Väitöskirjatutkimuksen käynnistäminen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tohtoriopintojen aloittamiseen liittyy monia käytännön asioita, jotka on syytä hoitaa kuntoon heti opintojen alussa. Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, aktivoinut yliopiston käyttäjätunnukset ja ottanut haltuun tärkeimmät uudelle opiskelijalle suunnatut käytännön ohjeet, edessä on vielä aloittelevan väitöskirjatutkijan askelista suurin: väitöskirjatutkimuksen ja siihen liittyvien opintojen käynnistäminen. Jännittääkö? Älä hätäile – et ole yksin! Helsingin yliopistossa aloittaa vuosittain noin kuusisataa uutta väitöskirjatutkijaa.

Työskentelyn tavat ja parhaat käytännöt riippuvat paljon väitöskirjatutkijan tieteenalasta. Vaikutusta on myös sillä, teetkö tohtoriopintoja täysipäiväisesti vai esimerkiksi muiden töiden ohella. Yhteistä kaikille uusille väitöskirjatutkijoille on kuitenkin se, että heti opintojen alussa on tärkeää pysähtyä miettimään minkälaiset työskentelytavat edistävät parhaiten omaa tutkimusta ja tehdä alustava suunnitelma oman väitösprojektin etenemisestä.

Tällä sivulla

Tärkeimmät tärpit

Alempaa tältä sivulta löydät oman tohtoriohjelmasi ohjeet ja vinkit ensiaskeliin väitöskirjatutkijan uralla. Ihan aluksi haluamme kuitenkin jakaa viisi tärkeää tärppiä, jotka sopivat kaikille uusille väitöskirjatutkijoille alasta riippumatta:

  • Lue. Tiedämme, että palat halusta päästä heti oman tutkimuksesi kimppuun. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että alasta riippumatta on tärkeää varata heti väitöskirjatyön alussa riittävästi aikaa siihen, että perehdyt omaan aiheeseesi ja alaasi liittyvään aiempaan tutkimukseen ja tärkeimpiin teorioihin ja tutkimusmenetelmiin. Myös itse väitöskirjan kirjoittamisesta on saatavilla kirjallisuutta, johon kannattaa tutustua heti tohtoriopintojen alussa. Etkö tiedä mistä aloittaa? Ohjaajasi auttavat sinut tarvittaessa oikean tiedon äärelle.
  • Kirjoita. Myös kirjoittamiseen on tärkeää tarttua heti väitöskirjatyön alussa. Älä ajattele, että sinun täytyy heti tuottaa valmista tekstiä. Kirjoita muistiinpanoja tai tutkimuspäiväkirjaa – reflektoi ja anna ajatusten virrata. Kirjoittaminen auttaa jäsentämään omaa ajattelua ja pitkällä aikavälillä helpottaa valmiin tekstin tuottamista.
  • Jaa väitöskirjaprojekti pienempiin osiin. On hyvä, että sinulla on heti alussa kokonaissuunnitelma siitä, kuinka aiot toteuttaa oman väitösprojektisi. Työn hallintaa kuitenkin helpottaa, kun pilkot projektin pienempiin osiin ja asetat itsellesi välitavoitteita, jotka on mahdollista saavuttaa kohtuullisessa ajassa. Vuosien sijaan kannattaa ajatella kuukausia. On hyvä ajatus tehdä esimerkiksi jokaisen kuukauden alussa hieman tarkempi suunnitelma siitä, mitkä asiat aiot saada valmiiksi sen kuukauden aikana. Kuun lopussa voit tarkastella toteumaa ja tehdä uuden suunnitelman seuraavalle kuukaudelle. Pyri asettamaan tavoitteita, jotka voit saavuttaa. Kun teet aikatauluja, ole realistinen ja muista varata itsellesi myös vapaita hetkiä ja päiviä, jolloin et tee mitään väitöskirjatyöhön liittyvää.
  • Luo toimiva suhde ohjaajaan. Ohjaaja on väitöskirjatutkijan tärkein tuki ja turva. Sovi heti opintojen alussa ohjaajien kanssa yhteiset pelisäännöt ohjaussuhteelle.
  • Älä jää yksin. Pyri heti opintojen alussa löytämään oma verkostosi, jolta saat tukea väitöskirjatyön etenemiseen. Ohjaajien lisäksi väitöskirjatutkijaa tukevat esimerkiksi vastuuhenkilö, seurantaryhmät ja tohtorikoulutuksen palvelujen henkilökunta. Myös muiden väitöskirjatutkijoiden vertaistuki ja tutkijayhteisön tuki on tärkeää – osallistu heti opintojen alusta alkaen aktiivisesti esimerkiksi tohtoriohjelmasi ja mahdollisen tutkimusryhmäsi toimintaan. Erilaisissa tapahtumissa ja konferensseissa tapaat muita oman alasi tutkijoita, luot väitöskirjatyön ja tulevaisuuden kannalta tärkeitä verkostoja ja saat uusia näkökulmia omaan tutkimukseesi. Kun olet epävarma, pyydä apua.