Töihin ulkomaille

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Kansainvälinen työkokemus antaa paljon muutakin kuin vain kielitaitoa.

Mitä hyötyä kansainvälisestä työkokemuksesta on?

Työskentely ulkomailla on hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat asettaa itsellesi haasteita, oppia tuntemaan erilaisia työkulttuureja ja kehittää samalla osaamistasi. Ulkomaan työkokemus voi auttaa uuden uran alkuun myös kotimaassa. Saat mahdollisuuden hankkia uudenlaista työkokemusta ja voit samalla ottaa etäisyyttä nykyiseen elämäntilanteeseesi ja etsiä uutta suuntaa urallesi tai opintoihisi. Työskentely ulkomailla harjaannuttaa kelitaitoa ja laajentaa suhdeverkostoasi.  Toimiminen toisessa kulttuurissa opettaa myös itsenäisyyttä. Kansainväliseen osaamiseen kuuluvat myös avainkompetenssit, kuten sitkeys, tuottavuus ja uteliaisuus.

Tutustu Piilotettu osaaminen -selvitykseen, jossa on tutkittu työnantajien ja opiskelijoiden näkemyksiä kansainvälisen osaamisen merkityksestä työelämässä.

Ulkomailla vietetty jakso saattaa myös selkiyttää omia uratavoitteita. Kuten muidenkin uraan liittyvien ratkaisujen kohdalla, myös ennen ulkomaille lähtöä kannattaa miettiä, mitä toivot saavasi ulkomailla työskentelystä ja mitä voit tehdä saavuttaaksesi sen?

Työnhakuasiakirjat

Työhakemuspaperit, niissä vaadittavat elementit ja tyyli ilmaista asioita voivat erota paljonkin suomalaisista käytännöistä. Ota selvää sen maan tavoista, johon olet hakeutumassa. Tietoa eri maiden työnhakukäytännöistä on saatavissa netistä. Ota avuksesi Google ja kirjoita esim. "Italy + CV".

Tietoa löytyy myös kootusti useista portaaleista:

Suositukset entisiltä työnantajilta ovat erityisen tärkeitä haettaessa töitä ulkomailta. Suosituskirjeet tulisi kääntää kohdemaan kielelle ja mukaan olisi hyvä liittää suosittelijan yhteystiedot. Jos olet oleskellut kyseisessä maassa aiemmin esim. harjoittelun tai vapaaehtoistyön merkeissä, kannattaa pyytää suosituksia myös paikallisilta kontakteilta.

Voit etsiä avoimia paikkoja ulkomailla työnhakuportaalien kautta.

Huomioi käytännön asiat

Suunniteltaessa ulkomaille töihin lähtöä, on ennen lähtöä selvitettävä monenlaisia käytännön asioita niin työskentelyn, asumisen, sosiaaliturvan, verotuksen, työ- ja oleskelulupien että mahdollisen perheen oleskelun kannalta. Lisätietoja ulkomaanharjoittelun käytännön asioista löydät artikkelista Hae harjoitteluun ulkomaille.