Jatkaminen maisteriohjelmaan

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Valitsethan oman kandiohjelmasi yltä alasvetovalikosta, jotta saat maisterioptiosi näkyviin.

Maisterin tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, jonka voi Helsingin yliopistossa suorittaa 60 maisteriohjelmassa. Lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinnot sekä proviisori ovat myös ylempiä korkeakoulututkintoja. Yksiportaisiin lisensiaatin tutkintoihin voi hakea vain opiskelijavalinnan kautta.

Helsingin yliopiston kandiohjelmasta valmistumisen jälkeen voit jatkaa sellaiseen maisteriohjelmaan, johon sinulla on optio-oikeus. Voit myös hakea kansainvälisiin maisteriohjelmiin.

Löydät kandiohjelmasi kaikki maisterioptiot sekä niiden kriteerit tämän sivun koulutusohjelmakohtaisesta osasta, jos olet kirjautunut sisään tai valinnut ohjelmasi valikosta. 

Löydät kandiohjelmasi maisterioptiot myös Sisusta: klikkaa Opintojen rakenne -sivulla kolmea pistettä ja valitse 'Näytä koulutuspolut'. Voit myös halutessasi luoda eri optioille opintosuunnitelmat Sisussa, jotta näet maisteriohjelman rakenteen.

Suora maisterioptio

Jokaisella opiskelijalla, jolle on opiskelijavalinnan yhteydessä myönnetty ylemmän korkeakoulututkinnon suoritusoikeus, on vähintään yksi suora maisterioptio, eli maisteriohjelma, johon opiskelija voi jatkaa ilman erillistä ilmoittautumista. Jos opintosuunta valitaan jo kandiohjelmassa, on suora maisterioptio yleensä vastaava maisteriohjelman opintosuunta.

Jos haluat jatkaa opintoja kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen suorassa maisterioptiossasi, ei sinulta vaadita toimenpiteitä. Vahvistat suoran maisterioptiosi Sisussa samalla, kun haet valmistumista kandidaatiksi. 

Muut maisterioptiot, joihin ei ole erillistä ilmoittautumista

Joissakin tapauksissa sinun on mahdollista hakeutua toiseen maisteriohjelmaan tai opintosuuntaan kuin mikä on suora maisterioptiosi. Tämä riippuu kandiohjelmastasi sekä suorittamistasi opinnoista. 

Joihinkin maisteriohjelmiin voit jatkaa suoraan ilman erillistä ilmoittautumista, kunhan olet suorittanut kandidaatin tutkinnossasi maisteriohjelmaan vaadittavat opinnot. Tällöin voit ilmoittaa valitsemasi option Sisussa kandidaatiksi valmistuessasi. Valmistumishakemuksesi käsittelijä tarkistaa, että olet suorittanut vaaditut opinnot, ja vahvistaa optiosi Sisussa.  

Maisteriohjelmat, joihin on erillinen ilmoittautuminen

Ilmoittautumismenettelyn mukaiset maisteriohjelmat

Sinulla voi olla myös mahdollisuus hakea oikeutta jatkaa joihinkin maisteriohjelmiin ja opintosuuntiin erillisellä ilmoittautumismenettelyllä. Näihin optioihin voidaan ottaa vain tietty määrä opiskelijoita. Tällaisiin maisterioptioihin voit ilmoittautua kandidaatin tutkinnon suorittamisen aikana, yleensä kandiopintojen loppupuolella. 

Ilmoittautumisaikoja on kaksi: syksyisin 1.10.–31.10. ja keväisin 1.4.–30.4. Eri maisteriohjelmiin ilmoittaudutaan eri aikoina, joten varmista etukäteen, kumpaa ilmoittautumisaikaa käytetään siinä maisteriohjelmassa, johon olet kiinnostunut ilmoittautumaan. Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti alla olevilla lomakkeilla. Lomakkeet ovat auki vain ohjelmien ilmoittautumisaikoina. 

Voit tehdä ilmoittautumisen sen jälkeen, kun olet suorittanut vaadittujen kriteerien mukaiset opinnot. Löydät kriteerit sivun koulutusohjelmakohtaisesta osasta. Voit tehdä ilmoittautumisen yhteensä enintään kaksi kertaa opintojesi aikana. Maisteriohjelma, johon ilmoittaudut, tarkistaa kriteerien täyttymisen ja tarvittaessa asettaa ilmoittautuneet paremmuusjärjestykseen ennalta määriteltyjen kriteerien mukaisesti. 

Ilmoittautumisen tulokset ilmoitetaan viimeistään kuukausi ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen sähköpostitse. Ilmoittautumisen tulokseen ei voi hakea muutosta. Kun valmistut kandiohjelmasta, ilmoitat, missä maisteriohjelmassa jatkat opintojasi. Valmistumishakemuksesi käsittelijä tarkistaa optio-oikeutesi ja vahvistaa maisterioptiosi Sisussa. 

Maisteriohjelmat, joihin ilmoittaudutaan keväisin 1.4.–30.4. 

Maisteriohjelmat, joihin ilmoittaudutaan syksyisin 1.10.–31.10

Kansainväliset maisteriohjelmat

Jos haluat jatkaa maisteriopintojasi sellaisessa maisteriohjelmassa, joka ei ole kandiohjelmasi maisterioptio, voit hakea erikseen maisteriohjelmaan opiskelijavalinnan kautta. Helsingin yliopistossa on useita kansainvälisiä maisteriohjelmia joihin haetaan vuosittain joulukuussa. Osa kansainvälisistä maisteriohjelmista kuuluu optio-maisteriohjelmiin joihin on erillinen ilmoittautumisaika. Löydät lisätietoa kansainvälisistä maisteriohjelmista yliopiston ulkoisilta sivuilta. 

Maisterioption valinta ja vahvistus Sisussa

Ennen kandidaatin valmistumispyynnön jättämistä, lisää haluamasi maisterioptio opintosuunnitelmaasi. Tekniset ohjeet maisterioption lisäämiseen Sisussa löydät täältä. Kun valmistut kandidaatiksi, ilmoita valmistumispyynnössä, mihin maisteriohjelmaan ja mahdolliseen opintosuuntaan haluat jatkaa.  

Jos haluamaasi maisteriohjelmaan on erillinen ilmoittautumismenettely, tee ilmoittautuminen yllä olevien ohjeiden mukaisesti ennen kandidaatiksi valmistumista. Et voi ilmoittaa jatkavasi sellaisessa maisteriohjelmassa, johon sinulle ei ole myönnetty optio-oikeutta. Ajoita kandidaatiksi valmistuminen siis sellaiseen hetkeen, jolloin olet saanut tiedon sinulle myönnetystä optio-oikeudesta.  

Jos sinulle myönnetään suoran maisterioption lisäksi muita optio-oikeuksia, muut optiot raukeavat, kun vahvistat haluamasi option valmistuessasi kandidaatiksi.  

Maisteriohjelmien opintosuunnat

Osassa maisteriohjelmia on vaihtoehtoisia opintosuuntia, joissa tutkinnon voi suorittaa. Koulutusohjelmasta riippuen opintosuuntiin hakeudutaan eri vaiheissa maisterin tutkintoa. Näet sinua koskevat opintosuuntaan hakeutumista koskevat ohjeet kirjautumalla sisään tai valitsemalla oman kandiohjelmasi sivun yläosasta. Eri opintosuunnissa suoritettavien tutkintojen sisällöt eroavat toisistaan vaihtelevissa määrin.

Maisterioptiot kandiohjelmastasi

  • Matemaattisten tieteiden kandiohjelma

Kandiohjelman pääasiallinen tarkoitus on antaa valmiudet maisteriohjelmiin siirtymistä varten. Kandiohjelman alojen maisterit työllistyvät hyvin. He työskentelevät monipuolisesti yksityisellä sektorilla, talouden ja teollisuuden vaativissa työtehtävissä, asiantuntijoina valtionhallinnossa ja opetustehtävissä. Moni maistereista jatkaa tohtorintutkintoon asti. Matemaattisten alojen tohtorit työskentelevät esimerkiksi yliopistoissa sekä muissa yksityisen ja julkisen sektorin tutkimusyksiköissä. Matemaattisten tieteiden kanditutkinto antaa jo itsessään valmiuden moniin työelämän tehtäviin.

Kanditutkinnon suoritusoikeuteen matemaattisten tieteiden kandiohjelmassa liittyy automaattisesti myös oikeus suorittaa filosofian maisterin tutkinto Helsingin yliopistossa, ja ns. optio-ohjelmat on kirjattu jokaisen aloittavan opiskelijan opiskeluoikeuksiksi Sisuun. Maisterivaiheen opintoihin voi jatkaa kanditutkinnon suorittamisen jälkeen yhdessä useammasta vaihtoehtoisesta maisteriohjelmasta Helsingin yliopistossa:

Matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelma
Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma
Taloustieteen maisteriohjelma
Datatieteen maisteriohjelma
Teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelma
Life Science Informatics -maisteriohjelma 
Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan maisteriohjelma (erillisen haun kautta)
Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten ihmistieteiden maisteriohjelma

Sosiaalitieteiden maisteriohjelma, väestötieteen opintosuunta

 

Kandiohjelman opintosuunta vaikuttaa kuitenkin maisteriohjelmaan hakeutumiseen, eli jokaiselta opintosuunnalta ei voi jatkaa mihin tahansa maisteriohjelmaan.

Ekonometrian opintosuunnan maisterioptiot:

Taloustieteen maisteriohjelma

Yleinen opintosuunta

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman ekonometrian opintosuunnasta voi jatkaa suoraan taloustieteen maisteriohjelman yleiseen opintosuuntaan.

Taloustieteellisen tutkimuksen opintosuunta

Ilmoittautumismenettely kaksi kertaa lukuvuodessa, lokakuussa ja huhtikuussa. 

Taloustieteen maisteriohjelman tutkimuksen opintosuuntaan otetaan enintään 15 opiskelijaa. Valittaessa opiskelijoita käytetään ensisijaisena kriteerinä arvosanojen keskiarvoa ja tarvittaessa toissijaisena kriteerinä opintoaikaa (läsnäolokuukaudet).

Opintosuuntaan valittavien opiskelijoiden alla olevan taulukon opintojaksoista saamien arvosanojen opintopistemäärillä painotetun keskiarvon pitää olla vähintään 4,0 (nykyisen opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ovat vasemmanpuoleisessa ja aiempien tutkintovaatimusten mukaiset opintojaksot ovat oikeanpuoleisessa sarakkeessa; jompikumpi otetaan huomioon keskiarvoa laskettaessa).

Muutokset kevään 2024 maisterioptioiden hakumenettelyyn:

- Opiskelija voi hakea ja hänet voidaan ehdollisesti hyväksyä taloustieteen maisteriohjelman maisterioptiohaussa, vaikka kaikki kriteereissä vaaditut opinnot eivät ole vielä hakuajan päättymiseen (1.4.-30.4.2024) mennessä suoritettu

- Ehdollisesti hyväksyttyjen opiskelijoiden kriteereissä vaaditut opintojaksot tulee olla suoritettuna ja niistä tulee olla suoritusmerkinnät 17.6.2024 mennessä.

- Tämän jälkeen maisterioptiota hakeneen opiskelijan opintosuoritukset arvioidaan voimassa olevien taloustieteen maisteriohjelman maisterioptioita koskevien kriteerien perusteella ja ehdollinen hyväksyntä muuttuu joko sitovaksi hyväksynnäksi tai ehdollisuus raukeaa ja opiskelijalle ei myönnetä maisterioptiota taloustieteen maisteriohjelmaan. Opiskelija saa tiedon päätöksestä ennen lukuvuoden 2024-2025 alkua.

Nykyinen opetussuunnitelma Aiemmat tutkintovaatimukset
TA3a Mikrotaloustiede I (5 op) TA3a Mikrotalousteorian kurssi (10 op)
TA3b Mikrotaloustiede II (5 op)  
TA3c Peliteoria (5 op) TA3b Peliteoria (5 op)
TA4a Makrotaloustiede I (5 op) TA4a Makrotalousteorian kurssi (10 op)
TA4b Makrotaloustiede II (5 op)  
TA4c Talouskasvu (5 op) TA4b Taloudellinen kasvu (5 op)

TA7a Ekonometria I tai

Lineaariset mallit I (5 op)

TA7 Ekonometrian johdantokurssi (10 op)
TA7b Ekonometria II ( 5op)  

Matemaattinen analyysi I tai

Johdatus yliopistomatematiikkaan (5 op) tai
Optimoinnin perusteet (5 op)

Matemaattisen analyysin kurssi tai

Analyysi I (10 op)

Matemaattinen analyysi II tai

Raja-arvot (5 op)

 

Matemaattinen analyysi III tai

Differentiaalilaskenta (5 op)

Matemaattisen analyysin jatkokurssi

tai Analyysi II (10 op)

Matemaattinen analyysi IV tai

Integraalilaskenta (5 op)

 
Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (5 op) Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (5 op)
Todennäköisyyslaskenta I (5 op) Todennäköisyyslaskenta I (5 op)
Todennäköisyyslaskenta IIa (5 op) Todennäköisyyslaskenta II (10 op)
Tilastollinen päättely I (5 op) Tilastollinen päättely I (5 op)

 

Matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman ekonometrian opintosuunnasta voi jatkaa suoraan matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelmaan ilman erityisvaatimuksia.

Life Science Informatics -maisteriohjelma
Datatieteen maisteriohjelma

opetussuunnitelma 2020-2023

Vaatimuksena on, että kanditutkinnossa on suoritettu ohjelmointikursseja 10 op (esim. TKT10002 ja TKT10003).

opetussuunnitelma 2023-2026

Vaatimuksena on, että kandidaatin tutkintoon on sisällytetty seuraavat opintojaksot

• joko  

  • MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan  
  • MAT11009 Koneoppimisen matematiikan perusteet I tai [MAT11002 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1001) ja MAT21001 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II (vastaa opintojaksoa BSMA2001) ja MAT22011 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta III]  
  • MAT11015 Koneoppimisen matematiikan perusteet II tai MAT11006 Calculus IA: Limits and differentiation (vastaa opintojaksoa BSMA1002) tai [MAT11003 Raja-arvot ja MAT11004 Differentiaalilaskenta] 

• tai  

  • FYS1010 Matemaattiset apuneuvot I  
  • FYS1011 Matemaattiset apuneuvot II  
  • FYS1012 Matemaattiset apuneuvot III  

• MAT12003 Todennäköisyyslaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1006) tai FYS1014 Havaintojen tilastollinen käsittely  

• TKT10002 Ohjelmoinnin perusteet tai FYS1013 Tieteellinen laskenta I  

• TKT10003 Ohjelmoinnin jatkokurssi tai FYS2085 Tieteellinen laskenta II  

• TKT200011 Tietorakenteet ja algoritmit I  

 

Yllä luetellut esitietokurssit voidaan korvata myös niiden Sisu-vastineilla. 

 

Matematiikan opintosuunnan maisterioptiot:

Matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman matematiikan opintosuunnasta voi jatkaa suoraan matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelman matematiikan ja soveltavan matematiikan opintosuuntiin ilman erityisvaatimuksia. Tilastotieteen opintosuuntaan jatkavilta opiskelijoilta vaaditaan, että kandidaatintutkinnon aikana on suoritettu opintojaksot MAT12001 Tilastotiede ja R tutuksi I, MAT12002 Tilastotiede ja R tutuksi II, MAT12004 Tilastollinen päättely I, MAT22013 Tilastollinen päättely IIa ja MAT22014 Tilastollinen päättely IIb (tai vastaavat opintojaksot). Tilastotieteen opintosuuntaan jatkaville opiskelijoille suositellaan kokonaisuuksien MAT120 Tilastotiede, perusopinnot ja MAT221 Tilastotiede, aineopinnot (muut opintosuunnat ja koulutusohjelmat) suorittamista kandidaatintutkinnon aikana.

Datatieteen maisteriohjelma

opetussuunnitelma 2020-2023

Vaatimuksena on, että kanditutkinnossa on suoritettu ohjelmointikursseja 10 op (esim. TKT10002 ja TKT10003) ja tilastotiedettä 5 op (esim. MAT12001 tai MAT12004).

opetussuunnitelma 2023-2026

Vaatimuksena on, että kandidaatin tutkintoon on sisällytetty seuraavat opintojaksot

• joko  

  • MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan  
  • MAT11009 Koneoppimisen matematiikan perusteet I tai [MAT11002 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1001) ja MAT21001 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II (vastaa opintojaksoa BSMA2001) ja MAT22011 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta III]  
  • MAT11015 Koneoppimisen matematiikan perusteet II tai MAT11006 Calculus IA: Limits and differentiation (vastaa opintojaksoa BSMA1002) tai [MAT11003 Raja-arvot ja MAT11004 Differentiaalilaskenta] 

• tai  

  • FYS1010 Matemaattiset apuneuvot I  
  • FYS1011 Matemaattiset apuneuvot II  
  • FYS1012 Matemaattiset apuneuvot III  

• MAT12003 Todennäköisyyslaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1006) tai FYS1014 Havaintojen tilastollinen käsittely  

• TKT10002 Ohjelmoinnin perusteet tai FYS1013 Tieteellinen laskenta I  

• TKT10003 Ohjelmoinnin jatkokurssi tai FYS2085 Tieteellinen laskenta II  

• TKT200011 Tietorakenteet ja algoritmit I  

 

Yllä luetellut esitietokurssit voidaan korvata myös niiden Sisu-vastineilla. 

Life Science Informatics -maisteriohjelma
  • Vaatimuksena, että kanditutkinnossa on suoritettu Tilastotieteen perusopinnot MAT120 tai Tietojenkäsittelytieteen perusopinnot TKT1.
Teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman matematiikan opintosuunnalta voi jatkaa teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmaan sisällyttämällä kanditutkintoon

  • vähintään 15 op aineopintoja yhdeltä tai useammalta seuraavista aloista: fysiikka, kemia tai tietojenkäsittelytiede (ml. hyväksiluetut opinnot ko. aloilta)
  • TAI opintojaksot Fysiikan matemaattiset menetelmät IIa ja IIb sekä Tieteellinen laskenta II
  • TAI opintojaksot Fysiikan matemaattiset menetelmät IIa ja IIb sekä Ohjelmoinnin jatkokurssi

Vaatimukset tulevat voimaan 1.8.2023 alkaen ja koskevat takautuvasti kaikkia opintosuunnan opiskelijoita.

Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelmaan sisällyttämällä kanditutkintoon
  • tietojenkäsittelytieteen perusopinnot muille koulutusohjelmille TKT1 ja
  • tietojenkäsittelytieteen aineopinnot muille koulutusohjelmille TKT8

Tietojenkäsittelyteorian opintosuunnan maisterioptiot:

Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma
Life Science Informatics -maisteriohjelma
Datatieteen maisteriohjelma

opetussuunnitelma 2020-2023

Vaatimuksena on, että kanditutkinnossa on suoritettu 5 op tilastotiedettä (esim. MAT12001 tai MAT12004).

opetussuunnitelma 2023-2026

Vaatimuksena on, että kandidaatin tutkintoon on sisällytetty seuraavat opintojaksot

• joko  

  • MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan  
  • MAT11009 Koneoppimisen matematiikan perusteet I tai [MAT11002 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1001) ja MAT21001 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II (vastaa opintojaksoa BSMA2001) ja MAT22011 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta III]  
  • MAT11015 Koneoppimisen matematiikan perusteet II tai MAT11006 Calculus IA: Limits and differentiation (vastaa opintojaksoa BSMA1002) tai [MAT11003 Raja-arvot ja MAT11004 Differentiaalilaskenta] 

• tai  

  • FYS1010 Matemaattiset apuneuvot I  
  • FYS1011 Matemaattiset apuneuvot II  
  • FYS1012 Matemaattiset apuneuvot III  

• MAT12003 Todennäköisyyslaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1006) tai FYS1014 Havaintojen tilastollinen käsittely  

• TKT10002 Ohjelmoinnin perusteet tai FYS1013 Tieteellinen laskenta I  

• TKT10003 Ohjelmoinnin jatkokurssi tai FYS2085 Tieteellinen laskenta II  

• TKT200011 Tietorakenteet ja algoritmit I  

 

Yllä luetellut esitietokurssit voidaan korvata myös niiden Sisu-vastineilla. 

Matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman tietojenkäsittelyteorian opintosuunnasta voi jatkaa suoraan matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelmaan sisällyttämällä kanditutkintoon 60 op edestä matematiikan ja/tai tilastotieteen opintojaksoja (kurssikoodit MAT, MFK-M, BSMA), mukaan lukien MAT21007 Mitta ja integraali. Tilastotieteen opintosuuntaan jatkavilta opiskelijoilta vaaditaan, että nuo 60 op sisältävät myös opintojaksot MAT12001 Tilastotiede ja R tutuksi I, MAT12002 Tilastotiede ja R tutuksi II, MAT12004 Tilastollinen päättely I, MAT22013 Tilastollinen päättely IIa ja MAT22014 Tilastollinen päättely IIb (tai vastaavat opintojaksot). Tilastotieteen opintosuuntaan jatkaville opiskelijoille suositellaan kokonaisuuksien MAT120 Tilastotiede, perusopinnot ja MAT221 Tilastotiede, aineopinnot (muut opintosuunnat ja koulutusohjelmat) suorittamista kandidaatintutkinnon aikana.

Teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman tietojenkäsittelyteorian opintosuunnalta voi jatkaa teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmaan sisällyttämällä kanditutkintoon

  • vähintään 15 op aineopintoja yhdeltä tai useammalta seuraavista aloista: fysiikka, kemia tai tietojenkäsittelytiede (ml. hyväksiluetut opinnot ko. aloilta)
  • TAI opintojaksot Fysiikan matemaattiset menetelmät IIa ja IIb sekä Tieteellinen laskenta II
  • TAI opintojaksot Fysiikan matemaattiset menetelmät IIa ja IIb sekä Ohjelmoinnin jatkokurssi

Vaatimukset tulevat voimaan 1.8.2023 alkaen ja koskevat takautuvasti kaikkia opintosuunnan opiskelijoita.

 

Tilastotieteen opintosuunnan maisterioptiot:

Matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman tilastotieteen opintosuunnasta voi jatkaa suoraan matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelmaan ilman erityisvaatimuksia.

Life Science Informatics -maisteriohjelma
Datatieteen maisteriohjelma

opetussuunnitelma 2020-2023

Vaatimuksena on, että kanditutkinnossa on suoritettu ohjelmointikursseja 10 op (esim. TKT10002 ja TKT10003).

opetussuunnitelma 2023-2026

Vaatimuksena on, että kandidaatin tutkintoon on sisällytetty seuraavat opintojaksot

• joko  

  • MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan  
  • MAT11009 Koneoppimisen matematiikan perusteet I tai [MAT11002 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1001) ja MAT21001 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II (vastaa opintojaksoa BSMA2001) ja MAT22011 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta III]  
  • MAT11015 Koneoppimisen matematiikan perusteet II tai MAT11006 Calculus IA: Limits and differentiation (vastaa opintojaksoa BSMA1002) tai [MAT11003 Raja-arvot ja MAT11004 Differentiaalilaskenta] 

• tai  

  • FYS1010 Matemaattiset apuneuvot I  
  • FYS1011 Matemaattiset apuneuvot II  
  • FYS1012 Matemaattiset apuneuvot III  

• MAT12003 Todennäköisyyslaskenta I (vastaa opintojaksoa BSMA1006) tai FYS1014 Havaintojen tilastollinen käsittely  

• TKT10002 Ohjelmoinnin perusteet tai FYS1013 Tieteellinen laskenta I  

• TKT10003 Ohjelmoinnin jatkokurssi tai FYS2085 Tieteellinen laskenta II  

• TKT200011 Tietorakenteet ja algoritmit I  

 

Yllä luetellut esitietokurssit voidaan korvata myös niiden Sisu-vastineilla. 

Taloustieteen maisteriohjelma
  • Yleinen opintosuunta
    Matemaattisten tieteiden kandiohjelman tilastotieteen opintosuunnan opiskelija voi siirtyä taloustieteen maisteriohjelman yleiseen opintosuuntaan, jos hän on suorittanut taloustieteen opintokokonaisuuteen ECOK-M200 kuuluvat opintojaksot (yhteensä 35 op koostuen seuraavista opintojaksoista: TA3a, TA3b, TA3c, TA4a, TA4b, TA4c, TA7b).
     
  • Taloustieteellisen tutkimuksen opintosuunta 
    Ilmoittautumismenettely kaksi kertaa lukuvuodessa, lokakuussa ja huhtikuussa. 

    Taloustieteen maisteriohjelman tutkimuksen opintosuuntaan otetaan enintään 15 opiskelijaa. Valittaessa opiskelijoita käytetään ensisijaisena kriteerinä arvosanojen keskiarvoa ja tarvittaessa toissijaisena kriteerinä opintoaikaa (läsnäolokuukaudet). Opintosuuntaan valittavien opiskelijoiden alla olevan taulukon opintojaksoista saamien arvosanojen opintopistemäärillä painotetun keskiarvon pitää olla vähintään 4,0 (nykyisen opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ovat vasemmanpuoleisessa ja aiempien tutkintovaatimusten mukaiset opintojaksot ovat oikeanpuoleisessa sarakkeessa; jompikumpi otetaan huomioon keskiarvoa laskettaessa). 
     

  • Nykyinen opetussuunnitelma Aiemmat tutkintovaatimukset
    TA3a Mikrotaloustiede I (5 op) TA3a Mikrotalousteorian kurssi (10 op)
    TA3b Mikrotaloustiede II (5 op)  
    TA3c Peliteoria (5 op) TA3b Peliteoria (5 op)
    TA4a Makrotaloustiede I (5 op) TA4a Makrotalousteorian kurssi (10 op)
    TA4b Makrotaloustiede II (5 op)  
    TA4c Talouskasvu (5 op) TA4b Taloudellinen kasvu (5 op)

    TA7a Ekonometria I tai

    Lineaariset mallit I (5 op)

    TA7 Ekonometrian johdantokurssi (10 op)
    TA7b Ekonometria II ( 5op)  

    Matemaattinen analyysi I tai

    Johdatus yliopistomatematiikkaan (5 op) tai
    Optimoinnin perusteet

    Matemaattisen analyysin kurssi tai

    Analyysi I (10 op)

    Matemaattinen analyysi II tai

    Raja-arvot (5 op)

     

    Matemaattinen analyysi III tai

    Differentiaalilaskenta (5 op)

    Matemaattisen analyysin jatkokurssi

    tai Analyysi II (10 op)

    Matemaattinen analyysi IV tai

    Integraalilaskenta (5 op)

     
    Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (5 op) Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I (5 op)
    Todennäköisyyslaskenta I (5 op) Todennäköisyyslaskenta I (5 op)
    Todennäköisyyslaskenta IIa (5 op) Todennäköisyyslaskenta II (10 op)
    Tilastollinen päättely I (5 op) Tilastollinen päättely I (5 op)
Teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelma

Matemaattisten tieteiden kandiohjelman tilastotieteen opintosuunnalta voi jatkaa teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmaan sisällyttämällä kanditutkintoon

  • vähintään 15 op aineopintoja yhdeltä tai useammalta seuraavista aloista: fysiikka, kemia tai tietojenkäsittelytiede (ml. hyväksiluetut opinnot ko. aloilta)
  • TAI opintojaksot Fysiikan matemaattiset menetelmät IIa ja IIb sekä Tieteellinen laskenta II
  • TAI opintojaksot Fysiikan matemaattiset menetelmät IIa ja IIb sekä Ohjelmoinnin jatkokurssi

Vaatimukset tulevat voimaan 1.8.2023 alkaen ja koskevat takautuvasti kaikkia opintosuunnan opiskelijoita.

 

Kaikki opintosuunnat:

Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten ihmistieteiden maisteriohjelma (LingDig)

  • Matemaattisten tieteiden kandiohjelman opiskelijoilla on optio-oikeus LingDig-maisteriohjelmaan, ja sen kognitiotieteen opintosuuntaan, mikäli aikaisemmat opinnot täyttävät seuraavat kriteerit. Kriteerit = suoritettu vähintään arvosanalla 3 ainakin yksi seuraavista opintokokonaisuuksista: Cog100/Cog100b Kognitiotieteen perusopinnot 25 op  tai KIK-KK100 Kommunikaatio ja kognitio 30 op tai LDA-C500 Cognitive Science 30 op.
  • Matemaattisten tieteiden kandiohjelman opiskelijoilla on optio-oikeus LingDig-maisteriohjelmaan, ja sen digitaalisten ihmistieteiden opintosuuntaan, mikäli aikaisemmat opinnot täyttävät asetetut kriteerit. Kriteerit = suoritettu LDA-H500 tai LDA-HB500 valinnainen opintokokonaisuus 30 op tai suoritettu kurssi: LDA-H501 Introduction to Digital Humanities arvosanalla 3 (OPS 2017-2020), tai LDA-H304 Elements of Digital Humanities arvosanalla 3 (OPS 2020-2023), tai LDA-H305 Computational Literacy vähintään arvosanalla 3.

Opiskelijoilla on oikeus vapaasti vaihtaa opintosuuntaa maisteriohjelman sisällä suoritettuaan 25 op:n verran sen opintosuunnan syventäviä opintoja, johon aikoo vaihtaa.

Sosiaalitieteiden maisteriohjelma, väestötieteen opintosuunta

Ilmoittautumisaika on kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Suositusajankohta on kevät.

Kiintiö vuosittain: 3-7

Etusijalla valinnassa ovat sosiaalitieteiden kandiohjelman opiskelijat.

Kriteerit:

  • oman kandiohjelman perus- ja aineopinnot (35 op), 10 op vapaavalintaisia sosiaalitieteiden opintoja sekä 15 op soveltuvia menetelmävalmiuksia, sisältäen esimerkiksi menetelmäkursseja, väestötiedettä tai tilastotiedettä.
  • Opiskelija ilmoittaa ilmoittautumislomakkeella ne opinnot, joita haluaa tarkasteltavan
  • Etusijalla valinnassa ovat sosiaalitieteiden kandiohjelman opiskelijat. Valinnassa ensisijaisena kriteerinä käytetään soveltuvia opintoja, toissijaisesti opintomenestystä.

Filosofian maisteriohjelma

Vaatimuksena, että on suoritettu 50 opintopistettä käytännöllisen filosofian, teoreettisen filosofian ja/tai ruotsinkielisen filosofian opintosuuntiin kuuluvia perus- ja aineopintojen tasoisia opintoja. Opintojen painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3,75. Ilmoittautua voi kaksi kertaa vuodessa: syksyllä ja keväällä. Ilmoittautumisen yhteydessä on kerrottava haluamansa opintosuunta: filosofi (ruotsinkielinen) (FM), käytännöllinen filosofia (VTM) tai teoreettinen filosofia (FM).

Infotilaisuudet

  • Biologian kandiohjelma
  • Molekyylibiotieteiden kandiohjelma
  • Ympäristötieteiden kandiohjelma
  • Maataloustieteiden kandiohjelma
  • Metsätieteiden kandiohjelma
  • Elintarviketieteiden kandiohjelma
  • Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma
  • Maataloustieteiden maisteriohjelma
  • Matemaattisten tieteiden kandiohjelma
  • Fysikaalisten tieteiden kandiohjelma
  • Kemian kandiohjelma
  • Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelma
  • Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma (TKT)
  • Geotieteiden kandiohjelma
  • Maantieteen kandiohjelma
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: luokanopettaja, kasvatustiede (LO-KT)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: luokanopettaja, kasvatuspsykologia (LO-KP)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: käsityönopettaja (KÄ)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: varhaiskasvatuksen opettaja (VO)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: yleinen ja aikuiskasvatustiede (YL ja AKT)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: kotitalousopettaja (KO)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: erityispedagogiikka (EP)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: klasslärare (KLU)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: lärare inom småbarnspedagogik (SBP)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: allmän- och vuxenpedagogik (PED)
  • Politiikan ja viestinnän kandiohjelma
  • Yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelma
  • Sosiaalitieteiden kandiohjelma
  • Taloustieteen kandiohjelma

Masters Viikki - Viikin maisteriohjelmien infotilaisuudet

Maisteriohjelmat esittäytyvät kandiopiskelijoille 8.4.2024 klo 14-16, A-talon aulassa (Latokartanonkaari 9) tori-tyyppisenä tapahtumana. Salissa B3 (Latokartanonkaari 7) järjestetään kaksi samansisältöistä infoa ilmoittautumismenettelystä klo 14.15 ja 15.15. Lisäinfoa tiedotteessa
Voit antaa tapahtumasta palautetta Viikin opiskelijapalveluille: viikki-student@helsinki.fi.

Vuoden 2022 verkossa pidetyn tilaisuuden materiaalit: ohjelmien esittelyt, yleisesittely

Sosiaalitieteiden kandiohjelman esittelytilaisuus

Maanantaina 29.3.2021, Infotilaisuuden tiedote ja materiaalit

Master's Kumpula - Kumpulan maisteriohjelmien infotilaisuudet

Kootut materiaalit 2021

Kootut materiaalit 2022