Väitöskirjatutkijan asuminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Oletko muuttamassa Helsinkiin? Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti, kun olet saanut hyväksymiskirjeen, sillä pääkaupunkiseudulla asunnoista on pulaa ja oman kodin löytäminen ei aina ole ihan helppoa. Toimimalla nopeasti ja etsimällä asuntoa samanaikaisesti useasta paikasta parannat mahdollisuuksiasi.

Mistä voin hakea asuntoa?

Väitöskirjatutkijat voivat hakea asuntoa Helsingin kaupungilta, vuokra-asuntoja tarjoavilta yrityksiltä ja säätiöiltä sekä muilta vuokranantajilta. Myös jotkut osakunnat vuokraavat asuntoja myös väitöskirjatutkijoille, jotka ovat osakunnan jäseniä. Ulkomailta Suomeen muuttavat kansainväliset tutkijat voivat hakea enintään kuuden kuukauden aloitusasuntoa (entry-housing) tai pidempiaikaista asuntoa Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston Unihome-palvelun kautta.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS asettaa hakujonoissa aina etusijalle perustutkinto-opiskelijat, joten väitöskirjatutkijoiden kannattaa varsinkin lukukausien alussa etsiä asuntoa ensisijaisesti muualta. Myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jäsenilleen vuokraamat asunnot on suunnattu perustutkinto-opiskelijoille.

Mitä asuminen maksaa?

Asuntoa etsiessä on hyvä varautua siihen, että varsinkin Helsingin keskusta-alueella asuminen on kallista ja pelkkään vuokraan voi helposti mennä yli 500 euroa kuussa. Yksiöt ovat vielä paljon kalliimpia.

Asuntoa kannattaa etsiä myös keskustan ulkopuolelta. Kauempana keskustasta asuntojen vuokrahinnat ovat edullisemmat ja asuntotarjonta myös monipuolisempi. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne toimii myös erinomaisesti.