Tutkijalinjan opiskelijavalinta 2023-24

Tiedote 01.11.2023

Tutkijalinja

Lääketieteellisen tiedekunnan tutkijalinja (LTT) on perustutkinto-opintoihin integroituva korkeatasoinen lääketieteen, hammaslääketieteen, psykologian ja logopedian opiskelijoille suunnattu tutkijakoulutus. Linjan päämääränä on kouluttaa tutkijoita, joilla on valmiudet tiedekunnan edustamien alojen tutkimuksen merkittävään edistämiseen. Linjalla annetaan laaja-alaista tutkimusta tukevaa koulutusta ja tuetaan tutkijankoulutukseen liittyvää kansainvälistymistä sekä yhteiskunnallista vuorovaikutusta.

Tutkijalinjan opiskelijat työskentelevät tiedekunnan tutkimusryhmissä viiden kesän ajan ennen perustutkintonsa valmistumista. Kahden ensimmäisen kesän aikana heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tekemään tutkimusta kuukauden jaksoissa 1–4 eri tutkimusryhmässä tutustuakseen eri tutkimusaiheisiin ja -asetelmiin. Viimeistään toisen kesän jälkeen opiskelija aloittaa väitöskirjaan tähtäävän tutkimuksen valitsemassaan tutkimusryhmässä. Tiedekunta vastaa osittain rotaatio- ja harjoitteluvaiheen rahoituksesta siten, että rotaatiovaiheen rahoitus kahden ensimmäisen vuoden aikana on 2kk/vuosi, harjoitusvaiheessa 3., 4. ja 5. vuotena 1kk/vuosi. Tutkijalinjan opiskelija hakee perusopintojensa aikana tohtoritutkinnon suoritusoikeutta tiedekunnalta ja ilmoittautuu samalla johonkin tiedekunnan tohtoriohjelmista. Perustutkinnon suorittamista seuraa täysipäiväinen työskentely väitöskirjan ohjaajan tutkimusryhmässä, ja sen aikana opiskelija laatii väitöskirjansa valmiiksi ja puolustaa sitä julkisesti tiedekunnan hyväksymällä tavalla.

Tutkijalinjan opiskelijavalinta 

Tutkijalinjan kurssille K31 valitaan enintään kaksikymmentä syksyllä 2023 Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lääketieteen, hammaslääketieteen, psykologian tai logopedian koulutusohjelmassa opintonsa aloittanutta opiskelijaa. Paikoista noin 10-11 valitaan lääketieteen, 3-4 hammaslääketieteen, 3-4 psykologian ja 2-3 logopedian koulutusohjelmien opiskelijoista. Paikkajaossa otetaan huomioon tiedekunnan eri koulutusohjelmiin vuosittain sisään otettavien opiskelijoiden määrä sekä tutkijalinjalle kustakin ohjelmasta hakevien hakijoiden määrä.

 Tutkijalinjan hakuprosessi koostuu kolmesta osasta:
1) Sähköinen hakemus ja sen yhteyteen liitetty kirjoitelma (hakuaikana 10.11.2023-24.11.2023)

2) Ainekirjoitus (hakuajan päättymisen jälkeen)

3) Haastattelu, johon osallistujat valitaan hakemuksen ja ainekirjoituksen perusteella

1 Hakemus

Haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella, joka täytetään hakuaikana 10.11.2023-24.11.2023. Lomake aukeaa 10.11.2023 klo 8.00. Kirjaudu lomakkeelle Helsingin yliopiston tunnuksillasi. Täytä hakulomakkeeseen henkilö- ja yhteystietosi (koko nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero).

Kirjoita hakemuksen liitteeksi kirjoitelma, jossa kuvaat itseäsi ja taustaasi, kerrot harrastuksistasi ja mahdollisesta aiemmasta tutkimuskokemuksestasi sekä perustelet, miksi juuri sinut tulisi valita tutkijalinjalle. Kerro myös odotuksistasi lääketieteen, hammaslääketieteen, psykologian tai logopedian alan tutkijana, motivaatiostasi sekä siitä, mitä odotat tutkijalinjalta. Kirjoitelma saa olla korkeintaan sivun pituinen. Arviointipaneeli lukee kirjoitukset nimettöminä, joten kirjoita yläkulmaan vain opiskelijanumerosi - ei nimeä. 

Kirjoitelma liitetään pdf-muotoisena liitetiedostona sähköiseen hakulomakkeeseen.

Lähetä hakemus ja liitteenä oleva kirjoitelma sähköisellä lomakkeella viimeistään 24.11.2023 klo 15.00 mennessä. Lähetäthän sähköisen hakulomakkeen vain kerran.

Linkki hakulomakkeeseen: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/126369/lomake.html

2 Ainekirjoitus

Kaikki hakijat osallistuvat ainekirjoitustilaisuuteen. Ainekirjoitus mittaa hakijan jäsentelyä, loogista ajattelutapaa, tieteellistä ilmaisua, laaja-alaista ajattelua ja kykyä rajata asian käsittely asianmukaisesti. Hakijat kirjoittavat aineen, jonka aihe selviää kirjoitustilaisuudessa. Ainekirjoitus pohjautuu korkeatasoiseen tieteelliseen artikkeliin, jonka hakijat saavat etukäteen. Muistiinpanoja voi hyödyntää ainekirjoituksessa. Aine kirjoitetaan tekstieditorilla ja palautetaan erilliselle Moodle-alustalle. Aineiden arvioinnissa hyödynnetään Urkund-plagiaatintunnistusjärjestelmää. 

Aika: 4.12.2023 klo 17.15–18.45 Biomedicumissa. Paikka ilmoitetaan hakemuksen täyttäneille. 

3 Haastattelu

Osa hakijoista karsitaan hakemuksen ja ainekirjoituksen perusteella. Haastattelut järjestetään 8. ja 9.1.2024 ja hakijat kutsutaan niihin erikseen sähköpostitse. Myös hakemuksen ja ainekirjoituksen perusteella karsituille ilmoitetaan asiasta sähköpostitse.

4 Menestys tiedekunnan valintakokeessa ja ylioppilastutkinnossa tai sitä vastaavassa kokeessa ja ensimmäisen vuoden opintomenestys

LTDK:n Tutkimuspalvelut tarkistaa tarvittaessa valintakoe- ja ylioppilastutkintomenestyksen sekä vuoden 2023 loppuun mennessä suoritetut opinnot. 

5 Valinta

Valinnassa kiinnitetään huomiota (1) henkilökohtaiseen hakemukseen ja sen liitteeseen, (2) erikseen järjestettävään ainekirjoitukseen ja (3) haastattelupaneelin arvioon. Osa hakijoista karsitaan ennen haastattelua hakemuksen ja ainekirjoituksen perusteella. Tasapistetapauksissa kiinnitetään huomiota kohtien 1-3 lisäksi (4) ensimmäisen lukukauden opintomenestykseen (suoritettu opintopistemäärä, tasapistetilanteessa suoritettujen opintopisteiden arvosanojen keskiarvo). Mikäli tämäkin on sama, kiinnitetään huomiota hakijan menestykseen tiedekunnan valintakokeessa ja ylioppilastutkinnossa tai sitä vastaavassa kokeessa. 

(1) Hakemus ja (2) aine arvioidaan nimettöminä ja pisteytetään asteikolla 1-5 ennen (3) haastatteluja. Osa hakijoista karsitaan näiden yhteispisteiden perusteella. Valintapäätöksessä haastattelussa olleiden hakijoiden hakemuksella ja ainekirjoituksella on puolet painoarvosta, toisen puolen muodostaa haastattelu, joka arvioidaan myös asteikolla 1-5.

Kirjoitelma ja haastattelu mittaavat hakijan motivaatiota sekä soveltuneisuutta tutkimuksen tekemiseen. Tutkijalinjalle on mahdollista päästä ilman aiempaa tutkimuskokemusta motivaation ja muiden näyttöjen ollessa korkeat. 

Ainekirjoitus mittaa jäsentelyä, loogista ajattelutapaa, tieteellistä ilmaisua, laaja-alaista ajattelua ja kykyä rajata asian käsittely asianmukaisesti.

 

Valinnan tuloksista ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse tammikuun loppuun mennessä.

Lisätietoja koulutussuunnittelija Kaisa Heloma, puh. 02941 58998, meilahti-phd@helsinki.fi

 

 

Tiedote 01.11.2023

Lue lisää tiedotteita