Kirjastot ja tiedonhaku | Avoin yliopisto

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

 

Kurssikirjallisuus, tiedonhaku ja kirjaston ja erilaisten verkkomateriaalien hyödyntäminen ovat olennainen osa opiskelua. Tiedon opintoihisi kuuluvista oppimateriaaleista löydät kurssin kurssisivulta.  

Helsingin yliopiston kirjasto

Helsingin yliopiston kirjasto (pääkirjasto ja neljä kampuskirjastoa) palvelevat myös Avoimen yliopiston opiskelijoita.  

Yliopiston kirjasto tarjoaa muun muassa  

Huomaathan, että osa kurssikirjallisuudesta on hyvin kysyttyä, joten kirjojen hankinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen tenttiä tai oppimistehtävän palautusajankohtaa.  

Opinnoissa kannattaa hyödyntää myös kaupungin- ja kunnankirjastojen sekä muiden korkeakoulujen kirjastojen tarjontaa. Suomen kaikkien kirjastojen valikoimaa voit selata osoitteessa Finna.fi 

Helka-kirjastokortti

Helka-kortti on Helsingin yliopiston kirjastokortti, jota tarvitset painetun aineiston lainaamiseen.  

Helka-kortti toimii myös yliopiston ulkopuolisissa Helka-kirjastoissa. Kansalliskirjaston kokoelmista lainaamiseen tarvitset erillisen kansalliskirjastokortin.

Lue lisää Helka-kirjastokortista ja sen hankkimisesta:  

E-kirjat ja muut elektroniset aineistot

Opintojesi oppimateriaaliin saattaa lukeutua myös elektronisia kirjoja ja aineistoja.  
 
Helsingin yliopiston kirjaston hankkimat lehdet ja artikkelit ovat käytössäsi kirjaston HELKA-kokoelmahaun kautta. Hakupalvelu edellyttää kirjautumista Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Voit käyttää e-aineistoja etäyhteydellä yliopiston verkon ulkopuolelta, kun olet kirjautunut Helkaan. 
 
Myös Helsingin yliopiston painetut ja sähköiset kurssikirjat löytyvät Helkan kautta. E-aineistoja löytyy lisäksi tieteenalaoppaiden kautta. 

Lue lisää: 

Tieteelliset artikkelit

Kirjojen ja e-kirjojen ohella yliopisto-opinnoissa käytetään paljon tieteellisissä julkaisuissa ja kokoomateoksissa julkaistuja artikkeleita. Tieteellisiä artikkeleita löydät alla olevista viitetietokannoista.  

Tiedonhaku

Yliopisto-opinnoissa tarvitaan tiedonhaun taitoja. On tärkeää miettiä, millaista tietoa tarvitset ja miten pystyt löytämään ja hyödyntämään sitä tehokkaasti. Tiedonhakutaitoa on myös osata kriittisesti käyttää ja arvioida eri tietolähteitä.  

Tietoa voi hakea muun muassa kirjoista ja tieteellisistä artikkeleista. Uusia tiedonhaun lähteitä ovat muun muassa kirjojen ja tieteellisten lehtien sähköiset versiot, blogit ja videot.  
 
Lue lisää tiedonhakutaidoista: