Apurahahakemusten kirjoittaminen ja rahoituksen hakeminen eri rahoittajilta ovat osa tutkijan ammattitaitoa, joten sitä kannattaa harjoitella tutkijan uran alusta lähtien. Apurahahakemuksia kirjoittamalla tutkimussuunnitelma paranee kerta kerralta ja omat tavoitteet täsmentyvät.
Väitöskirjatutkija voi hakea työskentelyapurahaa yksin tai osana työryhmää. Apurahakaudet vaihtelevat muutamista kuukausista monivuotisiin apurahoihin. Apurahoja voi hakea erilaisiin tarkoituksiin: pidempiaikaiseen työskentelyyn, lyhyisiin ulkomaan vierailuihin, välineisiin tai vaikkapa konferenssin järjestämiseen.
Väitöskirjatutkimusta rahoittavat Suomessa erityisesti yksityiset yleishyödylliset säätiöt ja rahastot. Suomalainen säätiökenttä on laaja, ja se tukee tutkimusta vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämä Tiede ja tutkimus -sivusto listaa ajankohtaisia kotimaisia rahoitushakuja eri tieteenaloilla. Jokaisella säätiöllä on oma tarkoitus, jonka vuoksi kyseinen säätiö on olemassa. Säätiöt ovat sitoutuneita myöntämään varoja säännöissään määritellyn tarkoituksen toteuttamiseksi. Tästä syystä hakuilmoituksiin kannattaa perehtyä huolella ja hakemus kannattaa aina valmistella juuri kyseistä hakua varten. Säätiöiltä voi aina kysyä lisätietoja, ja ne järjestävät runsaasti erilaisia infotilaisuuksia sekä virtuaalisesti että lähitapaamisina.
Kun haet apurahaa, huomioi aina ainakin seuraavat asiat:
- Lue hakuilmoitus ja ohjeet huolella – ja noudata annettuja ohjeita ja määräaikoja.
- Varmista hyvissä ajoin, että sinulla on koossa kaikki hakemukseen tarvittavat liitteet.
- Jos hakemukseen voi liittää suosituskirjeen, pyydä suositusta esimerkiksi ohjaajaltasi hyvissä ajoin, mieluiten useita viikkoja ennen annettua määräpäivää.
- Laatiessasi tutkimus- ja rahoitussuunnitelmaa ole täsmällinen, ytimekäs ja ymmärrettävä ̶ muista, että arvioitsijat eivät aina edusta juuri sinun tutkimusalaasi. Perustele myös, miksi hankkeesi on ajankohtainen ja mitä yhteiskunnallista merkitystä sillä on.
- Pidä tutkimussuunnitelmasi ja cv aina päivitettynä. Tarkista, minkä mittaisina ja missä muodossa mikäkin rahoittaja haluaa nämä liitteet saada.
- Lopuksi: ole rehellinen, realistinen ja optimistinen. Älä vähättele itseäsi, mutta älä myöskään lupaa liikoja.
Työskentelyapurahoja haetaan usein omassa yliopistoyhteisössä tehtävään väitöskirjatutkimuksen edistämiseen mutta apurahoja voi hakea myös ulkomailla tapahtuvaan tutkimustyöhön. Muun muassa seuraavat tahot myöntävät rahoitusta ulkomaisiin tohtoriopintoihin ja työskentelyyn kansainvälissä tutkimusyhteisöissä:
- Fulbright Center (USA) tarjoaa stipendiohjelmia opiskelijoille ja tutkijoille liikkuvuuden ja korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön tueksi
- Osk. Huttusen säätiön apurahat myönnetään nuorille suomalaisille tohtorintutkintoon tähtääviin tieteellisiin jatko-opintoihin ulkomaisissa yliopistoissa
- Säätiöiden post doc -pooli tukee väitöksen jälkeistä tutkimustyötä ulkomaisissa yliopistoissa. Rahoitusta voi hakea heti kun on saanut väittelyluvan. Tällöin väitöskirjan esitarkastuslausunnot on liitettävä hakemukseen.
Tutustu myös näihin: