Opinto-ohjaajien palvelut

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opinto-ohjaus tukee itsetuntemuksen kehittymistä, omien vahvuuksien ja motivaation löytymistä sekä opintoihin liittyvien valintojen ja päätösten tekemistä. Opinto-ohjaajan kanssa voi keskustella myös opiskelutekniikoista ja ajanhallinnasta. Opinto-ohjaajat tarjoavat muun muassa matalan kynnyksen drop in -ohjausta ja erilaisia pienryhmiä.

Milloin opinto-ohjaukseen?

Henkilö joka pitelee kompassia kädessään

Millaisia asioita opinto-ohjaajan kanssa voi pohtia? 

Opinto-ohjaus tukee itsetuntemuksen kehittymistä, omien vahvuuksien ja motivaation löytymistä sekä opintoihin liittyvien valintojen ja päätösten tekemistä. Opinto-ohjaajan kanssa voi keskustella myös opiskelutekniikoista ja ajanhallinnasta. Voit kääntyä opinto-ohjaajan puoleen mikäli koet haasteita opinnoissa, opinnot eivät etene tai kaipaat ihmistä, jonka kanssa voisit pohtia yhdessä opiskeluun liittyviä asioita, valintoja ja mahdollisuuksia. 

Opinto-ohjaus voi sisältää keskustelun lisäksi erilaisia menetelmiä (esim. testit, visualisoinnit ja välitehtävät), joiden avulla voit tunnistaa omia vahvuuksiasi sekä tehdä suunnitelmia ja päätöksiä. Opinto-ohjauksen tavoitteena on selkiyttää ajatuksiasi yhteisen keskustelun myötä ja antaa työkaluja opintojen sujuvaan etenemiseen.

Esimerkkejä tyypillistä tilanteista, joissa yksilölliseen opinto-ohjaukseen hakeudutaan: 

 • ”En onnistu aikatauluttamaan päiviäni niin, että saisin tehtävät ajoissa tehtyä.”  
 • “Minulle ei jää riittävästi vapaa-aikaa, jotta palautuisin opiskelupäivistä.” 
 • ”Tentteihin valmistautuminen ja tehtävien aloittaminen tai loppuun saattaminen tuntuu vaikealta.” 
 • ”Pohdin, haluanko jatkaa opintojani vai olenko kenties väärässä paikassa.”  
 • ”Motivaatio on hukassa ja opiskelu tuntuu takkuiselta.” 
 • “Koen haasteita opiskeluhyvinvoinnissa ja opiskelukyvyssä.” 
 • “Haluaisin pohtia opintojen ja muun elämän yhdistämiseen liittyviä asioita yhdessä.”  
 • “Minulla on haasteita opintojen etenemisen kanssa.” 
 • “Paluu opintojen pariin mietityttää minua.”  

Opinto-ohjaus tapahtuu luottamuksellisessa yhteistyösuhteessa, jossa ohjaaja ja ohjattava ovat tasavertaisia, toisiaan kunnioittavia kumppaneita. Ohjaaja ei anna oikeita vastauksia tai kerro mitä ohjattavan tulee tehdä, vaan ohjaaja pohtii asiaa yhdessä ohjattavan kanssa. Ohjausprosessin aikana on tarvittaessa mahdollista tavata useamman kerran, mikäli ohjattava näin yhteisen arvion perusteella toivoo.

Käsittelemme tietojanne luottamuksellisesti, ja niitä käsitellään ainoastaan opinto-ohjaajien toimesta. Säilytämme tietoja ohjauksista lukukauden ajan, jonka jälkeen poistamme suorat tunnistetiedot. Tietoja käytetään tilastointia ja palveluiden kehittämistä varten. 

Opinto-ohjauksen eettiset periaatteet (SOPO ry, 2021). 

Mitä opinto-ohjaus ei ole? 

Opinto-ohjaajan kanssa ei voi harjoitella Sisun käyttöä tai pyytää vastauksia yksittäisiin kursseihin ja opintojaksoihin liittyviin kysymyksiin. Opinto-ohjaaja ei myöskään voi antaa valmiita vastauksia sinun elämääsi, vaan hän tukee sinua tekemään päätöksiä, valintoja ja suunnitelmia. 

Jos sinulla on Sisuun, opintosuunnitelman laatimiseen tai opintojen tarkistamiseen liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä oman tiedekuntasi lähipalveluihin. Sisu-neuvontaa tarjotaan myös Ohjauskulmassa.

Yksilöllinen ohjaus

Toinen henkilö auttaa toista ylös vuorella

Drop in ohjaus

Tule tapaamaan yliopiston uusia opoja! Opinto-ohjaajien kanssa voit kuulumisten lisäksi jutella esimerkiksi seuraavista asioista: opiskelun aikatauluttaminen, tavoitteiden asettelu, opintojen edistyminen, tehtävien aloittaminen tai loppuunsaattaminen. Voit myös tulla piipahtamaan, jos kaipaat keskustelutukea esimerkiksi tulevaisuuden valintojen tekemiseen tai ajatustesi jäsentämiseen.

 • Torstaisin klo 12.00-14.00. 
 • Keskustassa Aleksandria, 3. kerros, huone 330 (Fabianinkatu 28).
 • Viikissä Infokeskus, 2. kerros, huone 2045 (Viikinkaari 11).

Päivät:

 • 5.5. 
 • 12.5. 
 • 19.5. (myös Zoomissa)
 • 2.6. (myös Zoomissa)
Ohjeet Zoom drop in
 1. Liity Zoomiin linkin kautta: https://helsinki.zoom.us/j/63751009612
 2. Ohjaudut automaattisesti odotushuoneeseen (”Waiting room”). Saatat joutua odottamaan hetken, jotta huone vapautuu. Palvelemme saapumisjärjestyksessä. Huomiothan, että jos poistut odotushuoneesta (esim. sulkemalla Zoomin) ennen pääsyä Zoom-huoneeseen, menetät sen hetkisen jonotuspaikkasi.
 3. Kun pääset Zoom-huoneeseen, avaathan mikkisi ja kameran, sekä tarkistat, että nimesi on näkyvissä Zoomissa. Keskustelu on luottamuksellinen, eikä sitä nauhoiteta. Keskustelun kesto on n. 20 minuuttia.

Jos putoat teknisten ongelmien takia Zoomista kesken keskustelun, opo odottaa sinua takaisin hetken aikaa, mutta ottaa sen jälkeen jonosta seuraavaan, jos et ole saapunut uudelleen odotushuoneeseen. Jos tekniset ongelmat jatkuvat tai et jostain syystä pääse ollenkaan Zoomiin, voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaajat@helsinki.fi.

Jos tarvitset apua Sisun käyttöön, opintosuunnitelman laatimiseen, hyväksilukuihin tai opintojen tarkistamiseen liittyen, otathan yhteyttä oman lähipalvelupisteesi opiskelijaneuvontaan.

Ohjaus oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille

Lisätietoja oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille tarjottavasta yksilöohjauksesta löytyy tämän sivun koulutusohjelmakohtaisista tiedoista.

Opiskelijayhteydenottotyö

Helsingin yliopiston Ohjauksen ja opiskelijahyvinvoinnin kehittämisprojektissa pilotoidaan kohdennettua yhteydenottoa opiskelijoihin. Työtä tehdään yksittäisissä tiedekunnissa ja koulutusohjelmissa tai niiden opintosuunnissa. Pilotointiin poimitaan opiskelijoita, joille halutaan tarjota mahdollisuus opinto-ohjaajan tapaamiseen opintopistekertymän perusteella. 

Palvelut syksyllä 2022

Opinto-ohjaajien palvelut laajentuvat syksyllä 2022. Tulossa muun muassa:

 • Yksilöllinen ohjaus ajanvarauksella
 • Uusia pienryhmiä yhteistyössä opintopsykologien ja uraohjaajien kanssa

Lisätietoja päivitetään tälle sivulle.

Pienryhmäohjaus

Opiskelijat istuvat yhdessä ja hymyilevät kameralle

Tomaattitorstai

 • Torstaisin klo 10.00-12.00 (huom! tarkista ajankohta Ohjauskulman sivuilta).
 • Opiskelutuokioiden tavoitteena on tarjota sinulle aika ja paikka, jossa pääset keskittymään ja edistämään omaa ajankohtaista opiskelutehtävää ohjatusti, yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Voit osallistua etänä tai Kaisa-talon Ohjauskulmassa. Tapahtumaan ei ole erillistä ilmoittautumista. 
 • Lisätietoja Ohjauskulman sivuilta.

Palvelut syksyllä 2022

Opinto-ohjaajien palvelut laajentuvat syksyllä 2022. Tulossa muun muassa:

 • Yksilöllinen ohjaus ajanvarauksella
 • Uusia pienryhmiä yhteistyössä opintopsykologien ja uraohjaajien kanssa

Lisätietoja päivitetään tälle sivulle.

Yhteystiedot

Lisätietoja opinto-ohjaajien palveluista opinto-ohjaajien yhteisen palveluosoitteen kautta: opinto-ohjaajat@helsinki.fi. Ajanvaraus yksilöohjaukseen ei ole mahdollista palveluosoitteen kautta.