Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Koronaviruksen vaikutus opiskelijavaihtoihin

Päivitetty 28.5.2020 klo 09:08.

Kiinassa alkuvuonna käynnistynyt koronavirus-tartuntaepidemia (COVID-19) vaikuttaa Helsingin yliopiston opiskelijoiden ulkomaan vaihto-opintoihin. Tartuntaepidemian leviämiseen ja vaikutuksiin on varauduttava globaalisti.

Helsingin yliopiston Liikkuvuuspalvelut on koonnut tähän tiedotteeseen tärkeää tietoa vaihdossa oleville / vaihtoon lähteville opiskelijoille. Päivitämme tätä tiedotetta ja kokoamme tähän ajantasaiset tiedot sitä mukaa, kun tilanteet muuttuvat. 

Tämä tiedote koskee kevään 2020 vaihtoja.

Lukuvuodeksi 2020-2021 vaihtoon valitut voivat lukea heitä koskevan ohjeistuksen täältä: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/korona-tietoa-vaihtoon-lahtijoille-ja-vaihdossa-oleville

Helsingin yliopistolle on julistettu poikkeustila

Helsingin yliopiston poikkeustilaan liittyvät määräykset ovat voimassa 16.3.2020 alkaen vähintään 31.5.2020 saakka.

 • Helsingin yliopisto on tänään (17.3.2020) päättänyt suositella, että palaat kotiin vaihtojaksoltasi. Koska kyseessä on suositus, emme velvoita Sinua palaamaan Suomeen. Arvoit tilanteesi itse ja päätät, keskeytätkö vaihdon ja palaat Suomeen, vai jatkatko vaihtoa kohdeyliopistossasi. Pyydämme Sinua arvioimaan, koetko vaihtokohteesi ympäristön ja opiskeluolosuhteet toimiviksi sekä opiskelukykysi vaihtokohteessa normaaliksi. Noudata kuitenkin päätöstä tehdessäsi myös vaihtoyliopistosi ja kohdemaasi ohjeistusta.
 • Helsingin yliopiston opetustilat on suljettu, joten kevään opetus järjestetään vaihtoehtoisin tavoin mm. verkko- ja etäopetuksena.
 • Helsingin yliopisto on kieltänyt uudet ulkomaanmatkat opiskelun ja työn vuoksi 31.5. asti, joten emme lähetä opiskelijoita vaihtoon. Myöskään Suomeen ulkomailta palaava vaihto-opiskelija ei voi lähteä takaisin vaihtoyliopistoon tänä määräaikana.

Suomen hallitus on linjannut 16.3.2020 seuraavasti:

 • Suomen hallitus suosittelee ulkomailla matkustavia palaamaan Suomeen. Hallituksen linjauksessa ei oteta kantaa ulkomaille pidempiaikaisesti muuttaneiden paluuseen.
 • Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
 • Suomen hallitus valmistelee Suomen rajojen sulkemista pikaisella aikataululla. Käytännössä se tarkoittaa matkustaja- ja henkilöliikenteen keskeyttämistä, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta kotimaahansa.

Maailmanlaajuisen tartuntaepidemian takia Liikkuvuuspalvelut ei valitettavasti pysty tarjoamaan keväällä 2020 vaihtoon lähteville/lähteneille tai vaihtoajalle 2020 - 2021 valituille opiskelijoille korvaavaa vaihtopaikkaa tässä poikkeavassa tilanteessa. 

Ohjeita vaihdossa keväällä 2020 oleville

 • Kotiinpaluuta suunnitteleville ja matkustusjärjestelyjä tekeville suosittelemme ulkoministeriön ohjeistusta: Q&A https://um.fi/ajankohtaista > kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta.
 • Koronaviruksen aiheuttamat muutokset arjessa saattavat herättää huolta ja ahdistusta. Tämän linkin takaa löydät ohjeita, joista voi olla sinulle apua koronavirustilanteen aiheuttaman huolen lievittämisessä.  https://guide.student.helsinki.fi/fi/uutiset/huolta-koronaviruksesta-voi-lievittaa-lue-lisaa-auttavista-tahoista
 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja toimi Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti. Matkustussuositukset eivät sellaisenaan velvoita sinua keskeyttämään vaihtoa ja poistumaan alueelta, vaan Liikkuvuuspalvelut ohjeistaa ja harkitsee tilannetta yhdessä kanssasi.
 • Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirustiedotetta.
 • Seuraa vaihtokohteesi tiedotusta ja noudata vaihtomaasi ja vaihtokohteesi ohjeistuksia.
 • Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiisi.  
 • Vaihdon saa halutessaan keskeyttää itse. Vaihdon keskeyttämiselle ei ole aikarajaa. Keskeytyminen tulkitaan yllä mainittujen Opetushallituksen ja Helsingin yliopiston linjausten mukaisesti Force majeure -tilanne huomioonottaen.
 • Mikäli vaihtosi keskeytyy, ilmoita siitä heti Liikkuvuuspalveluihin (studentexchange@helsinki.fi) ja kohdeyliopistollesi.
 • Jos vaihto keskeytyy tai kun vaihto päättyy, palauta vaihdon jälkeiset pakolliset dokumentit: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/kotiinpaluu-ohjeita-vaihdosta-kotiin-palaavalle. Huom! Jos olit Erasmus-vaihdossa, löydät paluudokumentteja koskevat poikkeusohjeet tämän linkin kautta.
 • Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi on myös mahdollista palata Suomeen ja tehdä täältä käsin etänä vaihtoyliopiston tehtäviä, jos vaihtoyliopiston oma ohjeistus sen sallii. Vaihtoyliopistosi linjaa, lasketaanko mahdolliset etäopintoina Suomesta suoritettavat opinnot osaksi vaihtoaikaasi Letter of Confirmation –dokumentissa. Jos päätät palata Suomeen, pyydä vaihtoyliopistostasi ohjeet kotiinlähdöstä esim. asuntolan ja opinto-oikeuden suhteen. 
 • Jos sinulla ei ole asuntoa Suomessa, voit olla yhteydessä Unihomeen (sales@unihome.fi) ja kertoa asunnonhaun syyn (eli ulkomailla opiskelu keskeytynyt koronan takia) ja minkälaiseksi ajaksi tarvitset vuokra-asuntoa. Unihomen asuntoja on joko 31.5. tai noin 31.8. asti saatavana. 
 • Kela on valmistellut tiedotteen opintotukeen ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutuksiin liittyen: https://www.kela.fi/korona. Mikäli sinulla on kysyttävää opintotukeen liittyen, ole yhteyksissä Kelaan.
 • COVID-19 pandemian aikana perutut, peruuntuneet tai keskeytyneet vaihdot eivät vaikuta kielteisesti mahdollisuuksiin tulla valituksi myöhemmissä vaihtohauissa. Jos haluat hakea myöhemmin uudestaan vaihtoon samaan tai eri kohteeseen, hakemuksesi arvioidaan samojen valintakriteerien mukaisesti kuin muiden hakijoiden.
 • Suojaudu hengitysinfektioiden aiheuttajilta ensisijaisesti hyvällä käsihygienialla. 
 • Opiskelijan ohjeista löydät neuvot hyvinvointi- ja terveyspalveluista: https://guide.student.helsinki.fi/fi/terveys-ja-hyvinvointi
 • Hanki kattava matkavakuutus ennen lentolippujen ostamista ja ennen muita vaihdon kuluihin liittyviä maksuja. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva. Kun hankit lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva. Varmista, että olet tehnyt matkustusilmoituksen

Vaihdon keskeytyminen

= Vaihto keskeytyy vaihdon alkamisen jälkeen. 

Mikäli opiskelijavaihto keskeytyy Helsingin yliopiston tai kohdeyliopiston ohjeistuksen takia, kun opiskelija on jo opiskelemassa vaihtokohteessa, Liikkuvuuspalvelut tulkitsee vaihdon keskeytymisen Force majeure -tilanteena. Tällöin opiskelija voi pitää vaihtoa varten Liikkuvuuspalveluilta saamansa apurahan ja Liikkuvuuspalvelut tukee opiskelijaa mahdollisessa Kelalle tehtävässä selvityspyynnössä.

 • Kun kyse on Erasmus+ tai Nordplus vaihdosta, Liikkuvuuspalvelut noudattaa Opetushallituksen Erasmus+ ohjeistusta ja Nordplus-ohjeistusta.
 • Yliopistojen kahdenvälisten vaihtojen keskeytyessä EU-/ETA-alueen ulkopuolella Liikkuvuuspalvelut noudattaa omaa ohjeistustaan, jonka mukaisesti apurahaa ei peritä, kun kyseessä on Force majeure -tilanne.
 • Kun kyse on St. Petersburg State University, National Research University Higher School of Economics tai  Lomonosov Moscow State University vaihdosta, Liikkuvuuspalvelut noudattaa Opetushallituksen FIRST+ ohjeistusta: https://www.oph.fi/fi/ohjelmat/first-ohjelma#anchor-force-majeure--menettely-first--ohjelmassa > FIRST+ -ohjelman ohjeistus koronaepidemian aikana

THL:n pandemialinjauksen myötä kaikki vaihdon keskeytymiset 12.3.2020 alkaen tulkitaan toistaiseksi Force majeure -tilanteiksi.

Kevätlukukautena 2020 keskeytyneitä vaihtoja ei voi siirtää lukuvuoteen 2020-2021.

Vaihdon peruuntuminen

= Vaihto peruuntuu ennen vaihdon alkua. Virallinen vaihdon alkamispäivä näkyy MobilityOnline-järjestelmässä.

Helsingin yliopisto peruu kaikki suunnitellut opiskelijavaihdot, joiden alkamispäivä on 16.3.-31.5.2020. Opiskelijavaihdot peruuntuvat myös kohdeyliopiston ilmoituksesta ettei siellä järjestetä lukukauden aikana opetusta ja/tai sinne ei oteta lukukaudeksi vaihto-opiskelijoita vastaan.

Peruutuksista sovitaan yhteistyöyliopistojen kanssa ja on mahdollista, että vaihtojakso samaan vaihtokohteeseen voidaan toteuttaa myöhennetysti esimerkiksi seuraavana lukukautena. Jos vaihdon apuraha on ehtinyt maksuun, se peritään normaaliin tapaan takaisin. Kun kyseessä on Erasmus+ vaihdon peruuntuminen, Liikkuvuuspalvelut noudattaa kuitenkin Opetushallituksen Erasmus+ ohjeistusta.

Tartuntaepidemia voi vaikuttaa opiskelijavaihtoihin muun muassa seuraavilla tavoilla: 

 • kohdeyliopiston opetuksessa on taukoja
 • kohdeyliopisto ei järjestä opetusta
 • kohdeyliopisto keskeyttää opetuksen vaihdon aikana
 • tartuntojen ehkäisemiseksi kohdeyliopisto tai kohdemaan viranomaiset voivat määrätä ulkomailta saapuvat oireettomat opiskelijat 14 päivän karanteenin tai muuttaa asuntolajärjestelyjä koronaviruksen vuoksi
 • tartuntojen ehkäisemiseksi kohdeyliopisto tai kohdemaan viranomaiset voivat perua lähiopetusta tai orientaatioita korvaten ne online-muodossa sekä seurata oireettomien opiskelijoiden terveyttä esimerkiksi kuumeen osalta päivittäin
 • opiskelijavaihtoon voivat vaikuttaa myös valtiotason maahantuloa koskevat päätökset ja linjaukset. Valtiotasolla voidaan esimerkiksi vaihtomaassa linjata, ettei maahan voi matkustaa/saapua tietyn maan tai alueen kautta. 

Seuraa yliopiston tiedotusta tilanteesta:

Opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys ja turvallisuus ovat Helsingin yliopistolle ensisijaisen tärkeitä ja tilanteen kehittymistä seurataan päivittäin. Helsingin yliopistolle on perustettu pandemiavarautumisen seurantaryhmä. Yliopiston tiedotusta voit seurata:

Kotiinpaluuorientaatio

Miten ja milloin lääkäriin vaihtokohteessa? 

Mikäli olet vaihtokohteessa ja sinulle nousee korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja sovi, minne alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen menet. Voit myös seurata kohdeyliopistosi ohjeistusta lääkäripalveluista koronavirusepäilyksessä.  Lääkäri arvioi tilanteen ja konsultoi tarvittaessa alueensa infektiolääkäriä, joka tekee päätöksen jatko-ohjauksesta.  

Hillitse viruskierrettä, muista käsihygienia! 

Covid-19 -koronaviruskierteen leviämistä vastaan voi taistella tehokkaimmin yksinkertaisella ja edullisella konstilla: huolehtimalla käsihygieniasta.  

Pese kädet 

 • kun tulet ulkoa sisään 
 • ennen ruuanlaittoa ja ruokailua 
 • wc-käynnin jälkeen 
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen 
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.