Sähköiset salitentit

Palauta oletusarvoihin

Osa tenteistä suoritetaan sähköisinä, valvottuina salitentteinä omalla laitteellasi. Tenttiminen tapahtuu Moodlessa tai muussa oppimisympäristössä joko avoimena tai suljettuna Safe Exam Browser–selainta (SEB) käyttäen. Katso myös ohje tenttimiseen yleisessä tenttitilaisuudessa.

Ilmoittaudu ensin tenttiin tai kurssille WebOodissa

Sähköinen salitentti Moodlessa

Ennen tenttiä

Tentti tehdään omalla laitteellasi Moodle-alueella. Varmista, että laitteessasi on toimiva langaton verkkoyhteys. Asenna tarvittaessa Eduroam.

Tenttitilaisuudessa

• Saavu hyvissä ajoin tenttitilaisuuteen, jotta mahdolliset tekniset ongelmat ehditään ratkaista ennen tentin alkua.
  • Kirjaudu Moodleen HY:n tunnuksillasi.
  • Etsi tenttisi kurssisivulta tenttialue ja jää odottamaan salasanaa tentinvalvojilta.
  • Palautettuasi vastauksesi näytä tentin palautussivu ja todista henkilöllisyytesi tentinvalvojalle.

Sähköinen salitentti Moodlessa Safe Exam Browser –selaimella

Safe Exam Browser (SEB) on verkkoselain, joka käynnistyttyään rajoittaa laitteesi käytettävyyden tenttisi oppimisympäristöön (esim. Moodle). SEB-tentti tehdään omalla laitteellasi SEB –selaimella. Selaimen voi asentaa Windows-, MacOS- ja iPad-laitteille. SEB:iä ei voi käyttää tenttimiseen Android-, Chromebook-, Linux- tai iPhone-laitteilla. Huolehdi hyvissä ajoin ennen tenttiä, että sovellus on asennettu laitteellesi ja että olet testannut SEB:in toimivuuden alla olevien ohjeiden mukaan.

Ennen tenttiä

Lataa ohjelma käyttöjärjestelmällesi:

Varmista, että laitteessasi on toimiva langaton verkkoyhteys. Asenna tarvittaessa Eduroam

Tarkista, että SEB toimii laitteellasi kokeilemalla SEB-testitenttiä:

• Varmista, että muistat HY:n käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ennen testitenttiä, koska selaimen automaattitallennus ei toimi. Tallenna keskeneräiset työt.
  • Mene tavallisella selaimella (ei SEBillä) osoitteeseen https://moodle.helsinki.fi/seb/, ja valitse hy.seb-linkki sivun yläreunasta. Hyväksy tarvittaessa Safe Exam Browser –selaimen avautuminen, .seb-linkkien avautuminen SEB:issä, laitteen lukitustila ja Safe Exam Browserin käynnistyminen uusista asetuksista huolimatta.
  • Kirjaudu Moodleen HY:n tunnuksillasi SEB-selaimessa.
  • Etsi kursseja hakusanalla "Safe Exam Browser", ja rekisteröidy kurssille nimeltään "Safe Exam Browser -testi".
  • Tee kurssialueella oleva SEB-testitentti.
  • Palautettuasi vastauksesi sulje SEB kurssialueella olevasta poistumislinkistä.

Huolehdi, että laitteesi uusimmat tietoturva- ja järjestelmäpäivitykset sekä SEB-selaimen päivitykset pysyvät ajan tasalla. Lataa koneesi akku täyteen ja ota laturi mukaan. Mikäli haluat käyttää tentissä hiirtä, ota myös hiiri mukaan.

Tenttitilaisuudessa

• Saavu hyvissä ajoin tenttitilaisuuteen, jotta mahdolliset tekniset ongelmat ehditään ratkaista ennen tentin alkua.
  • Varmista, että muistat HY:n käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ennen tenttiä, koska selaimen automaattitallennus ei toimi. Tallenna keskeneräiset työt.
  • Mene tavallisella selaimella (ei SEB:illä) osoitteeseen https://moodle.helsinki.fi/seb/, ja valitse hy.seb-linkki sivun yläreunasta. Hyväksy tarvittaessa Safe Exam Browser –selaimen avautuminen, .seb-linkkien avautuminen SEB:issä, laitteen lukitustila ja Safe Exam Browserin käynnistyminen uusista asetuksista huolimatta.
  • Kirjaudu Moodleen HY:n tunnuksillasi SEB-selaimessa.
  • Etsi tenttisi kurssisivulta tenttialue ja jää odottamaan salasanaa tentinvalvojilta.
  • Palautettuasi vastauksesi näytä tentin palautussivu ja todista henkilöllisyytesi tentinvalvojalle. Sulje SEB-selain palautesivun poistumislinkillä.

Muistilista sähköiseen salitenttiin

• Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi tentinvalvojalle.
  • Lataa koneesi akku täyteen ja ota laturi mukaan.
  • Tarkista, että koneesi uusimmat tietoturva- ja järjestelmäpäivitykset ovat asennettuna ennen tenttiin tuloa. (Ks. Opiskelijan digitaidot -oppimateriaaleista ohjeet Windows 10 –käyttöjärjestelmälle).
  • Varmista, että muistat yliopiston käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, sillä selaimen automaattitallennus ei toimi Safe Exam Browserilla. Tee tarvittaessa salasanan palautus tunnistautumalla tai palauta salasana ID Point –toimipisteessä.
  • Mikä haluat käyttää tentissä hiirtä, ota hiiri mukaan.

Ratkaisuja teknisiin ongelmiin

• Jos SEB jumiutuu tai et saa SEB:ia suljettua, käynnistä laitteesi uudelleen painamalla Ctrl-Alt-Del ja valitsemalla Windowsin valikosta uudelleenkäynnistyksen, Login-valikosta MacOS:ssa, tai painamalla virta- ja Koti-näppäintä yhtä aikaa iPadissa.
  • Vastauksesi tallentuvat jatkuvasti Moodleen. Jos tentissä tulee virhetilanne, pääset sen ratkettua jatkamaan tenttiä lähes samasta kohdasta mihin jäitkin.
  • Mikäli saat virheviestin katkenneesta verkkoyhteydestä, odota hetki yhteyden uudelleen muodostumista. Jos yhteys ei muutamankaan minuutin päästä palaudu ja virheviesti häviä, pyydä apua tentinvalvojalta.
  • Mikäli Moodlessa tulee näkyviin musta palkki, päivitä iOS-käyttöjärjestelmäsi uusimpaan versioon seuraavaan tenttiin mennessä. Käännä laitetta sivusuunnassa tai liiku sivujen välillä, kunnes palkki katoaa.
  • Mikäli käynnistit vahingossa SEB-selaimen suoraan etkä linkin kautta, pyydä tentinvalvojaa sulkemaan SEB-selain. Käynnistä sitten ensin tavallinen selain ja mene osoitteeseen https://moodle.helsinki.fi/seb/
  • Mikäli SEB käynnistyy virhetilaan ja punaiseen ruutuun pyydä tentinvalvojaa sulkemaan SEB-selain. Tentin palautettuasi ja SEBin suljettuasi sulje SEB vielä iOS:n taustasovelluksena. Taustalla päällä olevat sovellukset saat esiin painamalla Home-näppäintä kaksi kertaa tai uudemmissa iPadeissä vetämällä sormella ruudun alareunasta ylöspäin.
  • Mikäli SEB kaatuu ja näkymä palautuu iOS:n kotiruudulle, pyydä tentinvalvojaa käynnistämään SEB uudestaan.

Tentin arviointi ja tulokset

Opettajan määrittämistä asetuksista riippuen voit tarkastella tuloksiasi tentin arvostelun jälkeen Moodlessa.

Erityisjärjestelyt sähköisissä salitenteissä

Jos tarvitset tenttimiseen lisäaikaa, hiljaisen tilan tai muita erityisjärjestelyitä, ota yhteyttä osoitteeseen specialneeds@helsinki.fiLisätietoja erityisjärjestelyistä tenteissä.