Fyra UniCafeer har öppet hela sommaren - Färska råvaror direkt från åkern på UniCafe Biokeskus fr.o.m. augusti

UniCafen kyltti Viikin Biokeskuksen ikkunassa.
Meddelande 9.6.2025

UniCafe har öppet under sommaren på alla fyra campusområden. UniCafeerna Biokeskus, Chemicum, Kaivopiha och Meilahti har öppet sommaren igenom.

Du kan välja att äta lunchen hos oss eller ta den med dig. Bland kaféprodukterna hittar du bland annat tilltugg och uppfriskande drycker.

Av UniCafes produkter får du enkelt en näringsrik frukost. Alla UniCafe-restauranger säljer förmånliga kaféprodukter, till exempel fyllda smörgåsar och semlor, yoghurt, safter och smoothies, smått och sött att äta och naturligtvis kaffe och te.

På sommaren kan du som omväxling njuta av lunchen som take away till exempel i parken. Kom ihåg att ett miljövänligt alternativ är att ta med dig en egen burk för take away-måltiden.

Praktiskt att ta med på en picknick är till exempel panini eller baguette, frukt och en kall dryck.

Green City Farms örter och grönsaker tar över UniCafe Biokeskus i augusti

Från och med början av augusti kan färska råvaror från den lokala åkern avnjutas på UniCafe Biokeskus. Örter och grönsaker levereras direkt till restaurangen från Green City Farm på campus av Perho Liiketalousopisto i Malm.

Green City Farm hos Perho Liiketalousopisto är en åker som används som en inlärningsmiljö. Den ger såväl studerande som samarbetspartners kunskap och välbefinnande i en anda av hållbar utveckling. Green City Farms närprodukter har funnits på UniCafe sedan 2022, då samarbetet med Perho Liiketalousopisto inleddes.Under skördesäsongen 2025 levereras Green City Farms produkter till restaurang UniCafe Biokeskus två dagar i veckan fram till slutet av skördesäsongen. I sortimentet ingår bland annat sallader, örter, grönkål, frilandsgurka, zucchini och rödbetor. 

”De grönsaker som odlas på den lokala åkern är ett exempel på modellen för hållbar livsmedelsproduktion: organiska gödningsmedel i stället för kemiska och mindre bevattningsvatten och mellanhänder. Närodling med ekologiska metoder är bra både för den biologiska mångfalden och för klimatet”, säger Anne Immonen, affärsdirektör på Ylvas restauranger.

”Att bevara den biologiska mångfalden inom ramen för jordens bärkraft är en fråga som ligger oss varmt om hjärtat. Vi vill se till att naturresurser bevaras för kommande generationer och att entusiasmen för vegetarisk kost ökar. Vi bedriver ekologisk odling av plantor, grönsaker och örter till våra samarbetsrestauranger. Det går också att beställa produkterna i vår webbutik”, säger Heidi Hovi-Sippola, odlingsexpert på Green City Farms.

Du hittar lunchmenyerna och uppdaterade öppettider för alla UniCafeer i mobilappen menu.unicafe.fi och på webbplatsen www.unicafe.fi

Mer information:

Anne Immonen
Affärsdirektör, restauranger
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi

Bild: UniCafe