Välj utbildningsprogram

Doktorandprogrammen

Återställ
Kaivopihan UniCafe-ravintola

UniCafeerna öppnar stegvis från och med 17.8. - priset på studentluncherna ändras

Statsrådet gav i maj en förordning om höjning av maximipriset på studentmåltider, vilket innebär att priserna kan höjas inom de fastställda gränserna från och med 1.8.2020. Stödet som restaurangerna får för varje måltid förändras inte.

Det är mer åtta år sedan måltidsstödet senast höjdes. För att studentluncherna på UniCafe också framöver ska vara av hög kvalitet, ansvarsfulla och ha en hög andel inhemska råvaror måste priset på studentluncherna justeras. De nya priserna träder i kraft 17.8. Lunchpriset för universitetets personal eller andra kunder höjs inte, eftersom de priserna har justerats under de senaste åren, senast i januari 2020.

”Vi hade absolut velat se en ändring, så att prishöjningarna skulle betalas av staten och inte av studenterna, men statsrådet beslöt nu såhär. Coronaviruset har haft en massiv inverkan på vår affärsverksamhet, så därför måste vi nu göra en lite större höjning på en gång”, konstaterar affärsverksamhetsdirektör Leena Pihlajamäki.

”Den veganska lunchen är vårt mest ansvarsfulla lunchalternativ. Genom en tudelad prishöjning vill vi i enlighet med våra värderingar stöda ansvarsfulla lunchval, trots att högklassiga veganska råvaror inte automatiskt är förmånligare än andra. Vi anser att ansvarsfulla val ska vara lockande också till priset, både för studenter och för personal”, tillägger Pihlajamäki.

De strikta prisramarna för studentluncherna har gjort att UniCafe som ansvarsfull restauratör redan i flera års tid har upplevt ett tryck på att höja priserna. De totala kostnaderna ökar ständigt: exempelvis har råvarorna blivit ca 15 procent dyrare mellan 2012 och 2020, störst är prisökningen på fisk (30 procent), mjölkprodukter (18 procent) och kött (14 procent). Samtidigt har personalkostnaderna ökat med mer än 10 procent sedan 2012.

Forskarstuderande omfattas inte av måltidsstödet. Ylvas UniCafe-restauranger har dock länge visat sitt stöd för forskarstuderande genom att erbjuda dem luncher till rabatterat pris. Prishöjningen berör också forskarstuderande.

Såhär förändras lunchpriserna på UniCafe 17.8:

Studerande

Veganlunch 2,95 €, andra lunchalternativ 3,05 €

Dagens special 4,90 €

Forskarstuderande

Veganlunch 4,95 €, andra lunchalternativ 5,05 €

Dagens special 6,90

Veganlunch 5,80 €, andra lunchalternativ 5,90 €

Dagens special 7,40 €

Mera information

Leena Pihlajamäki, affärsverksamhetsdirektör UniCafe, +358 40 725 2887

Statsrådets förordning om grunderna för måltidsstöd för högskolestuderande (375/2020)

UniCafes webbsida

UniCafeerna öppnar stegvis från och med 17.8

Från och med måndag 17.8 betjänar vi kunder på alla campus: då öppnar UniCafe Biocenter, Chemicum, Mejlans, Porthania och Serpens, 24.8 öppnar Olivia, Physicum samt Well i Kaisahuset, och 31.8. Brunakärr.

På grund av undantagssituationen har restaurangerna något förkortade öppettider och ändringar är möjliga. Kom alltså ihåg att kontrollera öppettiderna, som du ser invid restaurangernas lunchlistor.

UniCafe Brunnsgården, som har varit öppen hela sommaren, håller öppet två timmar längre varje dag från 10.8. De nya öppettiderna är 11–17.