Handledningshörnan

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

I Handledningshörnan erbjuds handledning och rådgivning som en del av vardagen. Du kan komma till Handledningshörnan om du har frågor som gäller t ex välmående, digitala färdigheter eller jobbsökning. Glöm inte heller att vi ordnar pausgympa varje vecka! En del av den handledning och rådgivning som erbjuds i Handledningshörnan följer ett regelbundet veckoschema. Läs mer nedan!

Om det inte finns något program på gång, får du gärna läsa och vila i Handledningshörnan. Handledningshörnans ligger på Kajsahuset och Vik Infocenter Korona. Det finns evenemang också på webben. Kontrollera alltid platsen för evenemanget.

Bekanta dig också med Handledningshörnans principer för en tryggare miljö. Vi tar gärna emot idéer, utvecklingsförslag och respons som gäller verksamheten i Handledningshörnan.

I Handledningshörnan denna veckan

 • Ti 4.10 kl 13.00–14.00, Vik: Drop-in stöd för arbetssökning (SV/FI/EN)
 • Ti 4.10 kl 13.00–15.00, Zoom: Sisu-rådgivning (SV/FI/EN)
 • Ti 4.10 kl 15.00–16.00, Zoom: Hur dämpa klimatångest? (FI)
 • On 5.10 kl 12.00–15.00, Kajsahuset: HUS delegationsvals pop up (SV/FI/EN)
 • On 5.10 kl 13.30–13.45, Mywellness: Mjuka axlar pausgympa (FI)
 • To 6.10 kl 10.00–12.00, Zoom: Tomattorsdag (FI)
 • To 6.10 kl 14.00–14.30, Vik: Biblioteksrundtur (FI)
 • To 6.10 kl 14.15–15.00, Kajsahuset: Biblioteksrundtur (FI)

Var hittar jag Handledningshörnorna?

Handledningshörnan i Kajsahuset

Handledningshörnan på centrumcampus ligger på tredje våningen i Kajsahuset (Fabiansgatan 30).

Kaisa-talon Ohjauskulma
Kajsahusets Handledningshörnan

Handledningshörnan på campus Vik

Handledningshörnan på campus Vik ligger på första våningen i Infocenter Korona (Viksbågen 11). Det finns två Handledningshörnor i Vik: i lobbyn och i campusbibliotekets lokaler. Ge feedback med e-formuläret om anläggningarna i Vik Handledningshörnor, de utvecklas ständigt.

Viikin ohjauskulman tilat.
Handledningshörnan Lobby och Campusbiblioteket

Evenemang hålls också online. Kontrollera alltid platsen för evenemanget.

Sisu-rådgivning

Personen studerar vid en dator.

I Kajsahusets Sisu-rådgivning har du möjlighet till personlig handledning i tekniska frågor om hur du gör upp din studieplan. Ifall du behöver hjälp med frågor som gäller innehållet i din examen och kursers motsvarigheter, kan du istället kontakta studentrådgivningen vid din egen fakultet.

Tilläggsinformation och stöd gällande tekniska Sisu-frågor får du av Kajsahusets allmänna studentrådgivning på adressen studentinfo@helsinki.fi.

Användarinstruktioner för Sisu hittar du på sidan Sisu-instruktioner för studerande.

Ansökningsrådgivning

Du kan komma och träffa ansökningsrådgivare i Kajsahusets Handledningshörnan och fråga över ansökning i följande onsdagar klockan 14–16:

 • 24.8. (Också studierådgivare från öppna universitet är på plats)
 • 21.9.
 • 12.10.
 • 9.11.
 • 14.12.

Kom ihåg att kolla gällande tider från denna webbsida innan du besöker oss. 

Vi betjänar i frågor gällande ansökan. De som kommer på rådgivning betjänas i ankomstordning, och du behöver inte boka en skild tid. Märk väl att vi inte tar emot ansökningsbilagor.

Vi betjänar också via chat, telefon och e-post. Ansökningsrådgivningens kontaktuppgifter hittar du här

 

Hälsotisdag - för att stöda din välbefinnande

Hand i hand.

På tisdagar har Handledningshörnan fokus på studentens hälsa och välmående. Hälsotisdagarna är temadagar då olika aktörer som värnar om studenthälsan bjuds in för att styra och ge hälsoråd till studenterna.

Klubbhusets studiecoaching till stöd för studierna

Tidpunkt och plats: 27.9, kl 15–16, Kajsahuset

Kom efter bra studietips och lämna ditt eget tips som andra kan plocka! Samtidigt får du höra hurdant individuellt stöd och stöd i grupp som Klubbhusen erbjuder med sin studiecoaching i en situation där studierna inte framskrider eller när du återvänder till studierna efter en paus. Det krävs ingen anmälan till evenemanget. Studiecoacharna vid klubbhusen i Helsingfors önskar er välkomna till Kajsahuset!

Hur dämpa klimatångest?

Tidpunkt och plats: 4.10, kl 15–16, Zoom

Vi lever mitt i en miljökris och andra kriser som hopar sig. Att blunda för verkligheten hjälper inte, men vad skulle kunna hjälpa oss med att leva med det ångestskapande världsläget? Hur kan emotionella färdigheter och medkänsla hjälpa? Välkomna för att lyssna på aktuell kunskap om miljörelaterade känslor och om övningar som stärker den mentala hälsan! Hanna från projektet Ympäristöahdistuksen mieli (ung. Miljöångestens sinne) är utbildare på Hälsotisdagen. Hon har också egen erfarenhet av temat.

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget via e-blanketten. Anmälningstiden går ut dagen före evenemanget kl. 12.00, varefter länken till Zoom-evenemanget sänds till de anmälda.

Fortsättning på Världsagen för psykisk hälsa

Tidpunkt och plats: 11.10, kl 15–16, Kajsahuset och Vik

På Handledningshörnan i Vik och i Kajsahuset diskuteras mental hälsa. Vilka saker ökar ditt välbefinnande och stöder din mentala hälsa? Handledningshörnan utmanar alla på universitetet att samla 100 tips som stöd för den mentala hälsan för studenter och personal på universitetet. Kom och dela ditt tips för hur du tar hand om ditt välbefinnande.

Du kan delta i evenemanget på finska, svenska och engelska. Det krävs ingen anmälan till evenemanget. Välkommen med!

Fångad av webben – när sociala medier och digispel tar makten över onlineföreläsningarna

Tidpunkt och plats: 18.10, kl 15–16, Teams

Har du någon gång märkt att du tittar på Tiktok-videor i stället för att följa med föreläsningar? Eller märker du att digispelens daily quests lockar dig till att spela varje kväll? Webbvärldarna erbjuder oss erfarenheter av glädje och gemenskap i vardagen, men ibland kan webbvärlden ta över mer och mer av vår tid så att den till slut inskränker vår vardag. När du blir fundersam över en väns eller din egen användning av digitala medier kan det vara svårt att veta hur problemet kunde lösas. Kom och testa dina kunskaper och hör om olika stödalternativ med Helmi Korhonen vid projekten Somerajaton toiminta & Digipelirajaton toiminta (Gränslös social media & Gränslöst digispelande)

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget via e-blanketten. Anmälningen går ut dagen före evenemanget kl. 12.00, varefter länken till Teams-evenemanget sänds till dem som anmält sig.

Spänst och styrka till studierna genom motion

Tidpunkt och plats: 1.11, kl 15–16, Zoom

Är din kropp spänd? Känner du dig trött? Kunde stretching eller gymnastik hjälpa? UniSport och SHVS ordnar tillsammans ett virtuellt evenemang där du kan få information och konkreta tips om hur du kan bli piggare och få mer spänst i kroppen under en studiedag. Evenemanget hålls av Johanna Häkkinen, fysioterapeut på SHVS, och Marika Syväoja, expert i hälsomotion på UniSport. I slutet av evenemanget har du möjlighet att ställa frågor genom chatten och diskutera med experter. Välkommen att lyssna på hur du kan påverka din studiehälsa genom små insatser!

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget via e-blanketten. Anmälningstiden går ut dagen före evenemanget kl. 12.00, varefter Zoom-evenemangets länk sänds till de anmälda.

Självmedkänsla

Tidpunkt och plats: 8.11, kl 15–16, Zoom

Lider du av att vara för självkritisk i din studievardag? Visste du att självmedkänsla verkar som motkraft till våra egna krav? Det innebär att vi förhåller oss uppbyggande och vänligt till oss själva och samtidigt att vi behåller ett förstående och uppmuntrande förhållningssätt till utmanande situationer. Självmedskänsla kan också innebära att vi försvarar våra egna gränser och agerar i enlighet med våra värderingar med ett bestämt grepp.

I workshoppen bekantar vi oss med vad självmedkänsla innebär, hur den påverkar våra människorelationer och våra studier och hur vi på olika sätt kan stärka vår självmedkänsla. Vi gör också övningar i självmedkänsla och diskuterar temat tillsammans.

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget via e-blanketten. Anmälningstiden går ut dagen före evenemanget kl. 12.00, varefter Zoom-evenemangets länk sänds till de anmälda.

Singel eller i en parrelation?

Tidpunkt och plats: 15.11, kl 15–16, Kajsahuset

Kom och diskutera dina tankar kring att vara singel eller att leva i en parrelation. Vi diskuterar behoven till att leva i en relation eller ensam. Påverkar andras förväntningar och åsikter våra val eller agerar vi utifrån våra egna värderingar och behov? Vårt mål är att öka din självkännedom och hjälpa dig att leva ett liv som du vill leva. Vi diskuterar hurdana förväntningar vi har i relationer. Kan en människa uppfylla alla våra behov?  Evenemanget är riktat till alla som vill diskutera fritt om olika teman kring att vara singel eller att leva i parrelation med sakkunniga vid SHVS.

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget på Kajsahuset med e-blanketten. Anmälningen går ut dagen före evenemanget kl. 12.00.

Diskussionsklubb med handen på hjärtat :)

Tidpunkt och plats: 22.11, kl 15–16, Kajsahuset

Ensamhet, utmattning, ångest, depression och olika problem med den mentala hälsan är inga tabun. Vi kan och ska tala om allting. Kom och tala med läroanstaltspräster om vad du har på hjärtat. Redan det att man kan säga sina tankar högt hjälper många. Låt oss göra det tillsammans!

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget på Kajsahuset med e-blanketten. Anmälningen går ut dagen före evenemanget kl. 12.00.
 

Jaha, det blir inte vackrare än så här? – Vad kan du göra om du känner dig ensam i dina studier?

Tidpunkt och plats: 29.11, kl 15–16, Zoom

En stor besvikelse: är inte studierna den bästa tiden i mitt liv i alla fall? Vad är det för fel på mig? Varför upplever just jag ensamhet? Många olika tankar kan färga vår vardag när vi upplever ensamhet som student. Vad kan vi göra åt saken? Vad kan hjälpa? Kom och lyssna på ett inledande anförande om temat av Annina Lindberg på Nyyti rf:s projekt Yksinäisyys korkeakouluissa (Ensamhet vid högskolor). På webbevenemanget får vi mer förståelse för ensamhet och olika sätt att påverka och få stöd i situationer då vi känner oss ensamma. Evenemanget passar för alla studenter som någon gång funderar eller har funderat på sin relation till andra. Välkommen!

Evenemangets språk är finska. Anmäl dig till evenemanget via e-blanketten. Anmälningstiden går ut dagen före evenemanget kl. 12.00, varefter Zoom-evenemangets länk sänds till de anmälda.

Hur dämpa miljöångesten?

Tidpunkt och plats: 13.12, kl 15–16, Zoom

Vi lever mitt i en miljökris och andra kriser som hopar sig. Att blunda för verkligheten hjälper inte, men vad skulle kunna hjälpa oss att leva med det ångestskapande världsläget? Hur kan känslomässiga färdigheter och medkänsla hjälpa? Välkommen för att lyssna på aktuell kunskap om miljörelaterade känslor och om övningar som stärker den mentala hälsan! Som utbildare på Hälsotisdagen fungerar Hanna från projektet Ympäristöahdistuksen mieli (Miljöångestens sinne). Hanna har också egen erfarenhet av temat.

Evenemangets språk är engelska. Anmäl dig till evenemanget via e-blanketten. Anmälningstiden går ut dagen före evenemanget kl. 12.00, varefter Zoom-evenemangets länk sänds till de anmälda.

Onsdagskaffe med studiehandledarna och karriärvägledarna

Studenter på kaffestund.

Behöver du en stunds paus i studierna? Smakar det med en kopp kaffe eller te? Kom och hälsa på universitetets studiehandledare och karriärvägledare och njut av en kopp kaffe eller te varannan onsdag i Handledningshörnan i Kajsahuset eller i Vik från 7.9. På samma gång kan du växla några ord med oss och om du vill kan du ta upp frågor om studieframgången eller karriäralternativen.

 • Kl. 14–15 19.10, 16.11 och 30.11 i Handledningshörnan i Kajsahuset
 • Kl. 14–15 7.9, 21.9, 5.10, 2.11 och 14.12 i Handledningshörnan i Vik bibliotek

Du är varmt välkommen!

Mjuka axlar pausgymnastik

Personen har höjt händerna i luften och håller ihop handflatorna.

UniSport erbjuder Mjuka axlar pausgymnastik på Mywellness-plattformen:

 • måndagar kl. 12.30-12.45
 • onsdagar kl. 13.30-13.45

Mjuka axlar är ett avslappnande gympapass på 15 minuter där vi fokuserar på ryggen och axlarna och mjukar upp spända muskler. Mjuka axlar lämpar sig väl för nybörjare. Du behöver ingen träningsutrustning.

Du kan delta i en online pausgymnastik på Mywellness-plattformen. Närmare anvisningar för användning av Mywellnes hittar du på Unisports webbplats

Du kan också ladda ner Unisports Break Pro -program för pausgymnastik på din egen dator.

Stöd för studier och karriärplanering

Människor som studerar vid ett bord.

Upplever du att dina studier framskrider långsammare än du önskar? Har du blivit osäker på vilka dina mål egentligen är? Behöver du hjälp med att identifiera dina egna styrkor och färdigheter? Behöver du uppmuntran från andra studerande som funderar på samma studie- eller karriärrelaterade saker?

Om du svarade ja på en eller flera frågor kan Handledningshörnans kamratgrupper vara något för dig!

OBS! Grupperna som karriärvägledarna, studiehandledarna och studiepsykologerna håller har fått en egen sida. Läs mera här: https://studies.helsinki.fi/instruktioner/artikel/grupper-som-stod-stud…

-----

Observera att ingen specifik handledning för studier inom ett visst utbildningsprogram eller en viss fakultet erbjuds i smågrupperna. Om du t.ex. behöver hjälp med att utreda vilka studier du ännu ska genomföra, hittar du kontaktuppgifterna till Studentservicens fakultetsspecifika rådgivning här.

Workshoppar om arbetssökning och LinkedIn

Karriärservicen ordnar workshoppar som stöder arbetssökning. För mer information om innehållet i workshoppar, datum och anmälning, se JobTeaser.

 • Erkänn ditt kunnande
  Vet du redan vad allt du kan? Kan du berätta om ditt kunnande som du har fått såväl från studier, arbetslivet som på fritiden?I den här workshoppen får du kartlägga ditt eget kunnande, färdigheter och styrkor. Du lär dig också att formulera det på ett sätt som passar arbetssökning. I workshoppen får du arbeta både självständigt och med andra studerande.
 • Effektiv arbetssökning
  Kom och nappa våra karriärvägledares bästa tips gällande arbetssökning! Under tillfället kommer du att få hjälp med bl.a. följande frågor: Hur lönar det sig att börja arbetssökningen? Hur skriver man en bra ansökan och har en CV så att man skiljer sig från mängden? Hur kan man använda sociala medier i jobbsökning? Var gömmer alla arbeten? I samband med workshop-delen av tillfället får du läsa och kommentera de andra deltagares CV i en stöttande miljö.
 • LinkedIn workshoppar
  Kom och uppdatera din Linkedin profil till en ny nivå! Vi går igenom din profil med tanke på arbetssökning samt networking.
  Vad lägger rekryterare märke till i din LinkedIn profil och hur kan du utmärka dig bland andra sökanden? Vi hjälper dig med att skriva din profiltext och ifall du vill har du möjlighet att kommentera och få konstruktiv kritik på din profil av andra studeranden.
 • LinkedIn fortsättning
  Har du redan en LinkedIn profil, men du undrar om den motsvarar dina behov eller om den återspeglar det du önskar till läsaren? Använder du de rätta sökorden, anknyter din rubrik till den övriga profiltexten, urskiljer sig dina målsättningar, kunnande och styrkor tydligt och klart? Vid detta tillfälle kan du diskutera LinkedIn med andra deltagare och ställa frågor som du undrar över!
 • Lyckas med jobbinterjun 
  Hur förbereder du dig inför jobbintervjun? Kom och nappa karriärservicens bästa tips! Vilka är de vanligaste frågorna vid en jobbintervju och vad får rekryteraren inte fråga? I workshoppen får du svar på dessa frågor och du får också öva på jobbintervjusituationen med 3-4 andra studerande i en stödjande och uppmuntrande stämning. 

OBS! Viktigt! För att du ska kunna se finländska arbetsgivares arbets- och praktikannonser när du är inloggad, välj ditt eget utbildningsprogram när du loggar in. Du ska välja något utbildningsprogram, helst ditt eget. Platser som anmälts via universitetens gemensamma portal Aarresaari.net styrs nämligen via utbildningsprogrammen till universitetens JobTeaser-plattformar. Mera information om JobTeaser.

Drop-in stöd för arbetssökning

Karriärtjänster jobbsökningsannonsering.

Har du frågor om jobbsökning eller praktik? Vill du ha praktiska tips om hur du kan fila på din jobbansökan?

Universitetets karriärservice erbjuder walk-in-stöd för jobbsökning. Du kan komma utan tidsbokning när du behöver stöd i följande ärenden:

 • Kommentering av CV:n och arbetsansökan
 • Hur du kan bygga upp din LinkedIn profil
 • Praktiska frågor kring arbetsansökan
 • Frågor gällande praktik och praktikstöd

Ett walk-in-möte kan ta högst 20 minuter.Servicen erbjuds hela våren också på svenska.

På hösten 2022 ordnas Drop-in stöd för arbetssökning under följande datum kl. 1214

September:
Ti 6.9. (Handledninghörnan/Kajsahuset)
Ti 20.9. (Zoom)

Oktober:
Ti 4.10. (Handledninghörnan/Viikki)
Ti 18.10. (Zoom)

November:
Ti 1.11. (Handledninghörnan/Kajsahuset)
Ti 15.11. (Zoom)
Ti 29.11. (Handledninghörnan/Viikki)

December:
Ti 13.12. (Zoom)

 
Länken till Zoom-mötet:

https://helsinki.zoom.us/j/68188597276?pwd=QkttOXY2MjBOT3BCTjRhZURQME52Zz09

Meeting ID: 681 8859 7276
Passcode: 352587

OBS! Man slipper in till walk-in mötet kl 12.00, kl 12.20, kl 12.40, kl 13.00, kl 13.20 eller kl 13.40. Ett möte kan ta högst 20 minuter. Var beredd på att vänta en liten stund för din egen tid med specialisten. Du får veta din väntetid i väntrummet, var god och stanna kvar i väntrummet så att du behåller din plats i kön.

Informationssökning och referenshantering

Vet du inte riktigt var du ska söka efter de källor du behöver för ett seminariearbete eller behöver du inspiration? Känner du till alla databaser som används inom ditt vetenskapsområde?

I Handledningshörnan ordnas regelbundet rådgivning till exempel i att söka information i samband med examensarbeten och att använda elektroniska publikationer.

Informationssökning och referenshantering

 • måndagar kl. 15-16, 12.9.-19.12.2022, Kajsahusets Handledningshörnan
 • Torsdag 10.11. kl. 14-15 Infocentret i Vik, Handledningshörnan i biblioteket

Det finns fler evenemang på finska och engelska.

Du kan se bibliotekets kursutbud.

Bekanta dig också med distanshandledning i informationssökning!

Biblioteksrundturer

Välkommen på rundur på Helsingfors universitets bibliotek! 

Under de guidade rundturerna får du bekanta dig med Kajsahuset och campusbiblioteket i Vik och får tips om hur du kan använda bibliotekets utrymmen och tjänster i dina studier.  

Biblioteksrundturerna är följande:  

Kajsahusets rundturer (träff i Handledningshörnan på 3 våningen i Kajsa) 

 • Måndagen den 6 oktober kl. 14.15-15 (guidning på finska) 
 • Måndagen den 10 oktober kl. 14.15-15 (guidning på engelska) 

Campusbiblioteket i Vik (träff i Viks Infocenter, Handledningshörnan på första våningen) 

 • Torsdagen den 6 oktober kl. 14.00-14.30 (guidning på finska) 

Varmt välkommen att bekanta dig med biblioteket! 

Tomattorsdag

Studiehandledarna och studiepsykologerna ordnar öppna studieträffar för alla studenter på distans i Zoom. Studieträffarna bygger på Pomodorotekniken. Vid träffarna presenteras och används ibland även andra studietekniker, såsom SMART. 

Syftet med studieträffarna är att ge dig ett tillfälle då du kan koncentrera dig och komma vidare med din egen studieuppgift under handledning, tillsammans med andra studenter. Det krävs ingen separat anmälan till evenemangen. 

En gång i månaden håller studiepsykologerna ett kort inledande anförande om ett tema kring studier i början av studieträffen. Datum och teman för anförandena är följande:

6.10. Tentit ja deadlinet pukkaamassa päälle? Tukea loppurutistukseen / Exams and deadlines approaching? Support for the final sprint
20.10. Opiskeluväsymys ja voimavaroista huolehtiminen / Feeling tired and fatigued? Perspectives on taking care of yourself and your resources during studies
24.11. Opiskeluväsymys ja voimavaroista huolehtiminen / Feeling tired and fatigued? Perspectives on taking care of yourself and your resources during studies

Anförandena hålls på finska eller engelska, materialet är tillgängligt på engelska.

Tomattorsdag studieträff från 8.9 varje torsdag kl. 10.00–12.00

Du kan delta genom att logga in via länken nedan:

https://helsinki.zoom.us/j/69351130176?pwd=WW9Qck1NNW53QWZ3cDFFVjZGNWVoZz09
Meeting ID: 693 5113 0176
Passcode: 467349

Allmänna anvisningar 

Reservera ett lugnt arbetsrum som passar dig för studieträffen. I början av studieträffen går handledaren igenom teknikens idé och ger tips om hur du kan göra arbetet smidigare. Det är en god idé att i förväg välja en studieuppgift eller studiehelhet som du vill arbeta aktivt med under Pomodoro-sessionen. Deltagandet i Tomattorsdagen sker på distans och du behöver inte ha kameran eller mikrofonen på. 

Om du har frågor om Tomattorsdagsträffarna kan du skicka e-post på adressen opinto-ohjaajat@helsinki.fi

SMART och Pomodoro-tekniker 

Pomodorotekniken uppmuntrar till fokuserat arbete; idén är att arbeta intensivt i 25 minuter, följt av en kort paus. Under pausen är det bra att föra bort tankarna från studieuppgifterna till exempel genom stretchning. Under en två timmars session görs tre till fyra Pomodoro-övningar. Vid studiepsykologernas tematräffar görs två till tre Pomodoro-övningar. 

SMART-tekniken är ett verktyg som hjälper dig att dela upp dina uppgifter i mindre bitar och sätta mål av lämplig storlek. Att dela upp uppgifter gör det ofta lättare att komma igång och att få ett bättre grepp om studierna. 

Du kan också studera självständigt med SMART eller Pomodoroteknik med hjälp av videoklippen i sidopanelen. 

Una Europa

Karta över Una Europas samarbete universitetet.

Una Europa är en europeisk universitetsallians som Helsingfors universitet ingår i tillsammans med åtta andra universitet. Vi arbetar för att skapa framtidens europeiska universitet!

Är du intresserad av universitetets framtid och globala perspektiv? Gå då med oss på våra vägledningssessioner!

Vi kommer att diskutera mer om Una Europas olika fokusområden (AI, Cultural Heritage, Sustainability, One Health och Europastudier) och även prata mer om de personliga och professionella möjligheter som en allians som Una Europa och internationella erfarenheter kan ge dig. Du kan lära dig mer om hur Una Europa ger nya möjligheter för alla studenter och varför erfarenheter i internationella miljöer, oavsett om det är här i Finland eller utomlands, kan vara värdefullt både på det personliga och professionella planet!

Kom med oss och lär dig mer om Una Europa och hur du kan dra nytta av och delta! Det specifika programmet kommer att uppdateras under hösten 2022, så håll utkik för att se vilka teman och gäster som kommer att följa med på vilka datum.

 

Student life 2.0

Friends are having fun outside.

Student Life 2.0-evenemang samlar alla finsktalande och internationella examensstudenter och utbytesstudenter. Den årliga evenemangsserien inkluderar ett brett utbud av engelskspråkiga evenemang relaterade till att skriva ett avhandlingen, träffa studenter, bygga en internationell studentgemenskap och lära känna den finska kulturen. Programmet nedan. Byta sidans språk till engelska för att se mer information om Student Life 2.0 evenemangen.

Hösten 2022: Evenemang publiceras i september.

HUS delegationsval

Studenter på Campus Vik.

Helsingfors universitets studentkår (HUS) ordnar delegationsval på hösten! Delegationen är studentkårens högsta beslutande organ, och dess 60 ledamöter väljs genom val.

Delegationsvals-pop-up i september

Kom och hör hur du kan ansöka om att bli kandidat och vad delegationsarbetet går ut på.

 • 13.9 kl. 12–15, Handledningshörnan i Kajsahuset
 • 26.9 kl. 12–15, Handledningshörnan i Vik bibliotek

Delegationsvals-pop-up i oktober

Varför ska studentkårens medlemmar vara intresserade av val och rösta? Kom till Handledningshörnan och ta reda på saken!

 • 5.10 kl. 12–15, Handledningshörnan i Kajsahuset
 • 17.10 kl. 12–15, Handledningshörnan i Vik bibliotek

Rådgivning om ansökan till HUS studentrepresentantuppdrag

Studieavsnitten är planerade i konstig ordning och prestationssätten är förvirrande, vad göra? Bli studentrepresentant och gör ändring i saken! I höst söker HUS nya studentrepresentanter för alla universitetets utbildningsprogram. I Handledningshörnan har du möjlighet att träffa HUS:s expert och ja antagningskoordinator med ansvar för studentrepresentanter. Till dem kan du ställa frågor om antagning och studentrepresentation. Också tävlingar med priser står på programmet, så kom och ta reda på vad som sker!

 • 11.10 kl. 11–13, Handledningshörnan i Vik bibliotek
 • 13.10 kl. 12–14, Handledningshörnan i Kajsahuset

Omröstnings-pop-up för delegationsvalet

Nu är det dags att rösta på din kandidat för delegationen! Kom till omröstnings-pop-up-stället, du kan vinna häftiga priser.

 • 26.10 kl. 12–15, Handledningshörnan i Kajsahuset
 • 1.11 kl. 12–15, Handledningshörnan i Vik bibliotek
 • 2.11 kl. 10–13, Handledningshörnan i Kajsahuset

Anvisningar för dig som deltar i ett virtuellt evenemang

jes

Alla evenemang på Handledningshörnan genomförs enligt de principer om en tryggare miljö som aktörerna som driver lokalen har kommit överens om tillsammans. När du deltar i evenemang på Handledningshörnan förbinder du dig att bemöta de andra deltagarna öppet, respektera deras olikheter och bereda alla utrymme att definiera sin egen upplevelse.

Visa också respekt för arrangörernas tid: Utebli inte från ett evenemang som du har anmält dig till. På så sätt kan arrangörerna planera evenemanget enligt det faktiska deltagarantalet. Om du har anmält dig till ett evenemang med begränsat deltagarantal och får förhinder ska du meddela arrangören.

Vi ber dig dessutom iaktta följande principer vid virtuella evenemang för att främja en god stämning och interaktion:

 • I evenemang där det ingår interaktion (t.ex. workshoppar) ber vi dig ha kameran på, om inte tekniska eller andra skäl hindrar det. På det sättet får både evenemangets värd och de andra deltagarna en känsla av att alla är närvarande tillsammans. Särskilt vid arbete i små grupper (t.ex. i breakout room-sessioner) önskar vi att du har kameran på. Du avgör ändå själv om du vill använda kamera på evenemanget.
 • Virtuella evenemang är i regel mer givande om det uppstår diskussion bland deltagarna. Var alltså inte blyg när det gäller att delta i diskussionerna eller skriva i chatten (eller på en annan plattform som används under evenemanget). I regel kan du också delta i evenemang så att du bara lyssnar.
 • Vissa evenemang och workshoppar använder sig av Breakout Room-funktionen, med vilken deltagarna delas in i mindre diskussionsgrupper. Ofta är diskussionerna i mindre grupper den mest givande delen av evenemanget, för i dem är tröskeln att delta lägre och det går lättare att utbyta tankar. Du kommer väl ihåg att bidra till en trygg miljö och ett inkluderande samtal också i smågrupperna: respektera olika åsikter, uttryck din åsikt vänligt och ta och ge plats i lika mått under diskussionerna.

Kom ihåg följande inställningar om du vill ändra din bakgrund eller ditt namn i Zoom:

 • Du kan blurra (sudda ut) din egen bakgrundsbild så att din omgivning inte syns på videobilden. Det gör du genom att gå till Zooms inställningar, klicka på den uppåtriktade pilen bredvid kamera-ikonen och välja ”Choose a virtual background”. I menyn som öppnar sig väljer du alternativet ”blur”. På samma ställe kan du också ladda ner en egen bakgrundsbild.
 • Du kan redigera det namn du har i Zoom genom att i Zooms undermeny klicka på ”Participant”. När deltagarlistan öppnas för du kursorn över ditt eget namn. Välj ”More” och klicka på ”Rename”.