du lägga upp en studieplan i Sisu. Du kan lägga upp studieplanen när du aktiverat ditt användarnamn vid Helsingfors universitet.

Du hittar instruktioner för hur du lägger upp en studieplan för fristående studier i Instruktioner för studerande.

Du loggar in dig i Sisu här.

Undervisningspraktik

Speciallärarpraktiken ordnas i period III vårterminen 2025.

Praktikens principer uppdateras till den här sidan i ett senare skede.

Utdrag om brottslig bakgrund bör visas upp inför praktiken

Du ska visa upp ett giltigt utdrag om brottslig bakgrund innan du inleder praktiken. Utdraget granskas på hösten, ytterligare information om den exakta tidpunkten kommer senare. Du beställer utdraget från Rättsregistercentralen. Det kan ta ett par veckor för utdraget att komma tilt dig, så beställ det i god tid.

Anmälan till praktiken

Du anmäler dig till praktiken i Sisu. Anmälningstiden meddelas senare. I samband med att du anmäler dig kommer du att välja en grupp för dina grupphandledningssamtal inför praktiken. Under hösten 2024 ska du dessutom fylla i en blankett om dina praktikplatser. Närmare information om blanketten kommer du att få under infotillfället om speciallärarpraktiken.

Utbildningens e-postlista

Vi skickar ut aktuell info om speciallärarstudierna via e-postlistan edu-frispec@helsinki.fi. De som inleder sina studier 1.8.2024 blir automatiskt tillagda till e-postlistan.

Instruktioner för hur du går med på listan:

Skicka ett meddelande från din helsinki.fi-epostadress där du lämnar rubrikfältet tomt och i meddelandefältet skriver ”subscribe edu-frispec@helsinki.fi förnamn.efternam@helsinki.fi”. Det är viktigt att du går med på e-postlistan med din helsinki.fi-epostadress så att meddelanden säkert kommer fram.

Maija Meikäläinen skulle alltså gå med på edu-frispec -listan så här:

När du blivit färdig med dina studier och inte längre vill vara med på epostlistan kan du avlägsna dig från den genom att följa instruktionerna på Helpdesk sidor.

 

Tillgodoräknande av tidigare studier

Ansökan om ersättande

Om du t.ex. avlagt studieavsnitt vid något annat universitet som du upplever att motsvarar studieavsnitten i speciallärarstudierna kan du ansöka om att få dem ersatta. 

Dessutom kommer fristående studenter att automatiskt få sina grundstudier i specialpedagogik tillgodoräknade, medan examensstudenter inkluderar dem i examen.

Du ansöker om ersättande av studieavsnitt i Sisu. Du hittar de tekniska instruktionerna för ansökningen här. Vi kommer även att gå igenom riktlinjerna för tillgodoräknande i början av läsåret, ansök alltså inte om ersättande innan det. För att kunna ansöka om ersättande måste du ha aktiverat ditt användarnamn vid Helsingfors universitet och ha skapat en studieplan i Sisu.  

Om du har tidigare kurser som är direkta motsvarigheter

Om du avlagt en kurs vid Helsingfors universitet eller Helsingfors universitets öppna uni som är mindre än tio år gammal och en direkt motsvarighet till en av kurserna inom speciallärarstudierna behöver du inte ansöka om ersättande i Sisu. Istället klickar du på kursens kod i din studieplan i Sisu, så du kommer in i kursbroschyren. I kursbroschyren klickar du på fliken ’Ersättande studier’ och väljer kursen du avlagt tidigare bland motsvarigheterna.

Studieavsnitt som inte kan tillgodoräknas

Det är inte möjligt att tillgodoräkna studieavsnitten EDUK215SVE Estetiska ämnenas möjligheter i specialpedagogik, EDUK218SVE Speciallärarens professionella identitet och EDUK219SVE Speciallärarpraktik med tidigare studier. 

Föråldrande av tidigare studier

De tidigare studieavsnitten som eventuellt kan användas för att tillgodoräkna studieavsnitt som ingår i speciallärarstudierna får inte vara mera än 10 år gamla då du blir färdig med speciallärarstudierna.

Sammanställning av studierna (fristående studenter)

Som fristående student kommer att ansöka om att få dina studier sammanställda i Sisu när du avlagt dem i sin helhet och sedan kommer du att få ett intyg över studierna. Du kommer att kunna välja om du vill få intyget på posten eller hämta det från Studentinfon i Kajsahuset (studentinfons adress). Instruktioner för hur du ansöker om att få dina studier sammanställda hittar du här

 

Ansökan om förlängd studietid

Fristående studenter kan beviljas ett läsår tilläggstid för studierna. Som fristående student ansöker du om förlängd studietid via blanketten du hittar här under ’Tilläggstid’.

Förlängning av studietiden på basen av en lagenlig frånvaro:

Om du har en lagenlig orsak* för din frånvaro behöver du inte ansöka om förlängd studietid via blanketten ovan. Kontakta i stället studentrådgivningen vid Kajsa-huset och skicka dem de relevanta intygen över orsaken för din frånvaro så fixar de din studietid. Du hittar kontaktuppgifterna till studentrådgivningen vid Kajsahuset i instruktioner för studerande. Notera dock att du bör ha anmält dig som frånvarande för att den lagenliga frånvaron inte ska förbruka av din studietid. Ytterligare information om lagenlig frånvaro hittar du här.

För examensstudenter är studierätten till speciallärarstudierna bunden till studierätten för grundexamen. Studierätten till speciallärarstudierna är alltså i kraft så länge studierätten till grundexamen är i kraft.

*Frånvaro som beror på tjänstgöring enligt värnpliktslagen, civiltjänstlagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor, eller på moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet.