Tillgänglighetsutlåtande för Examinarium

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller Helsingfors Universitet tjänsten Examinarium (EXAM) och det har utarbetats 19.5.2023. 

Anmärkningarna i detta tillgänglighetsutlåtande grundar sig på en tredje parts utvärdering om huruvida nättjänsten uppfyller kraven som nämns i lagen. Tillgänglighetsbedömningen utförs kontinuerligt i takt med att EXAM-systemet utvecklas. Detta tillgänglighetsutlåtande gäller EXAM-systemet och inte innehåll, såsom bilagor till en enskild tentamen.

Den digitala tjänstens tillgänglighet

Detta systemet uppfyller till en del A- och AA-nivåns tillgänglighetskriterier som nämns i lagen (WCAG-kriterierna 2.1). Tjänsten innehåller en del tillgänglighetsbrister som beskrivs i detalj nedan.

De observerade bristerna i tillgängligheten korrigeras i mån av möjlighet i kommande versionsuppdateringar av EXAM. De uppräknade bristerna åtgärdas senast 31.12.2023.

Otillgängligt innehåll (enligt kriterierna i WCAG 2.1)

Allmänna tillgänglighetsproblem

  • Tjänstens sidrubriker är inte unika. (WCAG 2.4.2)
  • Sidans olikspråkiga delars språk är inte märkt. (WCAG 3.1.1, 3.1.2)
  • Allt innehåll anpassas inte ordentligt till små skärmar. (WCAG 1.4.10)
  • Tangentbordspekaren uppfyller inte kontrastkraven i alla skeden. (WCAG 1.4.11)
  • Tjänstens HTML-kod är inte till alla delar enligt specifikationen. (WCAG 4.1.1)

Tidsbegränsningar

  • Tjänsten har en allmän tidsbegränsning vars modal för att fortsätta sessionen inte är tillgänglig endast med tangentbord. Skärmläsarens pekare förs inte automatiskt till modalen och sessionens fortsättningsfunktion saknar en adekvat roll. (WCAG 2.1.1, 2.4.3 ja 4.1.2)

Rubriker och textinnehåll

  • Nättjänsten har visuella rubriker som inte är datorstyrt märkta som rubriker. (WCAG 1.3.1)
  • Tjänsten innehåller en del texter som inte radas upp korrekt med skärmläsare. (WCAG 1.3.1)

Länkar, knappar och blanketter

  • Informationsrelationer i nättjänsten är tidvis svåra att begripa med skärmläsare. Blankettkontroller är inte alltid datorstyrt kopplade till beskrivande namnlappar. Tentfrågornas kryssrutor och radiogrupper är inte korrekt grupperade. I radiogrupperna begränsas skärmläsarens fokusering inte korrekt – följaktligen är det svårt att begripa radiogruppens gränser. (WCAG 1.3.1 ja 2.4.3)
  • I en del gränssnittskomponenter finns det extra uppehåll då man rör sig med tabulatorn. Tjänsten innehåller oinformativa pilikoner som inte har dolts från skärmläsare. Ibland läser skärmläsaren för mycket information under ett steg. Skärmläsaranvändare får vägledning till att komma åt tangentkommando-anvisningen, men samma vägledning erbjuds inte seende användare. (WCAG 1.3.1)
  • En del funktionella element saknar roll eller elementmärkning. Funktionaliteternas läge förmedlas inte alltid via skärmläsare. En del funktionaliteter saknar tillgängliga namn, eller så är de icke-deskriptiva eller engelskspråkiga. Dessa elementärs funktion är svår at begripa med skärmläsare. (WCAG 4.1.2)
  • En del funktionella element kommer man inte alls åt endast med tangentbord. De väsentligaste är tillsättning av bilaga i tenten, textens formatteringsfunktioner i tenteditoren samt tentbedömningens tangentbordsfunktioner. (WCAG 2.1.1)

Kalender

  • I en del knappar används en semantiskt felaktig roll, medan en del funktionaliteter saknar roll helt och hållet. Skärmläsaren läser inte alltid allt innehåll rätt. (WCAG 4.1.2)
  • Alla synliga ändringar i kalendern meddelas inte till skärmläsare. (WCAG 4.1.3)
  • Användning av kalendern är svårt med vissa telefoners skärmläsare. Skärmläsaren läser inte alltid allt nödvändigt innehåll men läser i stället icke-väsentligt innehåll. Skärmläsarens pekare fastnar ofta i mobilläge. (WCAG 1.3.1)

Icke-textuell innehåll

  • Nättjänsten har ikoner vars alt-text eller tillgängliga namn är icke-deskriptiv eller/och engelskspråkig. En del ikoner saknar alt-text. Tjänsten innehåller även dekorativa ikoner som inte döljs från skärmläsare. (WCAG 1.1.1)

Modaldialoger

  • Det finns tillgänglighetsproblem i modalerna som har att göra med tillsättning av bilaga, bekräftning av tentamenreturnering och granskning av gamla tentprestationer.
  • Pekaren styrs inte alltid rakt till den nyöppnade modalen. I vissa fall styrs pekaren till ett ologiskt ställe i modalen. Då modalen stängs, hålls pekaren inte alltid i elementet där modalen öppnades.(WCAG 2.4.3)
  • Tillsättning av bilaga-funktionen saknar en roll. Bilagor går inte att tillsätta endast med tangentbord. (WCAG 2.1.1, 4.1.2)
  • En del modalers rubriker saknar datorstyrda rubrikmärkningar. (WCAG 1.3.1)

Kontraster

  • Nättjänsten innehåller en enstaka text som inte uppfyller färgkontrastkraven. (WCAG 1.4.3)

Sidbyte och ändringar i innehåll

  • Skärmläsaranvändare får inte information gällande innehållsändringar från navigeringens länkar. (WCAG 4.1.3)
  • Skärmläsare får inte meddelande om sökresultat i tentsökningen. Samma gäller meddelande om innehållsändring då man ändrar tenttema. (WCAG 4.1.3)
  • Pekaren är inte kontrollerbar på sidan – följaktligen beter sig särskilt mobilenheternas skärmläsares pekare ibland ologiskt i övergångslägen. Tentens tabulatorordning är inkonsekvent och motsvarar inte den visuella läsordningen. (WCAG 2.4.3)

Noterade du brister i tillgängligheten i vår digitala tjänst?

Ifall du upptäcker problem som inte nämns på denna sida, meddela oss om dem, så gör vi vårt bästa för att åtgärda bristerna. Vi svarar inom 14 dagar.

Du kan kontakta oss per e-post på adressen opetusteknologia@helsinki.fi

Tillsynsmyndighet

Kontakta oss, det vill säga administratören, om du vill påtala brister i tillgängligheten på vår webbplats. Det kan ta 14 dagar innan du får ett svar.

Om du inte är nöjd med det svar du har fått eller inte får något svar alls inom två veckor kan du lämna in en anmälan om bristande tillgänglighet till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. På regionförvaltningsverkets webbplats finns det beskrivet hur du kan lämna in en anmälan och hur ärendet behandlas.

Tillsynsmyndighetens kontaktuppgifter

Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Enheten för tillgänglighetstillsyn
www.tillgänglighetskrav.fi
webbtillganglighet@rfv.fi
telefonnummer växeln 0295 016 000