Jos olet tyytymätön ylemmän korkeakoulututkinnon tutkielmasta annettuun arvosanaehdotukseen, voit kirjallisesti pyytää, että tutkielman arviointi keskeytetään ennen kuin tiedekuntaneuvosto/johtoryhmä tekee asiassa päätöksen. Tällöin arviointi raukeaa ja sinun oma mahdollista vielä tehdä muutoksia tutkielmaasi. Tässä vaiheessa kannattaa lukea tarkkaan, minkälaisia kehityskohtia tarkastajat ovat antaneet arviointia laatiessaan.
Jos olet tyytymätön tiedekuntaneuvoston/johtoryhmän päättämään arvosanaan, voit hakea oikaisua tähän päätökseen suoraan oikeusturvalautakunnalta. Ota kuitenkin huomioon, että oikeusturvalautakunta ei tutki oikaisupyyntöjä, jotka koskevat:
- Opiskelijan tyytymättömyyttä tutkielman ohjauksessa mahdollisesti esiintyneisiin puutteisiin.
- Opiskelijan tyytymättömyyttä arvosanapäätökseen ja sen perusteluihin.
Ylemmän korkeakoulututkinnon tutkielma on opiskelijan itsenäinen opinnäyte. Opiskelija tekee viime kädessä itse ratkaisunsa tutkielman muodon ja sisällön suhteen ja vastaa tutkielmastaan itsenäisesti. Tutkielma arvioidaan sellaisena kuin se on ja arviointi tehdään suhteessa arvosteluperusteisiin. Ohjauksen mahdolliset puutteet tai opiskelijan tutkielmaan käyttämä työmäärä eivät itsessään ole peruste paremmalle arvosanalle kuin mihin tutkielman sisältö antaa aihetta. Samalla tavoin ohjaajan kommenttien perusteella tehdyt korjaukset eivät automaattisesti oikeuta parempaan arvosanaan.
Oikeusturvalautakunta käsittelee tutkielmaa koskevan oikaisupyynnön siten, että se varaa ensin arvioinnin suorittaneelle taholle (tiedekuntaneuvostolle tai johtoryhmälle) tilaisuuden antaa vastine oikaisupyynnön johdosta. Ennen päätöksentekoa lautakunta voi myös hankkia Helsingin yliopistosta riippumattoman asiantuntijalausunnon. Oikaisupyynnön tekijälle varataan tilaisuus tulla kuulluksi kaikesta asiassa kertyneestä aineistosta ennen kuin oikeusturvalautakunta tekee asiassa ratkaisunsa.
Opiskelija voi valmistua yliopistosta ennen kuin tutkielman arviointia koskeva oikaisupyyntö on ratkaistu. Opiskelijan on huolehdittava ajantasaisten yhteystietojen, kuten käytössä olevan sähköpostiosoitteen, ilmoittamisesta oikeusturvalautakunnalle. Jos tutkielman arvosana muuttuu oikaisuprosessin johdosta, opiskelijalle annetaan uusi tutkintotodistus.
Voit vaatia maisterintutkielman arviointiin oikaisua kirjallisesti oikeusturvalautakunnalta 14 päivän kuluessa arviointipäätöksen tiedoksisaannista. Määräaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Jollei muuta näytetä, sinun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä ja päätöksen sisältäneestä sähköpostista kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Lähettämispäivää ei lasketa mukaan.
Maisteritutkielman arvosanaa koskevan oikaisupyynnön sisältö ja liitteet
Oikeusturvalautakunnalle oikaisupyyntö tulee tehdä kirjallisesti ja siinä on ilmoitettava:
- Päätös, johon pyydetään oikaisua
- Millaista oikaisua päätökseen vaaditaan
- Perusteet, joilla oikaisua vaaditaan
- Päätöksen tiedoksisaannin ajankohta
- Oikaisua hakevan nimi ja yhteystiedot
Oikaisupyyntöön on liitettävä:
- Maisterintutkielma
- Tutkielman arviointilomake
- Tiedekuntaneuvoston/johtoryhmän pöytäkirjanote. Voit pyytää otteen tiedekuntasi opintoasiainpäälliköltä.
Vaihtoehtoisesti voit toimittaa alkuperäisen sähköpostiviestin, jossa sinulle on ilmoitettu tutkielman hyväksymisestä ja rekisteröimisestä edellyttäen, että viestistä käy ilmi tutkielmasta annettu arvosana sekä tiedekuntaneuvoston/johtoryhmän päätöksenteon päivämäärä. Jos tieto arvosanasta on toimitettu sähköpostitse, tulee alkuperäinen sähköpostiviesti toimittaa oikeusturvalautakunnalle.
Maisteritutkielman arvosanaa koskevan oikaisupyynnön käsittelyn eteneminen
Maisterintutkielman arvioinnin oikaisupyynnön osalta oikeusturvalautakunta tutkii, onko maisterintutkielman arvioinnissa tapahtunut virhe tai onko harkintavaltaa ylitetty. Oikeusturvalautakunta käsittelee maisterintutkinnon arviointia koskevaa oikaisupyyntöä seuraavalla tavalla:
- Opiskelija tekee oikaisupyynnön kirjallisesti oikeusturvalautakunnalle 14 päivän kuluessa arviointipäätöksen tiedoksisaannista. Määräaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Jollei muuta näytetä, sinun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä ja päätöksen sisältäneestä sähköpostista kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Lähettämispäivää ei lasketa mukaan.
- Lautakunta vastaanottaa oikaisupyynnön, joka on tehty alla olevien ohjeiden mukaisesti.
- Oikeusturvalautakunta arvioi, onko arvioinnissa tapahtunut mahdollisesti virhe.
- Jos virheen katsotaan mahdollisesti tapahtuneen, varaa oikeusturvalautakunta ensin arvioinnin suorittaneelle taholle (tiedekuntaneuvostolle tai johtoryhmälle) sekä tutkielman tarkastajille tilaisuuden antaa vastine oikaisupyynnön johdosta.
- Oikeusturvalautakunta voi hankkia Helsingin yliopistosta riippumattoman asiantuntijalausunnon maisterintutkielman arvioinnista.
- Ennen päätöstään oikeusturvalautakunta varaa oikaisupyynnön tekijälle tilaisuuden tulla kuulluksi kaikesta asiassa kertyneestä aineistosta.