Koronavirus: tietoa uusille opiskelijoille

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Saitko opiskelupaikan Helsingin yliopistosta ja aloitat opintosi syksyllä 2021?

Onneksi olkoon uusi opiskelija! Toivomme, että olet innoissasi tulevista opinnoistasi. Ymmärrämme kuitenkin, että koronavirustilanne voi aiheuttaa epävarmuutta ja huolta. Sen vuoksi kokoamme tälle sivulle kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksesta opintojen aloittamiseen, orientaatioon ja tuutorointiin sekä muihin käytännön asioihin.   

Luethan ensimmäisenä tämän sivun huolellisesti läpi. Sivua päivitetään yliopiston linjausten mukaisesti, joten palaahan säännöllisesti tälle sivulle pysyäksesi ajan tasalla. Suosittelemme seuraamaan myös seuraavia sivuja:

Jos sinulla on muita kysymyksiä HY:n koronavirustoimista, voit laittaa viestiä osoitteeseen coronavirus@helsinki.fi.

Poikkeustilanteesta huolimatta teemme parhaamme tukeaksemme uusia opiskelijoitamme, ja haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi Helsingin yliopistoon!

Yleiset kysymykset

Miten koronavirustilanne vaikuttaa Helsingin yliopistoon?

Yliopisto tarkkailee koronavirustilannetta ja noudattaa toimissaan viranomaisten määräyksiä ja kehotuksia. Yliopiston toiminnan lähtökohtana on aina varmistaa opiskelijoiden sekä henkilökunnan terveys, hyvinvointi ja turvallisuus.

 Ajantasaista tiedotusta voit seurata yliopiston verkkosivuilta: Koronavirustilanne Helsingin yliopistossa.

Mistä löydän yleistä tietoa uusille opiskelijoille? 

Opiskelijan ohjeiden Uudelle opiskelijalle -osiosta löydät yleisohjeita opintojen aloittamiseen. Muistathan valita otsikon alla olevasta valikosta oman koulutusohjelmasi.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Minut on hyväksytty ehdollisesti, mutta en koronavirustilanteen takia pysty toimittamaan hakukelpoisuuteni todentamiseen vaadittavia dokumentteja määräaikaan mennessä. Mitä minun tulee tehdä?

Tiedostamme, että koronavirustilanne saattaa vaikeuttaa ehdollisesti hyväksyttyjen opiskelijoiden valmistumista sekä vaadittujen dokumenttien toimittamista hakukelpoisuutesi todentamiseksi.

Tämän vuoksi Helsingin yliopisto on pidentänyt tutkinnon suorittamisen sekä vaadittujen dokumenttien toimittamisen määräaikoja maisteriohjelmien ja englanninkielisen Bachelor’s Programme in Science -kandiohjelman kohdalla.

Löydät tarkempaa tietoa ja määräajat koskien kaikkia ohjelmia Ehdollisesti hyväksyt -sivulta. Tarvittaessa voit myös kysyä lisää Helsingin yliopiston hakuneuvonnasta.

Milloin minun on otettava tarjottu opiskelupaikka vastaan?

Opiskelupaikka on otettava vastaan ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Näet paikan vastaanottamisen määräajan sinulle lähetetystä hyväksymiskirjeestä tai kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Voinko siirtää opiskelujeni aloittamista ilmoittautumalla poissaolevaksi?

Voit ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodeksi 2021–2022 vain, jos sinulla on poissaolollesi lakisääteinen syy. Katso lisätietoa Lukuvuosi-ilmoittautuminen -sivulta.

Orientaatio ja tuutorointi

Miten uusien opiskelijoiden orientaatioviikko toteutetaan syksyllä 2021?

Orientaatio järjestetään viikolla 35 (30.8.21 alkaen). Mikäli aloitat opintosi lääketieteen tai hammaslääketieteen koulutusohjelmassa, orientaatio alkaa jo viikolla 33 (16.8.21 alkaen).

Yksittäiset poikkeamat edellä mainittuihin aikatauluihin ovat kuitenkin mahdollisia. Lopulliset orientaatioviikon aikataulut päivitetään elokuun aikana.

Tarkemmat tiedot ja lopullisen aikataulun oman tiedekuntasi orientaatioviikon ohjelmasta löydät Orientaatio ja tuutorointi -sivulta. Muistathan valita otsikon alla olevasta valikosta oman koulutusohjelmasi.

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi orientaatioviikko järjestetään osittain etätoteutuksena.

Koronaviruksen vaikutus opintoihin ja opetukseen

Miten syyslukukauden 2021 opetus järjestetään?

Syksyn opetus ja tentit toteutetaan aiemmin suunnitellusti lähi- ja etäopetuksen yhdistelmänä. Tästä voidaan edelleen poiketa tilannekeskuksen päätöksellä.

Löydät tietoa liittyen poikkeustilan aikaisiin opetusjärjestelyihin, tentteihin sekä muihin opiskeluun liittyviin teemoihin Opiskelijan ohjeiden sivulta: Koronaviruksen vaikutus opiskeluun – kysymyksiä ja vastauksia.  Sieltä saat vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä syksyn opetuksesta on linjattu?
 • Mistä tiedän, miten kurssini järjestetään syksyllä?
 • Mistä tiedän, miten kurssini järjestetään keväällä 2022?
 • Näkeekö Sisusta kurssille ilmoittautuessa, järjestetäänkö kurssi lähi- vai etäopetuksena? 
 • Millä tavalla opetus järjestetään syksyllä (etäopetus, hybridi, lähiopetus)?
 • Jos lähiopetukseen voidaan ottaa vain osa kurssin opiskelijoista, millä perusteella nämä opiskelijat valitaan? 
 • Miten varmistetaan, että opiskelija pystyy osallistumaan peräkkäin oleville luennoille, joista toinen järjestetään lähiopetuksena ja toinen etänä? 
 • Voidaanko syksyn opetuksessa vaatia läsnäoloa?
 • Onko riskiryhmäläisellä mahdollisuus sopia etämahdollisuudesta kurssin opettajan kanssa?  
 • Onko kaikille kursseille mahdollista osallistua myös etänä tarvittaessa esimerkiksi jos on kipeä?   
 • Kuinka suuri osa opiskelijoista on syksyllä etänä ja kuinka suuri osa lähiopetuksessa?
 • Painotetaanko lähiopetusta johonkin opiskelijaryhmään (esim. fuksit, toisen vuoden opiskelijat)?
 • Ovatko muutokset järjestelyihin lyhyellä varoitusajalla vielä mahdollisia, esimerkiksi tautitilanteen muuttuessa pahemmaksi?
 • Mistä saan tiedon, jos opetus peruuntuu tai sen suoritustapa muuttuu esim. lähiopetuksesta etäopetukseksi?

Mistä löydän lisätietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta opintoihin ja opetukseen?

Löydät tietoa liittyen poikkeustilan aikaisiin opetusjärjestelyihin, tentteihin sekä muihin opiskeluun liittyviin teemoihin Opiskelijan ohjeiden sivulta: Koronaviruksen vaikutus opiskeluun – kysymyksiä ja vastauksia.  

Otathan sivun seurantaan, sillä tälle uusien opiskelijoiden sivulle ei päivitetä kaikkia yliopiston opiskelijoita koskevaa tietoa.

Mistä voin seurata ajankohtaista tiedotusta oman koulutusohjelmani/tiedekuntani koronavirustoimista?

Yliopiston ulkoisilla sivuilla on listattu eri tiedekuntien ja muiden yksiköiden erillisohjeet koronavirustilanteessa.

Miten saan aktivoitua Helsingin yliopiston käyttäjätunnukseni?

Kaikkien uusien opiskelijoiden tulee aktivoida käyttäjätunnuksensa sähköisesti voidakseen käyttää Helsingin yliopiston it-palveluita. Tämän on mahdollista sen jälkeen kun olet ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi ja tietosi löytyvät opiskelijarekisteristä. Saat sähköpostitse ilmoituksen kun tietosi on tallennettu rekisteriin.

Jos sinulla on suomalaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti ja lukijalaite, aktivoi käyttäjätunnuksesi näiden ohjeiden mukaisesti.

Muussa tapauksessa sinun on täytettävä käyttäjätunnushakemus. Katso tarkemmat ohjeet (englanniksi).

Mistä saan tarvittavat välineet etäopiskeluun?

Opiskelija on itse vastuussa opiskeluun tarvittavien välineiden, kuten tietokoneen ja nettiyhteyden, hankinnasta.

Kansainvälisiä opiskelijoita koskevat kysymykset

Kansainvälisiä opiskelijoita askarruttaviin kysymyksiin koskien mm. oleskelulupia, lukukausimaksuja ja apurahoja löydät vastauksia sivun englanninkielisestä versiosta Coronavirus: Information for admitted students.

Rajoitukset ja turvatoimet

Millaisia ohjeistuksia yliopisto on antanut turvallisesti yliopiston tiloissa toimimiseen?

Tarkempi tieto turvallisuusohjeistuksesta löytyy Koronaviruksen vaikutus opiskeluun - kysymyksiä ja vastauksia sivun-kohdasta Yliopiston tilat ja palvelut.

Olen saapumassa/palaamassa ulkomailta Suomeen. Pitääkö minun jäädä karanteeniin?  

FINENTRY-palvelussa Suomeen saapuva matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen.

En ole saanut ensimmäistä koronarokotusta tai minulta puuttuu tehosterokote. Voinko saada sen Helsingissä tai muualla pääkaupunkiseudulla?

Pääasiallisesti koronarokotukset annetaan siinä kunnassa missä olet kirjoilla ja löydät ohjeet oman kuntasi verkkosivuilta. Tietoa helsinkiläisten koronarokotuksista löytyy Helsingin kaupungin verkkosivuilta.