OLS-kielitestaus

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Euroopan komissio testaa Erasmus-vaihtoon ja -työharjoitteluun lähtijöiden kielitaidon ennen ja jälkeen vaihtojakson. Ajatuksena on, että opiskelija näkee kuinka kielitaito on parantunut vaihtojakson aikana. Kielitestausjärjestelmän nimi on Online Linguistic Support (OLS).

OLS-kielitesti suoritetaan itsenäisesti ja ei-valvotuissa oloissa. Testin tulos tulee opiskelijan, komission sekä Helsingin yliopiston Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden tietoon. Testin tulos toimii lähinnä apuna oman kielitaidon arvioimiseen, eikä sitä valitettavasti voi käyttää virallisena kielitaitotodistuksena.

OLS-järjestelmään kirjautuminen ja ongelmatilanteet

OLS-järjestelmään kirjautuminen

Saat kutsun testiin sähköpostitse suoraan Online Linguistic Support (OLS) -portaalista. Linkki kielitestiin on vain ensimmäisessä järjestelmän lähettämässä sähköpostiviestissä.

Ennen kuin voit hyödyntää OLS -kieliarviointeja ja -kursseja, sinun pitää aktivoida OLS-käyttäjätunnuksesi. Tee se napsauttamalla linkkiä, jonka löydät sähköpostikutsusta, joka sisältää myös sisäänkirjautumistietosi.

Kun olet aktivoinut OLS-käyttäjätunnuksesi, siirry OLS-kotisivulle osoitteeseen http://erasmusplusols.eu. Pääset sisäänkirjautumissivulle napsauttamalla sivun oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta ”Kirjautuminen”.

Täytä sen jälkeen OLS-järjestelmään henkilötietosi ja tietoja vaihdostasi, sekä valitse haluatko testin jälkeen osallistua kielikurssille ja minkä kielen/kielten kurssille haluat osallistua (opiskelukieli / kohdemaan kieli tai molemmat). Tätä valintaa voit muokata siihen saakka kunnes ensimmäisen kerran avaat kurssialustan.

Ongelmia kirjautumisessa

Jos mielestäsi et ole saanut kutsua: tarkista ensin roskapostisi, otsikkona on "How good is your (kieli)? Mikäli ei sittenkään löydy, ota yhteyttä Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin: studentexchange@helsinki.fi

Jos löydät kutsun mutta et silti pääse kirjautumaan: oletko unohtanut salasanan? -> uusi salasana käyttämällä sivuston Unohditko salasanasi? -toimintoa. Kun käytät sitä, sinulle lähetetään sähköposti, jonka avulla voit asettaa salasanasi uudelleen. Tarkista, että sähköpostiviesti ei ole vahingossa päätynyt roskapostikansioon. Mikäli tämäkään ei toimi voi se johtua siitä, että kieliarvioinnin suorittamiselle asetettu määräaika on jo umpeutunut -> ota yhteyttä Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin studentexchange@helsinki.fi

Muut ongelmatilanteet

Kun olet kirjautuneena OLS-järjestelmässä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin "Ohje"-linkin alta. Sieltä löytyy myös yhteyslomake OLS-organisaatioon.

OLS-kielitesti

Testiin osallistuminen ennen vaihtoa on pakollista ja yksi apurahan ehdoista kaikille Erasmus-vaihtoon tai -harjoitteluun lähteville, joiden opiskelu- tai työkieli on joku seuraavista:

bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroatia, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, sloveeni, slovakin kieli, tanska, tšekki, unkari, viro

Jos opiskelu- tai työskentelykielesi on ulkomailla oleskelun aikana joku yllä olevista, saat noin kaksi kuukautta ennen vaihtoa Helsingin yliopiston Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluilta kutsun kielitestiin. Testi pitää yleensä suorittaa kuukauden kuluessa kutsun lähettämisestä tai määräaikana, joka näkyy kutsussa. Tämä siksi, että ehdit tekemään tarvittaessa myös OLS-kielikurssin ennen vaihtoa.

Mikäli opiskelu- tai työskentelykielesi vaihdon aikana ei ole mikään näistä ylläolevista kielistä, sinulle ei lähetetä kutsua testiin, eikä sitä tällöin tarvitse tehdä. Myös vaihto- tai harjoittelukieltä äidinkielenään puhuvat opiskelijat vapautetaan testistä. Jos kuitenkin saat kutsun sähköpostiisi ja mielestäsi vapaudut siitä ylläolevin perustein, ota yhteyttä Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin (studentexchange@helsinki.fi).

Opiskelu- tai työharjoittelukieli määräytyy Mobility Online -hakijatilillesi ilmoittaman kielen mukaan. Kieli on ilmoitettu kohdassa "Language of instruction at the host university (1. choice)". Tieto äidinkielestä tarkistetaan myös hakemuslomakkeeltasi. Opiskelukieltä voi vaihtaa vain toimittamalla uuden Learning Agreement -opintosuunnitelman, jossa vähintään puolet kursseista suoritetaan eri kielellä kuin aikaisemmin.

Vaihtojakson päätyttyä saat automaattisesti kutsun uuteen kielitestiin. Vaihdon tai harjoittelun jälkeen suoritettava OLS-kielitesti on vapaaehtoinen, mutta suosittelemme sen tekemistä. Mikäli testitulos ennen vaihtoa tehtävässä testissä on vähintään C2  et saa lainkaan kutsua vaihdon jälkeen tehtävään testiin.

Faktoja OLS-kielitestistä

 • Saat kutsun testiin sähköpostitse
 • Testissä testataan kielioppia, fraaseja sekä kuullun ja luetun ymmärtämistä.
 • Arvioinnissa käytössä yleinen eurooppalainen viitekehys (CEFR).
 • Testi kestää 40-60 min.
 • Testi on tehtävä kerralla loppuun. Ennen varsinaista testiä saat mahdollisuuden kokeilla että tekniikka toimii. Hyödynnä tämä mahdollisuus!
 • Testitulokseksi saat kirjallisen arvioinnin CEFR-skaalalla neljältä kielen osaamisalueelta.
 • Testituloksesi tulee vain sinun ja Helsingin yliopiston Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden tietoon. Tulos ei vaikuta vaihto- tai harjoittelupaikkaan hyväksymiseen. 
 • OLS-järjestelmä lähettää automaattisesti kutsun uuteen testiin vaihtojakson päätyttyä, paitsi jos ensimmäisessä testissä tulos oli paras mahdollinen eli C2
 • Mikäli testikielesi on saksa, englanti, espanja, ranska, italia, hollanti tai portugali ja testituloksesi on B1 tai alle, sinulle tulee automaattisesti kutsu saman kielen kielikurssille. Tässä tapauksessa kielikurssi on sinulle pakollinen.
 • Mikäli testikielesi on bulgaria, tanska, viro, kreikka, kroatia, latvia, liettua, unkari, puola, romania, slovakin kieli, sloveeni, tai ruotsi ja testituloksesi on A1, sinulle tulee automaattisesti kutsu saman kielen kielikurssille. Kurssi on siinä tapauksessa sinulle pakollinen.
 • Mikäli testikielesi on tšekki ja testituloksesi on A2 tai alle, saat automaattisesti kutsun tšekin kielen kurssille. Kurssi on siinä tapauksessa sinulle pakollinen.
 • Mikäli testikielesi on maltan kieli tai iiri, näistä kielistä ei vielä löydy kurssia.
 • Mikäli kielitestisi tulos on yli näiden tasojen, kielikurssi on vapaaehtoinen.
 • Mikäli kielitestisi tulos on yli B1 missä tahansa tarjolla olevasta kielestä, voit valita osallistutko kurssille opiskelukielellä, kohdemaan kielellä (mikäli kohdemaan kieli löytyy kurssivalikoimasta) vai suoritatko molempien kielten kurssit. Kursseja on eri kielillä eri taitotasoilla. Olet kirjautumisvaiheessa valinnut millä kielellä haluat osallistua kurssille. Tätä valintaa voit muokata siihen asti kunnes avaat kurssialustan ensimmäisen kerran. Huomaa että, sen jälkeen kun olet avannut kurssialustan ensimmäisen kerran, et voi enää muuttaa kielivalintaa.

Testikielet ja kurssien tasot

OLS-kielikurssi

OLS-kielitestin suorittamisen jälkeen saat mahdollisuuden osallistua maksuttomalle online-kielikurssille.

OLS-kielikurssi korvaa vaihtokohteessa järjestettävän vaihtoa edeltävän opiskelukielen kielikurssin seuraavissa kielissä: bulgaria, englanti, espanja, hollanti, italia, kreikka, kroatia, latvia, liettua, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakin kieli, sloveeni, tanska, tšekki, unkari, viro. Tämä tarkoittaa sitä, että jos opiskelet Saksassa saksan kielellä, et voi sisällyttää mahdollista ennen lukukauden alkua järjestettävää valmentavaa saksan kielikurssia vaihtoaikaasi, vaan voit sen sijaan osallistua OLS-kielikurssille.

Faktoja kurssista

 • Mikäli saat kielitestissä B1 tai alemman (saksa, englanti, espanja, ranska, italia, hollanti, portugali), A2 tai alemman (tšekki) tai A1 (bulgaria, tanska, viro, kreikka, kroatia, latvia, liettua, unkari, puola, romania, slovakin kieli, sloveeni tai ruotsi) saat automaattisesti kutsun kielikurssille. Kurssi suoritetaan samassa kielessä kuin testi.
 • Mikäli testituloksesi on yllä mainittuja tasoja parempi, kurssille osallistuminen on suositeltavaa mutta ei pakollista. Voit rekisteröityessäsi OLS-järjestelmään valita haluatko osallistua kurssille opiskelukielellä, kohdemaan kielellä (mikäli se on tarjolla) vai molempiin. Näitä valintoja voi muuttaa siihen asti kunnes olet ensimmäisen kerran avannut kurssialustan.
 • Opiskelukielen kurssi alkaa siltä tasolta, johon pääsit testissä
 • Opetus on interaktiivista pienryhmäopetusta ja jokaisella ryhmällä on opettaja. Ryhmässä on oppilaita ympäri Eurooppaa. 
 • Kurssi täytyy suorittaa viimeistään vaihtojakson päättymiseen mennessä.