Sisu-tiedotteiden kuvituskuva.

Onko opintosuunnitelmasi Sisussa jo ajan tasalla? Katso ohjeet ja vinkit opintosuunnitelman tekoon 

Päivitys 11.3.: päivitetty virheilmoituksiin liittyvät ohjeet

Kaikilla opiskelijoilla on oltava opintosuunnitelma Sisussa viimeistään 16.5.2021. Tarvitset opintosuunnitelman, jotta voit ilmoittautua kursseille ja valmistua toukokuun jälkeen.   

Sinun ei tarvitse tehdä opintosuunnitelmaa Sisussa, jos jätät todistuspyynnön viimeistään 29.4. Katso tarkemmat ohjeet sivulta Valmistuminen.  

Lisää ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi vähintään kaikki kevään 2021 opinnot (myös jo suorittamasi opintojaksot) sekä mahdolliset kesän 2021 opinnot. Valitse kaikille suunnitelmassasi oleville opintojaksoille myös suoritustapa. Keväällä suoritetut opintojaksot täytyy lisätä, jotta opettajien myöhemmin tekemät arvioinnit näkyvät Sisussa oikein.  

Sisun käyttökatkon aikana 17.–30.5. et voi tarkastella tai päivittää suunnitelmaasi. Katso lisätietoa käyttökatkosta tästä tiedotteesta.   

Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan  

Osan aikaisemmista suorituksistasi Sisu tunnistaa automaattisesti. ​Jotkin suoritukset sinun täytyy itse sijoittaa suunnitelmaan, esimerkiksi Avoimessa yliopistossa tai vanhoilla tutkintovaatimuksilla tehdyt suoritukset. Jos opintojaksolle on merkitty vastaavuus Sisussa opintojakson Korvaavuudet-välilehdellä, saat lisättyä suorituksen itse suunnitelmaasi. Tällöin lisäämiselle ei tarvitse hakea erillistä hyväksyntää.

Jos vastaavuutta ei löydy Sisusta, sinun täytyy tehdä opintojakson lisäämisestä hakemus Sisun vapaan muokkauksen tilassa. Toiminto otetaan käyttöön 31.5. Vapaan muokkauksen tilaa tarvitset myös, jos et saa siirrettyä suoritusta haluamaasi kohtaan suunnitelmassasi tai haluat tehdä muuten tutkintorakenteesta poikkeavia valintoja. Opiskelijapalvelut ja tarvittaessa opintojakson vastuuopettaja käsittelevät vapaan muokkauksen tilassa tehdyt hakemukset.  

Jos et ole valmistumassa heti Sisun käyttöönoton jälkeen, voit huoletta jättää hakemuksen tekemisen syksyyn. ​Vapaan muokkauksen tilassa tehtyjen hakemusten käsittelyssä priorisoidaan valmistuvia opiskelijoita.  

Katso tarkemmat ohjeet puuttuvien suoritusten lisäämiseen sivulta Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.​  

Yleisimmät virheilmoitukset 

Jos suunnitelmassasi näkyy virheilmoitus "Sinulla ei ole opintosuunnitelmaasi vastaavaa opiskeluoikeutta tai et ole ilmoittautunut kuluvalle lukuvuodelle", sinun tulee luoda kokonaan uusi suunnitelma. Kun luot uuden opintosuunnitelman, valitse suunnitelman pohjaksi se koulutus, joka näkyy automaattisesti näkymässä Omat koulutukset. Valitse opetussuunnitelmakausi koulutusohjelmasi ohjeiden mukaisesti. Muuta lopuksi uusi suunnitelma ensisijaiseksi. Tämä ohje koskee erityisesti näiden koulutusohjelmien opintosuuntien opiskelijoita (aloitusvuodesta riippumatta) sekä ennen vuotta 2017 aloittaneita opiskelijoita.

Jos opintosuunnitelmasi on sääntöjen vastaisessa tilassa, sinun täytyy mahdollisesti tehdä suunnitelman päivitys. Päivitys täytyy tehdä, jos opintosuunnitelmasi on tehty opetussuunnitelmakaudelle 2017-2018, 2018-2019 tai 2019-2020. Ohjeet opintosuunnitelman päivittämiseen löydät täältä. Sääntöjen vastainen tila voi johtua myös siitä, että olet tehnyt suunnitelmassasi rakenteesta poikkeavia valintoja, esimerkiksi lisännyt johonkin kohtaan opintoja yli maksimipistemäärän.

Jos suunnitelmassasi näkyy kumpikin näistä virheilmoituksista, luo uusi suunnitelma yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

Tuki ja ohjeet  

  • Opintosuunnitelman käyttöohjeet sekä ohjevideoita löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma.  
  • Sisuun liittyvät jo valmistuneet käyttöohjeet on koottu sivulle Sisu-ohjeet opiskelijalle. Loput käyttöohjeet julkaistaan samalla sivulla viimeistään 31.5., jolloin Sisu otetaan kokonaisuudessaan käyttöön.   
  • Kaisa-talon opiskelijaneuvonta järjestää säännöllisesti etänä Digiklinikoita​  
  • Sisu-tuutorit tukevat Sisun käytössä käyttökatkon ympärillä touko-kesäkuussa sekä ilmoittautumisaikana elo-syyskuussa.​  
  • Opintojen suunnittelussa auttavat HOPS-ohjaajasi sekä opiskelijaneuvonnan lähipalvelut.​