Individuella arrangemang stöder studerande | Öppna universitetet

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

 

Som studerande vid Öppna universitetet kan du till exempel på grund av läs- och skrivsvårigheter eller nedsatt motorisk eller sensorisk förmåga få särskilt stöd i situationer och arrangemang i anslutning till studierna. För att beviljas rätt till individuella arrangemang behöver du ett utlåtande av en läkare eller motsvarande expert, t.ex. en psykolog, talterapeut eller fysioterapeut. Grunderna för individuella arrangemang ska framgå av intyget.

Genom individuella arrangemang främjas jämlikheten i fråga om studietillgänglighet och studier. Individuella arrangemangen påverkar inte utvärderingen av kunnandet.

Hurdant intyg behöver du för individuella arrangemang?

För att beviljas rätt till individuella arrangemang behöver du ett utlåtande av en läkare eller motsvarande expert, t.ex. en psykolog, talterapeut eller fysioterapeut. Om du har läs- och skrivsvårigheter kan intyget också ges av en speciallärare. Rekommendationer skrivna vid andra universitet kan inte användas för att ansöka om individuella arrangemang.

Av utlåtandet bör det framgå följande:

  • för vem utlåtandet är skrivet (studerandes namn och personbeteckning)
  • grund för individuella arrangemang: hurudan sjukdom, skada eller utmaning det är frågan om samt hur den påverkar studierna

Det är också bra om det av intyget framgår vilken typ av konkreta arrangemang som kan hjälpa den studerande.

Om du i dina studier behöver hjälpmedel du fått via hälsovården, en personlig assistent eller ledarhund kan du använda dessa i undervisningssituationer utan särskilda rekommendationer eller utredningar. En redogörelse behövs däremot om du är i behov av ett mindre grupprum eller separat tentamensutrymme var du har tillgång till hjälpmedel eller en personlig assistent.

Undervisning

Individuella arrangemang i anslutning till undervisningen kan vara t.ex. ett tillgängligt undervisningsutrymme, användning av hjälpmedel eller personlig assistent.

Om du behöver individuella arrangemang för att kunna delta i undervisning, kontakta Öppna universitetets studierådgivning senast 14 dagar innan kursen börjar: avoin-student@helsinki.fi

Tenter

Individuella arrangemang som beviljas på basis av läkarintyg eller motsvarande expertutlåtande kan t.ex. vara 

  • Extra tid vid tentamen
  • Användning av dator eller annat hjälpmedel vid tentamen  
  • Mindre eller avskilt rum vid tentamen 
  • Alternativa prestationssätt 

Expertgruppen för individuella arrangemang rekommenderar att man får 30 minuter extra tid för tentamina som är kortare än 3 timmar och 1 timme extra tid för tentamina som räcker 3 timmar eller mer. Det går att avvika från rekommendationen av grundad anledning.

  • Den som ordnar tentamen bestämmer om den extra tiden ska placeras före det allmänna tentamenstillfällets början eller efter tillfällets slut. (Rektors beslut HY/5740/00.00.06.00/2022)

 

Läs mer:

Om du behöver Individuella arrangemang vid tent, gör så här

  • Kontakta adressen specialneeds@helsinki.fi och kom överens om att lämna sakkunnigutlåtandet eller läkarintyget till universitetet. Obs! Av informationssäkerhetsskäl ska du inte lämna in läkarintyg eller sakkunnigutlåtanden när du kontaktar den här adressen. 
  • Meddela dessutom om den beviljade tilläggstiden senast 10 dagar före webbtent: specialneeds@helsinki.fi .

Ditt meddelande ska innehålla åtminstone följande uppgifter: 

    • enheten/arrangören (Öppna Universitetet) som ansvarar för tentamen
    • tentamens namn, kod och tidpunkt
    • tentatorns namn
    • ditt eget namn och studentnummer.

Behandling av personuppgifter vid Helsingfors universitet

Information om individuella arrangemang är konfidentiella och behandlas av universitetet endast av personer som behöver information för planering och/eller genomförande av individuella arrangemang. Läs mer om Helsingfors universitets informationssäkerhetspraxis och om behandlingen av studenters personuppgifter på Dataskyddswebbplatsen.

Mer information

Information om tillgängligheten i Helsingfors universitets undervisningslokaler: Helsingin yliopiston opetustilat (fi)