Vaikka apurahatutkijalla ei ole työsuhdetta yliopistoon, on hän kuitenkin yliopistoyhteisön arvokas jäsen. On aivan tyypillistä, että rahoituslähteet vaihtelevat vuosien aikana, eikä sen pitäisi vaikuttaa tutkijan mahdollisuuksiin osallistua tutkimusyhteisön toimintaan. Apurahansaajan kannattaa aina tehdä yliopiston kanssa apurahatutkijan sopimus, jolla hän turvaa tarvittavat käyttöluvat sekä kuulumisensa tutkimusyhteisönsä viestinnän piiriin. Apurahatutkijan sopimuksella tutkija varmistaa integroitumisensa siihen tutkimusyhteisöön, johon sopimus tehdään. Apurahatutkijan sopimuksella tutkija saa seuraavat edut:
- Hänet liitetään tiedekunnan sähköpostilistoille ja hän saa yhtäläiset käyttöoikeudet erilaisille työryhmäalueille kuin työsuhteisetkin.
- Hän profiilinsa voimassaolo yliopiston tutkimusportaalissa ei ole sidottu opinto-oikeuden kestoon ja valmistumiseen.
- Hänet liitetään Helsingin yliopiston henkilöhakuun.
- Hänellä on äänioikeus yliopiston hallintovaaleissa.
- Hän voi osallistua yliopiston järjestämään henkilöstökoulutukseen. Joissakin kaikkein suosituimmissa koulutuksissa voidaan joutua priorisoimaan työsuhteista henkilöstöä.
- Hän voi ilmoittaa olevansa Helsingin yliopiston apurahatutkija erilaisissa konferensseissa ja akateemisissa yhteyksissä
- Hänellä on oikeus tutkimusrahoituksen palveluiden tukeen samoilla ehdoilla kun työsuhteisellakin tutkijalla (pääpaino tuessa post-doc vaiheen tutkijoille).
Apurahatutkijan sopimus on siis enemmän kuin pelkkä sopimus työskentelytiloista. Apurahatutkijan kannattaa tehdä sopimus siinäkin tapauksessa, ettei tarvitse työtilaa. Yliopisto ja apurahatutkija voivat sopia, että apurahansaaja järjestää työskentelytilansa ja muut edellytykset työskentelyyn itse valitsemallaan tavalla. Tällöin apurahatutkija on kuitenkin oikeutettu yllä mainittuihin asioihin. Useimmiten apurahatutkijan sopimuksella sovitaan kuitenkin myös työskentelyedellytyksistä, kuten asianmukaisista työtiloista, tulostuksesta sekä käyttöön tarjottavasta tietokoneesta ja puhelimesta. Sopimuksessa voidaan määritellä esimerkiksi työ- ja laboratoriotiloihin ja tilojen avaimiin liittyvät oikeudet ja vastuut. Näistä sovitaan aina tapauskohtaisesti siinä yhteydessä, kun sopimus tehdään. Sopimuksen tekemiseksi ota yhteys kotitiedekuntasi HR-palveluihin.
Huomaathan, että kaikissa tiedekunnissa apurahatutkijan sopimus ei automaattisesti oikeuta työtilaan. Näissä tiedekunnissa järjestetään erillinen työtilahaku, johon apurahansaaja voi osallistua, mikäli toivoo työskentelytilaa tiedekunnasta. Katso Flammasta yksikkökohtaiset ohjeet apurahatutkijoille (huom: valitse oma yksikkösi sivun lopusta).