Koronaviruksen vaikutus opiskeluun - kysymyksiä ja vastauksia

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Sivu päivitetty 12.8. klo 17.45: Syksyn tarkentuneet linjaukset päivitetään tälle sivulle viimeistään 14.8.

Tälle sivulle kootaan COVID-19 -koronavirukseen liittyviä, erityisesti opiskelua koskevia kysymyksiä ja vastauksia. Yliopisto noudattaa koronaviruksen osalta ensisijaisesti aina viranomaisten antamia ohjeita. Ajantasaista tiedotusta voit seurata yliopiston verkkosivuilta: Koronavirustilanne Helsingin yliopistossa.

Tämänhetkinen tilanne

 • Yliopisto aloitti asteittaisen palautumisen koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta toukokuun alussa. Palautussuunnitelman aikataulu (pdf-tiedosto)
 • Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan asiakaspalvelupiste avataan 17.8. normaalein aukioloajoin. Tiedekuntien opiskelijaneuvonnan puhelinpalvelut palaavat kesätauolta elokuun alkuviikoilla. Paluupäivät vaihtelevat. Lisätietoa aukioloajoista löydät Opiskelijaneuvonnan sivuilta.
 • Kaisa-talon luku- ja opiskelutilat sekä Meilahden kampuskirjaston asiakastilat ovat käytettävissä maanantaista 10.8. alkaen. Oppimiskeskukset Aleksandria ja Minerva ovat suljettuina ainakin 16.8.2020 asti.
 • 1.6. alkaen Kaisa-talosta on mahdollista hakea kirjoja hyllystä ja lainata ne itsepalveluautomaatilla tai palvelutiskillä. Meilahden kampuskirjaston lainauspalvelut ovat käytettävissä maanantaista 10.8. alkaen. Kumpulan kampuskirjasto ja Viikin Pop-up Kirjasto avautuvat käyttäjille maanantaina 17.8.  Tarkista kirjaston toimipaikkojen aukioloajat kirjaston verkkosivulta.

Syksy 2020

Syksyn opetus suunnitellaan tällä hetkellä todennäköisellä oletuksella, että yliopisto voi 17.8. alkaen siirtyä palautussuunnitelman vaiheeseen kolme (linkki helsinki.fi-tiedotteeseen). Tällöin opetuksessa ei järjestetä massatilaisuuksia, huolehditaan turvaväleistä ja ohjeistetaan välttämään kontakteja:

 • Etäopetusta suositellaan syyslukukaudeksi 2020 
 • Lähiopetusta voidaan mahdollisuuksien mukaan järjestää huomioiden opetustiloihin määritellyt (1-2 m) turvavälit  
 • Itseopiskeluvaihtoehtoa tarjotaan mahdollisuuksien mukaan riskiryhmään kuuluville  
 • Itseopiskelutilojen käyttöä rajoitetaan osallistujamäärien suhteen. 

Mikäli koronapandemia pahenee, järjestetään opetus tiukempien turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

Huom! Lukuvuoden 2020-2021 opetusohjelmien julkaisu saattaa viivästyä poikkeustilanteen vaatimista järjestelyistä johtuen. Opetusohjelmiin saatetaan myös joutua tekemään julkaisun jälkeen tavallista enemmän muutoksia. Muutokset päivitetään järjestelmiin ja niistä tiedotetaan tarvittaessa ilmoittautuneille opiskelijoille.

Yliopiston tiedotustilaisuudessa 1.6.2020 keskusteltiin yliopiston toiminnasta kesällä ja sen jälkeen. Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta Tiedekulman sivuilta. Lisää tietoa syksyn linjauksista löydät kohdasta Opetus ja arviointi.

Koronavirus-palveluosoite yliopistolaisille

Jos sinulla on kysyttävää koronaviruksen aiheuttamista toimenpiteistä yliopistolla, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen coronavirus@helsinki.fi. Luethan ensin ajantasaiset ohjeet ja lähetät sähköpostia vain yhteen palveluosoitteeseen kerrallaan ruuhkautumisen välttämiseksi. Sähköpostiin vastaavat opetus- ja opintoasioiden, asiantuntijahenkilöstö- ja työterveysasioiden, tila-asioiden ja siivouspalveluiden, konferenssien ja tapahtumien sekä tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat.

Sairastuminen tai huoli koronaviruksesta

Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi? 

Jää kotiin sairastamaan. Ilmoita poissaolostasi opettajalle normaaliin tapaan. Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan tai altistuneesi virukselle, toimi THL:n ohjeistuksen mukaan

Yliopisto ei tällä hetkellä edellytä opiskelijoilta sairauspoissaolotodistuksia, eikä YTHS niitä pääsääntöisesti toistaiseksi kirjoita. Opiskelija voi siis omalla ilmoituksellaan olla poissa opetuksesta. Katso myös YTHS:n Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana.

Miten toimin, jos minulla todetaan koronavirus?

Toimi viranomaisten ohjeiden mukaan (kts. edellinen kysymys) ja ilmoita poissaolostasi kurssien vastuuopettajille.

Mistä löydän apua koronaviruksen aiheuttaman huolen käsittelyyn?

Olemme koonneet Mielen hyvinvointi -ohjesivulle lisätietoa tahoista, jotka voivat auttaa ja tukea koronaviruksen aiheuttaman huolen ja ahdistuksen käsittelyssä.

Opetus ja arviointi

Miten opetus suunnitellaan järjestettävän syksyllä 2020?

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan syksyllä suositaan etäopetusta ja -ohjausta. Lähiopetusta voidaan mahdollisuuksien mukaan järjestää huomioiden opetustiloihin määritellyt 1-2 metrin turvavälit. Massatilaisuuksia ei järjestetä, ja lähikontakteja pyritään välttämään.

Mikäli koronapandemia pahenee, järjestetään opetus tiukempien turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

Miten riskiryhmäläiset on huomioitu niissä tilanteissa, joissa syksyn etäopetus ei ole mahdollista?

Jos kontaktiopetuksen järjestäminen on välttämätöntä, riskiryhmäläisille pyritään järjestämään itseopiskeluvaihtoehto. Opiskelijan ei tarvitse hankkia lääkärintodistusta tätä varten, vaan oma ilmoitus kurssin vastuuopettajalle riittää. Itseopiskelumahdollisuutta ei voida automaattisesti taata, vaan asiasta päätetään kurssikohtaisesti. 

Milloin lukuvuoden 2020-2021 opetusohjelma julkaistaan?

Lukuvuoden 2020-2021 opetusohjelmien julkaisu saattaa viivästyä poikkeustilanteen vaatimista järjestelyistä johtuen. On myös huomioitava, että opetusohjelmiin saatetaan joutua tekemään julkaisun jälkeen tavallista enemmän muutoksia. Muutokset päivitetään järjestelmiin ja niistä tiedotetaan tarvittaessa ilmoittautuneille opiskelijoille.

Mistä saan tiedon, jos opetus peruuntuu tai sen suoritustapa muuttuu esim. lähiopetuksesta etäopetukseksi?

Kurssin vastuuopettaja tiedottaa opiskelijoita muutoksista. Pääsääntöisesti löydät tiedon muutoksista kurssisivulta tai Avoimen yliopiston opinto-ohjelmasta.

Mitä tapahtuu, jos opetus peruuntuu?

Opetusta voidaan joutua myös perumaan. Peruuntuneen opetuksen (yksittäinen opintojakso tai luento) tilalle pyritään järjestämään vaihtoehtoisia suoritustapoja. Yliopisto seuraa tilannetta ja pyrkii turvaamaan, etteivät opinnot viivästy kohtuuttomasti, mikäli opetusta joudutaan laajasti perumaan.

Kokoontuvatko tiedekuntaneuvostot/koulutusohjelmien johtoryhmät arvioimaan tutkielmia normaalisti?

Tiedekuntaneuvostot ja johtoryhmät tekevät päätöksiä normaaliin tapaan. Kokoukset pidetään etäkokouksina.

Yliopiston palvelut ja tilojen aukiolo

Miten opiskelijapalvelupisteet ovat auki?

Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan asiakaspalvelupiste avataan 17.8. normaalein aukioloajoin. Tiedekuntien opiskelijaneuvonnan puhelinpalvelut palaavat kesätauolta elokuun alkuviikoilla. Paluupäivät vaihtelevat. Lisätietoa aukioloajoista löydät Opiskelijaneuvonnan sivuilta.

Ovatko yliopiston tilat käytössä?

Yliopiston tilat eivät ole opiskelijoiden käytössä tällä hetkellä (poikkeuksena osa Examinarium-tenttitiloista).

Meilahden kampuskirjaston asiakastilat ovat käytettävissä maanantaista 10.8. alkaen, kun Terkko Health Hub avautuu jälleen. Samalla avataan luku- ja työskentelytilat käyttöön myös Kaisa-talossa. Oppimiskeskukset Aleksandria ja Minerva ovat suljettuina ainakin 16.8.2020 asti. 

Tiedekulma avautuu uudelleen 17.8. Tiloissa pidetään enintään sen verran istumapaikkoja kuin sen hetkiset määräykset sallivat. Lue lisää Tiedekulman tiedotteesta.

UniSportin ryhmäliikuntatunnit käynnistyvät keskuksissa 17.8. Tunneilla noudatetaan erityisjärjestelyjä, jotta turvallinen osallistuminen tunneille voidaan taata. Lue lisää Unisportin tiedotteesta.

Ovatko yliopiston kirjastot käytössä?

1.6. alkaen Kaisa-talosta on mahdollista hakea kirjoja hyllystä ja lainata ne tiskillä tai itsepalveluautomaatilla. Myös asiakaspalvelupiste on avoinna.

Meilahden kampuskirjaston lainauspalvelut ovat käytettävissä maanantaista 10.8. alkaen. Kumpulan kampuskirjasto ja Viikin Pop-up Kirjasto avautuvat käyttäjille maanantaina 17.8. 

Kirjastoissa on kesäaukioloajat 23.8.2020 asti. Kirjastot siirtyvät normaaleihin aukioloaikoihin yliopiston orientoivalla viikolla, maanantaista 24.8. alkaen. Tarkista kirjaston toimipaikkojen aukioloajat kirjaston verkkosivulta.

Seuraa kirjaston uutissivua sekä Kirjaston palvelut poikkeustilanteessa -sivua ajantasaisen tiedon saamiseksi.

Voinko tulla varattuun ohjausaikaan yliopistolle (esim. opintopsykologi, tutkielman ohjaus, opinto-ohjaus)? 

Kaikki ohjaus ja neuvonta tapahtuu etänä ainakin 16.8. asti. Katso tarkemmat tiedot teemasta Mistä saan neuvontaa?

Miten saan tutkintotodistukseni poikkeustilan aikana? 

Voit pyytää todistuksen postittamista omasta lähipalvelupisteestäsi. Tutkintotodistusten fyysinen nouto on mahdollista aikaisintaan 17.8. alkaen.

Tenttiminen

Miten tentit järjestetään poikkeustilanteessa?

Opettajia on kehotettu järjestämään tenttejä vaihtoehtoisilla tavoilla, esimerkiksi kotitentteinä tai Moodlen verkkotenttinä. Ajantasaisen tiedon saat kurssisivulta.

Miten kesätentit järjestetään tänä vuonna?

Kesä-, heinä ja elokuun tentit järjestetään pääasiallisesti etänä. Kesäkuukausina yliopiston tiloissa voidaan järjestetään kriittisiä tenttejä, jos vaihtoehtoisia suoritustapoja ei ole.

Ilmoittautumisaika kesä-, heinä- ja elokuussa järjestettäviin yleisiin kuulustelutilaisuuksiin päättyi 31.5. Määräajat eivät koske kuitenkaan Avoimen yliopiston kuulusteluja. Huomaathan, että opintojen suoritustapa voi vielä muuttua poikkeustilan aikana.

Voinko edelleen  mennä tekemään Examinarium-tenttiä? 

Aleksandrian Examinarium-tenttitilat suljettiin 16.3.2020 ja sinne tehdyt tenttivaraukset peruttiin samasta päivämäärästä alkaen. Alexandria on suljettuna 16.8. asti. Tenttejä, joissa on käytössä Finlex-sivusto, voi poikkeuksellisesti tenttiä Porthanian Esteettömässä tenttitilassa.

Muiden kampusten tenttiakvaariotilat pyritään pitämään auki. Tarkista tenttitilojen aukiolotilanne Examinariumin omalta sivulta. Jos sinulla on flunssan oireita tai epäilet altistuneesi koronavirukselle, siirrä tai peru tenttiaikasi. Tenttitilaan voi ottaa mukaan desinfiointipyyhkeen tai vastaavan ja puhdistaa näppäimistön ja hiiren ennen tentin alkua.

Etäopiskelu

Miten pystyn sujuvoittamaan etäopiskeluarkeani?

Opintopsykologit ovat koonneet Opiskelun tueksi-sivulle vinkkejä etäopiskelun helpottamiseksi ja rutiinien luomiseksi. Heiltä voi myös varata etäohjausaikoja, ohjeet ajanvaraukseen löydät opintopsykologien sivulta.

Mistä löydän ohjeet yliopiston verkko-opetustyökalujen käyttöön? 

Onko jostain mahdollista lainata kannettavaa tietokonetta? Mitä jos minulla ei ole kotona käytettävissä nettiyhteyttä? 

Yliopisto ei valitettavasti pysty tarjoamaan tietotekniikkavälineitä tai nettiyhteyksiä etäopiskelevilla opiskelijoille. Kehotamme opiskelijoita kyselemään lähipiiriltään tai opiskelijakavereiltaan, löytyisikö heiltä ylimääräisiä välineitä. Muistutamme, että usein puhelinta voi käyttää yhteyspisteenä (hotspot) internetin jakamiseen kannettavaan tietokoneeseen. Tarkastathan kuitenkin oman liittymäsi mahdolliset datarajoitukset.

Myös Helsingin kaupunginkirjaston palvelut normalisoituvat 1.6. alkaen, jolloin asiakastietokoneiden käyttö on taas mahdollista. Tutustu kaupunginkirjastojen kesällä auki oleviin palveluiden.

Tutkintouudistuksen siirtymäaika

Minun pitäisi valmistua ennen siirtymäajan päättymistä. Mitä tapahtuu, jos en pysty koronaviruksen aiheuttamien viivästysten vuoksi valmistumaan ennen 31.7.2020? 

Alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen siirtymäaikaa on jatkettu 18.12.2020 asti. Niissä koulutuksissa, joissa alkuperäinen siirtymäaika olisi päättynyt 31.12.2020, uusi päättymispäivä on 31.7.2021. Opintoja kannattaa kuitenkin pyrkiä edistämään etäopiskelun aikana mahdollisuuksien mukaan. Katso lisäohjeita siirtymäajalle.

Nyt kun siirtymäaikaa pidennettiin, voinko palauttaa tutkielmani vasta syyslukukaudella?

Voit palauttaa vanhojen tutkintovaatimusten mukaisen tutkielman myös syksyllä. Tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin. Tiedekunnat valmistelevat palautusaikatauluja parhaillaan. 

  Pystynkö siirtymään takaisin vanhaan tutkintorakenteeseen? 

  Takaisin siirtyminen ei valitettavasti ole mahdollista. 

  Lisätietoa siirtymäajasta

  Opintojen viivästyminen

  Miten opintotuelleni käy, jos opintojeni suorittaminen viivästyy?

  Toistaiseksi opintoja on suurimmaksi osaksi mahdollista tehdä normaalissa aikataulussa etäopintoina. Kela on kuitenkin myös tiedottanut, että opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Seuraa Kelan omaa tiedotusta asiasta.   

  Tutustu myös HYYn laatimaan tiedotteeseen: Koronaviruspandemian vaikutus opiskelijan toimeentuloon.

  Opinto-oikeuteni on päättymässä 31.7.2020, mutta koronavirustilanteen takia valmistumiseni viivästyy. Haenko normaalisti lisäaikaa? Huomioidaanko poikkeustilanne hakemusten käsittelyssä?

  Kaikki, joilla opintoaika päättyy 31.7.2020, voivat hakea lisäaikaa. Lisäaikaa haetaan normaalisti sähköisellä lomakkeella. Poikkeustilanteen vaikutukset huomioidaan päätöksiä tehtäessä. 

  Otetaanko koronaviruksen aiheuttama opintojen tai valmistumisen viivästyminen huomioon tarkastellessa opintojen vanhenemista?

  Yliopisto on päättänyt pidentää tiettyjen opintojen voimassaoloaikaa syyslukukauden 2020 loppuun asti. Kyseessä ovat opinnot, jotka muutoin vanhenisivat tiedekunnan määräysten perusteella kevät- tai syyslukukauden 2020 aikana. Päätös koskee vanhamuotoisia opintoja sekä valmistumisvaiheessa olevien, uusimuotoista tutkintoa suorittavien opiskelijoiden opintoja. Pidennys otetaan huomioon koostettaessa opiskelijan opintokokonaisuuksia ja tutkintoa.

  Matkustusrajoitukset

  Voinko matkustaa ulkomaille?

  Matkustamisessa on hyvä noudattaa harkintaa ja varovaisuutta, ja ulkomaille matkustamisessa tulee huomioida Ulkoministeriön yleiset matkustussuositukset. Omaehtoisessa karanteenissa noudatetaan valtioneuvoston ohjeistuksia.

  Väitöstilaisuuteni on tulossa, mutta vastaväittäjä ei pysty matkustamaan tilaisuuteen. Miten toimin? 

  Ota heti yhteyttä kotitiedekuntasi jatko-opintopalveluihin. Väitöstilaisuudet voidaan toistaiseksi toteuttaa tarvittaessa niin, että väittelijä, vastaväittäjä ja/tai muut arvosanalautakunnan jäsenet osallistuvat tilaisuuteen etäyhteyden kautta. Lue lisää koronavirustilanteen vaikutuksista väitöstilaisuuksiin tohtorikoulutuksen palvelujen päivittyvästä tiedotteesta.

  Voinko matkustaa tutkimusasemalle käyttämään Gradut valmiiksi! -stipendini?

  Koronavirustilanteen vuoksi mahdollisuudesta vierailla tutkimusasemalla tulee tiedustella suoraan siltä asemalta, johon stipendi on myönnetty. Tutkimusasemat tekevät päätökset stipendiaattien vastaanottamisesta oman harkintansa mukaan. Kannattaa muistaa, että asemilla voi olla tiettyinä aikoina ruuhkahuippuja (toukokuusta syyskuulle), jolloin stipendiaatteja ei välttämättä mahdu asemille.

  Kevään 2020 Gradut valmiiksi! -hakukierros peruttiin, mutta stipendin jo saaneiden (marraskuun 2019 hakukierros) opiskelijoiden on mahdollista tutkimusasemien resursseista riippuen siirtää vierailunsa myös syksyyn 2020. Stipendin käyttöaikaa on siis vuoden 2020 loppuun.

  Harjoittelut

  Kotimaan harjoitteluni on alkamassa pian, voinko aloittaa sen suunnitellusti?

  Suomessa suoritettavia harjoitteluita ei toistaiseksi yliopiston puolesta peruta tai siirretä, ellei opiskelija ja/tai työnantaja niin halua. Mikäli työnantajan henkilöstö on siirtynyt työskentelemään kokonaan etänä, tulisi harjoittelun siirtämistä kuitenkin harkita.

  Olen ulkomailla harjoittelussa, mitä minun tulee tehdä?

  Helsingin yliopisto suosittelee, että palaat kotiin harjoittelustasi. Koska kyseessä on suositus, emme velvoita sinua palaamaan Suomeen. Arvioi tilanteesi itse ja keskustele asiasta työnantajasi kanssa.

  Lue tarkemmat tiedot koronaviruksen vaikutuksesta harjoitteluihin Urapalveluiden ohjeista.

  Opetusharjoittelut

  Miten suoritan opetusharjoitteluni poikkeustilanteessa?

  Opetusharjoitteluun ilmoittautuneita opiskelijoita tiedotettiin perjantaina 3.4. opintosuuntakohtaisista ratkaisuista, joilla turvataan opiskelijoiden valmistuminen.

  Seuraa kasvatustieteellisen tiedekunnan päivittyvää tiedotetta opetusharjoitteluista.

  Katso myös: Kasvatustieteellisen tiedekunnan linjaus harjoitteluista.

  Vaihto-opiskelijat

  Olen opiskelijavaihdossa tai suunnittelen opiskelijavaihtoon lähtemistä. Miten toimin?

  Seuraa Helsingin yliopiston Liikkuvuuspalveluiden ohjesivua koronaviruksen vaikutuksesta opiskelijavaihtoihin. Sivua päivitetään sitä mukaa, kun tilanteet muuttuvat.  

  Tietoa Suomeen saapuville vaihto-opiskelijoille löydät ohjeesta Coronavirus: information for incoming exchange students (englanniksi).

  Lukuvuosimaksuvelvolliset opiskelijat

  Vaihda sivun kieleksi englanti nähdäksesi lukuvuosimaksuvelvollisten (EU/ETA-alueen ulkopuolisten) opiskelijoiden ohjeet.

  Valintakokeet

  Miten koronavirus vaikuttaa kevään valintakokeisiin?

  Koronavirustilanteen aiheuttamista valintaperusteiden muutoksista on julkaistu tietosivu Helsingin yliopistoon hakeneille. Sivulta löytyvät kaikkien tiedekuntien ja koulutusohjelmien muuttuneet valintatiedot.

  Uudet opiskelijat

  Oletko saanut opiskelupaikan Helsingin yliopistossa ja aloitat syksyllä 2020? Opiskelijan ohjeiden artikkelista Koronavirus: tietoa uusille opiskelijoille löydät tärkeää tietoa liittyen opintojen aloittamiseen, orientaatioon ja tuutorointiin, sekä muihin käytännön asioihin koronavirustilanteessa. Sivua päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

  Mistä voin kysyä lisätietoja?

  Luethan ensin tämän sivun sekä oman tiedekuntasi ohjeet ja lähetät sähköpostia vain yhteen palveluosoitteeseen kerrallaan ruuhkautumisen välttämiseksi.

  • Jos sinulla on kysyttävää koronaviruksen aiheuttamista yleisistä toimenpiteistä yliopistolla, ota yhteyttä coronavirus@helsinki.fi. Sähköpostiin vastaavat opetus- ja opintoasioiden, asiantuntijahenkilöstö- ja työterveysasioiden, tila-asioiden ja siivouspalveluiden, konferenssien ja tapahtumien sekä tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat.
  • Jos sinulla on kysymyksiä kurssijärjestelyistä, ota yhteyttä suoraan kurssin vastuuopettajaan. Lisätietoja saat kurssisivuilta.  
  • Jos tarvitset neuvontaa omiin opintoihisi tai et löydä vastauksia kysymyksiisi tiedekuntasi koronaohjeista, ota yhteyttä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan.