Korona: tietoa vaihtoon lähtijöille ja vaihdossa oleville

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut on kerännyt tähän ohjeita ja tietoa koronaviruksen vaikutuksesta opiskelijavaihtoihin. Seuraathan ulkoministeriön matkustustiedotteita sekä vaihtokohteesi ja -maasi tiedotusta tässä jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. On erittäin tärkeää noudattaa viranomaisten ja vaihtokohteen antamia ohjeistuksia.

Ohjeet vaihtoon hakeville ja valituille

Päivitetty 17.5.2022. Viimeisimmät muutokset koskevat lukuvuotta 2022-23.

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut ei pysty ennakoimaan, miten koronavirus mahdollisesti vaikuttaa tuleviin vaihtoihin. Alta löydät ohjeistusta siihen, miten valmistautua vaihtoon näinä poikkeuksellisina aikoina.

Sen jälkeen, kun sinut on valittu Helsingin yliopistossa vaihtoon:

Tee vaihtoyliopiston hakemus normaalisti, jos vaihtoyliopistosi ei muuta ilmoita. Helsingin yliopisto ilmoittaa vaihtoyliopistoosi, että olet Helsingin yliopiston valitsema hakija.

Vaihtoon valmistautuminen:

• Sen jälkeen, kun sinut on valittu vaihtoon, osallistu kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden järjestämään lähtöorientaatioon.
  • Älä maksa vaihtoon liittyviä maksuja, sitoudu vuokrasopimukseen vaihtokohteessa tai luovu Helsingin-asunnostasi aiemmin kuin on tarpeen.
  • Vaihdon toteutumiseen vaikuttavat Helsingin yliopiston ja vaihtoyliopiston päätösten lisäksi viranomaisten (esimerkiksi Ulkoministeriön) päätökset Suomessa ja vaihtomaassa.
  • Hanki kattava matkavakuutus. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva.
  • Kun olet saanut vaihtoyliopistosta hyväksymistiedon ja hankit sen jälkeen lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva.
  • Tee matkustusilmoitus ennen lähtöäsi.
  • Huomaathan, että vaihdon peruuntuminen tarkoittaa sitä, ettei kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden myöntämää apurahaa makseta. Jos vaihtosi peruuntuu, vastaat itse jo tehdyistä vaihdon kuluistasi.
  • Jos vaihtoyliopisto tai kohdemaa edellyttää pakollista koronatestausta maahantulon edellytyksenä, käy koronatestissä yksityisellä lääkärillä omalla kustannuksellasi. Myös mahdollisen karanteenin asumiskustannukset täytyy maksaa itse.
  • Jos vaihtoyliopisto tai kohdemaa edellyttää todistusta koronarokotuksista maahantulon edellytyksenä, vaihtoyliopistosi neuvoo maahantulosta. Huomioi, että tilanne muuttuu nopeasti ja maahantulo-ohjeet rokotusten osalta voivat muuttua.
  • Huom! Kullakin vaihtomailla on omat käytäntönsä sen suhteen, mitä rokotusta maassa käytetään ja voiko ulkomainen vaihto-opiskelija saada rokotuksen.
  • Jos vaihtoyliopisto tai kohdemaa ilmoittaa sinulle pakollisesta karanteenista maahan saapuessa, välitä saamasi viesti heti osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi, jotta voimme päivittää vaihtoaikasi Mobility Onlinessa. Vaihdon alkamisen aikaistuminen voi vaikuttaa apurahan maksupäivään.
  • Muiden opiskelijoiden kokemuksia mm. korona-ajan opiskelijavaihdoista löytyy instagramista.

Voiko vaihdon keskeyttää, lyhentää tai perua omasta toiveesta?

Voiko vaihdon siirtää myöhempään ajankohtaan itse tai vaihtoyliopiston pyynnöstä?

• Vaihdon ajankohtaa ei voi omasta toiveesta vaihtaa syyslukukaudesta kevätlukukauteen ilman vaihtoyliopistosta johtuvaa syytä. Mikäli vaihtokohteesi ilmoittaa, että syyslukukauden vaihtoasi on siirrettävä tai se on peruttava, ota heti yhteyttä Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin. Jos vaihtoyliopistosi peruu vaihtosi syyslukukaudelta, voit pyytää Helsingin yliopistoa selvittämään vaihtoyliopistoltasi, onko vaihdon siirtäminen samaan yliopistoon mahdollista kevätlukukaudeksi. Jos vaihtoyliopisto ilmoittaa, että vaihdon siirtäminen kevätlukukaudeksi ei ole mahdollista esimerkiksi vaihtoyliopistosi kurssien ja asuntolan ruuhkaantumisen vuoksi, vaihtosi peruuntuu.
  • Koko lukuvuodeksi vaihtoon valittujen kohdalla syyslukukauden peruuntuminen tarkoittaa vaihtoajan lyhentymistä tai peruuntumista, jos siirtäminen kevääksi ei ole mahdollista.
  • Vaihdon siirtäminen lukuvuodelta toiselle ei ole mahdollista.

Voiko vaihdon toteuttaa Suomesta käsin etänä, jos vaihtoyliopisto peruu fyysisen vaihdon ja ehdottaa tilalle online-vaihtoa?

• Jos vaihtoyliopisto tarjoaa peruuntuvan fyysisen vaihdon tilalle online-vaihtoehdon ja haluaisit hyödyntää tämän mahdollisuuden, ota heti yhteyttä Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut päättää vaihtoyliopiston antamien tietojen perusteella, onko online-vaihtoehto mahdollinen.
  • Online-vaihto tarkoittaa sitä, että suoritat vaihtoyliopiston tarjoamia kursseja Suomesta käsin.
  • Kokonaan online-muodossa toteutuvaan vaihtoon ei makseta vaihtoapurahaa.

Jos vaihtopaikka lukuvuodelle 2022-2023 peruuntuu:

• Jos vaihtosi peruuntuu, huomioithan, että COVID-19 pandemian takia Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut ei valitettavasti pysty tarjoamaan vaihtoajalle lukuvuonna 2022-2023 valituille opiskelijoille korvaavaa vaihtopaikkaa tässä poikkeavassa tilanteessa.

Ulkoministeriön ohjeet koronaviruspandemian aikana

Vaihtoa suunnittelevien tulee seurata tarkkaan Suomen ulkoministeriön ajankohtaisia ohjeita. Vaihtoon lähtevien on nyt erityisen tärkeää tehdä matkustusilmoitus, sillä silloin saat ajankohtaista tietoa kohdemaasi tilanteessa. Ulkoministeriön sivuilta löytyvät kaikkien maiden matkustustiedotteet

THL:n ajankohtaista tietoa koronaviruksesta