Ohjeita etätapahtumaan osallistuvalle

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Etätapahtumiin osallistuessasi sitoudut kohtamaan muut osallistujat avoimesti, kunnioittamaan heidän erilaisuuttaan sekä antamaan kaikille tilaa määritellä oma kokemuksensa.

Kunnioitathan myös tapahtumajärjestäjien aikaa: Jos olet ilmoittautunut tapahtumaan, saavu myös paikalle. Näin järjestäjät pystyvät suunnittelemaan tapahtumansa todellisen osallistujamäärän mukaan. Jos et pääsekään osallistumaan paikkamäärältään rajalliseen tapahtumaan, ilmoita asiasta tapahtumajärjestäjälle.

Toimimalla etätapahtumissa seuraavien periaatteiden mukaisesti autat luomaan vuorovaikutusta ja hyvää ilmapiiriä:

  • Toivomme, että pidät vuorovaikutusta sisältävissä tapahtumissa (esim. työpajoissa) kameran päällä, jos tekniset tai muut syyt eivät sitä estä. Näin sekä tapahtuman pitäjä että muut osallistujat saavat kokemuksen yhdessäolosta. Erityisesti toivomme kameran päällä pitämistä pienryhmätyöskentelyssä (esim. breakout -roomeissa). Saat kuitenkin aina itse päättää kameran käytöstä tapahtumissa.
  • Etätapahtumista saa yleensä enemmän irti, jos osallistujien kesken syntyy keskustelua. Avaa siis rohkeasti mikkisi keskusteluosuuksien aikana tai kirjoita mielipiteesi chattiin tai muulle käytössä olevalle alustalle). Voit kuitenkin yleensä osallistua tapahtumaan myös kuuntelijana.
  • Joissakin tapahtumissa ja työpajoissa käytetään hyväksi breakout room -toimintoa, jonka avulla osallistujat jaetaan pienempiin keskusteluryhmiin. Usein pienryhmäkeskustelut ovat antoisin osa tapahtumia, sillä niissä kynnys osallistua on matalampi ja ajatuksia voidaan jakaa vapaammin. Olethan mukana luomassa turvallisempaa tilaa ja osallistavaa keskustelua myös pienryhmissä: kunnioita erilaisia mielipiteitä, ilmaise mielipiteesi ystävällisesti ja anna sekä ota tilaa keskustelussa tasavertaisesti.

Muistathan seuraavat asetukset, jos haluat muuttaa taustaasi tai nimeäsi Zoom-tilassa:

  • Voit sumentaa oman taustakuvasi niin, että työskentely-ympäristösi ei näy videolla. Tämä tapahtuu Zoomin asetuksista painamalla kamera-ikonin vieressä olevaa ylöspäin osoittavaa nuolta ja valitsemalla ”Choose a virtual background”. Löydät avautuvasta valikosta ”blur”-vaihtoehdon. Voit myös samassa paikassa ladata itsellesi taustakuvan.
  • Voit myös vaihtaa Zoomissa näkyvän nimesi painamalla Zoomin alavalikossa ”Participant”-vaihtoehtoa ja osallistujalistan avauduttua viemällä hiiren oman nimesi kohdalla. Valitse sen jälkeen ”More” ja paina ”Rename”-vaihtoehtoa.