Lääketieteellisen tiedekunnan tarjoamat valinnaiset opinnot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Alla on lueteltu valinnaiset opintokokonaisuudet, joita voivat opiskella muutkin kuin koulutusohjelman omat opiskelijat. 

Tietoa mahdollisista rajoituksista oman tutkintosi valinnaisiin opintoihin löydät Sisusta tai ohjeesta Tutkintorakenne ja tutkinnon laajuus.

Löydät opintokokonaisuuksiin kuuluvat opintojaksot joko sivulta Tutkintorakenne ja tutkinnon laajuus tai Sisusta, kun lisäät kokonaisuuden opintosuunnitelmaasi.

Kandiohjelmien tarjoamat opinnot

Logopedian kandiohjelma

Opetussuunnitelmakausi 2023-2026 (1.8.2023 alkaen)

LOGK-016 Logopedia, valinnainen opintokokonaisuus (15 op)

  • LOGK-141 Logopedian perusteet 5 op
  • LOGK-162 Kieliyhteisöön sosiaalistuminen 5 op
  • LOGK-163 Puheen ja kielen kehitys 5 op

Helsingin yliopiston opiskelijat, jotka eivät ole logopedian kandiohjelman opiskelijoita, voivat vapaasti suorittaa 15 opintopisteen opintokokonaisuuden, LOGK-016 Logopedia, valinnainen opintokokonaisuus tai siihen sisältyvät yksittäiset opintojaksot. Opintokokonaisuuteen kuuluville yksittäisille opintojaksoille otetaan muun koulutusohjelman opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksen perusteella enintään 10.

Opetussuunnitelmakausi 2020-2023 (31.7.2023 asti)

LOGK-015 Logopedia, valinnainen opintokokonaisuus (15 op)

  • LOGK-121 Kieliyhteisöön sosiaalistuminen 3 op
  • LOGK-131 Puheen ja kielen kehitys 7 op
  • LOGK-141 Logopedian perusteet 5 op

Helsingin yliopiston opiskelijat, jotka eivät ole logopedian kandiohjelman opiskelijoita, voivat vapaasti suorittaa 15 opintopisteen opintokokonaisuuden, LOGK-015 Logopedia, valinnainen opintokokonaisuus tai siihen sisältyvät yksittäiset opintojaksot. Opintokokonaisuuteen kuuluville yksittäisille opintojaksoille otetaan muun koulutusohjelman opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksen perusteella enintään 10.

Erilliset opinto-oikeudet ja JOO-opinto-oikeudet

Logopedian koulutusohjelma ei toistaiseksi tarjoa erillisiä opinto-oikeuksia eikä JOO-opinto-oikeuksia.

Psykologian kandiohjelma

Psykologian koulutusohjelma ei toistaiseksi tarjoa psykologian opinto-oikeutta muiden koulutusohjelmien opiskelijoille aineenopettajaksi opiskelevia ja logopedian kandidaatin opintoja lukuunottamatta. Muiden koulutusohjelmien opiskelijoille suositellaan psykologian opintoja avoimessa yliopistossa ilmaisina kesäopintoina.

Psykologiassa ei myöskään tarjota erillisiä opinto-oikeuksia. Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä Meilahden opiskelijapalveluihin.

Aineenopettajaksi opiskelevat

Psykologian perus- ja aineopintojen (PSYK-100 25 op ja PSYK-200D 35 op, yht. 60 op) opinto-oikeutta saavat edelleen hakea ne Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat, joilla on opinto-oikeus aineenopettajan kelpoisuuden antaviin pedagogisiin opintoihin tai jotka ovat ne jo suorittaneet.

Ehdollisena voidaan hyväksyä sellainen hakija, joka on hakenut opettajan pedagogisiin opintoihin saman kevään haussa, mutta jonka hakuprosessi on vielä kesken.

Opinto-oikeus myönnetään enintään 15 opiskelijalle. Psykologian perus- ja aineopintoihin myönnetty opinto-oikeus on voimassa yhtä kauan kuin se perustutkinto-oikeus, jonka perusteella oikeutta on haettu.

Haku järjestetään kerran vuodessa, ja se alkaa huhtikuun ensimmäisenä arkipäivänä ja päättyy 21 päivän kuluttua. Vuonna 2024 hakuaika on 2.4.-23.4.2024. 

Psykologian opinto-oikeutta haetaan e-lomakkeella 2.4.2024 klo 10.00 - 23.4.2024 klo 23:59. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse toukokuun puoliväliin mennessä.

Valintakriteerit vuosina 2023, 2024 ja 2025 ovat seuraavat. 

  • Ensimmäisen opetettavan aineen 25 opintopisteen laajuisten perusopintojen keskiarvo opintopisteillä painotettuna.
  • Perusopintokokonaisuudesta tulee olla opintorekisterissä kokonaisuusmerkintä, kun opinto-oikeutta haetaan. Sisussa opintokokonaisuudesta on tehtävä haun päättymiseen mennessä opintokokonaisuuden koostamispyyntö (ks. Sisun ohje).
  • Mikäli kokonaisuuteen kuuluvien opintojaksojen arvosanoja on korotettu kokonaisuusmerkinnän antamisen jälkeen, korotetut arvosanat otetaan huomioon hakijoiden arvioinnissa.
  • Mikäli perusopinnot ovat laajemmat kuin 25 op, hakijalla tulee olla suoritettuna vähintään 25 op. Opintopisteillä painotettu keskiarvo lasketaan tällöin kaikista perusopintoihin kuuluvista suoritetuista opintojaksoista.
  • Pisteiden mennessä tasan järjestyksen ratkaisee suoritettavaan tutkintoon kuuluvien suoritettujen opintojen kokonaisopintopistemäärä. Tilanne arvioidaan hakuajan päättymispäivän tilanteen mukaan.

Joo-opiskelu

Psykologian koulutusohjelmaan ei myönnetä JOO-oikeuksia.

Psykologia avoimessa yliopistossa

Psykologian perus- ja aineopintoja voi suorittaa avoimena yliopisto-opetuksena.

Opiskelu on pääsääntöisesti maksullista, mutta kesäopetus on Helsingin yliopiston läsnäoleville perustutkinto-opiskelijoille maksutonta.

Opintojen sisältö on pääosin sama kuin koulutusohjelmassa. Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta.

Avoimena yliopisto-opetuksena suoritetuista psykologian opinnoista voi Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija halutessaan koostaa 15 opintopisteen kokonaisuuden PSYK-100B osana muun koulutusohjelman tutkintoa. Kokonaisuuteen opiskelija valitsee kolme kurssia seuraavista viidestä:

  • PSYK-111 Avoin yo: Johdatus neuropsykologiaan 5 op
  • PSYK-121 Avoin yo: Johdatus kognitiiviseen psykologiaan 5 op
  • PSYK-131 Avoin yo: Johdatus kehityspsykologiaan 5 op
  • PSYK-141 Avoin yo: Johdatus persoonallisuuspsykologiaan 5 op
  • PSYK-181 Avoin yo: Johdatus psykologian tutkimusmenetelmiin 5 op

Kokonaisuutta PSYK-100B ei enää tarjota opetussuunnitelmakaudesta 2023–2026 alkaen. Opintonsa 1.8.2022 tai aiemmin aloittaneet voivat suorittaa opintokokonaisuuden valmiiksi opetussuunnitelman 2020–2023 mukaisesti 31.7.2026 asti.  

Maisteriohjelmien tarjoamat opinnot

Lääketieteen koulutusohjelma

Opetussuunnitelmakausi 2023–2026 (1.8.2023 alkaen):

Helsingin yliopiston biotieteellisten alojen opiskelijat voivat suorittaa opintojakson MED-828 Lääketieteellinen mikrobiologia ja mikrobilääkkeet (5 op). Kurssille valitaan enintään 6 opiskelijaa vuodessa ilmoittautumisjärjestyksessä.
 

Translationaalisen lääketieteen maisteriohjelma

Translationaalisen lääketieteen maisteriohjelmaa koskevat ohjeet ovat saatavilla vain englanniksi. Saadaksesi lisätietoja, vaihda sivun kieli englanniksi.