Evenemang för välbefinnande

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Universitetet och dess partner ordnar många typer av aktiviteter med låg tröskel för att stödja ditt välbefinnande och dina studier. På den här sidan kan du läsa om evenemang, kliniker och diskussionsgrupper som är öppna för alla. Evenemang äger rum både på campus och på distans. Kom med och ställ frågor, undra och lär dig något nytt! 

Har du en fråga som rör studier men vet inte var du ska söka hjälp? Sidan Rådgivningskompassen hjälper dig att hitta svaret. Läs också mer om våra grupper och kurser som stöder studieförmågan.

Evenemang för välbefinnande denna vecka

Var ordnas evenemangen?

De flesta av evenemangen äger rum i Handledningshörnorna eller på distans. Kontrollera alltid platsen för evenemanget.

  • Handledningshörnan på centrumcampus ligger på tredje våningen i Kajsahuset (Fabiansgatan 30).
  • Handledningshörnan på campus Vik ligger på första våningen i Infocenter Korona (Viksbågen 11). Det finns två Handledningshörnor i Vik: i lobbyn och i campusbibliotekets lokaler.

Mer information om Handledningshörnorna hittar du på sidan Lärandemiljöer.

Mjuka axlar pausgymnastik

Personen har höjt händerna i luften och håller ihop handflatorna.

Unisports Mjuka axlar är ett avslappnande gympapaus på 15 minuter där vi fokuserar på ryggen och axlarna och mjukar upp spända muskler. Mjuka axlar lämpar sig väl för nybörjare. Du behöver ingen träningsutrustning. Du kan följa rörelserna även utan instruktioner på finska. 

Under våren 2023 kommer gympapauserna att hållas två gånger per vecka mellan den 1 januari och den 31 maj:

  • måndagar kl. 12.30-12.45
  • onsdagar kl. 13.30-13.45

Mjuka axlar ordnas på Mywellness-plattformen. Närmare anvisningar för användning av Mywellnes hittar du på Unisports webbplats (på engelska). 

Hälsotisdag - för att stöda din välbefinnande

Hand i hand.

I Hälsotisdags evenemang får du arbeta med saker som stöder din förmåga att studera tillsammans med besökande experter. Olika aspekter av välbefinnande behandlas genom övningar, gruppsamtal och presentationer. 

För mer information om evenemangen kontakta guidance-coordination@helsinki.fi

Fler evenemang kommer att läggas till på sidan under våren.

Vad kan jag göra om jag oroar mig för min kompis rusmedelsanvändning? (FI)

Tidpunkt och plats: den 7 februari 2023, kl. 16.00–17.00, Zoom-webbinarium

Vad kan jag göra om jag är orolig för min kompis rusmedelsanvändning? Kom och få konkreta tips för den diskussion som kan hjälpa din kompis att börja tänka över sin egen användning av rusmedel. Föreläsningen arrangeras som webbinarium, och deltagandet är anonymt. Ta med eget anteckningsmaterial. Mer information om evenemanget ger utbildningsplanerare Laura Sohlberg, EHYT rf: laura.sohlberg@ehyt.fi.

Delta i det finskspråkiga evenemanget via Zoom-länken. Passcode: 910647
 

Alla hjärtans dag-evenemang i handledningshörnor  (FI, SV, EN)

Dag och plats: 14.2.2023, 10.00-14.00, Handledningshörnor i Kajsahuset & Vikki lobby

Reflekterar du över vilken typ av styrkor du har? Karriärvägledare och studiehandledare hjälper dig att identifiera dem. Du kan också ta plats på vänskapsbänken och lära känna nya människor från olika fakulteter utan fördomar.

Drop in ensam eller med en vän när det bäst passar dig. För mer information studiehandledare@helsinki.fi eller careerservices@helsinki.fi
 

Alla hjärtans dag kaffe med HUS (FI, SV, EN)

Tidpunkt och plats: 14.2.2023, 16.00-17.00, Handledningshörnorna i Kajsahuset & i Viks lobby.

På alla hjärtans dag firar vi vänskap! HUS bjuder på kaffe och små godbitar till studenterna vid Helsingfors universitet! Skaffa ditt eget kaffe genom att skriva en glad hälsning till nästa kaffedrickare och sprid gott humör. Kaffet serveras av medlemmar av HUS:s styrelse och kommittémedlemmar, med vilka du kan prata om olika möjligheter att engagera dig i studentlivet.

HUS firar också studentvänskap på sociala medier, så följ HUS i sina kanaler och delta i konversationen genom att tagga HUS i dina inlägg! För mer information om evenemanget kan du kontakta Etta Melander, medlem i HUS styrelse: etta.melander@hyy.fi

Onsdagskaffe med studiehandledarna och karriärvägledarna (FI, EN)

Studenter på kaffestund.

Behöver du en stunds paus i studierna? Smakar det med en kopp kaffe eller te? Kom och hälsa på universitetets studiehandledare och karriärvägledare och njut av en kopp kaffe eller te på vissa onsdagar i Handledningshörnan i Kajsahuset,Gumtäkt eller i Vik. På samma gång kan du växla några ord med oss och om du vill kan du ta upp frågor om studieframgången eller karriäralternativen.

Du är varmt välkommen!

Centrumcampus Kajsahuset handledningshörna kl. 14–15.30

18.1.
15.2
15.3
12.4
10.5
7.6

Vik campus Infocenter lobby (Viksbågen 11) kl. 13.30–15

1.2
1.3
26.4
24.5

Gumtäkt kl.13.30–15 (plats ska uppdateras här)            

29.3.

Tomattorsdag (FI, EN)

Studiehandledarna och studiepsykologerna ordnar öppna studieträffar för alla studenter på distans i Zoom. Studieträffarna bygger på Pomodorotekniken. Vid träffarna presenteras och används ibland även andra studietekniker, såsom SMART. 

Syftet med studieträffarna är att ge dig ett tillfälle då du kan koncentrera dig och komma vidare med din egen studieuppgift under handledning, tillsammans med andra studerande. Det krävs ingen separat anmälan till evenemangen. 

Tomattorsdag studieträffarna äger rum på torsdagar varje vecka kl. 10-12 (mellan 26.1.-4.5.2023). Delta via Zoom-länken.

Två gånger håller studiepsykologerna ett kort inledande anförande om ett tema kring studier i början av studieträffen. Datum och teman för anförandena är följande:

  • 23.2 Exams and deadlines approching support for the final sprint 
  • 30.3 Compassion 

Anförandena hålls på finska eller engelska, materialet är tillgängligt på engelska.

Allmänna anvisningar 

Reservera ett lugnt arbetsrum som passar dig för studieträffen. I början av studieträffen går handledaren igenom teknikens idé och ger tips om hur du kan göra arbetet smidigare. Det är en god idé att i förväg välja en studieuppgift eller studiehelhet som du vill arbeta med under Pomodoro-sessionen. Deltagandet i Tomattorsdagen sker på distans och du behöver inte ha kameran eller mikrofonen på. 

Om du har frågor om Tomattorsdagsträffarna kan du skicka e-post på adressen opinto-ohjaajat@helsinki.fi

SMART och Pomodoro-tekniker 

Pomodorotekniken uppmuntrar till fokuserat arbete; idén är att arbeta intensivt i 25 minuter, följt av en kort paus. Under pausen är det bra att föra bort tankarna från studieuppgifterna till exempel genom stretchning. Under en två timmars session görs tre till fyra Pomodoro-övningar. Vid studiepsykologernas tematräffar görs två till tre Pomodoro-övningar. 

SMART-tekniken är ett verktyg som hjälper dig att dela upp dina uppgifter i mindre bitar och sätta mål av lämplig storlek. Att dela upp uppgifter gör det ofta lättare att komma igång och att få ett bättre grepp om studierna. 

Du kan också studera självständigt med SMART eller Pomodoroteknik med hjälp av videoklippen i sidopanelen. 

Workshoppar för att stödja dina studiefärdigheter

Opiskelijoita Kaisa-talossa.

Universitetets olika aktörer ordnar workshoppar för att stöda studiefärdigheter, som du kan delta i en eller flera gånger. Du behöver inte anmäla dig till en workshop, men kom i tid. 

Workshoppar om tidshantering i januari-mars (EN)

Behöver du hjälp med att planera dina studier eller skapa en studierutin? Välkommen till de workshoppar om tidshantering som våra studenthandledare håller! Workshoppen är uppdelade i två delar: den första fokuserar på verktyg för tidshantering och den andra på vilken typ av tidshanteringsmetoder som skulle passa i din vardag. 

Du kan delta i bara en workshop eller båda på de dagar du väljer. Workshopparna med samma namn har samma innehåll. Du behöver inte anmäla dig till workshopparna. Observera att workshopparna hålls på engelska. 

Tidspunkt och plats:

Workshop 1 "Tools": 26.1 kl. 15.00–17.00, Handledningshörnan i Kajsahuset
Workshop 2 "Habits": 9.2 kl. 15.00–17.00, Handledningshörnan i Kajsahuset
Workshop 1 "Tools": 16.3 kl. 15.00–17.00, Handledningshörnan i Vik
Workshop 2 "Habits": 23.3 kl. 15.00–17.00, Handledningshörnan i Vik

Mer information: studiehandledare@helsinki.fi

 

Studieförmåga workshoppar (FI)

Behöver du hjälp med teman tidshantering, studieteknik eller koncentration? Välkommen till studiehandledarnas workshoppar som stöder studieförmågan! Varje gång har sitt eget tema: du kan delta i alla tre eller bara en workshop som intresserar dig mest.

  •     Workshop fre 10.2. kl. 9.15-10.45: Tidshantering och prestation, Handledningshörnan i Kajsahuset
  •     Workshop Fre 3.3. kl. 9.15-10.45: Studietekniker, Handledningshörnan i Kajsahuset
  •     Workshop fre 17 mars kl 9.15-10.45: Koncentration och minne, Handledningshörnan i Kajsahuset

Mer information: studiehandledare@helsinki.fi

 

Torsdagsworkshoppar (EN)

Planerar du – eller skriver du redan på din avhandling?  

Välkommen till bibliotekets workshoppar för avhandlingsskrivande. På workshoppen kan du till exempel lära dig att hitta centrala källor för ditt arbete eller att använda data- eller referenshanteringsprogram.  

Workshopparna ordnas i Kajsahuset (4 våningens adb-sal 4060) torsdagar kl. 15-16 under hela mars månad.  

Du kan ta med din egen dator till workshoppen om du vill. Efter workshoppen kan du stanna i biblioteket och fortsätta att arbeta. Workshopparna hålls på engelska, men du kan ställa frågor på svenska och finska. Du behöver inte anmäla dig till workshopparna i förväg.  

Välkommen på torsdagsworkshop! Mer information: mari.hietala@helsinki.fi

Temadagar och andra evenemang

Opiskelijoita Avajaiskarnevaaleissa

Här hittar du temadagar, chattar, webbinarier och andra evenemang som ordnas av universitetet och dess partners, t.ex. välfärds- och studentorganisationer. Listan över evenemang uppdateras regelbundet.

Nyytis chatt för studerande (SV, EN, FI)

Kom och dela dina tankar och erfarenheter med andra studenter! Nyytis chatt är en anonym plats där du kan prata om studentlivet. Oroa dig inte för stavning eller språkkunskaper - det viktigaste är att du med! Läs mer om chatten på Nyytis webbplats.

Chattar i februari

Klicka på titeln på varje chatt för en mer detaljerad beskrivning och en länk för att delta. Du behöver inte registrera dig för chattarna.

Anvisningar för dig som deltar i våra evenemang

Alla våra evenemang genomförs enligt de principer om en tryggare miljö. När du deltar i evenemang förbinder du dig att bemöta de andra deltagarna öppet, respektera deras olikheter och bereda alla utrymme att definiera sin egen upplevelse.

Visa också respekt för arrangörernas tid: Utebli inte från ett evenemang som du har anmält dig till. På så sätt kan arrangörerna planera evenemanget enligt det faktiska deltagarantalet. Om du har anmält dig till ett evenemang med begränsat deltagarantal och får förhinder ska du meddela arrangören.

Vänligen läs anvisningarna för deltagare i online-evenemang innan du deltar i ett virtuellt evenemang. Genom att följa dessa riktlinjer hjälper du till att främja en god stämning och interaktion.