Koronavirus: tietoa uusille opiskelijoille

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Sivu päivitetty 17.8. klo 07:50.

Saitko opiskelupaikan Helsingin yliopistosta ja aloitat syksyllä 2020?

Onneksi olkoon uusi opiskelija! Toivomme, että olet innoissasi tulevista opinnoistasi. Ymmärrämme kuitenkin, että koronavirustilanne voi aiheuttaa epävarmuutta ja huolta. Sen vuoksi olemme koonneet tälle sivulle kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksesta opintojen aloittamiseen, orientaatioon ja tuutorointiin sekä muihin käytännön asioihin.   

Luethan ensimmäisenä tämän sivun huolellisesti läpi. Sivua päivitetään jatkuvasti yliopiston uusien linjausten mukaisesti, joten pysyäksesi ajan tasalla tälle sivulle kannattaa palata säännöllisesti kevään ja kesän aikana.

Jos sinulla on muita kysymyksiä HY:n koronavirustoimista, voit laittaa viestiä osoitteeseen coronavirus@helsinki.fi.

Poikkeustilanteesta huolimatta teemme parhaamme tukeaksemme uusia opiskelijoitamme, ja haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi Helsingin yliopistoon!

Yleiset kysymykset

Miten koronavirustilanne vaikuttaa Helsingin yliopistoon?

Yliopisto tarkkailee koronavirustilannetta ja noudattaa toimissaan viranomaisten määräyksiä ja kehotuksia. Yliopiston toiminnan lähtökohtana on aina varmistaa opiskelijoiden sekä henkilökunnan terveys, hyvinvointi ja turvallisuus.

 Ajantasaista tiedotusta voit seurata yliopiston verkkosivuilta: Koronavirustilanne Helsingin yliopistossa.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Minut on hyväksytty ehdollisesti, mutta en koronavirustilanteen takia pysty toimittamaan hakukelpoisuuteni todentamiseen vaadittavia dokumentteja määräaikaan mennessä. Mitä minun tulee tehdä?

Tiedostamme, että koronavirustilanne saattaa vaikeuttaa ehdollisesti hyväksyttyjen opiskelijoiden valmistumista sekä vaadittujen dokumenttien toimittamista hakukelpoisuutesi todentamiseksi.

Tämän vuoksi Helsingin yliopisto on pidentänyt tutkinnon suorittamisen sekä vaadittujen dokumenttien toimittamisen määräaikoja maisteriohjelmien ja englanninkielisen Bachelor’s Programme in Science -kandiohjelman kohdalla. Asiasta on tiedotettu sähköpostitse niitä ehdollisesti hyväksyttyjä opiskelijoita, joita pidennetyt määräajat koskevat.

Löydät tarkempaa tietoa ja määräajat koskien kaikkia ohjelmia Ohjeita ehdollisesti hyväksytyille -sivulta. Tarvittaessa voit myös kysyä lisää Helsingin yliopiston hakuneuvonnasta.

Milloin minun on otettava tarjottu opiskelupaikka vastaan?

Opiskelupaikka on otettava vastaan ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Joidenkin hakujen osalta opiskelupaikan vastaanottamisen määräaikoja on pidennetty. Näet paikan vastaanottamisen määräajan sinulle lähetetystä hyväksymiskirjeestä tai kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Opintojen aloittaminen

Miten syyslukukauden 2020 opetus järjestetään?

Syksyn opetusta suunnitellaan ja toteutetaan kesällä tehdyn suunnitelman mukaisesti.

 • Etäopetusta ja -ohjausta suositellaan
 • Lähiopetusta voidaan järjestää pääasiassa alle 50 hengen ryhmissä turvamääräysten mukaisesti. Tarvittaessa tilannekeskus arvioi lähiopetustarpeen ja tekee priorisointeja.
 • Lukujärjestysten ja tilojen suunnittelussa otetaan huomioon turvavälien vaikutukset opetustilojen paikkamäärään (esim. porrastetut alkamisajat ja väljemmät tilat).
 • Lähiopetusjaksoa suositellaan uusille opiskelijoille jossain muodossa opintojen käynnistymisen ja yhteisöllisyyden vahvistamisen tueksi ensimmäisen periodin aikana.
 • Harjoitteluja voidaan suorittaa kohdeorganisaation ohjeita noudattaen tilannekeskusten harkinnan mukaan.
 • Riskiryhmiin kuuluville opiskelijoille voidaan mahdollisuuksien mukaan tarjota itseopiskeluvaihtoehtoja. Riskiryhmään kuulumisesta riittää opiskelijan oma ilmoitus.
 • Itseopiskelutilojen käyttöä rajoitetaan osallistujamäärien suhteen, jotta voidaan mahdollistaa turvavälien toteutuminen.

Mikäli koronapandemia pahenee, järjestetään opetus tiukempien turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

Päätökset opetuksen järjestämisestä tehdään koulutusohjelmissa. Opiskelija ei voi siis itsenäisesti päättää kurssin suorittamisen muodosta.

Mistä tiedän, miten perusopintojeni kurssit järjestetään syksyllä?

Opintoja suorittaessa on seurattava kurssikohtaisia ohjeistuksia. Mikäli opetusta joudutaan perumaan tai järjestämään vaihtoehtoisilla suoritustavoilla, kurssin vastuuopettajat tiedottavat opiskelijoita muutoksista. Ajankohtaiset tiedot suoritustavasta löytyvät kurssisivuilta (löydät omat kurssisi Opintoni-sivulta) .

Vaikuttaako koronavirustilanne opintojen aloittamiseen kesällä?

Voit tavalliseen tapaan suorittaa Opiskelijan digitaidot-opintojakson jo kesällä. Opintojakson materiaaliin voit tutustua 1.7. alkaen ja aloittaa opintojakson suorittamisen, kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi syyslukukaudelle 2020, ja saanut yliopiston käyttäjätunnukset.

Mistä voin seurata ajankohtaista tiedotusta oman koulutusohjelmani/tiedekuntani koronavirustoimista?

Yliopiston ulkoisilla sivuilla on listattu eri tiedekuntien ja muiden yksiköiden erillisohjeet koronavirustilanteessa.

Mistä saan tarvittavat välineet etäopiskeluun?

Opiskelija on itse vastuussa opiskeluun tarvittavien välineiden, kuten tietokoneen ja nettiyhteyden, hankinnasta.

Oppimiskeskukset Aleksandria ja Minerva, joissa on yhteiseen käyttöön tarkoitettuja tietokoneita, avattiin turvajärjestelyin 17.8. Huolehdithan yhteiskäytössä olevien laitteiden putsaamisesta, kun olet käyttänyt niitä.

Mistä löydän yleistä tietoa uusille opiskelijoille? 

Tutustuthan seuraaviin yleisohjeisiin, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun opinnoissani:

Muistathan valita otsikon alla olevasta valikosta oman koulutusohjelmasi.

Voinko siirtää opiskelujeni aloittamista ilmoittautumalla poissaolevaksi?

Mikäli olet estynyt aloittamasta opintojasi covid-19-epidemiaan liittyvän viranomaismääräyksen vuoksi taikka muusta epidemiaan liittyvästä painavasta syystä, voit ilmoittautua lain mukaan ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi poissaolevaksi.

Orientaatio ja tuutorointi

Miten uusien opiskelijoiden orientaatioviikko toteutetaan syksyllä 2020?

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi orientaatioviikko varaudutaan järjestämään osittain tai kokonaan etätoteutuksena. Tarkemmat tiedot oman tiedekuntasi orientaatioviikon ohjelmasta saat elokuussa.

Orientaatio järjestetään viikolla 35 (24.8.20 alkaen). Mikäli aloitat opintosi lääketieteen tai hammaslääketieteen koulutusohjelmassa, orientaatio alkaa jo viikolla 34 (17.8. alkaen).

Yksittäiset poikkeamat edellä mainittuihin aikatauluihin ovat kuitenkin mahdollisia. Lopulliset orientaatioviikon aikataulut päivitetään elokuun aikana Orientaatio ja tuutorointi -ohjeeseen.

Voivatko tuutoriryhmät kokoontua syksyllä?

Kaikki uudet opiskelijat jaetaan tuutoriryhmiin normaaliin tapaan. Jos ryhmien fyysinen kokoontuminen ei ole mahdollista, yliopisto varautuu järjestämään uusille opiskelijoille etätuutorointia.

Toteutuksesta päätetään lopullisesti koulutusohjelmakohtaisesti ja siitä tiedotetaan uusille opiskelijoille elokuussa.

Miten perinteiset opiskelijatapahtumat Fuksiseikkailu ja Avajaiskarnevaalit järjestetään tänä syksynä?

Syksyn perinteiset opiskelijatapahtumat joudutaan perumaan koronaviruksen vuoksi. Näiden tilalla HYY kuitenkin järjestää Fuksiviikon (21.-25.9.2020), kokonaan uuden ja täysin etänä toteutettavan tapahtuman. Lue lisää Fuksiviikosta.

Rajoitukset ja turvatoimet

Millaisia ohjeistuksia yliopisto on antanut turvallisesti yliopiston tiloissa toimimiseen?

 • Älä tule sairaana tai korona-oireisena kampukselle. Arvioi testauksen tarve Omaolo-palvelussa.
 • Huolehdi erittäin hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Anna tilaa muille ja pidä turvaväli 1–2 m aina, kun se vain on mahdollista.
 • Älä kättele tai halaa.
 • Vältä turhia kontakteja eli tavataan fyysisesti vain tarvittaessa. 
 • Huolehdithan yhteiskäytössä olevien laitteiden putsaamisesta, kun olet käyttänyt niitä. Siivousta on tehostettu yliopistolla muutoinkin.
 • Muistathan ilmoittautua lähiopetuksena järjestettäville kursseille hyvissä ajoin, sillä opetuksessa altistuneiden opiskelijoiden jäljitys tehdään pääsääntöisesti WebOodin ilmoittautumislistojen perusteella. 
 • Katso yliopiston linjaus kasvomaskeista alta.
 • Yliopisto suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa, jotta mahdolliset altistumiset on helpompi selvittää ja tartuntaketjut katkaista.

Olen saapumassa/palaamassa ulkomailta Suomeen. Pitääkö minun jäädä karanteeniin?  

Opiskelijoille suositellaan omaehtoista karanteenia aina ulkomailta saapuessa, mikäli se on opiskelun kannalta mahdollista. 

Mikä on yliopiston linja kasvomaskien käytöstä?

 • Yliopiston julkisissa tiloissa liikkuville yliopistolaisille, vierailijoille ja asiakaspalvelujen käyttäjille (ml. ruokalat, museot, kirjastot ja liikuntatilat) suositellaan vahvasti maskin käyttöä. Altistumisten välttämiseksi noudatetaan aina myös tilanteen mahdollistamaa riittävää etäisyyttä.
 • Lähiopetus-, itseopiskelu- ja ohjaustilanteissa suositellaan maskin käyttöä. Laboratorio-opetuksessa edellytetään maskia.
 • Harjoitteluissa noudatetaan harjoittelupaikan (kuten sairaalan tms.) omia turvallisuusohjeita.  
 • Yliopisto varaa lähiopetustilanteita varten maskeja opiskelijoille ja opettajille.
 • Yliopiston tarjoamat kasvomaskit on tarkoitettu käytettäväksi vain opiskelutilanteisiin.

Tarkistathan ajantasaiset, tarkemmat kasvomaskiohjeet yliopiston ulkoisilta sivuilta.

Koronaviruksen vaikutus opintoihin ja opetukseen

Mistä löydän lisätietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta opintoihin ja opetukseen?

Löydät vastauksia yleisimpiin opiskelijoiden kysymyksiin Opiskelijan ohjeiden sivulta Koronaviruksen vaikutus opiskeluun – kysymyksiä ja vastauksia.  Sivulta löytyy kattava paketti tietoa muun muassa poikkeustilan aikaisista opetusjärjestelyistä, yliopiston tilojen aukiolosta, tenteistä sekä muista opiskeluun liittyvistä teemoista.

Otathan sivun seurantaan syksyn lähestyessä, sillä tälle uusien opiskelijoiden sivulle ei päivitetä tietoa opintojen suorittamiseen liittyvistä koronaviruslinjauksista niiden koskiessa kaikkia yliopiston opiskelijoita.

Yliopiston palvelut

Onko opiskelijaneuvonta auki poikkeustilanteessa? Miten saan esim. opiskelutodistuksen?

Syyslukukauden neuvonta järjestetään pääosin etänä. Osa opiskelijaneuvonnan asiakaspalvelupisteistä on kuitenkin auki turvajärjestelyin rajoitetuin aukioloajoin. Lisätietoa löydät Opiskelijaneuvonnan sivuilta

Mikäli tarvitset opiskelutodistuksen esimerkiksi HOASin asuntoa varten, voit pyytää sitä osoitteesta studentinfo@helsinki.fi. Dokumentit toimitetaan lähtökohtaisesti sähköisesti allekirjoitettuna. Paperiversioita pyritään postittamaan kerran viikossa.

Lisätietoa yliopiston palveluista ja niiden aukioloista.

Kansainvälisiä opiskelijoita koskevat kysymykset

Kansainvälisiä opiskelijoita askarruttaviin kysymyksiin koskien mm. oleskelulupia, lukukausimaksuja ja apurahoja löydät vastauksia sivun englanninkielisestä versiosta Coronavirus: Information for admitted students.