Jobba utomlands

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Internationell arbetserfarenhet ger mycket mer än bara språkkunskaper.

Vad har jag för nytta av att jobba utomlands?

Vi rekommenderar arbete utomlands om du vill utmana dig själv, lära dig mer om olika arbetskulturer och utveckla dina kompetenser.

Arbetserfarenhet från ett annat land kan också ge din karriär i Finland ett lyft. Du kan skaffa dig annorlunda arbetserfarenhet och samtidigt ta avstånd från din nuvarande livssituation och ta sikte på en ny karriär eller studier. Att arbeta i ett annat land och en annan kultur utvecklar dina språkkunskaper, utvidgar dina nätverk och gör dig mera självständig. Du utvecklar också viktiga nyckelkompetenser som ihärdighet, produktivitet och nyfikenhet.

Cimo producerade i samarbete med Demos Helsinki en utredning 2013, där man undersökte vad arbetsgivare och studenter anser om betydelsen av internationella erfarenheter och kompetenser i arbetslivet. Läs mer om utredningen Dold competens (Piilotettu osaaminen).

Efter en period utomlands kan du också ha klarare idéer om vad du vill göra i framtiden. Liksom i fråga om andra beslut som gäller din karriär lönar det sig att tänka på vad du vill få ut av perioden utomlands, vad du vill jobba med och vad du ska göra för att uppnå detta.

Dokument för jobbsökning

Olika länder kan ha olika konventioner för hur man skriver ett CV och andra ansökningsdokument. Kraven kan vara till och med mycket annorlunda än praxis i Finland. Ta reda på hur dokumenten ser ut i det land som du planerar åka till. Du hittar information på nätet om hur man söker jobb i olika länder. Skriv exempelvis ”Italien+CV” i sökmotorn.

Rekommendationer av tidigare arbetsgivare är speciellt viktiga när du söker jobb utomlands. Det lönar sig att låta översätta rekommendationsbreven till språket i destinationslandet och inkludera kontaktuppgifter i brevet. Om du har varit praktikant eller volontär i landet tidigare, lönar det sig att be om rekommendationer av dina lokala kontakter.

Du kan söka lediga jobb utomlands via portaler.

Praktiska frågor

När du planerar att åka utomlands måste du först utreda många praktiska frågor i anknytning till arbete, boende, social trygghet, beskattning, arbets- och uppehållstillstånd och om du kan ta med din familj. Läs mera om praktiska frågor.