Millaisia asioita opinto-ohjaajan kanssa voi pohtia?
Opinto-ohjaus tukee itsetuntemuksen kehittymistä, omien vahvuuksien ja motivaation löytymistä sekä opintoihin liittyvien valintojen ja päätösten tekemistä. Opinto-ohjaajan kanssa voi keskustella myös opiskelutekniikoista ja ajanhallinnasta. Voit kääntyä opinto-ohjaajan puoleen mikäli koet haasteita opinnoissa, opinnot eivät etene tai kaipaat ihmistä, jonka kanssa voisit pohtia yhdessä opiskeluun liittyviä asioita, valintoja ja mahdollisuuksia.
Opinto-ohjaus voi sisältää keskustelun lisäksi erilaisia menetelmiä (esim. testit, visualisoinnit ja välitehtävät), joiden avulla voit tunnistaa omia vahvuuksiasi sekä tehdä suunnitelmia ja päätöksiä. Opinto-ohjauksen tavoitteena on selkiyttää ajatuksiasi yhteisen keskustelun myötä ja antaa työkaluja opintojen sujuvaan etenemiseen.
Esimerkkejä tyypillistä tilanteista, joissa yksilölliseen opinto-ohjaukseen hakeudutaan:
- ”En onnistu aikatauluttamaan päiviäni niin, että saisin tehtävät ajoissa tehtyä.”
- “Minulle ei jää riittävästi vapaa-aikaa, jotta palautuisin opiskelupäivistä.”
- ”Tentteihin valmistautuminen ja tehtävien aloittaminen tai loppuun saattaminen tuntuu vaikealta.”
- ”Pohdin, haluanko jatkaa opintojani vai olenko kenties väärässä paikassa.”
- ”Motivaatio on hukassa ja opiskelu tuntuu takkuiselta.”
- “Koen haasteita opiskeluhyvinvoinnissa ja opiskelukyvyssä.”
- “Haluaisin pohtia opintojen ja muun elämän yhdistämiseen liittyviä asioita yhdessä.”
- “Minulla on haasteita opintojen etenemisen kanssa.”
- “Paluu opintojen pariin mietityttää minua.”
Opinto-ohjaus tapahtuu luottamuksellisessa yhteistyösuhteessa, jossa ohjaaja ja ohjattava ovat tasavertaisia, toisiaan kunnioittavia kumppaneita. Ohjaaja ei anna oikeita vastauksia tai kerro mitä ohjattavan tulee tehdä, vaan ohjaaja pohtii asiaa yhdessä ohjattavan kanssa. Ohjausprosessin aikana on tarvittaessa mahdollista tavata useamman kerran, mikäli ohjattava näin yhteisen arvion perusteella toivoo.
Käsittelemme tietojanne luottamuksellisesti, ja niitä käsitellään ainoastaan opinto-ohjaajien toimesta. Säilytämme tietoja ohjauksista lukukauden ajan, jonka jälkeen poistamme suorat tunnistetiedot. Tietoja käytetään tilastointia ja palveluiden kehittämistä varten.
Opinto-ohjauksen eettiset periaatteet (SOPO ry, 2021).
Mitä opinto-ohjaus ei ole?
Opinto-ohjaajan kanssa ei voi harjoitella Sisun käyttöä tai pyytää vastauksia yksittäisiin kursseihin ja opintojaksoihin liittyviin kysymyksiin. Opinto-ohjaaja ei myöskään voi antaa valmiita vastauksia sinun elämääsi, vaan hän tukee sinua tekemään päätöksiä, valintoja ja suunnitelmia.
Jos sinulla on Sisuun, opintosuunnitelman laatimiseen tai opintojen tarkistamiseen liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä oman tiedekuntasi lähipalveluihin. Sisu-neuvontaa tarjotaan myös Ohjauskulmassa.