Arviointi ja opintosuoritukset | Avoin yliopisto

 

Oppimisen kannalta on tärkeää, että tunnet opintojesi tai kurssisi keskeiset tavoitteet, suoritustavat ja arviointikriteerit. Myös opiskelun henkilökohtaiset tai esimerkiksi työhön liittyvät tavoitteet sekä opiskelun ja itsearvioinnin taidot ovat tärkeitä.  

Tältä sivulta löydät opintojen arviointiin sekä opintosuorituksiin ja niiden kirjaamiseen liittyvää tietoa.  

Arvosanan määräytyminen

Kurssin arviointi perustuu kurssin osaamistavoitteisiin ja siihen, miten ne on saavutettu. Kurssin tavoitteet löydät kurssisivulta. Tarkemmin kurssin tavoitteista ja arvioinnista kerrotaan ensimmäisellä luentokerralla tai kurssin verkko-oppimisympäristössä. 

Opettaja määrittelee kurssin arviointikriteerit eli sen, millaisin kriteerein mikäkin arvosana määräytyy. Voit aina keskustella saamastasi arvosanasta kurssin opettajan kanssa.  

Kurssin suoritus voi koostua tentin tai oppimistehtävän lisäksi useammista osasuorituksista. Osasuoritukset ovat pienempiä tehtäviä, jotka tulee suorittaa hyväksytysti. Jos kurssin suorittaminen jää syystä tai toisesta kesken, niin huomaathan, että Avoimessa yliopistossa ei säilytetä osasuorituksia koskevia tietoja. Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin tallennetaan ainoastaan kurssin loppuarvosana.  

Arviointiasteikko

Opiskelijan osaaminen arvioidaan joko asteikolla hyväksytty / hylätty / täydennettävä tai numeroasteikolla 0-5:  
 
5 = erinomainen 
4 = kiitettävä 
3 = hyvä 
2 = tyydyttävä 
1= välttävä 
0 = hylätty   

 
Opintokokonaisuuden arvosana lasketaan kokonaisuuden sisältämien kurssien arvosanojen perusteella opintokokonaisuuden koonnin yhteydessä. Laskutapa vaihtelee koulutusohjelmittain. Useimmiten opintokokonaisuuden kokonaisarvosana on keskiarvo kurssien arvosanoista opintopistemäärän mukaan painotettuna. 

Voit halutessasi korottaa opintokokonaisuuteen sidotun opintojakson arvosanaa. Korotus ei kuitenkaan vaikuta kokonaisuudesta jo annettuun arvosanaan. Opintokokonaisuuden arvostelua ei siis muuteta korotetun suorituksen takia, eikä kokonaisuusmerkintöjä myöskään pureta.  

Opintosuoritusten rekisteröinti

Opettaja arvioi opintosuorituksesi kuukauden kuluessa tentistä tai tehtävän viimeisestä palautuspäivästä. Opintosuorituksesi (myös hylätyt) kirjataan Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin viimeistään 4–6 viikon kuluttua. 

Huom! Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmän uudistuksesta johtuen Avoimen yliopiston opintosuorituksia ei rekisteröidä 17.-30.5.2021 välisenä aikana. Opintosuoritusten rekisteröinnissä voi olla ruuhkaa kesäkuun alussa. Lue lisää: Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä uudistuu

Kurssin osasuoritukset näkyvät kurssin Moodle-oppimisympäristössä kurssin ajan. Niitä ei kuitenkaan kirjata Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin.  

Saat sähköpostiisi automaattiviestin opintosuorituksesi kirjaamisesta Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin, jos olet ilmoittautumisen yhteydessä hyväksynyt sen lähettämisen sähköpostitse. Huom! Automaattiviesti tulee lähtökohtaisesti helsinki.fi-sähköpostiisiJos sinulla ei ole Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta, saat viestin ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Lue lisää: Helsinki.fi -sähköpostiosoite ja muut digitaaliset palvelut 

Jos opintosuorituksesi ei ole opintorekisterissä kuuden viikon kuluttua kurssin suorittamisesta, ota yhteyttä kurssin opettajaan. Voit tarkastella opintosuorituksiasi Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä WebOodissa tai Opetushallituksen ylläpitämässä Oma Opintopolku-palvelussa (ks. alla: Omien opintosuoritustietojen tarkastelu).

Mikäli kurssin suorittamisesta on kulunut yli puoli vuotta, emme välttämättä pysty enää rekisteröimään suoritustasi. Säilytämme kirjallisia ja muulla tavoin tallennettuja opintosuorituksia kuuden kuukauden ajan. Tämän jälkeen meidän voi olla vaikea todentaa, että olet suorittanut kurssin.

Lue myös:  

Omien opintosuoritustietojen tarkastelu

Voit tarkastella opintosuorituksiasi Opetushallituksen ylläpitämässä Oma Opintopolku-palvelussa.

Oma Opintopolku-palvelusta löydät kaikki korkeakoulujen opiskeluoikeutesi ja opintosuorituksesi pääsääntöisesti vuodesta 1995 eteenpäin. 

  • Oma Opintopolku-palveluun kirjatut opintosuoritustiedot ovat virallisia todistuksia suorittamistasi opinnoista. Niiden avulla voit osoittaa suorittamasi opinnot esimerkiksi oppilaitoksille ja työnantajalle.   
  • Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
  • Kirjauduttuasi Oma Opintopolku-palveluun saat linkin, jonka avulla voit ottaa viralliset opintosuoritustietosi talteen itsellesi tai jakaa ne linkin avulla haluamillesi henkilöille tai tahoille esimerkiksi työtä tai opiskelupaikkaa hakiessasi. Linkin saajan ei tarvitse kirjautua Oman Opintopolkuun. 

Avosanan korottaminen

Hyväksytyn opintosuorituksen (tentti tai kirjallinen opintosuoritus) voi uusia enintään kaksi kertaa. 

Jos haluat korottaa tentin arvosanaa, voit osallistua kurssin uusintatenttiin. Jos kurssin suoritustapaan ei kuulu tenttiä tai viimeinen uusintatentti on mennyt, sinun tulee ilmoittautua kurssille uudelleen sitten, kun se järjestetään seuraavan kerran. 

Jos haluat uusia kirjallisen opintosuorituksen kuten harjoitustyön, esseen tai oppimispäiväkirjan, on se kirjoitettava merkittäviltä osin uudelleen tai kokonaan uudesta aiheesta. Jos kirjallisen tehtävän viimeinen palautuspäivä on mennyt, sinun tulee ilmoittautua kurssille uudelleen sitten, kun se järjestetään seuraavan kerran.   

Lue lisää: 

Opintosuorituksen arvostelua koskeva oikaisumenettely 

Voit aina keskustella saamastasi arvosanasta kurssin opettajan kanssa.  

Jos olet tyytymätön opintosuorituksesi arvosteluun, on sinulla Helsingin yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosäännön (pdf) 55 §:n mukaisesti oikeus pyytää arvosteluun oikaisua. Tällaisessa tapauksessa toimi näin:  

  • Ota yhteyttä kurssin opettajaan viimeistään 14 päivän sisällä siitä, kun sinun on ollut mahdollisuus saada arvosana tietoosi.  
  • Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös opintoneuvontaan: avoin-student[at]helsinki.fi.  

Lue lisää: Opiskelijan oikeusturva

Todistus opintosuorituksista

Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin ja Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku-palveluun kirjatut opintosuoritukset ovat virallisia todistuksia suorittamistasi opinnoista. 

Lue lisää: Opintoja koskevat todistukset