Hallinto- ja opiskelijajärjestötoiminta osana opintoja

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Miksi minun kannattaa osallistua hallinto- ja opiskelijajärjestötoimintaan?

Opiskelijana sinulla on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana vaikuttamassa yliopiston toimintaan.

Opiskelijat ovat osa yliopistoyhteisöä. Kun osallistut yliopiston hallintoon tai opiskelijajärjestön toimintaan, voit kohdata ja olla vuorovaikutuksessa muiden opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden sekä yliopiston muun henkilökunnan kanssa.

Hallinto- ja opiskelijajärjestötoiminnassa voit kehittää vuorovaikutustaitojasi sekä tunnistaa omaa osaamistasi ja asiantuntijaidentiteettiäsi. Vuorovaikutustaidot, projektinhallinta sekä tiedot hallinnon toimintaperiaatteista ovat tärkeitä työelämävalmiuksia. Näitä voit hankkia hallinto- ja opiskelijajärjestötoiminnassa opintojesi aikana.

Kuinka monta opintopistettä voin saada ja mihin voin käyttää niitä?

Voit saada hallinto- ja opiskelijajärjestötoiminnasta 1­–5 opintopistettä kuhunkin tutkintoon, jota suoritat yliopistossa. Jos suoritat tohtorin tutkintoa, voit saada opintopistemäärän, joka on ilmoitettu tohtoriohjelmasi opetussuunnitelmassa.

Koulutusohjelmasi opetussuunnitelmaan sisältyy työelämä- ja asiantuntijuusopintoja. Hallinto- ja opiskelijajärjestötoimintaan osallistuminen on yksi tapa suorittaa näitä opintoja. Koko työelämä- ja asiantuntijuusosaamista et kuitenkaan voi suorittaa osallistumalla hallinto- ja opiskelijajärjestötoimintaan.

Koulutusohjelmasi opetussuunnitelmassa voi olla pakolliseksi määriteltyjä työelämä- ja asiantuntijuusopintoja, kuten esimerkiksi opetusharjoittelua. Tällaisia pakollisia opintoja et välttämättä voi suorittaa millään muulla tavalla. Tällöin voit käyttää hallinto- ja opiskelijajärjestötoiminnan opintopisteet valinnaisiin opintoihin.

Millaisesta toiminnasta voin saada opintopisteitä?

Voit hakea ja saada opintopisteitä seuraavien periaatteiden mukaisesti:

  Kuinka monta opintopistettä voin saada? Mitkä ovat osallistumista tai toimintaa koskevat vaatimukset? Mitkä ovat toimielimiä tai järjestöjä ja missä niistä on tietoja?
Yliopistolain, yliopiston johtosäännön tai yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosäännön mukainen monijäseninen toimielin

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi nimettynä jäsenenä tai varajäsenenä: yksi opintopiste

Oltava läsnä vähintään puolessa pidetyistä kokouksista

Toimielimiä ovat mm. yliopiston hallitus, yliopistokollegio, tiedekuntaneuvosto, erillisen laitoksen kuten esimerkiksi Kielikeskuksen johtokunta, harjoittelukoulujen neuvottelukunta, opetustaitotoimikunta, oikeusturvalautakunta sekä koulutusohjelman johtoryhmä. Katso myös Flamman sivua Yliopiston toimielimet.

Myös jäsenyydet aiemmissa vastaavissa toimielimissä kuten esimerkiksi Avoimen yliopiston johtokunnassa tai laitosneuvostossa huomioidaan, mikäli niissä toimimisesta ei ole kulunut yli 10 vuotta.

Muu rehtorin, vararehtorin tai tiedekunnan päätöksellä perustettu monijäseninen toimielin

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi nimettynä jäsenenä tai varajäsenenä: yksi opintopiste

Oltava läsnä vähintään puolessa pidetyistä kokouksista

Toimielimiä ovat mm. opintoasiainneuvosto, tieteellinen neuvosto sekä opiskelijavalintalautakunta tai -toimikunta. Katso myös Flamman sivua Toimikunnat, josta on linkit mm. tiedekuntien toimielimiin.

Myös jäsenyydet aiemmissa vastaavissa toimielimissä huomioidaan, mikäli niissä toimimisesta ei ole kulunut yli 10 vuotta.

Ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimivan järjestön tai osakunnan hallitus

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi puheenjohtajana, varapuheenjohtajana tai taloudenhoitajana: kolme opintopistettä

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi sihteerinä: kaksi opintopistettä

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi nimettynä jäsenenä: yksi opintopiste

Oltava läsnä vähintään puolessa pidetyistä kokouksista ja edellytetään määriteltyjä tehtäviä sekä aktiivista toimintaa Luettelo järjestöistä on HYY:n verkkosivuilla
Ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimivan järjestön virkailija

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi nimettynä virkailijana: yksi opintopiste

Edellytetään määriteltyjä tehtäviä ja aktiivista toimintaa kuten esimerkiksi tapahtumien järjestämistä

Luettelo järjestöistä on HYY:n verkkosivuilla

Ylioppilaskunnan (HYY) edustajisto tai valiokunta

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi edustajistoryhmän puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana: kaksi opintopistettä

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi valiokunnan puheenjohtajana, varapuheenjohtajana tai taloudenhoitajana: kaksi opintopistettä

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi jäsenenä: yksi opintopiste

Oltava läsnä vähintään puolessa pidetyistä kokouksista

HYY:n edustajisto

HYY:n valiokunnat

Ylioppilaskunnan (HYY) hallitus

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi puheenjohtajana: kolme opintopistettä

Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi jäsenenä: kaksi opintopistettä

    Oltava läsnä vähintään puolessa pidetyistä kokouksista HYY:n hallitus
    Ylioppilaskunnan (HYY) tapahtumien kuten esimerkiksi vuosijuhlien vapaaehtoistiimit

    Määräaikaisen tapahtumatiimin jäsen: yksi opintopiste

    Edellytetään osallistumista aktiivisesti tapaamisiin sekä tapahtuman järjestämiseen  
    Oman opiskelualan kansallinen tai kansainvälinen opiskelijajärjestö

    Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi puheenjohtajana, varapuheenjohtajana, taloudenhoitajana tai sihteerinä: kolme opintopistettä

    Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi nimettynä jäsenenä: yksi opintopiste

      Oltava läsnä vähintään puolessa pidetyistä kokouksista ja edellytetään määriteltyjä tehtäviä sekä aktiivista toimintaa  
      Oman opiskelualan kansallinen tai kansainvälinen opiskelijajärjestö

      Vähintään lukuvuosi tai kalenterivuosi nimettynä virkailijana: yksi opintopiste

      Edellytetään määriteltyjä tehtäviä ja aktiivista toimintaa kuten esimerkiksi tapahtumien järjestämistä  

      Jos olet toiminut jonkin toisen yliopiston tai ammattikorkeakoulun hallinnollisessa toimielimessä tai ylioppilaskunnassa tai sen piirissä toimivassa järjestössä, voit saada opintopisteitä samoilla periaatteilla.

      Miten haen opintopisteitä?

      Voit hakea opintopisteitä jättämällä hakemuksen oman koulutusohjelmasi opiskelijapalveluihin.

      Liitä hakemukseesi todistus hallinto- ja opiskelijajärjestötoimintaan osallistumisesta. Saat todistuksen seuraavasti:

      • Olet toiminut ylioppilaskunnan nimeämänä tai esittämänä opiskelijaedustajana tai olet ollut ylioppilaskunnan hallituksessa, edustajistossa, valiokunnissa tai vapaaehtoistiimeissä: pyydä todistus HYY:n asiakirjasihteeriltä.
      • Olet toiminut järjestössä tai osakunnassa: pyydä todistus puheenjohtajalta, sihteeriltä tai muulta vastaavalta todistuksen myöntävältä järjestön tai osakunnan henkilöltä.
      • Olet toiminut oman opiskelualasi kansallisessa tai kansainvälisessä järjestössä: pyydä todistus puheenjohtajalta, sihteeriltä tai muulta vastaavalta todistuksen myöntävältä järjestön henkilöltä.

      Opintopisteiden myöntämistä varten todistuksessa on oltava seuraavat tiedot:

      • Rooli, jossa olet toiminut: esimerkiksi opiskelijajäsenenä tai puheenjohtajana
      • Tehtäväsi: esimerkiksi tapahtumavastaavan tehtäviin on kuulunut järjestön tilaisuuksien järjestäminen
      • Jos haet opintopisteitä siten, että edellytetään aktiivista toimintaa: esimerkiksi opintovastaava on ottanut aktiivisesti kantaa koulutusohjelman opintojen järjestelyihin.
      • Jos vaatimuksena on läsnäolo vähintään puolessa pidetyistä kokouksista: esimerkiksi kokouksia on ollut kahdeksan kertaa, joista opiskelijajäsen on ollut kuudessa läsnä. Jos osa kokouksista on pidetty etäkokouksina, läsnäololla tarkoitetaan osallistumista näihin kokouksiin etäyhteydellä.

      Jätä hakemuksesi vasta siinä vaiheessa, kun haluat opintopisteet ja opintosuorituksen yhtä tutkintoa varten. Et voi täydentää aiemmin saamiasi opintopisteitä uudella hakemuksella samaa tutkintoa varten. Tästä poikkeuksena ovat kuitenkin ennen 1.8.2023 myönnetyt opintopisteet ja opintosuoritus, jota sinun on tarvittaessa mahdollista täydentää uudella hakemuksella.

      Huomaa, että seuraavat asiat vaikuttavat siihen, voitko saada opintopisteitä:

      • Samasta tehtävästä samassa toimielimessä tai järjestössä voit saada opintopisteitä vain kerran. Jos siis olet toiminut esimerkiksi aine- tai tiedekuntajärjestösi hallituksen sihteerinä yhden vuoden, voit saada tästä opintopisteitä vain yhteen tutkintoon, kuten esimerkiksi kandidaatin tutkintoosi.
      • Yliopiston hallintoon tai opiskelijajärjestötoimintaan osallistumisesta saa olla alle kymmenen vuotta, jotta hakemuksesi käsitellään ja jotta voit saada opintopisteitä. Et voi myöskään käyttää tutkintoosi hallinto- tai opiskelijajärjestötoiminnan opintopisteitä, jos niiden myöntämisestä on yli kymmenen vuotta.
      • Myönnettävien opintopisteiden tulee mahtua tutkintoosi. Jos olet jo suorittanut kaikki tutkintoosi vaadittavat opinnot ja lisäksi ylittänyt laajuuden 10 %:lla, hakemustasi ei käsitellä etkä voi saada opintopisteitä. Jos siis haluat käyttää 200 opintopistettä kandidaatin tutkintoon, jonka laajuus on 180 opintopistettä, et voi saada tähän tutkintoon enää opintopisteitä hallinto- ja opiskelijajärjestötoiminnasta. Jos opiskeluoikeutesi on alkanut ennen 1.8.2017, voit saada opintopisteitä, sillä tässä tapauksessa tutkintoon käytettävien opintopisteiden määrää ei ole rajoitettu.

      Miten osaamiseni arvioidaan?

      Osaamisesi arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.