Yliopiston hallitus kutsuu koko yliopistoyhteisön mukaan strategian päivitykseen

Lähikuvassa yliopiston hallituksen puheenjohtaja Niklas Bruun.
Tiedote 10.02.2023

Hallitus on aloittanut yliopiston kymmenvuotisen strategian päivitysprosessin. Taustalla ovat yliopiston toimintaympäristön merkittävät muutokset.

Yliopiston strategia vuosille 2021–2030 hyväksyttiin helmikuussa 2020, juuri ennen koko maailmaan vaikuttaneen koronapandemian alkua. Myös Ukrainan sota, kärjistynyt ekologinen kriisi sekä energiakriisi vaikuttavat olennaisesti koko yhteiskuntaamme ja myös Helsingin yliopiston toimintaan. Onkin syytä miettiä, miten strategiaamme pitää päivittää vastaamaan näitä muutoksia, sanoo hallituksen puheenjohtaja Niklas Bruun.

Bruun painottaa, että päivityksessä ei ole tarkoitus luoda kokonaan uutta strategiaa.

– Yliopiston arvot ja strategian lähtökohdat ovat erittäin kestävät emmekä hallituksessa näe, että yliopiston toiminnan strategista suuntaa siis tarvitsisi muuttaa. Strategiaa ei ole tarkoitus päivittää muuten kuin toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vaatimin täsmennyksin. Eri toimintojen painopisteitä ja vastauksia aikamme haasteisiin on kuitenkin syytä miettiä, Bruun jatkaa.

Strategian päivitysten kommentointi on auki 1.3. asti

Strategian päivityksessä halutaan kuulla koko yliopistoyhteisöä ja kommentointi on auki Flammassa tammi-helmikuun ajan. Bruun kutsuukin kaikki mukaan antamaan kommenttinsa.

– Yliopistoyhteisö on monipuolinen ja moniääninen, ja on tärkeää saada koko yhteisön asiantuntemus ja näkemykset käyttöön. Asiantuntijamme ovat kysyttyjä osaajia analysoimaan ympäristömme muutoksia mediassa. Samaa osaamista on tärkeää saada myös yliopiston strategian päivittämiseen.

Strategian päivityksestä on keskusteltu joulukuussa 2022 yliopistokollegiossa. Yliopiston neuvostot, tiedekuntaneuvostot ja yksiköiden johtokunnat antavat omat kommenttinsa tammi-helmikuun aikana. Yliopiston hallitus käsittelee saadut kommentit ja palautteen maaliskuussa. Päivitetty strategia pyritään saamaan hyväksyttyä huhtikuussa 2023.

– Päivitykset voidaan tällöin huomioida vuoden 2024 toimenpidesuunnitelmissa, toteaa Niklas Bruun.

Hallituksen tunnistamat muutostekijät ja niiden vaikutus yliopiston strategiaan

Hallitus on identifioinut yliopiston toimintaympäristöön vaikuttavia muutostekijöitä, jotka on kirjattu erilliseen dokumenttiin. Näiden muutostekijöiden perusteella ainakin neljää alempana kuvattua kokonaisuutta on syytä tarkastella uudelleen strategisella tasolla: (1) tiedon huoltovarmuus, (2) kansainvälisen yhteistyön muuttuvat painotukset, (3) yhteisön hyvinvoinnin uudet ulottuvuudet ja (4) demokratia ja resilienssi.

Strategian edelleen työstämiseksi yliopistoyhteisöltä pyydetään näkemyksiä seuraavaan kahteen asiaan: 

  • Onko yliopiston toimintaympäristössä tapahtunut sellaisia strategiaa päivitettäessä huomioitavia muutoksia, joita ei mainita muutostekijöitä kuvaavassa dokumentissa
  • Mitä vaikutuksia muutostekijöillä tulisi olla yliopiston strategiaan ja toiminnan painopisteisiin?

1. Tiedon huoltovarmuus

Viime vuodet ovat osoittaneet, että yhteiskunnassa pitää olla valmiutta mitä moninaisimpiin kriiseihin. Yliopiston on oltava valmiina tarjoamaan ratkaisuja ja ymmärrystä monenlaisten ongelmatilanteiden edessä. Yliopistolle tämä merkitsee laaja-alaisuuden ylläpitämistä niin tutkimuksessa kuin opetuksessakin, sillä se tukee yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Samalla laaja-alaisuuden ylläpitäminen ja edelleen kehittäminen on osaltaan vastaus tunnistettuun osaamisvajeeseen ja koulutustason heikkenemiseen: monenlaisten osaajien koulutus ja sitä kautta Suomen sivistysvarannon nostaminen on yliopiston tärkeä tehtävä. 

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on tunnistettu etenkin viime vuoden aikana aiempaa selvemmin keskeiseksi osaksi ekologista kestävyyskriisiä, ja myös Helsingin yliopiston on reagoitava siihen entistä ponnekkaammin sen juurisyihin ulottuvalla monitieteisellä tutkimuksella. Samalla on selvää, että ekologinen kestävyyskriisi saa jatkossa uusia, vielä tunnistamattomia muotoja, joihin voi valmistautua parhaiten monipuolisella sivistystason turvaamisella. 

2. Kansainvälisen yhteistyön muuttuvat painotukset

Kansainvälisessä toiminnassa painotetaan eurooppalaisten ja globaalien verkostojen ohella aiempaa enemmän pohjoismaista yhteistyötä. Pohjoismaisten yliopistojen kanssa tehtävällä infrastruktuuriyhteistyöllä voimme vastata niihin haasteisiin, jotka liittyvät yhä kalliimmaksi muodostuvan, huippututkimukselle välttämättömän infrastruktuurin rahoittamiseen. Viime vuosien tuomat uudet opit digitaalisuudesta mahdollistavat myös opetusyhteistyön kehittämisen ja opiskelijavaihdon lisäämisen niin pohjoismaisten kuin muiden kansallisten ja kansainvälisten kumppaniyliopistojen kanssa. 

3. Yhteisön hyvinvoinnin uudet ulottuvuudet

Yliopistoyhteisön hyvinvointi on heikentynyt muun muassa koronan vaikutuksesta, ja on tarkasteltava uudelleen, miten voimme saavuttaa tavoitetilan "paras paikka opiskella ja työskennellä". Digitaalisen opetuksen etuja ja haittoja tulee tarkastella kriittisesti samalla kun panostetaan yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen. Tulevien kriisien kohtaamiseen on valmistauduttava kehittämällä yhteisön henkistä kriisinkestävyyttä. Edelleen yliopiston perustoimintojen vakauden merkitys hyvinvoinnille on tunnistettava. 

4. Demokratia ja resilienssi

Yhteiskunnan toimintakyky (resilienssi) edellyttää sen demokraattisten rakenteiden vahvistamista. Tutkimuksen ja opetuksen vapaus voi toteutua vain yhteiskunnassa, jossa kunnioitetaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja. Tieteen vaikuttavuuden merkitys yhteiskunnallisessa päätöksenteossa korostuu yhteiskunnan nopeissa muutostilanteissa ja ekologisessa kestävyyskriisissä. 

Demokratian perusarvojen tulee näkyä myös yliopiston sisällä. Vain sellainen inklusiivinen yliopisto, joka kunnioittaa yliopistoyhteisön demokraattisia osallistumisoikeuksia opetuksen ja tutkimuksen laadun ohella, voi saavuttaa arvostetun aseman ”maailman huipulla”. Myös demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus vahvistaa yliopistolaisten kykyä menestyä ja toimia rakentavasti polaaristuvassa maailmassa.

Tutustu ja kommentoi

Jos yliopiston strategia ei vielä ole sinulle tuttu, löydät sen yliopiston verkkosivuilta: Tieteen voimalla - maailman parhaaksi: Helsingin yliopiston strategia 2021–2030

Tutustu muutosehdotuksiin ja jätä kommenttisi tämän Flamma-uutisen kommenttikentässä maaliskuun alkuun mennessä. Jokainen mielipide on tärkeä!

Kuvassa: Yliopiston hallituksen puheenjohtaja Niklas Bruun
Kuvaaja: Veikko Somerpuro

Tiedote 10.02.2023

Lue lisää tiedotteita