Yliopiston kirjaston palvelut tutkijoille

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa väitöskirjatutkijoille yliopiston kaikilla neljällä kampuksella tilaa ja työvälineitä tehokkaaseen tutkimustyöhön.

Tohtoriopinnoissa tarvitsemiasi materiaaleja kuten kirjoja, tieteellisiä artikkeleita ja tietokantoja kannattaa etsiä ensimmäisenä Helsingin yliopiston kirjastosta.

Kirjasto tarjoaa tutkijoille myös esimerkiksi aineistonhallintaan, avoimeen julkaisemiseen, rinnakkaistallentamiseen ja tutkimuksen näkyvyyteen liittyvää palvelua ja neuvontaa.

Toimipisteet

Helsingin yliopiston kirjasto toimii yliopiston kaikilla neljällä kampuksella:

Keskustakampuksella on lisäksi oppimiskeskus:

Kirjaston toimipisteiden ja oppimiskeskusten sijainti kartalla.  

Kirjaston toimipisteet ja oppimiskeskukset ovat pääsääntöisesti esteettömiä. Tarkista aukioloajat kirjaston verkkosivuilta ja tutustu toimipisteiden tiloihin ja palveluihin kerroskarttojen avulla.

Tutustu myös Kansalliskirjastoon, joka on Suomen vanhin ja laajin tieteellinen kirjasto sekä osa Helsingin yliopistoa.

Hanki kirjastokortti

Helsingin yliopiston kirjastossa tarvitset kirjojen lainaamiseen Helka-kortin. 

Kirjastokortin hankkimiseksi aktivoi asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi. Kirjastokortti on noudettavissa sen jälkeen, kun olet aktivoinut asiakastietosi. Voit noutaa korttisi mistä tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikasta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan noutaessasi Helka-korttia.

Helsingin yliopiston opiskelijat voivat hankkia Helka-kortin virtuaalisena Opiskelu-palvelussa. Mobiilikirjastokortti on heti käyttövalmis. Muista kirjautua ensin Opiskelu-palveluun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos hankit Helka-kortin mobiilisena Opiskelu-palvelun kautta, et tarvitse lainkaan muovista Helka-korttia.

Voit varata kirjoja, uusia lainoja ja maksaa tarvittaessa myöhästymismaksuja Helka-tietokannassa asiakastiedoissasi. Asiakastiedoissa pääset myös asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset kirjaston lainausautomaateilla.

Älä päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmiin. 

Helka-kortti toimii myös yliopiston ulkopuolisissa Helka-kirjastoissa.

Kansalliskirjaston kokoelmista lainaamiseen tarvitset erillisen kansalliskirjastokortin. Lisää tietoa saat Kansalliskirjaston verkkosivuilta.

Tutkijan kirjasto

Kirjasto tarjoaa Helsingin yliopiston tutkijoille ja tutkimusryhmille monipuolisten aineistojen lisäksi tukea ja neuvontaa esimerkiksi seuraavista aiheista:

  • avoin julkaiseminen
  • tutkimusdatan hallinta
  • tutkimuksen näkyvyyden parantaminen
  • julkaisumetriikka

Kirjaston verkkosivuilta löytyvälle Avoimen tieteen palvelut -sivulle on koottu kattavasti tietoa kirjaston tutkijoille suunnatuista palveluista.

Lue aineistoa etänä

Helsingin yliopiston kirjasto on hankkinut käyttöoikeudet laajaan kokoelmaan elektronista kirjoja, lehtiä ja tietokantoja. E-kirjojen käyttöohjeita löydät e-kirjaoppaasta. E-lehdet ja -kirjat ovat käytettävissä Helsingin yliopiston verkossa. Helsingin yliopiston opiskelijoilla ja tutkijoilla on mahdollisuus käyttää e-lehtiä ja e-kirjoja myös etäyhteydellä. Etäyhteyden aktivoimiseksi tarvitset Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen.
 

Hae tietoa

Tiedonhaun alkuun pääset Helkassa.

  • Kokoelmahaulla voit etsiä Helka-kirjastojen hankkimia painettuja kirjoja, e-kirjoja, lehtiä ja tietokantoja.   
  • Artikkelihaulla löydät lisäksi kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita

Kaikki Helsingin yliopiston kirjaston tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön hankkima aineisto ei löydy Helka-tietokannasta. Voit etsiä oman tieteenalasi keskeisiä tietokantoja tieteenalakohtaisesta ResearchGuides-oppaasta.

Työskentele kirjastossa

Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikoissa on erilaisia työskentelytiloja: ryhmätyötiloja, tietokonepaikkoja ja lukupaikkoja itsenäiseen hiljaiseen työskentelyyn.  

Ryhmätyötiloja on kaikissa kampuskirjastoissa. Ryhmätyötilan voit varata yliopiston käyttäjätunnuksilla kunkin tilan 0365-kalenterista. Eniten tietokoneita löytyy Oppimiskeskus Aleksandriassa, jossa voi työskennellä myös myöhään illalla kirjastojen ollessa kiinni.

Kaikissa kirjaston toimipaikoissa voit tulostaa ja kopioida. Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla ja niillä voit sekä kopioida, skannata että tulostaa. Tunnistekortille voi ladata tulostussaldoa Unigrafian saldokaupasta.

Huomioithan kirjastossa opiskellessasi muut kirjaston käyttäjät ja noudatat kirjaston pelisääntöjä

Gradukärryt (myös väitöskirjatutkijoille)

Kaisa-talossa, Kumpulan ja Viikin kampuskirjastoissa sekä oppimiskeskus Aleksandriassa lainattavia gradukärryjä, jotka on tarkoitettu Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön. Kärryissä voi kätevästi säilyttää ja siirrellä tarvitsemiansa työskentelyvälineitä.

Lisätietoa gradukärryistä löydät kirjaston verkkosivuilta. 

Kirjaston koulutukset tutkijoille

Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa erilaisia työkaluja sekä järjestää työpajoja ja monipuolisia kursseja henkilökunnalle, tutkijoille ja opettajille tutkimuksen ja opetuksen tueksi. Koulutusta on tarjolla esimerkiksi viitteidenhallintaan sekä tiedonhankintaan ja -hallintaan. Lisätietoa koulutuksista löydät kirjaston verkkosivuilta.

Ota yhteyttä kirjastoon

Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikoissa asiakaspalvelu auttaa mielellään kaikissa kirjaston käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Palvelupuhelinnumero päivystää kirjaston toimipaikoissa asiakaspalvelun aukioloaikoina.

Voit kysyä tai antaa palautetta kirjaston toiminnasta ja palveluista myös chatissä tai palautelomakkeella.

Seuraa kirjastoa FacebookissaTwitterissä @hulib ja Instagramissa @helunilib.