Tohtorikoulutettavan asuminen

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Oletko muuttamassa Helsinkiin? Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti, kun olet saanut hyväksymiskirjeen, sillä pääkaupunkiseudulla asunnoista on pulaa ja oman kodin löytäminen ei aina ole ihan helppoa. Toimimalla nopeasti ja etsimällä asuntoa samanaikaisesti useasta paikasta parannat mahdollisuuksiasi.

Mistä voin hakea asuntoa?

Tohtorikoulutettavat voivat hakea asuntoa Helsingin kaupungilta, vuokra-asuntoja tarjoavilta yrityksiltä ja säätiöiltä sekä muilta vuokranantajilta. Myös jotkut osakunnat vuokraavat asuntoja myös tohtorikoulutettaville, jotka ovat osakunnan jäseniä. Ulkomailta Suomeen muuttavat kansainväliset tutkijat voivat hakea enintään kuuden kuukauden aloitusasuntoa (entry-housing) tai pidempiaikaista asuntoa Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston Unihome-palvelun kautta.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS asettaa hakujonoissa aina etusijalle perustutkinto-opiskelijat, joten tohtorikoulutettavien kannattaa varsinkin lukukausien alussa etsiä asuntoa ensisijaisesti muualta. Myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jäsenilleen vuokraamat asunnot on suunnattu perustutkinto-opiskelijoille.

Mitä asuminen maksaa?

Asuntoa etsiessä on hyvä varautua siihen, että varsinkin Helsingin keskusta-alueella asuminen on kallista ja pelkkään vuokraan voi helposti mennä yli 500 euroa kuussa. Yksiöt ovat vielä paljon kalliimpia.

Asuntoa kannattaa etsiä myös keskustan ulkopuolelta. Kauempana keskustasta asuntojen vuokrahinnat ovat edullisemmat ja asuntotarjonta myös monipuolisempi. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne toimii myös erinomaisesti.

University Marketplace

University Marketplace on Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen palvelu.

University Marketplace -palvelussa rekisteröityneet käyttäjät voivat myydä, lainata ja vuokrata tavaroita, vaihtaa palveluita sekä etsiä kimppakyytiä tai asuntoa. Voit rekisteröityä portaaliin vain helsinki.fi -sähköpostiosoitteellasi, tai muun yllämainitun korkeakoulun sähköpostiosoitteella.

Huomaathan, että mahdolliset vuokrasopimukset tehdään palvelun käyttäjien välillä – korkeakoulut vain tarjoavat teknisen alustan. Käyttäjät ovat itse vastuussa sisällöstä ja kommunikaatiosta. Vuokraa asunto vain henkilöltä, joka vaikuttaa luotettavalta, äläkä koskaan jaa henkilötietojasi tai siirrä rahaa ennen kuin olet nähnyt tarjolla olevan asunnon.