Evenemang för välbefinnande

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Universitetet och dess partner ordnar många typer av aktiviteter med låg tröskel för att stödja ditt välbefinnande och dina studier. På den här sidan kan du läsa om evenemang, kliniker och diskussionsgrupper som är öppna för alla. Evenemang äger rum både på campus och på distans. Kom med och ställ frågor, undra och lär dig något nytt! 

Har du en fråga som rör studier men vet inte var du ska söka hjälp? Sidan Rådgivningskompassen hjälper dig att hitta svaret. Läs också mer om våra grupper och kurser som stöder studieförmågan.

Evenemang för välbefinnande i juni

Var ordnas evenemangen?

De flesta av evenemangen äger rum i Handledningshörnorna eller på distans. Kontrollera alltid platsen för evenemanget.

  • Handledningshörnan på centrumcampus ligger på tredje våningen i Kajsahuset (Fabiansgatan 30).
  • Handledningshörnan på campus Vik ligger på första våningen i Infocenter Korona (Viksbågen 11). Det finns två Handledningshörnor i Vik: i lobbyn och i campusbibliotekets lokaler.

Mer information om Handledningshörnorna hittar du på sidan Lärandemiljöer.

Mjuka axlar pausgymnastik

Personen har höjt händerna i luften och håller ihop handflatorna.

Unisports Mjuka axlar är ett avslappnande gympapaus på 15 minuter där vi fokuserar på ryggen och axlarna och mjukar upp spända muskler. Mjuka axlar lämpar sig väl för nybörjare. Du behöver ingen träningsutrustning. Du kan följa rörelserna även utan instruktioner på finska. 

Under våren 2023 kommer gympapauserna att hållas två gånger per vecka mellan den 1 januari och den 31 maj:

  • måndagar kl. 12.30-12.45
  • onsdagar kl. 13.30-13.45

Mjuka axlar ordnas på Mywellness-plattformen. Närmare anvisningar för användning av Mywellnes hittar du på Unisports webbplats (på engelska). 

Hälsotisdag - för att stöda din välbefinnande

Hand i hand.

I Hälsotisdags evenemang får du arbeta med saker som stöder din förmåga att studera tillsammans med besökande experter. Olika aspekter av välbefinnande behandlas genom övningar, gruppsamtal och presentationer. 

För mer information om evenemangen kontakta guidance-coordination@helsinki.fi

 

Onsdagskaffe med studiehandledarna och karriärvägledarna (FI, EN)

Studenter på kaffestund.

Behöver du en stunds paus i studierna? Kom och hälsa på universitetets studiehandledare och karriärvägledare och njut av en kopp kaffe eller te på vissa onsdagar i Handledningshörnan i Kajsahuset, Gumtäkt eller i Vik. På samma gång kan du växla några ord med oss och om du vill kan du ta upp frågor om studieframgången eller karriäralternativen.

Ingen förhandsregistrering. Se nedan för tider och platser och märk i din kalender. Du är varmt välkommen!

Centrumcampus kl. 14–15.30 (Kajsahuset, Handledningshörna, Fabiansgatan 30)

  • 10.5
  • 7.6

Vik campus kl. 13.30–15 (Infocenter, Handledningshörnan Campusbiblioteket, Viksbågen 11)

  • 26.4
  • 24.5

Gumtäkt campus kl. 13.30–15 (Exactum lobby, 2:a vån, Pehr Kalms gata 5)

Tomattorsdag (FI, EN)

Studiehandledarna och studiepsykologerna ordnar öppna studieträffar för alla studenter på distans i Zoom. Studieträffarna bygger på Pomodorotekniken. Vid träffarna presenteras och används ibland även andra studietekniker, såsom SMART. 

Syftet med studieträffarna är att ge dig ett tillfälle då du kan koncentrera dig och komma vidare med din egen studieuppgift under handledning, tillsammans med andra studerande. Det krävs ingen separat anmälan till evenemangen. 

Tomattorsdag studieträffarna äger rum på torsdagar varje vecka kl. 10-12 (mellan 26.1.-4.5.2023).

Anförandena hålls på finska eller engelska, materialet är tillgängligt på engelska.

Allmänna anvisningar 

Reservera ett lugnt arbetsrum som passar dig för studieträffen. I början av studieträffen går handledaren igenom teknikens idé och ger tips om hur du kan göra arbetet smidigare. Det är en god idé att i förväg välja en studieuppgift eller studiehelhet som du vill arbeta med under Pomodoro-sessionen. Deltagandet i Tomattorsdagen sker på distans och du behöver inte ha kameran eller mikrofonen på. 

Om du har frågor om Tomattorsdagsträffarna kan du skicka e-post på adressen opinto-ohjaajat@helsinki.fi

SMART och Pomodoro-tekniker 

Pomodorotekniken uppmuntrar till fokuserat arbete; idén är att arbeta intensivt i 25 minuter, följt av en kort paus. Under pausen är det bra att föra bort tankarna från studieuppgifterna till exempel genom stretchning. Under en två timmars session görs tre till fyra Pomodoro-övningar. Vid studiepsykologernas tematräffar görs två till tre Pomodoro-övningar. 

SMART-tekniken är ett verktyg som hjälper dig att dela upp dina uppgifter i mindre bitar och sätta mål av lämplig storlek. Att dela upp uppgifter gör det ofta lättare att komma igång och att få ett bättre grepp om studierna. 

Du kan också studera självständigt med SMART eller Pomodoroteknik med hjälp av videoklippen i sidopanelen. 

Workshoppar för att stödja dina studiefärdigheter

Opiskelijoita Kaisa-talossa.

Universitetets olika aktörer ordnar workshoppar för att stöda studiefärdigheter, som du kan delta i en eller flera gånger. Du behöver inte anmäla dig till en workshop, men kom i tid. 

Temadagar och andra evenemang

Opiskelijoita Avajaiskarnevaaleissa

Här hittar du temadagar, chattar, webbinarier och andra evenemang som ordnas av universitetet och dess partners, t.ex. välfärds- och studentorganisationer. Listan över evenemang uppdateras regelbundet.

Nyytis chatt för studerande (SV, EN, FI)

Kom och dela dina tankar och erfarenheter med andra studenter! Nyytis chatt är en anonym plats där du kan prata om studentlivet. Oroa dig inte för stavning eller språkkunskaper - det viktigaste är att du med! Läs mer om chatten på Nyytis webbplats.

Kommande chattar

Klicka på titeln på varje chatt för en mer detaljerad beskrivning och en länk för att delta. Du behöver inte registrera dig för chattarna.

Pridecafé  (FI, EN)

PRIDE tillsammans med UNA Europa och Helsingfors universitets bibliotek!  

UNA Europa och Helsingfors universitets bibliotek är med och stöder LGBTQ+ och vill skapa en mera inkluderande studiemiljö för oss alla. För att fira PRIDE håller vi ett Pridecafé, ett tryggt och avslappnat utrymme för diskussioner och möjlighet att lyssna på andra, delta i aktiviteter, äta något gott och framför allt trivas tillsammans.  

Kom och prata och pyssla rekvisita inför Prideveckan i Kajsahusets Handledningshörna den 29 juni kl. 15-17. 

Evenemanget följer Helsingfors universitets principer om en tryggare miljö och alla är välkomna som de är.  

Om du har frågor om Pridecafé så kan du kontakta Una Europas planerare Stinne Vognæs (stinne.vognas@helsinki.fi) eller Helsingfors universitets biblioteks informationsspecialist (mari.hietala@helsinki.fi

Hur klara av informationsöverflödet? (EN) 

Tycker du ibland att det är helt omöjligt att få en helhetsbild av vad som sker omkring dig? Gör det dagliga informationsflödet dig överväldigad och får dig att känna det som att du inte hänger med? Vi utsätts för allt mera information i allt högre takt än någonsin förr och det kan vara utmanande att klara av det.  

I den här workshoppen delar vi erfarenheter om informationsöverflöd och bekantar oss med praktiska redskap för att underlätta hanteringen av vardagen. Varmt välkommen! 

Var och när? Den 17 oktober kl. 16-17.30 i Handledningshörnan i Kajsahuset.  

Workshoppen ordnas på engelska. Om du har frågor om workshoppen så kan du kontakta Una Europas planerare Stinne Vognæs (stinne.vognas@helsinki.fi) eller Helsingfors universitets biblioteks informationsspecialist (mari.hietala@helsinki.fi

Anvisningar för dig som deltar i våra evenemang

Alla våra evenemang genomförs enligt de principer om en tryggare miljö. När du deltar i evenemang förbinder du dig att bemöta de andra deltagarna öppet, respektera deras olikheter och bereda alla utrymme att definiera sin egen upplevelse.

Visa också respekt för arrangörernas tid: Utebli inte från ett evenemang som du har anmält dig till. På så sätt kan arrangörerna planera evenemanget enligt det faktiska deltagarantalet. Om du har anmält dig till ett evenemang med begränsat deltagarantal och får förhinder ska du meddela arrangören.

Vänligen läs anvisningarna för deltagare i online-evenemang innan du deltar i ett virtuellt evenemang. Genom att följa dessa riktlinjer hjälper du till att främja en god stämning och interaktion.