Tämän ohjeen tarkoitus on antaa käytännön ohjeita ja kertoa miten sinun kannattaa toimia, jotta pääsisit maisterivaiheessa jatkamaan haluamallasi tavalla. Tämän luvun ohje on tehty ajatellen bio- ja ympäristötieteellisen (BY) tiedekunnan opiskelijoita ja, jotka ovat ilmoittautumassa BY-tiedekunnan vastuulla oleviin maisteriohjelmiin. Tämän sivun muista luvuista löydät yliopistotason ohjeet ja nekin kannattaa lukea läpi.
Mitä tarkoittavat ”optiomaisteriohjelma” ja ”optio-oikeus”?
Kun sinut hyväksyttiin BY-tiedekunnan kandiohjelmaan, sait oikeuden suorittaa sekä alemman että ylemmän korkeakoulututkinnon. Riippuen kandiohjelmastasi sinulla on mahdollisuus jatkaa maisteriksi yhdessä useammasta optiomaisteriohjelmasta, mutta vain jos sinulle myönnetään optio-oikeus kyseiseen optiomaisteriohjelmaan ilmoittautumisesi perusteella. Optio-oikeuksia haet ilmoittautumalla haluamiisi optiomaisteriohjelmiin vuosittain keväällä ja syksyllä olevien ilmoittautumiskausien aikana (ks. alla).
Ilmoittautuminen optiomaisteriohjelmiin tehdään siis kandiopintojen aikana, ennen kandiksi valmistumista. Voit ilmoittautua samalla kerralla useaan optiomaisteriohjelmaan, mutta vain kaksi kertaa kandiopintojesi aikana.
Mistä tiedän mitkä minun optiomaisteriohjelmani ovat?
Se riippuu kandiohjelmastasi (oman kandiohjelmasi näet omista tiedoistasi Sisussa). Omat optiomaisteriohjelmasi löydät luvusta ”Maisterioptiot kandiohjelmastasi”. Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään, jotta näet oman ohjelmasi optiot, tai valita oma kandiohjelmasi sivun alusta alasvetovalikosta.
Mitä minun kannattaa tietää jo kandiopintojeni alkuvaiheessa?
Optiomaisteriohjelmilla on ehtoja ja kriteereitä, joiden perusteella ilmoittautumiset käsitellään ja optio-oikeuksia myönnetään. Ehdot koskevat esim. sitä mitä valinnaisia opintoja sinun tulee suorittaa kandissa, opintomenestystä tai opintojen etenemistä, mikäli joudutaan käyttämään karsintaa. Huomaa, että voit saada optio-oikeuden useisiin optiomaisteriohjelmiin, ja sinulla on vapaus valita niistä, kun valmistut kandiksi – tästä lisää alla. Tiedot eri optiomaisteriohjelmien kriteereistä löytyvät tämän sivun luvusta ”Maisterioptiot kandiohjelmastasi”.
Missä vaiheessa optiomaisteriohjelmiin voi tai täytyy ilmoittautua?
Kun valmistut kandiksi, siirryt siihen optiomaisteriohjelmaan, jonka itse valitset niistä optiomaisteriohjelmista, joihin sinulle on myönnetty optio-oikeus ilmoittautumismenettelyn kautta. Ilmoittautumisen tulee siis tapahtua hyvissä ajoin ennen kandiksi valmistumista, mutta ei liian aikaisin.
Huomaa, että voit käyttää ilmoittautumismahdollisuutta vain kahdella ilmoittautumiskaudella.
On kaksi syytä, joiden vuoksi ei kannata ilmoittautua liian varhaisessa vaiheessa:
- Yliopistotason päätösten mukaan optio-oikeuksia voidaan myöntää opiskelijalle ehdollisina, ts. myönnetyt optio-oikeudet ovat voimassa vain määräajan. Määräaika tarkoittaa sitä, että jos et valmistu kandiksi määräaikaan mennessä, myönnetyt optio-oikeudet raukeavat, ja silloin olet menettänyt yhden kahdesta ilmoittautumismahdollisuudestasi. Toistaiseksi ei ole olemassa yliopistotason ohjeita tai päätöksiä siitä miten pitkiä määräajat olisivat. Maisteriohjelmilla on vuotuiset tavoitteet koskien aloittavien opiskelijoiden määriä, minkä vuoksi optio-oikeuksia on mielekästä myöntää vasta siinä vaiheessa, kun opiskelijan siirtyminen maisterivaiheen opintoihin alkaa lähestyä. Tästä syystä BY-tiedekunnan maisteriohjelmissa käytetään määräaikaa, joka on voimassa kevään ilmoittautumisissa 6 kuukautta ja syksyn ilmoittautumisissa 12 kuukautta (ilmoittautumiskauden päättymisestä lukien). Kannattaa siis ilmoittautua ensimmäisen kerran vasta, kun tiedät valmistuvasi kandiksi määräajan puitteissa.
- Jos haluamasi optiomaisteriohjelman kriteereissä edellytetään tai suositellaan tiettyjen valinnaisten opintojen suorittamista, ne kannattaa suurelta osin saada tehdyiksi ennen ilmoittautumista, jotta et niiden puuttumisen takia saisi kielteistä ratkaisua.
Mikäli et saa haluamaasi tulosta ensimmäisellä ilmoittautumiskerralla, kannattaa jatkaa opiskelua ja odottaa toiseen ilmoittautumiseen ennen kanditutkinnon ottamista. Olet esim. voinut saada yhden optio-oikeuden ja yhden hylkäyksen ensimmäisellä kerralla, ja toisella ilmoittautumisella optio-oikeuden siihen toiseenkin optiomaisteriohjelmaan. Näistä sitten valitset kandiksi valmistuessasi.
Jos haluat ehdottomasti vain yhteen maisteriohjelmaan ja sen vuoksi päätät ilmoittautua vain siihen, mutta kyseistä optio-oikeutta ei kuitenkaan jostain syystä myönnetä sinulle, toisella ilmoittautumiskerralla kannattaa ilmoittautua kaikkiin niihin optiomaisteriohjelmiin, joissa voisit ajatella opiskelevasi. Kannattavampaa on kuitenkin ensimmäisellä kerralla ilmoittautua niihin ohjelmiin, joissa voisit ajatella opiskelevasi, ja säästää toinen yritys sen varalle, että ensimmäisellä kerralla et saisi optio-oikeutta mieluisimpaan optiomaisteriohjelmaasi.
Milloin ilmoittautumiskaudet ovat, mistä löydän ilmoittautumislomakkeen, ja miten ilmoittautumiseni käsitellään?
Vuodessa on kaksi ilmoittautumiskautta, syksyisin 1.10. – 31.10. ja keväisin 1.4. – 30.4.
Ilmoittautumislomakkeet löydät tämän sivun luvusta Ilmoittautuminen maisteriohjelmiin.
Kannattaa yrittää saada kandiopinnot valmiiksi siten, että ilmoittaudut ensimmäisen kerran keväällä ja valmistut kandiksi viimeistään syksyn alussa. Tällöin voit aloittaa maisteriopinnot täysipainoisesti syyslukukauden alussa (monien maisteriohjelmien ensimmäinen syksy on valmiiksi suunniteltu kokonaisuus).
Maisteriohjelmien johtoryhmät tekevät päätökset optio-oikeuden saavista opiskelijoista käyttäen tiedekunnan vahvistamia ohjelmakohtaisia kriteereitä, jotka löydät tämän sivun luvusta Maisterioptiot kandiohjelmastasi. Tieto sinulle myönnetyistä optio-oikeuksista merkitään opiskelijarekisteriin.
Jokainen ilmoittautumisesi käsitellään erillisenä asiana ilman, että sinä tai maisteriohjelmat antaisivat niille keskinäistä järjestystä. Voit saada samalla ilmoittautumiskerralla useita optio-oikeuksia. Toisin sanoen, ei ole mitään syytä taktikoida ja ilmoittautua vain yhteen optiomaisteriohjelmaan ajatellen, että se lisäisi mahdollisuuttasi saada optio-oikeus kyseiseen optiomaisteriohjelmaan.
Jos ensimmäisellä ilmoittautumiskerralla haluamaasi optio-oikeutta ei sinulle myönnetä, voit ilmoittautua samaan optiomaisteriohjelmaan uudelleen toisella kahdesta ilmoittautumiskerroistasi.
Mitä tapahtuu, kun valmistun kandiksi?
Kun valmistut kandiksi, päätät vapaasti itse minkä sinulle myönnetyistä optio-oikeuksista valitset. Tätä valintaa et voi myöhemmin perua, ts. menetät muut optiot. Mutta huomaa: maisterivaiheen valinnaisiin opintoihin voit sisällyttää soveltuvia opintoja myös muiden maisteriohjelmien tarjonnasta.
Mitä tapahtuu, jos jään vaille yhtään myönnettyä optio-oikeutta?
Voit jäädä vaille yhtään myönnettyä optio-oikeutta kahdesta syystä: 1) Ilmoittaudut vain ohjelmiin, jotka joutuvat käyttämään karsintaa suuren ilmoittautujamäärän takia, eikä ilmoittautumisiasi hyväksytä. 2) Et toisenkaan ilmoittautumiskerran jälkeen valmistu ajoissa ja menetät sinulle ehdollisina myönnetyt optio-oikeudet. Tällaisessa tilanteessa Helsingin yliopiston linjausten mukaan sinut ohjataan johonkin optiomaisteriohjelmistasi. Ei siis kannata välttämättä satsata ainakaan molemmissa ilmoittautumisissa vain yhden optiomaisteriohjelman varaan.
Mikäli tiedekunnan hallinnollisella vastuulla olevan kandiohjelman opiskelija on ilmoittautunut kaksi kertaa optiomaisteriohjelmiin ja hänen maisteriopinto-oikeutensa mukainen maisteriohjelma on edelleen tarkentumatta, tiedekunnan koulutusohjelmatoimikunta päättää missä tiedekunnan hallinnollisella vastuulla olevassa maisteriohjelmassa opiskelija voi jatkaa maisteriopintoja kandiksi valmistumisen jälkeen. Koulutusohjelmatoimikunta huomioi päätöstä tehdessään tiedekunnan maisteriohjelmien opiskelijamäärät ja opetusresurssit, opiskelijan opintojen kokonaistilanteen, aikaisemmat opinnot ja opintosuunnitelman.
Entä jos haluan maisteriohjelmaan, joka ei kuulu optiomaisteriohjelmiini?
Maisteriohjelmiin on mahdollista hakea kandiopintojen loppuvaiheessa tai jo valmiin kanditutkinnon perusteella ns. talvihaussa (kansainvälinen haku), jossa maisteriohjelmiin otetaan etenkin kansainvälisiä opiskelijoita, mutta myös kotimaisia hakijoita, jotka ovat tehneet kanditutkinnon esim. toisessa suomalaisessa yliopistossa. Useimpiin talvihaun hakukohteisiin tulee paljon hakemuksia, joista vain pieni osa hyväksytään, joten jos haet talvihaussa, sinun kannattaa joka tapauksessa varmistaa mahdollisimman mieluinen jatkopaikka ilmoittautumalla optiomaisteriohjelmiin.
Helsingin yliopiston hakukohteista ja hakemisestä löydät tietoa yliopiston verkkosivuilta.
Jos minulla on muita kysymyksiä, mistä saan vastauksia?
Maisteriohjelmien opettajilta kannattaa kysyä etenkin opintojen sisältöön liittyvistä asioista. Ilmoittautumisiin ja opintojen kulkuun liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä Viikin opiskelijapalvelujen puoleen.
Voimaantulo
Tämä ohje astuu voimaan ilmoittautumisesta 1.- 30.4.2020.