Väitösviestintä

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Väitöstilaisuus sinänsä ei ole vielä uutisaihe. Väitöstutkimuksia koskevat samat uutiskriteerit kuin muutakin tutkimusviestintää, eli esim. ajankohtaisuus, vaikuttavuus ja se, että aihe koskettaa suurta yleisöä ja tavallista ihmistä. Lisää tietoja yliopiston tutkimusviestinnän uutiskriteereistä löydät halutessasi Flammasta.

Viestinnän asiantuntija arvioi, millä tavalla väitöstutkimuksesta on tarkoituksenmukaista viestiä suurelle yleisölle. Tapoja on useita. Väittelijän kannattaa joka tapauksessa aina kertoa tutkimuksestaan omissa sosiaalisen median kanavissaan hyvissä ajoin: tutkimusprosessista viestiminen saattaa esimerkiksi poikia uusia yhteistyötahoja tai yhteydenoton medialta.

Väitösviestinnän eteneminen: näin toimit

Viimeistään kolme viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi

Viimeistään kaksi viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi

  • Jos viestinnän asiantuntija arvioi, että väitöksesi voisi kiinnostaa myös laajempaa yleisöä, hän ottaa sinuun yhteyttä ja ehdottaa sopivaa viestintätapaa.
  • Voit ottaa myös itse yhteyttä viestintään, jos arvioit, että väitöksesi yhteiskunnallinen merkittävyys tai kiinnostavuus ei käy ilmi väitöstiivistelmästä. Muista tällöin mainita väitöstilaisuutesi tiedot: aihe, tiedekunta ja päivämäärä. Listaa valmiiksi mahdollisia suurta yleisöä kiinnostavia tuloksia väitöstutkimuksestasi.
  • Viestinnän asiantuntija arvioi, miten väitöksestä kannattaa viestiä. Yleisin tapa on julkaista tutkimuksesta tieto sosiaalisessa mediassa. Muita tapoja ovat suoraan kiinnostuneille tahoille vinkkaaminen tai mediatiedote. Jos päädytään mediatiedotteeseen, sinulta pyydetään erikseen pohjateksti. Tiedote työstetään yhdessä viestinnän asiantuntijan kanssa. Viestinnän asiantuntija laatii tiedotteen otsikon ja ingressin ja vastaa tekstin tyylistä ja rakenteesta. Sinun tulee tarkistaa tiedotteesta faktat ja omat sitaattisi.
  • Sinulta voidaan pyytää tutkimusaiheeseesi liittyvää valokuvaa. Sen tulee olla korkearesoluutioinen ja jpg-muodossa. Liitä mukaan myös kuvaajan tiedot ja varmista, että sinulla on oikeudet antaa kuva vapaasti käytettäväksi väitöstutkimuksestasi tiedotettaessa.
  • Viestinnän onnistumista seurataan, ja väittelijälle lähetetään kooste tutkimuksen mediaosumista.

Viikko ennen väitöstilaisuuttasi

  • Jos väitöstutkimuksestasi on päätetty somettaa, sometekstit julkaistaan. Jos on päätetty tehdä tiedote, se lähetetään toimituksiin sekä julkaistaan yliopiston verkkosivuilla.
  • Voit itse jakaa omilta sosiaalisen median tileiltäsi tiedote- tai väitöskirjalinkkiä vapaasti.
  • Varaudu vastaamaan median yhteydenottoihin olemalla tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostilla.

Ota yhteyttä viestintään