Opiskeluoikeudesta luopuminen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Jos luovut opiskeluoikeudestasi, päättyvät sekä aktiivinen opiskeluoikeutesi että mahdollinen ylemmän tutkinnon optio-oikeutesi ilmoituspäivästä lähtien. Luopuminen päättää myös kaikki opiskeluoikeuteen suoraan liittyvät erikseen saadut opiskeluoikeudet (esimerkiksi opettajan pedagogisten opintojen oikeuden).

Sen jälkeen et voi enää jatkaa tutkinnon suorittamista etkä hakea suorittamiseen lisäaikaa.

Luopumisilmoitus on sitova ja lopullinen. Huomaa, että et voi saada opiskeluoikeuttasi enää myöhemmin takaisin hakemalla opiskeluoikeuden palauttamista. Jos haluat myöhemmin palata opintojen pariin, on sinun haettava opiskelupaikkaa normaalin opiskelijavalinnan kautta.

Missä tilanteessa voin joutua luopumaan opiskeluoikeudestani?

Opiskeluoikeudesta luopumista edellytetään nykyisin enää hyvin harvoissa tilanteissa. Esimerkiksi työttömyysetuuksien saamiseksi opiskeluoikeudesta ei tarvitse luopua vaan riittää, että voit osoittaa opintojesi keskeytyneen eli sinulla ei ole opintosuorituksia viimeisimmän vuoden ajalta. Myöskään lukuvuosi-ilmoittautumisen laiminlyönti tai opiskeluajan loppuminen eivät edellytä opiskeluoikeudesta luopumista.

Tarve opiskeluoikeudesta luopumiseen saattaa käytännössä tulla eteen vain, jos et työttömyysetuusasiassa pysty osoittamaan opintojen keskeytymistä etkä voi jäädä odottamaan ehtojen täyttymistä, tai jos haet uutta opiskelupaikkaa, ja paikan vastaanottaaksesi koulutuksen järjestäjä edellyttää sinua luopumaan nykyisestä opiskeluoikeudestasi. Jos esimerkiksi haet uudelleen opiskelijavalinnan kautta opiskeluoikeutta, joka sinulla jo on, sinun on ensin luovuttava vanhasta oikeudesta. Tämä pätee, vaikka olisit kirjoiltapoistettu tai aiemman tutkinnon suoritusaika olisi päättynyt. 

Jos et ole varma edellyttääkö tilanteesi opiskeluoikeudesta luopumista, ota ennen luopumisilmoituksen jättämistä yhteyttä tiedekuntasi opiskelijapalvelupisteeseen.

Miten luovun opiskeluoikeudestani?

Voit luopua opiskeluoikeudestasi ilmoittamalla asiasta kirjallisesti alla olevalla lomakkeella.

Toimita lomake käsin allekirjoitettuna Kaisatalon opiskelijaneuvontaan henkilökohtaisesti, postissa tai sähköpostitse skannattuna. Lomaketta toimittaessa sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi (passi tai henkilökortti, ajokortti käy, opiskelijakortti ei käy). Jos toimitat lomakkeen postitse tai sähköpostitse todistat henkilöllisyytesi liittämällä lähetykseen kopion tai kuvan henkilöllisyystodistuksesta.

Toimitusosoite henkilökohtaisesti:
Pääkirjasto Kaisan sisääntuloaula, 3. kerros, Fabianinkatu 30
Tarkista aukioloajat.

Postiosoite:
Kaisa talon opiskelijaneuvonta
PL 53
00014 Helsingin yliopisto

Toimitus sähköpostitse:
Lähetä sähköpostiviesti luottamuksellisena sähköpostina, vastaanottaja studentinfo@helsinki.fi

Lomake opiskeluoikeudesta luopumiseen (pdf)