Korona: tietoa vaihtoon lähtijöille ja vaihdossa oleville

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Liikkuvuuspalvelut on kerännyt tähän ohjeita ja tietoa koronaviruksen vaikutuksesta opiskelijavaihtoihin. Seuraathan ulkoministeriön matkustustiedotteita sekä vaihtokohteesi ja -maasi tiedotusta tässä jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. On erittäin tärkeää noudattaa viranomaisten ja vaihtokohteen antamia ohjeistuksia.

Koronaviruksen vaikutus kevään 2020 opiskelijavaihtoihin

Tästä tiedotteesta voit lukea, miten koronavirus vaikuttaa kevään 2020 opiskelijavaihtoihin.

Huom! Kevätlukukautena 2020 vaihdossa oleville/olleille järjestetään 27.5.2020 paluuorientaatio ZOOM-yhteydellä. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Ohjeet tänä keväänä Erasmus-vaihdossa oleville

Nordplus

Mikäli vaihtosi keskeytyi kokonaan, etkä suorita lainkaan opintoja vaihtoyliopistossasi, sinun ei tarvitse palauttaa vaihtoyliopiston opintosuoritusotetta liikkuvuuspalveluille. Ilmoita tällöin opintopisteiden puuttumisesta osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi mahdollista lisäselvitystä varten ja palauta vaihtoaikatodistus Mobility Onlineen. Vaihtoaikatodistukseen liittyvä ohjeistus ja muut vaihdosta palaavan perusohjeet löytyvät täältä.

Erasmus

Tämä osio koskee sinua, joka olit Erasmus-vaihdossa korona-poikkeustilan käynnistyessä. Erasmus+ ohjelman rahoittaja Euroopan Komissio on linjannut, että vaihdossa koronan aikana olleet saavat pääsääntöisesti pitää heille jo maksetun apurahan, kunhan he palauttavat vaihtoon liittyvät dokumentit. Palautettavat dokumentit vaihtelevat riippuen siitä keskeytyikö vaihtosi kokonaan, niin ettet suorita mitään opintoja vaihtoyliopistossasi vai jatkatko vaihto-opintojasi etäopintoina joko vaihtokohteessa tai kotimaassa.

Kaikkia Erasmus-vaihdossa olleita pyydämme tässä poikkeustilanteessakin täyttämään vaihtopalautteen, johon saat kutsun sähköpostitse suunnitellun vaihdon päättymispäivämäärän jälkeen sekä tekemään OLS-kielitestin toisen vaiheen, johon kutsu tulee myös sähköpostitse (paitsi jos sait ensimmäisestä testistä tulokseksi C2, jolloin testin toista osaa ei tehdä).

Vaihdon keskeytyminen (ei opintoja vaihtoyliopistossa)

Mikäli vaihtosi keskeytyi kokonaan, etkä suorita lainkaan opintoja vaihtoyliopistossasi tarvitsemme sinulta kaksi dokumenttia:

1) Alkuperäisen hyväksytyn opintosuunnitelman eli learning agreementin

2) Vaihtoaikatodistuksen, johon on kirjattu vaihdon todellinen päättymispäivämäärä, eli päivä jolloin keskeytit opintosi vaihtokohteessa ja palasit Suomeen. Tätä varten löydät Mobility Online-tililtäsi lomakkeen Letter of Confirmation, jonka voit lähettää vaihtoyliopistoosi ja pyytää heidän edustajaansa sen allekirjoittamaan

Mikäli vaihtoyliopistosi edustajalla ei ole käytössään sähköistä allekirjoitusta, voi dokumentteihin liittää esim sähköpostin, josta hyväksyntä ilmenee.

Lataa nämä dokumentit Mobility Online- tilillesi mahdollisimman pian ja viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

Vaihdon jatkuminen etäopintoina vaihtokohteessa tai Suomessa

Mikäli jatkat vaihto-opintojasi etäopintoina, pyydämme sinulta kolmea dokumenttia vaihto-opintojesi päättymisen jälkeen:

1) Alkuperäisen hyväksytyn opintosuunnitelman eli learning agreementin

2) Vaihtoaikatodistuksen, jolta näkyy sekä kotiinpaluupäivämäärä (mikäli kotiinpaluusi aikaistui) sekä etäopintojen suunniteltu päättymispäivämäärä. Löydät lomakkeen täältä

3) Opintosuoritusote vaihtoyliopistostasi, jolta ilmenee vaihdossa suoritetut opinnot (ml etäopinnot)

Lataa nämä dokumentit Mobility Online -tilillesi vaihto-opintojesi päätyttyä

Mikäli aikaistettu kotiinpaluu vaihtokohteesta on aiheuttanut kohtuuttomia lisäkuluja, voit raportoida niistä oheisella lomakkeella. Huomaathan kuitenkin, että esim. vuokrakulut vaihtokohteessa eivät ole aikaistetusta paluusta johtuva lisäkustannus. Toimita lomake liikkuvuuspalveluihin osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi

Ohjeet lukuvuodeksi 2020-2021 vaihtoon valituille

Päivitetty 9.6.2020 klo 13:45

Voit tehdä vaihtoyliopiston hakemuksen normaalisti, jos vaihtoyliopistosi ei muuta ilmoita. Helsingin yliopisto ilmoittaa vaihtoyliopistoosi, että olet Helsingin yliopiston valitsema hakija.

 • Jos tarvitset leimoja ja allekirjoituksia vaihtoyliopistosi hakemukseen, voit pyytää niitä lähettämällä lomakkeet osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi.
 • Tässä poikkeustilanteessa vaihtoyliopiston hakemuksessa käytetään Weboodista saatavaa opintorekisteriotetta ja opiskelutodistusta. Tämä koskee poikkeustilanteen voimassaolon ajan kaikkia vaihtokohteita.
 • Et tarvitse opintorekisteriotteen tai opiskelutodistuksen paperiversiota poikkeustilanteen aikana. Liikkuvuuspalvelut sopii tästä tarvittaessa vaihtoyliopistosi kanssa. Ota tarvittaessa yhteyttä liikkuvuuspalveluihin.

Vaihtoon valmistautuminen:

 • Osallistu liikkuvuuspalveluiden järjestämään lähtöorientaatioon.
 • Tässä epävarmassa tilanteessa COVID-19 pandemian aikana ohjeistamme sinua tekemään vain välttämättömät maksut vaihtojaksoon liittyen, esimerkiksi vakuutus. 
 • Vaihdon toteutumiseen vaikuttavat Helsingin yliopiston ja vaihtoyliopiston päätösten lisäksi viranomaisten (esimerkiksi Ulkoministeriön) päätökset Suomessa ja vaihtomaassa.
 • Hanki kattava matkavakuutus. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva. 
 • Kun olet saanut vaihtoyliopistosta hyväksymistiedon ja hankit sen jälkeen lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva. 
 • Tee matkustusilmoitus ennen lähtöäsi. 
 • Huomaathan, että vaihdon peruuntuminen tarkoittaa sitä, ettei liikkuvuuspalveluiden myöntämää apurahaa makseta. Jos vaihtosi peruuntuu, vastaat itse jo tehdyistä vaihdon kuluistasi.
 • Jos vaihtoyliopisto tai kohdemaa ilmoittaa sinulle pakollisesta karanteenista maahan saapuessa, välitä saamasi viesti heti osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi, jotta voimme päivittää vaihtoaikasi Mobility Onlinessa. Vaihdon alkamisen aikaistuminen voi vaikuttaa apurahan maksupäivään. Erasmus-vaihtojen kohdalla pakollinen karanteeni voidaan huomioida vaihtoapurahassa

Voiko vaihdon lyhentää tai perua omasta toiveesta?

 • Vaihdon saa halutessaan perua itse. Vaihdon perumiselle ei ole aikarajaa.
 • Jos sinut on valittu vaihtoon koko lukuvuodeksi, voit tarvittaessa pyytää liikkuvuuspalveluita lyhentämään vaihtosi pelkkään syys- tai kevätlukukauteen. Tämä edellyttää, että vaihtoyliopistosi hyväksyy opiskelijoita myös pelkän lukukauden kestävään vaihtoon.

Voiko vaihdon siirtää myöhempään ajankohtaan itse tai vaihtoyliopiston pyynnöstä?

 • Helsingin yliopisto on linjannut 3.4.2020, että vaihdon ajankohtaa ei voi omasta toiveesta vaihtaa syyslukukaudesta 2020 kevätlukukauteen 2021 ilman vaihtoyliopistosta johtuvaa syytä. Tällä linjauksella varmistetaan opiskelijoiden yhtäläinen kohtelu tilanteessa, jossa COVID-19 pandemia mahdollisesti vaikuttaa vaihtojen toteutumiseen globaalisti.
 • Mikäli vaihtokohteesi ilmoittaa, että syyslukukauden 2020 vaihtoasi on siirrettävä tai se on peruttava, ota heti yhteyttä liikkuvuuspalveluihin. Jos vaihtoyliopistosi peruu vaihtosi syyslukukaudelta 2020, voit pyytää Helsingin yliopistoa selvittämään vaihtoyliopistoltasi, onko vaihdon siirtäminen samaan yliopistoon mahdollista kevätlukukaudeksi 2021.
 • Jos vaihtoyliopisto ilmoittaa, että vaihdon siirtäminen kevätlukukaudeksi 2021 ei ole mahdollista esimerkiksi vaihtoyliopistosi kurssien ja asuntolan ruuhkaantumisen vuoksi, vaihtosi peruuntuu.
 • Koko lukuvuodeksi vaihtoon valittujen kohdalla syyslukukauden peruuntuminen tarkoittaa vaihtoajan lyhentymistä tai peruuntumista, jos siirtäminen kevääksi 2021 ei ole mahdollista.
 • Helsingin yliopistossa on päätetty 3.4.2020, että vaihdon siirtäminen lukuvuosirajan yli ei ole mahdollista. Lukuvuodeksi 2020-2021 vaihtoon valitut eivät siis voi siirtää vaihtopaikkaansa lukuvuoteen 2021-2022.

Voiko vaihdon toteuttaa Suomesta käsin onlinena, jos vaihtoyliopisto peruu fyysisen vaihdon ja ehdottaa tilalle online-vaihtoa?

 • Jos vaihtoyliopisto tarjoaa peruuntuvan fyysisen vaihdon tilalle online-vaihtoehdon ja haluaisit hyödyntää tämän mahdollisuuden, ota heti yhteyttä liikkuvuuspalveluihin.
 • Online-vaihto tarkoittaa sitä, että suoritat vaihtoyliopiston tarjoamia kursseja Suomesta käsin.
 • Kokonaan online-muodossa toteutuvaan vaihtoon ei makseta vaihtoapurahaa. Erasmus-vaihtojen osalta tähän liittyen voi tulla vielä päivityksiä kesän aikana.

Jos vaihtopaikka lukuvuodelle 2020-2021 peruuntuu:

 • Jos vaihtosi peruuntuu, ehdit suunnitella Helsingin yliopiston opintojasi ennen syyslukukauden alkua oman koulutusohjelmasi kurssi-ilmoittautumisaikataulu huomioiden.
 • Huomioithan, että COVID-19 pandemian takia liikkuvuuspalvelut ei valitettavasti pysty tarjoamaan vaihtoajalle 2020 - 2021 valituille opiskelijoille korvaavaa vaihtopaikkaa tässä poikkeavassa tilanteessa. 

Uuden vaihtopaikan hakeminen:

 • COVID-19 pandemian aikana perutut tai peruuntuneet vaihdot eivät vaikuta kielteisesti mahdollisuuksiin tulla valituksi myöhemmissä vaihtohauissa. Jos haluat hakea myöhemmin uudestaan vaihtoon samaan tai eri kohteeseen, hakemuksesi arvioidaan samojen valintakriteerien mukaisesti kuin muiden hakijoiden.

Yliopiston tiedote koronaviruksen vaikutuksista

Koronaviruksen vaikutus opiskeluun Q & A

Ulkoministeriön ohjeet koronaviruspandemian aikana

Sekä vaihdossa olevien että vaihtoa suunnittelevien tulee seurata tarkkaan Suomen ulkoministeriön ajankohtaisia ohjeita. Ulkoministeriö suosittaa kaikkia matkailijoita palaamaan kotimaahan, mutta hallituksen linjauksessa ei oteta toistaiseksi kantaa ulkomaille pidempiaikaisesti muuttaneiden paluuseen. Sekä vaihdossa olevien, että syksyllä 2020 vaihtoon lähtevien on nyt erityisen tärkeää tehdä matkustusilmoitus, sillä silloin saat ajankohtaista tietoa kohdemaasi tilanteessa. Ulkoministeriön sivuilta löytyvät kaikkien maiden matkustustiedotteet

 

THL:n ajankohtaista tietoa koronaviruksesta