Eivätkö kaikki suorituksesi näy Sisussa? Näiden ohjeiden avulla saat ne opintosuunnitelmaasi

Sisun tunnuskuva.
Tiedote 04.06.2021

Huomaathan, että Sisu näyttää etusivulla opintopisteet ainoastaan niistä suorituksista, jotka ovat opintosuunnitelmassasi. Kaikki suorituksesi näet Sisussa Omat tiedot -sivulta, välilehdeltä Suoritukset.

Jos Oodista siirretty suoritus näyttää jollain tavalla poikkeavalta (esimerkiksi opintojakson koodi on erilainen), tarkista ohjeet sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.

Kevään suorituksia kirjataan takautuvasti Sisuun vielä koko kesäkuun ajan. Jos et ehtinyt saada suoritusmerkintää WebOodiin, odota rauhassa, että se kirjataan Sisuun, ellei asialla ole kiire valmistumisen takia. Varmista myös, että opintojakso on suunnitelmassasi ja olet valinnut sille suoritustavan, jotta suoritusmerkintä tulee myös opintosuunnitelmaasi. Katso lisätietoa usein kysytyistä kysymyksistä: Miksi suoritukseni näkyy vain osasuorituksena?

Saat suorituksesi lisättyä opintosuunnitelmaasi näiden ohjeiden avulla

Jos haluat lisätä suoritetun opintojakson tai –kokonaisuuden valinnaisiin opintoihin:

• Saat siirrettyä aiempia suorituksia valinnaisiin opintoihin klikkaamalla sen kokonaisuuden otsikkoa, jonka alle haluat suoritukset laittaa. Tarkemmat ohjeet löydät opintosuunnitelman käyttöohjeista kohdasta valinnaisten opintojen suunnittelu.

Jos haluat korvata suunnitelmassa näkyvän opintojakson aiemmalla suorituksella:

• Saat esimerkiksi vanhojen tutkintovaatimusten mukaisen tai Avoimen yliopiston suorituksen opintosuunnitelmaasi ilman hakemusta, mikäli suorittamasi ja suunnitelmassasi näkyvän opintojakson välille on merkitty Sisussa vastaavuus. Löydät tiedon opintojaksoesitteen Korvaavuudet-välilehdeltä. Tekniset ohjeet vastaavan opintojakson valitsemiseksi löydät opintosuunnitelman käyttöohjeista.
  • Jos suorittamaasi opintojaksoa ei ole merkitty Sisussa vastaavaksi, voit hakea suorituksen lisäämiselle hyväksyntää Sisun vapaan muokkauksen tilassa. Huom! Älä tässä tapauksessa tee hakemusta Korvaavuudet-välilehdeltä! Korvaavuushakemusta tarvitset vain, jos olet suorittanut opinnot jossakin toisessa korkeakoulussa. Vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeet löydät täältä.
  • Jos haluat korvata opintojakson muualla kuin Helsingin yliopistossa tehdyllä suorituksella, katso hyväksilukemisen ohjeet sivulta Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen.

Jos haluat korvata suunnitelmassa näkyvän opintokokonaisuuden aiemmalla suorituksella:

Mitä eroa Sisun hakemuksilla on? Mitä hakemusta pitää käyttää mihinkin?

Jos olet epävarma, mitä hakemusta sinun kannattaisi käyttää, kysy apua opiskelijaneuvonnasta ennen hakemuksen tekemistä. Jos olet valmistumassa, lähetä Sisun hakemuksen lisäksi myös sähköposti oman tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty hakemus". Kerro viestissä, minkä hakemuksen olet jättänyt. Kaikki hakemukset käsitellään opiskelijapalveluissa.

Rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus (vapaan muokkauksen tila)

Vapaan muokkauksen tilassa voit tarvittaessa poiketa Sisuun määritellystä tutkintorakenteesta. Käytä vapaan muokkauksen tilaa esimerkiksi, jos haluat korvata suunnitelmassasi näkyvän opintokokonaisuuden vanhoilla tutkintovaatimuksilla suoritetulla kokonaisuudella. Vapaan muokkauksen tilassa tehdyille muokkauksille täytyy aina hakea lopuksi hyväksyntää.

Korvaavuushakemus

Hae hyväksilukua korvaavuushakemuksella, jos haluat korvata pakollisen tai vaihtoehtoisen opintojakson opinnoilla, jotka olet suorittanut toisessa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa. Voit tehdä korvaavuushakemuksen opintojaksoesitteeltä. Huom! Jos sinulla on Helsingin yliopistossa tehty vastaava suoritus, voit merkitä vastaavuuden itse opintojaksoesitteeltä. Jos tämä ei onnistu, sinun tulee käyttää vapaan muokkauksen tilaa, ei korvaavuushakemusta.

Sisällyttämishakemus

Hae hyväksilukua sisällyttämishakemuksella, kun haluat, että toisessa yliopistossa suorittamasi opinnot liitetään sellaisenaan osaksi tutkintosi valinnaisia tai vaihtoehtoisia opintoja. Hae sisällyttämistä myös Helsingin yliopistossa suoritetuista opinnoista, jos ne on kiinnitetty jo toiseen tutkintoon.

Erillisen hyväksynnän hakemus

Tee hakemus, jos opintosuunnitelmassasi lukee jossakin osassa “vaatii erillistä hyväksyntää”. Tämä tarkoittaa, että kokonaisuuden sisältö lähetetään tarkistettavaksi opiskelijapalveluihin ja tarvittaessa vastuuopettajalle ennen valmistumista.

Henkilökohtaisen suorituksen hakemus

Tee hakemus, jos sinun on tarpeen täydentää vajaaksi jäänyttä opintojakson tai opintokokonaisuuden suoritusta. Sovi ensin suorituksen täydentämisestä opettajan kanssa näiden ohjeiden mukaisesti.

Tiedote 04.06.2021

Lue lisää tiedotteita