Usein kysytyt kysymykset | Avoin yliopisto

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Miten aktivoin Helsingin yliopiston käyttäjätunnukseni? Miten pääsen kirjautumaan kurssini Moodleen? Mistä löydän tiedon suorittamistani kursseista ja niiden arvosanoista?

Tältä sivulta löydät vastauksia näihin sekä muihin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Opintotarjonta

Milloin tietty kurssi on seuraavan kerran tarjolla?
Kuluvan lukukauden aikana järjestettävät opinnot näet ao. koulutusohjelman tai opintosuunnan verkkosivuilta. Ennakkotietoa myöhemmin tulossa olevista opinnoista löydät sivulta Ennakkotietoa tulevista opinnoista

Ilmoittautuminen ja opintomaksut

Miten Avoimen yliopiston opintoihin ilmoittaudutaan?
Ilmoittautuminen Avoimen yliopiston opintoihin tapahtuu verkossa kurssi kerrallaan. Opintomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen edellyttää suomalaista henkilötunnusta, suomalaisia verkkopankkitunnuksia, Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta tai muun suomalaisen korkeakoulun HAKA-tunnuksia. Lue lisää: Ilmoittautuminen ja opintomaksut

Olen Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija. Miten ilmoittaudun Avoimen yliopiston opintoihin?
Aloita ilmoittautuminen Sisussa lisäämällä ao. opintojakso opintosuunnitelmaasi ja valitsemalla suoritustavaksi Avoin yliopisto. Sisu ohjaa sinut tekemään varsinaisen ilmoittautumisen Avoimen yliopiston kurssisivulla. Lue lisää: Ilmoittautuminen ja opintomaksut

Pääsenkö vielä mukaan, vaikka kurssi on jo alkanut?
Joillekin kursseille voi tulla mukaan, vaikka kurssi olisi jo alkanut. Näet kurssisivun Siirry ilmoittautumaan-painiketta klikkaamalla, voiko kurssille vielä ilmoittautua. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä opintoneuvontaan: Yhteystiedot ja opintoneuvonta

Tarvitsen maksamastani opintomaksusta kuitin. Mistä saan sen?
Saat kuitin sähköpostiisi automaattiviestin yhteydessä ilmoittautumisesi jälkeen.

Mistä löydän opiskelijanumeroni?
Löydät opiskelijanumerosi Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä Sisusta. Lue lisää: Opiskelijan omat tiedot

Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija. Ovatko opinnot minulle maksullisia?
Avoimen yliopiston kesäopinnot ovat maksuttomia ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Lukuvuoden aikana Avoimen yliopiston opinnot ovat perustutkinto-opiskelijoille pääsääntöisesti normaalihintaisia. Osaan opinnoista voi kuitenkin olla perustutkinto-opiskelijoille varattuja maksuttomia opiskelijapaikkoja. Opintotarjonnassa voi ajoittain olla myös muita kaikille tai tietyille ryhmille maksuttomia opintoja. Tiedon kurssin opintomaksusta löydät kurssisivulta.

Tarvitsen opinnoistani todistuksen työnantajalleni, Työllisyysrahastoon tai TE-palveluihin. Mistä saan sellaisen?
Ota yhteyttä Avoimen yliopiston opintoneuvontaan Lue lisää: Opintoja koskevat todistukset

Olen sopinut, että työnantajani maksaa opintomaksuni. Miten toimimme?
Voit toimia kolmella vaihtoehtoisella tavalla: 1) Työnantajasi voi ostaa Avoimen yliopiston lahjakortin, jonka avulla voit ilmoittautua opintoihin. 2) Voit ilmoittautua opintoihin ja maksaa opintomaksun normaalisti ja laskuttaa sitten opintomaksun työnantajaltasi. 3) Jos käytössäsi on työnantajan luottokortti, voit maksaa opintomaksun sen avulla ilmoittautumisen yhteydessä.

Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Miten saan yliopiston käyttäjätunnuksen?
Käyttäjätunnus on myönnetty sinulle automaattisesti ilmoittautumisesi yhteydessä. Tunnusta ei lähetetä sinulle erikseen, vaan saat sen käyttöösi aktivoimalla sen hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Avoimille verkkokursseille eli MOOC-kursseille ei yleensä myönnetä käyttäjätunnusta. Lue lisää: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Miten aktivoin käyttäjätunnukseni?
Käyttäjtätunnuksen aktivointi tapahtuu sähköisessä palvelussa ja edellyttää vahvaa sähköistä tai henkilökohtaista tunnistautumista. Huomaa, että voit aktivoida käyttäjätunnuksesi aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Akäyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja viimeisintään vuorokauden kuluttua sen aktivoinnista. Tällä hetkellä käyttäjätunnuksen aktivoinnissa on tavallista pidempi viive. Aktivointi ei välttämättä onnistu heti ilmoittautumista seuraavana päivänä. Lue lisää: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

En pysty tunnistautumaan sähköisesti. Miten voin aktivoida käyttäjätunnukseni?
Jos et voi tunnistautua sähköisesti, tulee sinun täyttää käyttäjätunnushakemus, lähettää se yliopiston IT-Helpdeskiin ja käydä tunnistautumassa Helsingin yliopiston ID Point -tunnistautumispisteellä. Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

En pysty tunnistautumaan sähköisesti enkä pääse käymään yliopiston ID point -tunnistautumispisteellä. Miten voin aktivoida käyttäjätunnukseni?
Jos et voi tunnistautua sähköisesti etkä pääse käymään yliopiston ID Point -tunnistautumispisteellä, tulee sinun täyttää käyttäjätunnushakemus ja ottaa yhteyttä Helsingin yliopiston IT-Helpdeskiin. Saat IT-Helpdeskistä ohjeet jatkotoimiksi. Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet:  Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Käyttäjätunnukseni ei toimi. Mitä tehdä?
Olethan aktivoinut käyttäjätunnuksesi ja vaihtanut samalla sen aloitussalasanan haluamaksesi? Voit aktivoida käyttäjätunnuksesi aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä.  Huomaa, että käyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja viimeisintään vuorokauden kuluttua sen aktivoinnista. Jos käyttäjätunnuksesi ei toimi vielä vuorokaudenkaan kuluttua sen aktivoinnista, ota yhteyttä Helsingin yliopiston IT-Helpdeskiin. Lisätietoa ja ohjeita: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Helsinki.fi -sähköpostiosoite

Miten saan opintojeni ajaksi käyttööni yliopiston helsinki.fi -sähköpostiosoitteen?
Saat helsinki.fi -sähköpostiosoitteen käyttöösi kirjautumalla Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella osoitteeseen www.helsinki.fi/office365. Huomaa, että käyttäjätunnus kirjoitetaan kirjautuessa poikkeuksellisesti muodossa käyttäjätunnus@ad.helsinki.fi. Lue lisää: Helsinki.fi -sähköposti ja muut digitaaliset palvelut

Moodle

Miten pääsen kurssini Moodleen?
Pääset kirjautumaan Moodleen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi kurssin kurssisivun kautta. Joillain kursseilla on käytössä kurssiavain, jota tarvitaan ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Moodlen avautumisajankohta ja kurssiavaimen mahdollinen tarve kerrotaan kurssisisivulla. Lue lisää: Moodle

Milloin kurssini Moodle avautuu?
Löydät tiedon Moodlen avautumisajankohdasta kurssisivulta.

Kurssisivulla ei ole Moodle-painiketta. Mitä teen?
Odota rauhassa. Moodle-painike julkaistaan kurssisivulla viimeistään kurssin alkuun mennessä.

Olen aktivoinut käyttäjätunnukseni, mutta en silti pääse kirjautumaan kurssisivulle, jotta saisin linkin ja kurssiavaimen Moodleen. Mitä teen?
Käyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokauden kuluttua sen aktivoinnista. Viive johtuu tiedonsiirroista eri järjestelmien välillä. Odota siis ensin ja kokeile jonkin ajan kuluttua uudelleen. Jos et pääse kirjatumaan vielä vuorokaudenkaan kuluttua käyttäjätunnuksen aktivoinnista, ota yhteyttä Helsingin yliopiston IT-Helpdeskiin. Mainitse, että kyse on Avoimen yliopiston opinnoista.

Opiskelu

Miten aloitan opinnot?
Opinnot kannattaa aloittaa tutustumalla kurssin kurssisivulta löytyviin tietoihin, aktivoimalla yliopiston käyttäjätunnus, hankkimalla tarvittava kurssikirjallisuus ja suunnittelemalla, miten opiskelulle löytyy oma paikkansa, aikansa ja rutiininsa. Lue lisää: Opiskelun muistilista

Missä ja milloin verkkoluennot pidetään?
Löydät verkkoluentoja koskevat tiedot kurssin kurssisivulta. Verkkoluennot pidetään tavallisesti Zoom-ympäristössä. Lue lisää: Verkko-opinnot

Mistä saan kurssikirjat?
Voit etsiä ja lainata kurssikirjoja esimerkiksi Helsingin yliopiston kirjastosta, kaupungin- tai kunnankirjastosta, muiden korkeakoulujen kirjastoista, Kansalliskirjastosta tai Eduskunnan kirjastosta. Lue lisää: Kirjastot ja tiedonhaku

Opintosuoritukset

Milloin opintosuoritukseni kirjataan opintotietojärjestelmään?
Suorituksesi kirjataan Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmään kuukauden kuluessa suorituspäivästä. Jos opintosuorituksen kirjaamisella on kiire esimerkiksi valmistumisesi vuoksi, ota yhteyttä Avoimen yliopiston opintoneuvontaan Lue lisää: Arviointi ja opintosuoritukset

Mistä näen suorittamani opinnot?
Voit tarkastella opintosuorituksiasi Opetushallituksen ylläpitämässä Oma Opintopolku-palvelussa ja Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä Sisussa. Lue lisää: Arviointi ja opintosuoritukset

Tarvitsen koonnin suorittamastani opintokokonaisuudesta. Miten saan sen?
Voit pyytää opintokokonaisuuden koontia sähköisellä lomakkeella. Koonti ei kuitenkaan ole välttämätön ja se kannattaa pyytää vain tarvittaessa. Lue lisää: Opintokokonaisuuden koonti

Mistä saan todistuksen tai opintosuoritusotteen suorittamistani opinnoista?
Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku-palveluun ja Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä Sisuun kirjatut opintosuoritukset ovat virallisia todistuksia suorittamistasi opinnoista. Lue lisää: Opintoja koskevat todistukset