Handledningshörnan

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

OBS! Handledningshörnans evenemang ordnas huvudsakligen på nätet under hösten 2021.

Handledningshörnan på centrumcampus ligger på tredje våningen i Kajsahuset (Fabiansgatan 30) och i campus Vik på första våningen i Infocenter Korona (Viksbågen 11). Det finns två Handledningshörnor i Vik: i lobbyn och i campusbibliotekets lokaler. Kontrollera alltid platsen för evenemanget.

I Handledningshörnan erbjuds handledning och rådgivning som en del av vardagen. Du kan komma till Handledningshörnan om du har frågor som gäller t ex välmående, digitala färdigheter eller jobbsökning. Glöm inte heller att vi ordnar pausgympa varje vecka! En del av den handledning och rådgivning som erbjuds i Handledningshörnan följer ett regelbundet veckoschema. Läs mer nedan!

Om det inte finns något program på gång, får du gärna läsa och vila i Handledningshörnan. Bekanta dig också med Handledningshörnans principer för en tryggare miljö. 

Vi tar gärna emot idéer, utvecklingsförslag och respons som gäller verksamheten i Handledningshörnan.

Sisu-rådgivning

Sisu-rådgivning betyder möjlighet till personlig handledning i tekniska frågor om hur du gör upp din studieplan. Ifall du behöver hjälp med frågor som gäller innehållet i din examen och kursers motsvarigheter, kan du istället kontakta studentrådgivningen vid din egen fakultet.

Ansökningsrådgivning

Du kan komma och träffa ansökningsrådgivare i Handledningshörnan 16.11 och 30.11 kl. 13-15. Vi betjänar i frågor gällande ansökan. De som kommer på rådgivning betjänas i ankomstordning, och du behöver inte boka en skild tid. Märk väl att vi inte tar emot ansökningsbilagor.

Vi betjänar också via chat, telefon och e-post. Ansökningsrådgivningens kontaktuppgifter hittar du här

Mjuka axlar

UniSport erbjuder Mjuka axlar pausgymnastikspass på Zoom:

 • måndagar kl. 12.30
 • onsdagar kl. 12.00

Mjuka axlar är ett avslappnande gympapass på 15 minuter där vi fokuserar på ryggen och axlarna och mjukar upp spända muskler. Mjuka axlar lämpar sig väl för nybörjare. Du behöver ingen träningsutrustning.

Du kan delta i Zoom-evenemanget med Meeting-ID 861 9709 5476. Du hittar länken på  Huolettomat hartiat  sidan (Mjuka Axlar) och i gruppträningsschemat.

Du kan också ladda ner Unisports Break Pro -program för pausgymnastik på din egen dator.

HUS:s rådgivning

Rådgivning i utkomstfrågor

Hur mycket får jag tjäna när jag får studiestöd? Är mina studiepoäng för i år tillräckliga för FPA? Vad ska jag göra om jag oroar mig för min utkomst under sommaren? På utkomstrådgivningen besvarar HUS:s sakkunniga frågor som berör studentens stödformer, hjälper till med att hitta mer information och stöder dig vid behov när du till exempel tar kontakt med FPA eller socialkontoret.

Boka tid till personell rådgivning på distans via e-blanketten! Anmälningen börjar och blanketten öppnas två veckor före varje rådgivning. Du får en länk till Zoom när vi bekräftar din anmälning.

Höstens 2021 rådgivning ordnas enligt den följande tidtabellen:

 • 24.9. kl. 11-12
 • 29.10. kl. 11-12
 • 3.12. kl. 11-12

Du kan även ta kontakt med någon av HUS:s sakkunniga per e-post eller per telefonMer information om det här och om studentens utkomst får du på HUS:s webbplats.

Problem med studierna?

Funderar på dina rättigheter vid universitetet eller har du upplevt missförhållanden i avläggandet av studierna? Finns det orimliga hinder för studiernas framsteg eller har du upplevt att bedömningen skulle ha varit orättvis? 

HUS sakkunnig erbjuder rådgivning i frågor som gäller studentrernas rättigheter vid universitetet. Bli inte ensam, boka tid till personell rådgivning på distans via e-blanketten! Anmälningen börjar och blanketten öppnas två veckor före varje rådgivning. Du får en länk till Zoom när vi bekräftar din anmälning.

Höstens 2021 rådgivning ordnas enligt den följande tidtabellen: 

 • 24.9. kl. 12-13
 • 29.10. kl. 12-13
 • 3.12. kl. 12-13

Det lönar sig att kolla om du hittar ett snabbt svar på din fråga i HUS nya rättskyddsguide. Guiden innehåller de vanligaste problemen som studenter från Helsingfors universitet stöter på samt lösningar på dem. 

Rådgivning i rättsskydd ges även per e-post eller telefon av den ansvarssakkunniga vid HUS rättsskyddsrådgivning. I andra frågor än sådant som berör studier är HUS medlemmar berättigade till gratis rättshjälp som erbjuds av  Pykäläs rättshjälpsutskott. Codex erbjuder svenskspråkig rättshjälp.

Studenthälsa: Hälsotisdag

På tisdagar har Handledningshörnan fokus på studentens hälsa och välmående. Hälsotisdagarna är temadagar då olika aktörer som värnar om studenthälsan bjuds in för att informera och ge hälsoråd till studenterna. Under hösten 2021 mest av Hälsötisdagarnas evenemangen ordnas på nätet.

 • De problem som användningen av digitala apparater kan upphov till (på finska)
  Tidpunkt och plats: tisdag 21.09.2021 kl. 15-16, i Zoom (länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.
 • Stel i nacken och ryggen? – Tips på hur du mjukar upp dem (på finska) Tidpunkt: tisdag 28.09.2021 kl. 15–16, i Zoom (länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.
 • Hur tar jag tag i saken då jag inte har lust? (på finska)
  Tidpunkt och plats: 12.10.2021 kl. 15–16.30, i Zoom (länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.
 • Sense of life (på engelska)
  Tidpunkt och plats: 26.10.2021 kl. 15–16.30, Handledningshörnan på Centrumkampus. (länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.
 • Från krav till frihet (på finska)
  Tidpunkt och plats: 09.11.2021 kl. 15–16.30, Viikki informationcenter Korona K1087.(länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.
 • Nyytibreak: hur man lindrar stress? (på finska)
  Tidpunkt: 16.11.2021 kl. 15–16, i Zoom (länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.
 • SHVS-PopUp (på finska och engelska)
  Tidpunkt och plats: 23.11.2021 kl. 12–15, Handledningshörnan i Vik (länken skickas till dem som anmält sig på e-form) Se mer info på finska sidan.

Stöd för studier och karriärplanering

Upplever du att dina studier framskrider långsammare än du önskar? Har du blivit osäker på vilka dina mål egentligen är? Behöver du hjälp med att identifiera dina egna styrkor och färdigheter? Behöver du uppmuntran från andra studerande som funderar på samma studie- eller karriärrelaterade saker?

Om du svarade ja på en eller flera frågor kan Handledningshörnans grupper vara något för dig! 

Just nu ordnas det inga grupper på svenska men du är välkommen att delta våra grupper på finska eller engelska.

-----

Observera att ingen specifik handledning för studier inom ett visst utbildningsprogram eller en viss fakultet erbjuds i smågrupperna. Om du t.ex. behöver hjälp med att utreda vilka studier du ännu ska genomföra, hittar du kontaktuppgifterna till Studentservicens fakultetsspecifika rådgivning här. 

 

 

Student life 2.0

Byta sidans språk till engelska för att se mer information om Student Life 2.0 evenemangen.

Workshoppar om arbetssökning och LinkedIn

Karriärservicen ordnar workshoppar som stöder arbetssökning. För mer information om innehållet i workshoppar, datum och anmälning, se JobTeaser. Viktigt! För att bläddra bland jobbannonser efter inloggningen, välj alternativ "STUDENT or ALUMNI" eller "OPISKELIJA tai ALUMNI" utöver ditt utbildningsområde under Kurser (Courses or Koulutusala). Så hittar även anbud från finländska arbetsgivare till ditt skrivbord.

 • Erkänn ditt kunnande
  Vet du redan vad allt du kan? Kan du berätta om ditt kunnande som du har fått såväl från studier, arbetslivet som på fritiden?I den här workshoppen får du kartlägga ditt eget kunnande, färdigheter och styrkor. Du lär dig också att formulera det på ett sätt som passar arbetssökning. I workshoppen får du arbeta både självständigt och med andra studerande.
 • Workshopparna om arbetssökning
  Kom och nappa våra karriärvägledares bästa tips gällande arbetssökning! Under tillfället kommer du att få hjälp med bl.a. följande frågor: Hur lönar det sig att börja arbetssökningen? Hur skriver man en bra ansökan och har en CV så att man skiljer sig från mängden? Hur kan man använda sociala medier i jobbsökning? Var gömmer alla arbeten? I samband med workshop-delen av tillfället får du läsa och kommentera de andra deltagares CV i en stöttande miljö.
 • LinkedIn workshoppar
  Kom och uppdatera din Linkedin profil till en ny nivå! Vi går igenom din profil med tanke på arbetssökning samt networking.
  Vad lägger rekryterare märke till i din LinkedIn profil och hur kan du utmärka dig bland andra sökanden? Vi hjälper dig med att skriva din profiltext och ifall du vill har du möjlighet att kommentera och få konstruktiv kritik på din profil av andra studeranden.
 • LinkedIn forsättning
  Har du redan en LinkedIn profil, men du undrar om den motsvarar dina behov eller om den återspeglar det du önskar till läsaren? Använder du de rätta sökorden, anknyter din rubrik till den övriga profiltexten, urskiljer sig dina målsättningar, kunnande och styrkor tydligt och klart? Vid detta tillfälle kan du diskutera LinkedIn med andra deltagare och ställa frågor som du undrar över!

 

Stöd för arbetssökning och praktikärenden

Stöd för arbetssökning och praktikärenden online i Zoom varannan tisdag kl 12-14. Länken uppdateras på Karriärservicens sida samma dag senast kl. 11

------------

Har du frågor om jobbsökning eller praktik? Vill du ha praktiska tips om hur du kan fila på din jobbansökan?

Universitetets karriärservice erbjuder walk-in-stöd för jobbsökning. Du kan komma utan tidsbokning när du behöver stöd i följande ärenden:

 • Kommentering av CV:n och arbetsansökan 
 • Hur du kan bygga upp din LinkedIn profil 
 • Praktiska frågor kring arbetsansökan 
 • Frågor gällande praktik och praktikstöd 

Ett walk-in-möte kan ta högst 20 minuter.

Servicen erbjuds hela hösten också på svenska.

September:
7.9 och 21.9  

Oktober:
5.10 och 19.10
 
November:    
2.11, 16.11 och 30.11

December:
14.12

OBS! Man slipper in till walk-in mötet kl 12.00, kl 12.20, kl 12.40, kl 13.00, kl 13.20 eller kl 13.40. Ett möte kan ta högst 20 minuter. Var beredd på att vänta en liten stund för din egen tid med specialisten. Du får veta din väntetid i väntrummet, var god och stanna kvar i väntrummet så att du behåller din plats i kön. 

Välkomna!

Dyk in i ämnet för din avhandling

Vet du inte riktigt var du ska söka efter de källor du behöver för ett seminariearbete eller behöver du inspiration? Känner du till alla databaser som används inom ditt vetenskapsområde? Har du frågor om hur man lämnar in sin gradu i E-thesis?

I Handledningshörnan ordnas regelbundet rådgivning till exempel i att söka information i samband med examensarbeten, att lämna in sin magisteravhandling och att använda elektroniska publikationer.

Det finns fler evenemang på finska och engelska.

Du kan se bibliotekets kursutbud

Bekanta dig också med distanshandledning i informationssökning!

Anvisningar för dig som deltar i ett virtuellt evenemang

Alla evenemang på Handledningshörnan genomförs enligt de principer om en tryggare miljö som aktörerna som driver lokalen har kommit överens om tillsammans.  När du deltar i evenemang på Handledningshörnan förbinder du dig att bemöta de andra deltagarna öppet, respektera deras olikheter och bereda alla utrymme att definiera sin egen upplevelse. 

Visa också respekt för arrangörernas tid: Utebli inte från ett evenemang som du har anmält dig till. På så sätt kan arrangörerna planera evenemanget enligt det faktiska deltagarantalet. Om du har anmält dig till ett evenemang med begränsat deltagarantal och får förhinder ska du meddela arrangören. 

Vi ber dig dessutom iaktta följande principer vid virtuella evenemang för att främja en god stämning och interaktion

 • I evenemang där det ingår interaktion (t.ex. workshoppar) ber vi dig ha kameran på, om inte tekniska eller andra skäl hindrar det. På det sättet får både evenemangets värd och de andra deltagarna en känsla av att alla är närvarande tillsammans. Särskilt vid arbete i små grupper (t.ex. i breakout room-sessioner) önskar vi att du har kameran på. Du avgör ändå själv om du vill använda kamera på evenemanget. 
 • Virtuella evenemang är i regel mer givande om det uppstår diskussion bland deltagarna. Var alltså inte blyg när det gäller att delta i diskussionerna eller skriva i chatten (eller på en annan plattform som används under evenemanget). I regel kan du också delta i evenemang så att du bara lyssnar. 
 • Vissa evenemang och workshoppar använder sig av Breakout Room-funktionen, med vilken deltagarna delas in i mindre diskussionsgrupper. Ofta är diskussionerna i mindre grupper den mest givande delen av evenemanget, för i dem är tröskeln att delta lägre och det går lättare att utbyta tankar. Du kommer väl ihåg att bidra till en trygg miljö och ett inkluderande samtal också i smågrupperna: respektera olika åsikter, uttryck din åsikt vänligt och ta och ge plats i lika mått under diskussionerna. 

Kom ihåg följande inställningar om du vill ändra din bakgrund eller ditt namn i Zoom: 

 • Du kan blurra (sudda ut) din egen bakgrundsbild så att din omgivning inte syns på videobilden. Det gör du genom att gå till Zooms inställningar, klicka på den uppåtriktade pilen bredvid kamera-ikonen och välja ”Choose a virtual background”. I menyn som öppnar sig väljer du alternativet ”blur”. På samma ställe kan du också ladda ner en egen bakgrundsbild. 
 • Du kan redigera det namn du har i Zoom genom att i Zooms undermeny klicka på ”Participant”. När deltagarlistan öppnas för du kursorn över ditt eget namn. Välj ”More” och klicka på ”Rename”. 

Gemensamt lärande i Handledningshörnan och online

Studieservicen organiserar studiesessioner i Zoom och i Handledningshörnan för alla studerande. Sessioner hålls med Pomodoro-tekniken*. Du kommer med till sessionerna via Zoom länken nedan eller genom att ange till Handledningshörnan på Kajsahuset i tredje våningen.

Pomodoro studiesession hålls i november varannan tisdag och varannan torsdag i Zoom från 10:00 till 12:00.

 • Tisdag 2.11.2021 Zoom
 • Torsdag 11.11. 2021 Handledningshörnan, Kajsahuset tredje våningen.
 • Tisdag 16.11. 2021 Zoom
 • Torsdag 25.11. 2021 Zoom
 • Tisdag 30.11. 2021 Zoom

Du kan komma med till Zoom-sessionerna via följande länk:

Du kan också självständigt studera med Pomodoro -teknik med hjälp av videon i sidopanelen.

Instruktioner 

Om du kommer med till Pomodoro-sessionen för första gången, kom dit 5 minuter innan sessionen börjar. Sessionens ledare berättar då om teknikens idé och ger tips för effektivt arbetande.

Om du har frågor om Pomodoro-sessionerna, kan du ställa frågor via e-post guidance-coordination@helsinki.fi.

 

*Pomodoro-teknikens idé är att arbeta intensivt i 25 minuter och sedan hålla en paus på 5 minuter. Under 2 timmar håller vi alltså 4 Pomodoro-sessioner.