Asuminen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Jos muutto opiskelun aloittamisen myötä tulee ajankohtaiseksi, sinun kannattaa aloittaa asunnon etsiminen heti, kun olet saanut tuloskirjeen. Pääkaupunkiseudulla asunnoista on pulaa, joten toimimalla nopeasti ja etsimällä asuntoa samanaikaisesti useasta paikasta, parannat mahdollisuuksiasi!

Mistä voin hakea asuntoa?

Suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja pääkaupunkiseudulla on Hoas eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö. Hoas tarjoaa vuokralle sekä huoneita jaetuissa asunnoissa että yksiöitä, kaksioita ja perhe- ja kaveriasuntoja. Voit hakea asuntoa suoraan Hoasin verkkosivuilta.

Myös monet osakunnat, eri alojen opiskelijajärjestöt ja uskonnolliset yhteisöt vuokraavat asuntoja opiskelijoille. Yksityiskohtaisempaa ja hyödyllistä lisätietoa löydät HYY:n asunnonhakuoppaasta. Katso myös listat asunnontarjoajista ja asuntoportaaleista alta.

Asuntojen kalustaminen

Ostoskeskukset ja tavaratalot Helsingin alueella

Forum (Helsingin keskusta): Mannerheimintie 14–20
Kamppi (Helsingin keskusta): Urho Kekkosenkatu 1
Stockmann (Helsingin keskusta): Aleksanterinkatu 52
Sokos (Helsingin keskusta): Mannerheimintie 9
Habitat (Helsingin keskusta): Keskuskatu 6
Clas Ohlsson (Helsingin keskusta): Mannerheimintie 4
Itis (itä-Helsinki): Itäkatu 1–7
Jumbo (Vantaa): Vantaanportinkatu 3
Sello (Espoo): Leppävaarankatu 3–9
Iso Omena (Espoo): Piispansilta 11

Ikea (Vantaa ja Espoo)

Käytettyjen tavaroiden liikkeet ja kirpputorit

Reuse Centre: Kyläsaarenkatu 8 (Helsinki), Kauppakartanonkatu 12 (Helsinki), Keinulaudankuja 4 (Helsinki), Kutojantie 3 (Espoo), Rusthollarinkatu 1 (Espoo), Hosantie 2 (Vantaa)
Fida: Hämeentie 5a (Helsinki), Hämeentie 31 (Helsinki)
Kontti: Visbynkuja 2 (Helsinki), Nimismiehenpelto 6 (Espoo), Tammiston kauppatie 8 (Vantaa)
Emmaus Helsinki: Mäkelänkatu 54, Gyldénintie 2
Hietalahti kirpputori: Hietalahden tori
Hakaniemi kirpputori: Hakaniemen tori

Mitä asuminen maksaa?

Sinun on hyvä varautua siihen, että varsinkin Helsingin keskusta-alueella asuminen on kallista ja pelkkään vuokraan voi helposti mennä yli 500 euroa kuussa. Yksiöt ovat vielä paljon kalliimpia.

Sinun kannattaa etsiä asuntoa myös keskustan ulkopuolelta. Kauempana keskustasta asuntojen vuokrahinnat ovat edullisemmat ja asuntotarjonta myös monipuolisempi. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne toimii myös erinomaisesti.

Hoasille kelpaavat todistukset

Uudet opiskelijat: Hoasin asuntohakemusta varten tarvitset todistuksen siitä, että olet Helsingin yliopiston opiskelija. 31.7. asti todistukseksi riittää yliopistolta sähköpostitse saamasi tuloskirje. 1.8. alkaen vaaditaan merkintä myös läsnäolosta. Tätä varten voit tulostaa läsnäoloilmoittautumisen jälkeen Sisusta itsellesi epävirallisen opiskelutodistuksen. Sinun ei siis tarvitse noutaa virallista opiskelutodistusta opiskelijaneuvonnasta.

Vanhat opiskelijat: tulosta läsnäoloilmoittautumisen jälkeen Sisusta itsellesi epävirallinen opiskelutodistus. Sinun ei tarvitse noutaa virallista opiskelutodistusta opiskelijaneuvonnasta. Jos tarvitset todistuksen opintojen etenemisestä, voit tulostaa Sisusta myös epävirallisen opintosuoritusotteen.

Muita asunnontarjoajia

Lyhytaikaiseen asumiseen