Yliopiston uusi tarjoilusuositus: vältämme ruokahävikkiä ja suosimme kasvis- ja vegaaniruokaa sekä vastuullisesti pyydettyä lähikalaa
Suositus pohjautuu tutkimustietoon ja yliopistoyhteisön kommentteihin. Tavoitteena on varmistaa, että kestävyys ja vastuullisuus huomioidaan yliopiston omissa tarjoiluissa entistä paremmin.
Helsingin yliopisto, sen tiedekunnat sekä yksiköt järjestävät yliopiston tiloissa ja yliopiston ulkopuolella paljon erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa on tarjoiluja. Yliopisto haluaa varmistaa, että kestävyys ja vastuullisuus huomioidaan yliopiston omissa tarjoiluissa entistä paremmin.
Siksi yliopisto on laatinut tarjoilusuosituksen tilaisuuksiin, joiden järjestämisen päävastuu on Helsingin yliopistolla ja joiden järjestäjä kuuluu Helsingin yliopiston henkilöstöön. Yliopisto suosittelee tarjoilusuosituksen noudattamista silloinkin, kun se ei ole pääjärjestäjänä ja tilaisuus järjestetään yhteistyössä muiden kanssa.
Tarjoilusuositukset:
- Tarjoiluissa suositaan kasvis- ja vegaaniruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa.
- Tarjoiluissa suositaan terveellistä ja kauden mukaista ruokaa, lähiruokaa, luomutuotteita sekä Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan korkeakouluna olemme sitoutuneet käyttämään tarjoiluissa Reilun kaupan kahvia ja teetä.
- Tarjoiluissa vältetään tuotteita, joilla on tutkitusti suuri negatiivinen ilmasto- ja ympäristövaikutus. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa liha- ja maitotuotteet ja riisi.
- Erilaiset ruokavaliot huomioidaan.
- Pullotetun veden tarjoilemista vältetään.
- Tarjoiluissa vältetään ruokahävikkiä. Tarjoiluja sisältäviin tilaisuuksiin kutsutuilta pyydetään sitovat ilmoittautumiset ruokahävikin vähentämiseksi.
- Tilaisuuksissa käytetään ensisijaisesti kestoastioita ja -aterimia.
Taustalla tutkimustieto
Yliopiston strateginen tavoite on olla kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijä, ja tavoitteen saavuttaminen vaatii tekoja arjessa. Tarjoilusuositus tukee osaltaan Hiilineutraali Helsingin yliopisto 2030 -tiekartan toimenpiteitä, joissa tavoitteeksi on asetettu, että yliopiston omat ruokatarjoilut ovat kasvispainotteisia vuoteen 2030 mennessä.
Yliopistolla halutaan perustaa päätökset tutkittuun tietoon. Tästä syystä laadittiin suositus, joka kannustaa pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisesti entistä kasvipohjaisempiin tarjoiluihin ja lihan kulutuksen vähentämiseen.
– On laaja tieteellinen yhteisymmärrys siitä, että eläintuotteiden kulutus on länsimaissa paitsi ravitsemusterveyden myös ympäristövaikutusten ja luonnonvarojen riittävyyden kannalta liiallista. Tarve on jopa puolittaa tämä kulutus ja korvata eläinkunnan tuotteet kasvikunnan tuotteilla, toteaa agroekologian professori ja FOOD-ohjelman johtaja Juha Helenius.
Tarjoilusuositus on valmisteltu yhteistyössä monen eri toimijan kanssa. Kommentteja tuli muun muassa kestävyydestä ja vastuullisuudesta vastaavilta varadekaaneilta, yliopiston laajennetulta johtoryhmältä, HYYn ympäristövaliokunnalta, kestävyys ja vastuullisuus -toimikunnalta, yliopiston ravintolatoimijoilta ja kestävyys- ja vastuullisuusverkostolta.
Kestävyydestä ja vastuullisuudesta vastaavan vararehtorin Anne Portaankorvan mukaan yliopistolla vallitsee selkeä tahtotila kestävyyden ja vastuullisuuden edistämiseksi. Tarjoilujen kestävyyden ja vastuullisuuden määrittely ei kuitenkaan ole aina yksiselitteistä.
Juha Helenius nostaa esiin, että tiedeyhteisö käy parhaillaan keskustelua eläintuotannon kohtuullisesta roolista ruoantuotannossa, ja myös Helsingin yliopiston tutkijat ovat osallistuneet tähän keskusteluun.
– Olemme moniääninen, keskusteleva yhteisö, ja tätä arvoa haluamme vaalia myös jatkossa, Anne Portaankorva sanoo.
Huomio myös inklusiivisuuteen
Tarjoilusuositus pyrkii paitsi vähentämään yliopiston tapahtumien ympäristövaikutuksia, myös edistämään inklusiivisuutta ja sosiaalista vastuuta sekä taloudellista vastuuta. Tämä tarkoittaa muun muassa osallistujien yksilöllisten tarpeiden, kuten erilaisten ruokavalioiden huomioimista.
Parhaassa tapauksessa ruokailu yhdistää, ei erota, tapahtumien osallistujia. Esimerkiksi tapahtuma- ja konferenssitiimin järjestämissä johdon tilaisuuksissa ja yliopistotason vastaanotoilla on jo pidempään ollut käytäntönä tarjota vain yhtä ruokaa, joka on vegaanista ja pähkinätöntä. Lisäksi vastaanotoilla on aina gluteeniton vaihtoehto tarjolla.
Käytännöllä kunnioitetaan yliopistoyhteisön moninaisuutta. Vegaaninen tarjoilu soveltuu myös niille, joilla on uskonnollisia, eettisiä tai kulttuurisia syitä olla syömättä eläinperäisiä tuotteita. Lisäksi mahdollisimman monelle soveltuva tarjoilu vähentää ruokahävikkiä ja samalla pienentää hiilijalanjälkeä.
Tarjoilusuositus on otettu käyttöön 17.1.2024, ja sitä päivitetään tarvittaessa viimeisimmän tutkimustiedon pohjalta.
Ajatuksia, kommentteja, kysymyksiä? Keskustele tästä uutisesta Flammassa.
Kuva: Marjo Eskola (Helsingin yliopisto)