Usein kysytyt kysymykset opiskelijavaihdosta

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tästä ohjeesta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä vaihdon suunnittelun ja hakemuksen tekemisen tueksi. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta tai muista Opiskele ulkomailla -sivuston osioista, ole yhteydessä liikkuvuuspalveluihin.

Hakeminen

Milloin voin hakea vaihtoon?
Löydät vastauksia Opiskelijan ohjeista sivulta Haluatko vaihtoon? - Ohjeita suunnittelun tueksi.

Millaisia vaihtomahdollisuuksia Helsingin yliopisto tarjoaa?
Helsingin yliopistolla on monia erilaisia ja eri pituisia vaihto-ohjelmia. Voit esimerkiksi lähteä lyhyt- tai kesäkurssille ulkomaille, jolloin vaihto kestää viikosta kolmeen kuukauteen. Voit myös lähteä lukukaudeksi tai –vuodeksi ulkomaille opiskelemaan. Useimpiin kohteisiin voi hakea vaihtoon joko yhdeksi tai kahdeksi lukukaudeksi, mutta tämä on kuitenkin sopimus- ja kohdekohtaista. Esimerkiksi Oseanian kohteisiin voi hakea vaihtoon vain yhdeksi lukukaudeksi. Tarkista jo ennen hakemista kuinka pitkäksi aikaa voit hakea vaihtoon valitsemaasi kohteeseen. Vaihtokohteet löydät täältä: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/vaihtokohteet-maailmalla

Eri ohjelmien hakuajat ja kuvaukset löydät täältä: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haku-ja-hakeminen#paragraph-338

Kuinka moneen vaihtokohteeseen voin hakea? 
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haku-ja-hakeminen#paragraph-583

Voinko tulla hyväksytyksi moneen vaihtokohteeseen?
Voit tulla hyväksytyksi vain yhteen vaihtokohteeseen. Jos haet moneen vaihtokohteeseen, sinun tulee priorisoida hakukohteesi. Jos et pääse ensimmäiseen toivomaasi kohteeseesi, seuraavaksi otetaan huomioon toinen hakukohteesi, sen jälkeen kolmas jne.

Voinko lähteä vaihtoon useamman kerran?
Kyllä. Jokaisella tutkintoasteella on mahdollista opiskella Erasmus-ohjelman kautta 12 kuukautta ulkomailla. Voit siis lähteä halutessasi opintojen salliessa esimerkiksi kandidaatin tutkinnon aikana 2x 6kk vaihtoon.

Onko vaihtokohteilla kiintiötä sen suhteen, montako HY:n opiskelijaa he voivat ottaa vastaan vuodessa?
On. Kiintiöt vaihtelevat yliopistoittain. Voit nähdä päivitetyt kiintiöt hakukohteen ollessa avoinna Mobility Online -portaalissa. Kiintiön ja yliopiston tiedot (esimerkiksi kielivaatimukset) näet painamalla vihreän ympyrän vieressä olevaa dokumentin kuvaa. Kohteet Euroopan ulkopuolella: hakuaikana näet, montako paikkaa on haussa kohdetiedoista Vaihtokohteet maailmalla -sivun kautta.

Jos kohdeyliopisto hylkää hakemukseni, onko silti mahdollista päästä muualle vaihtoon? 
Jos kohdeyliopisto hylkää hakemuksesi, ole yhteydessä Liikkuvuuspalveluihin. Autamme sinua varmistamaan miksi hakemus hylättiin ja mahdollisuuksien mukaan autamme löytämään uuden vaihtokohteen. Voit tarvittaessa hakea seuraavassa haussa vaihtoon.  

Millaista kielitaitoa vaihtoon lähteminen edellyttää?
Katso maakohtaiset vaatimukset täältä: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/kielitaitovaatimukset

Milloin hakuajat ovat käynnissä?
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haku-ja-hakeminen#paragr… 

Koska saan tietää valittiinko minut vaihtoon?
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haku-ja-hakeminen#paragr…

En ole kuullut mitään vaihtoyliopistosta, vaikka minut on Helsingin päässä Mobility Onlinen mukaan nominoitu. Mitä teen?
Voit tarkistaa hakuajat yliopistolta, johon sinut on nominoitu. Sivuilta löytyy usein myös tieto siitä tuleeko sinun hakea itsenäisesti, vai lähetetäänkö hakuohjeet kohdeyliopiston toimesta. 

Minut hyväksyttiin vaihtoon, mutta en pääsekään lähtemään. Voiko vaihdon perua?
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/apua-erityistilanteissa#paragraph-490

Onko jossain luettavissa opiskelijoiden kokemuksia vaihdosta?
Voit tutustua opiskelijoiden vaihtokertomuksiin sivustollamme: https://blogs.helsinki.fi/vaihtokertomuksiamaailmalta/
Opiskelijat myös päivittävät instagram-tiliämme, josta voit myös löytää inspiraatiota ja hyödyllistä tietoa: https://www.instagram.com/studyingabroad_UH/

Opintopisteet ja keskiarvot

Täytyykö minun olla läsnäoleva Helsingin yliopistossa vaihdon aikana?
Kyllä. Myös hakuvaiheessa.

Ilmoitanko keskiarvoni sen perusteella mikä se on haun aikana? Missä vaiheessa vaihtoyliopisto tarkastaa keskiarvoni?
Keskiarvo ilmoitetaan sen perusteella mikä se on haun aikana. Vaihtoyliopisto tarkastaa keskiarvon vasta siinä vaiheessa, kun sinut on valittu Helsingin yliopiston puolesta kyseiseen yliopistoon ja lähetät hakemuksesi sinne. Keskiarvo pitää ilmoittaa Helsingin yliopiston hakulomakkeessa, vaikka et hakisikaan yliopistoon, jossa sitä tarvittaisiin. Lisää tietoa keskiarvosta ja sen laskemisesta: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/hakeminen-mobility-online-portaalissa#paragraph-551

Täytyykö minun lukea vaihdossa vain hakemani opintosuunnan kursseja, vai voinko suorittaa opintopisteitä myös toisissa tiedekunnissa?
Tämä on yliopistokohtaista. Voit tiedustella asiaa suoraan vaihtoyliopistosi vaihtokoordinaattorilta.

Kannattaako minun hakea vaihtopaikkaa, johon vaaditaan keskiarvoani korkeampi keskiarvo? 
Jos sinulla ei ole kohdeyliopiston vaatimaa keskiarvoa, et voi hakea kyseiseen yliopistoon. Opinnot vaihtoyliopistoissa ovat usein vaativampia kuin kotiyliopistossa, joten opintojen suorittaminen sellaisessa yliopistossa, johon oma keskiarvo ei yllä, voisi käydä liian raskaaksi. Kohdeyliopisto voi myös hylätä hakemuksesi keskiarvon vuoksi, jolloin et pääse tekemään opintoja. Vaihtokohteita, joissa useimmiten ei ole keskiarvovaatimuksia ovat mm. Erasmus- ja Nordplus –vaihtokohteet, mutta tämä on kuitenkin sopimuskohtaista.

Kuinka todennäköistä on tulla valituksi Oseanian vaihtokohteisiin?
Oseanian vaihtokohteet ovat erittäin suosittuja, minkä takia hakijoita näihin kohteisiin joudutaan karsimaan opintomenestyksen ja hakemuksen perusteella. Oseanian useimpien vaihtokohteiden hakukriteerinä on vähintään keskiarvo 3 (poikkeukset ilmoitettu Oseanian vaihtokohteet -sivulla). Hakijamäärästä johtuen Oseanian kohteisiin valitaan yleensä opiskelijat vähintään 3,5 keskiarvolla. Parannat mahdollisuuksiasi päästä vaihtoon hakemalla Oseanian vaihtokohteiden lisäksi myös vähemmän kilpailtuihin Erasmus- ja Nordplus-vaihtokohteisiin.

Sisältyvätkö avoimen yliopiston tai joo-opintoina suoritettujen kurssien arvosanat keskiarvoon?
Keskiarvoon lasketaan mukaan kaikki Sisussa näkyvät numeroarvioidut kurssit. Myös avoimen yliopiston puolella suoritetut kurssit ja Sisussa jo näkyvät joo-opinnot lasketaan mukaan keskiarvoon.

Kuinka monta opintopistettä minun tulee suorittaa vaihtoni aikana?
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/hakuja-hakeminen#paragraph-478

Opinnot ja kurssit vaihdossa

Voinko suorittaa valinnaisten kokonaisuuksien opintoja vaihdossa?
Vaihdossa voi suorittaa valinnaisten kokonaisuuksien opintoja. Tällaisessa tapauksessa vaihtoon tulee hakea valinnaisen kokonaisuuden vaihtosopimuksen kautta, jos kyse on Erasmus- tai Faculty and unit –bilateral vaihto-ohjelmasta. Kyseisen aineen pääaineopiskelijat ovat kuitenkin etusijalla vaihtoon lähtijöitä valittaessa. Lisää tietoa: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haluatko-vaihtoon-ohjeita-suunnittelun-tueksi#paragraph-578

Yliopistonlaajuisissa vaihto-ohjelmissa EU:n ulkopuolelle ja pohjoismaihin (Nordlys) on mahdollista tehdä joko oman koulutusohjelman opintoja tai valinnaisen kokonaisuuden opintoja tai vapaavalintaisia opintoja eli kurssit valitaan vaihtoyliopiston yliopistonlaajuisesta tarjonnasta. Huomioi kuitenkin vaihtoyliopiston mahdolliset rajoituksen sen suhteen mitä aloja on mahdollista opiskella. Lisää tietoa Nordlys-verkostosta: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/euroopan-vaihtokohteet#p… 

Voinko suorittaa vaihdossa valinnaisen kokonaisuuden, vaikka minulla ei ole kyseiseen aineeseen opinto-oikeutta Helsingin yliopistossa? Entä voinko suorittaa vaihdossa sivuaineopintoja tai – kokonaisuuden, vaikka kyseistä ainetta ei opeteta Helsingin yliopistossa?
Vaihdossa voi suorittaa valinnaisen kokonaisuuden niin, että sen hyväksilukee oma tiedekunta niin sanottuna ulkomailla suoritettuna valinnaisena kokonaisuutena. Se on mahdollista useimmissa tiedekunnissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ulkomailla suoritettu valinnainen sivuainekokonaisuus ei vastaa Helsingin yliopiston kursseja. Huomioithan kuitenkin vaihtoyliopiston omat rajoitukset.

Haenko vaihtoon kandi- vai maisterivaiheeseen?
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haku-ja-hakeminen#paragraph-680

Olen kandivaiheen opiskelija. Voinko suorittaa myös maisterivaiheen opintoja vaihdossa?
Osassa yliopistoista tämä on mahdollista, mutta osa yliopistoista kieltää tämän tiukasti. Tietoa tästä löytyy vaihtoyliopiston nettisivuilta. Sama voi koskea maisterivaiheen opiskelijoita, jotka haluaisivat suorittaa kanditasoisia kursseja vaihdossa. 

Voiko vaihdossa suoritettuja kanditasoisia kursseja hyväksilukea maisterikursseiksi?
Vaihdossa suoritettuja kanditasoisia kursseja on usein mahdollista hyväksilukea maisteriopintojen vapaavalintaisiin opintoihin. Jos haluat korvata kanditasoisella kurssilla tutkintovaatimuksiin kuuluvan maisterivaiheen pakollisen kurssin, voit kysyä kyseisen kurssin vastuuopettajalta onko hyväksilukeminen mahdollista.

Mistä löydän vaihtoyliopiston kurssit? Entä jos en löydä tulevan vuoden kurssitarjotinta?
Kurssitarjottimet löytyvät kohdeyliopiston nettisivuilta. Useimmilla yliopistoilla on esillä vain kuluvan vuoden kurssitarjottimet, joten voit tehdä kurssivalinnat vaihtohaun Learning Agreementiin niiden perusteella. Lisää tietoa: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/hakuja-hakeminen#paragraph-478

Ovatko yliopistojen vaativuustasot kovin vaihtelevia?
Vaihtoyliopistoissa vaihto-opiskelijoilta vaaditaan yhtä paljon kuin kohdeyliopiston tutkinto-opiskelijoilta. Opintojen vaativuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma kielitaito.

 

Hakemus ja sen liitteet

Pitääkö hakemus tehdä kerralla loppuun vai voiko siihen palata myöhemmin? 
Hakemuksen voi jättää kesken ja täyttää sitä myöhemmin, kunhan saa lomakkeen ensimmäisen, Application form –kohdan tehtyä. Lisätietoa: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/hakeminen-mobility-onlin… 

Kuka lukee Helsingin yliopiston vaihtohaun hakemukseni? Millä kielellä se kannattaa kirjoittaa? 
Liikkuvuuspalveluiden asiantuntijat lukevat hakemuksesi. Voit kirjoittaa sen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Miten täytän Learning Agreementin? 
Katso: https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/vaihtoon-haku-ja-hakeminen#paragraph-5343

Voidaanko minut valita vaihtoon, vaikka olen jo suorittanut kaikki tutkintoon kuuluvat opinnot?
Ei, sillä vaihtoyliopistossa suoritettavat opinnot on voitava hyväksilukea ja mahduttaa täysimääräisinä Helsingin yliopiston tutkintoosi. Lisätietoa: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/haluatkovaihtoon-ohjeita-suunnittelun-tueksi#paragraph-366

Hakemukseni kanssa on ongelmia, kehen otan yhteyttä?
Ota yhteys liikkuvuuspalveluihin: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/ota-yhteytta-liikkuvuuspalveluihin

Voit tulla myös liikkuvuuspalveluiden hakuklinikoille, lisätietoa: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/infotilaisuudet#paragraph-418

Vaihdon jälkeen

Mistä tiedän olenko palauttanut kaiken tarpeellisen?
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/kotiinpaluu-ohjeita-vaihdosta-kotiin-palaavalle#paragraph-355

Miten vaihto-opintojeni hyväksilukeminen tapahtuu? Kuka hyväksilukee vaihto-opintoni? 
Ks. https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/kotiinpaluu-ohjeita-vaihdosta-kotiin-palaavalle#paragraph-356

Mikä on opintojen hyväksilukemisen, korvaamisen ja sisällyttämisen ero?
Korvaaminen ja sisällyttäminen ovat hyväksilukemisen muotoja. Korvaaminen tarkoittaa, että korvaat koulutusohjelmaasi kuuluvia opintojasi aiemmin hankitulla osaamisella, joka vastaa sisällöltään korvattavan opintojakson tai –kokonaisuuden osaamistavoitteita.  Sisällyttäminen tarkoittaa, että aiemmin hankkimasi osaaminen liitetään osaksi tutkintoasi, jolloin sisällöllistä vastaavuutta opintojaksoihin ja –kokonaisuuksiin ei vaadita. Lisää tietoa: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/aiemmin-hankitun-osaamisen-hyvaksilukeminen-tutkintoon

Suoritin vaihdossa eri kursseja kuin alkuperäisessä Learning agreementissa lukee. Kuinka toimin?
Voit ladata ja täyttää sivuiltamme löytyvän ’Changes to the original Learning Agreement’ -lomakkeen ja palauttaa sen alkuperäisen kanssa Mobility Onlineen. Riittää, jos toisessa dokumentissa on tarvittavat allekirjoitukset. Opiskelijana voit palauttaa vain yhden tiedoston nimellä ’Signed Learning Agreement’, joten lataa muutosdokumentti nimellä ’Required documents after the mobility’.

’Changes to the original Learning Agreement’ –lomakkeen löydät täältä: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/kotiinpaluu-ohjeita-vaihdosta-kotiin-palaavalle#paragraph-357

Suoritin vähemmän opintopisteitä kuin suunnittelin. Kuinka toimin?
Ota yhteys liikkuvuuspalveluihin ja selitä tilanteesi. Yhteystiedot: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/ota-yhteytta-liikkuvuuspalveluihin

Vaihtoaikani muuttui, miten tulee toimia?
Ota yhteys liikkuvuuspalveluihin. Vaihtoajan lyhentymiseen ja pidentymiseen liittyvät käytännön seikat löydät täältä: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/apua-erityistilanteissa

Kuinka ylläpitää vaihdossa saatua kansainvälistä osaamista?
Voit ryhtyä tuutoriksi kansainvälisille opiskelijoille tai lähteville opiskelijoille. Monet opiskelijajärjestöt harjoittavat kansainvälistä toimintaa, voit myös tiedustella heiltä kuinka voisit osallistua toimintaan.
Ks. lisää: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/kotiinpaluu-ohjeita-vaihdosta-kotiin-palaavalle#paragraph-360