Opiskelun muistilista | Avoin yliopisto

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Mitä tapahtuu ilmoittautumisen jälkeen? Miten saan käyttööni Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen? Mistä pääsen kirjautumaan verkko-oppimisympäristö Moodleen? 

Opiskelun muistilistasta löydät opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet kootusti. Onnea opiskeluun! 

Tarkista kurssin aikataulut ja muut yksityiskohdat 

Kurssin aikataulut, opetuspaikat, kurssikirjallisuuden sekä tietoa opintojen tavoitteesta, sisällöistä ja suoritustavasta löydät kurssin kurssisivulta. Tutustu huolellisesti kurssisivun tietoihin!

Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Ilmoittautumisesi yhteydessä sinulle myönnetään Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksella pääset muun muassa kirjautumaan verkko-oppimisympäristö Moodleen ja käyttämään yliopiston kirjaston sähköisiä aineistoja. Saat opintojesi ajaksi käyttöösi myös Microsoft Office O365-palvelut sekä helsinki.fi -sähköpostiosoitteen.  

 • Käyttäjätunnusta ei lähetetä sinulle erikseen, vaan saat sen käyttöösi aktivoimalla sen hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Aktivointi tapahtuu verkossa edellyttää henkilökohtaista tai vahvaa sähköistä tunnistautumista. 
 • Huomaathan, että käyttäjätunnuksen voi aktivoida aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä ja viimeistään vuorokausi ennen kurssin alkua. Käyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokauden kuluttua aktivoinnista. Nämä viiveet johtuvat tiedonsiirroista eri tietojärjestelmien välillä. 
 • Lisätietoa ja ohjeet käyttäjätunnuksen aktivoimiseksi: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus (Avoin yliopisto)
 • Huom! Kaikille avoimilla MOOC-kursseilla ei pääsääntöisesti tarvita Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta, eikä sitä tällöin myöskään myönnetä. 

Kirjaudu verkko-oppimisympäristöön (Moodle tai MOOC) 

Ota käyttöösi helsinki.fi -sähköpostiosoite

Saat opintojesi ajaksi käyttöön Microsoft O365-palvelut sekä yliopiston helsinki.fi -sähköpostiosoitteen. Huomaathan, että kaikki opintoihisi liittyvät sähköpostit lähetetään oletusarvoisesti helsinki.fi -sähköpostiosoitteeseen, ellet erikseen ohjaa postia johonkin toiseen osoitteeseen. 

Pääset käyttämään sähköpostia kirjautumalla Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla osoitteeseen www.helsinki.fi/office365. Huomaa, että kirjautuessa käyttäjätunnus kirjoitetaan poikkeuksellisesti muodossa: tunnus@ad.helsinki.fi

Lue lisää: Helsinki.fi -sähköpostiosoite ja muut digitaaliset palvelut

Tee suunnitelma

Yliopisto-opiskeluun voi kurssista ja opettajasta riippuen kuulua esimerkiksi

 • luennoille osallistumista
 • verkkoluentojen kuuntelua
 • lukemista
 • muistiinpanojen kirjoittamista
 • kirjallisia tehtäviä
 • verkkokeskusteluja
 • ryhmätöitä ja tenttejä  

Opiskelu on antoisaa ja innostavaa, mutta usein myös täyttä työtä. Kannattaakin suunnitella alusta saakka, miten opiskelun sijoittaa elämän muiden toimien ja velvollisuuksien lomaan. Voit arvioida opiskelun vaatimaa työmäärää opintojesi opintopistelaajuuden perusteella. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin noin 27 tunnin työskentelyä.

Yliopisto-opiskelussa tarvitaan erityisesti lukemisen, kirjoittamisen ja ajattelun taitoja. Omia opiskelutaitojaan voi treenata siinä missä mitä tahansa muutakin osaamistaan! 

Lue lisää:  

Hanki kurssikirjallisuus tai -materiaali 

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee myös Avoimen yliopiston opiskelijoita. Hanki hyvissä ajoin yliopiston kirjaston Helka-kirjastokortti ja aloita kurssikirjallisuuden hankkiminen.

Voit etsiä kurssikirjoja myös esimerkiksi muista paikkakuntasi kirjastoista, Kansalliskirjastosta, Eduskunnan kirjastosta tai muiden korkeakoulujen kirjastoista.

Lue lisää:  

Osallistu tenttiin tai palauta oppimistehtävä 

Kurssi suoritetaan tavallisesti tenttimällä, kirjallisella oppimistehtävällä tai näiden yhdistelmällä. Löydät lisätietoa suoritustavasta kurssisivulta ja kurssin verkko-oppimisympäristöstä. Tenttejä järjestetään joko yliopiston tai yhteistyöoppilaitoksen tiloissa tai verkkotentteinä.  

Lue lisää:  

Onneksi olkoon, suoritit kurssin tai opintokokonaisuuden!  

Voit tarkastella opintosuorituksiasi Opetushallituksen ylläpitämässä Oma Opintopolku -palvelussa ja Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä Sisussa.

Huom! Avoimen yliopiston opiskelijoiden opiskeluoikeudet näkyvät Oma Opintopolku-palvelussa kesken-tilassa. Tästä huolimatta hyväksytty opintosuoritus on lopullinen.

Jos olet suorittanut kaikki opintokokonaisuuteen sisältyvät kurssit, voit tarvittaessa pyytää opintokokonaisuudelle koonnin. Koonti ei kuitenkaan ole välttämätön. 

Lue lisää: 

Tarvitsetko tukea ja yksilöllisiä järjestelyitä opiskeluun?

Avoimen yliopiston opiskelijana voit tarvittaessa saada yksilöllisiä järjestelyitä ja tukea opiskeluun liittyvissä tilanteissa ja järjestelyissä. Voit esimerkiksi saada tenttiin lisäaikaa tai ottaa mukaasi avustajan.  

Yksilöllisiä järjestelyitä varten sinun tulee toimittaa yliopistolle lääkärin tai vastaavan asiantuntijan (esimerkiksi psykologin, puheterapeutin tai fysioterapeutin) todistus, josta ilmenee yksilöllisten järjestelyiden tarve ja peruste niille.   

Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet: Yksilöllisillä järjestelyillä lisätukea opiskeluun

Lue myös:

Opiskeletko opistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa?

Tähän muistilistaan kootut käytännöt, ohjeet ja palvelut koskevat pääosin myös sinua, joka opiskelet Helsingin yliopiston avoimia yliopisto-opintoja opintoja jossakin yhteistyöoppilaitoksistamme (kansalais- tai työväenopistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa).

Erityistä on kuitenkin se, että ilmoittautumisesi tapahtuu kahdessa osassa:  

 • Ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon, kesäyliopistoon tai kansanopistoon.  
 • llmoittaudu tämän jälkeen verkossa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opiskelijaksi. Saat tätä koskevat ohjeet yhteistyöoppilaitokselta.  

Ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opiskelijaksi

 • saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen
 • pääset verkko-oppimisympäristö Moodleen
 • voit käyttää kirjaston sähköisiä aineistoja
 • opintosuorituksesi rekisteröidään Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin

Saat kaikki Avoimeen yliopistoon ilmoittautumista koskevat ohjeet opistosi yhdyshenkilöltä. Hänen puoleensa voit kääntyä myös kaikissa opetuksen järjestelyihin ja opiston omiin käytäntöihin liittyvissä kysymyksissäsi.  

Ota yhteyttä!

Avoimen yliopiston opettajat, koulutusasiantuntijat, opintoneuvojat ja Helsingin yliopiston IT-Helpdesk auttavat sinua kaikenlaisissa kysymyksissäsi.