Helsingin yliopiston rahoittamat väitöskirjatutkijan tehtävät

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Huomaa: Nähdäksesi tohtoriohjelmakohtaiset ohjeet valitse sinulle sopiva tohtoriohjelma Valitse koulutusohjelma -valikosta. Tohtoriohjelmat  ovat listassa kandidaatti- ja maisteriohjelmien jälkeen. 

Yleiset hakuohjeet ovat samat kaikille 33 tohtoriohjelmalle. 

Ennen hakemista, huomioi seuraavat: 

  • Ole yhteydessä mahdolliseen ohjaajaan hyvissä ajoin. Tutkimussuunnitelman valmistelu yhdessä ohjaajan kanssa on tärkeää.
  • Lue huolellisesti kaikki yleiset sekä ohjelmakohtaiset ohjeet.
  • Tarkista että olet hakukelpoinen.
  • Tarkista millä kielellä voit jättää hakemuksen.

Huomaathan että tämä haku koskee palkallisia tehtäviä. Tohtorintutkinnon suoritusoikeutta tulee hakea erillisessä haussa. Lue lisää opinto-oikeuden hakemisesta tohtoriohjelmien verkkosivuilta.  

Yleiset ohjeet

Helsingin yliopisto myöntää tohtoriohjelmille vuosittain rahoitusta palkallisia (työsuhteisia) väitöskirjatutkijan tehtäviä varten.  

Seuraava hakuaika tehtäviin on 26.8.–9.9.2025.

Hakulomake julkaistaan Avoimet työpaikat -sivulla elokuussa.  

Yliopiston rahoittamien väitöskirjatutkijan tehtävien on tarkoitus mahdollistaa kokopäiväinen työskentely väitöskirjan ja tohtoriopintojen parissa siten, että tohtorintutkinto valmistuu neljässä vuodessa. Työsuhteen tarkka kesto (ts. sen alkamis- ja päättymispäivät) määritetään työsopimuksessa. Palkka ja muut työsuhdetiedot täsmennetään hakuilmoituksessa (julkaistaan haun alkaessa). Työsuhteet alkavat aikaisintaan seuraavan vuoden tammikuun 1. päivä. 

Kaikki tässä haussa palkattavien väitöskirjatutkijoiden työsuhteet sijoittuvat yliopiston tiedekuntiin tai erillislaitoksiin. Mahdolliset muutokset tohtoriohjelmarakenteessa eivät vaikuta hakemusten arvosteluun tai tehtävien sijoittumiseen.

Hakemus ja vaaditut liitteet tulee jättää Helsingin yliopiston sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta. 

Huomioithan, että tässä haussa on mahdollista hakea vain yhtä yliopiston rahoittamaa väitöskirjatutkijan tehtävää. Vain viimeksi päivätty hakemus otetaan huomioon ja tarkistetaan, jos hakija jättää useamman kuin yhden hakemuksen.

Tohtoriohjelman johtoryhmä tekee yliopiston rahoittamiin väitöskirjatutkijan tehtäviin valittavista väitöskirjatutkijoista esityksen sen yksikön johtajalle, joka vastaa sen yksikön rekrytoinneista ja jonne väitöskirjatutkija sijoittuisi työsuhteeseen.  Kyseisen yksikön johtaja päättää työsuhteeseen ottamisesta.

Ole yhteydessä mahdolliseen ohjaajaan hyvissä ajoin. Tutkimussuunnitelman valmistelu yhdessä ohjaajan kanssa on tärkeää.

Hakemukset tulee valmistella alla olevien ohjeiden mukaisesti. 

Luettelo myönnetyistä yliopiston rahoittamista väitöskirjatutkijan tehtävistä julkaistaan tutkijakoulun verkkosivuilla.

 

Helsingin yliopiston tiedesäätiön haku

Helsingin yliopiston tiedesäätiö avaa haettavaksi 10 rahoitettua väitöskirjatutkijan tehtävää vuonna 2025. Tiedesäätiön haku toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijakoulun kanssa. 

Hakijan ei tarvitse lähettää erillistä hakemusta tiedesäätiön hakuun. Tohtoriohjelmat valitsevat saamistaan hakemuksista ne, jotka lähetetään eteenpäin tiedesäätiön arviointiin. 

Hakuprosessi

Jokainen Helsingin yliopiston tohtoriohjelma valitsee heille tulleista hakemuksista 1-2 hakemusta, jotka välitetään eteenpäin tiedesäätiön arviointiin. Tiedesäätiön hallituksen professorijäsenistä muodostuva työryhmä arvioi kaikki hakemukset. Työryhmä tekee ehdotukset tiedesäätiön hallitukselle, joka tekee lopullisen päätöksen valituista hakijoista marraskuun lopussa.

Tiedesäätiön tiedottaa erikseen arviointiprosessista niille hakijoille, jotka on valittu tiedesäätiön arviointiin.

Arviointikriteerit

Tiedesäätiön haussa painotetaan seuraavia asioita:

  • Tieteellistä erinomaisuutta
  • Hakemusten monitieteisyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta
  • Kykyä hahmottaa ja kuvata ne yhteiskunnalliset haasteet ja kysymykset, joihin tutkimus pyrkii vastaamaan
  • Hakijan tulee olla tutkijauransa alkuvaiheessa
  • Tutkimussuunnitelman tulee olla toteuttamiskelpoinen

Tiedesäätiö myöntää pääsääntöisesti nelivuotisia rahoituksia.