Instruktioner för användning av JobTeaser

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Notera! JobTeasers användargränssnitt har förnyats den 8 januari 2024! Vi kommer att uppdatera instruktionerna så snart som möjligt. I synnerhet har modulen Jobb ändrats. En mer detaljerad sökning efter jobb och praktik öppnas genom att klicka på "Alla filter". Du kan bara se finska arbetsgivares positioner genom att kryssa i avsnittet "Riktade jobberbjudanden".

***

JobTeaser är en tjänst där du själv bestämmer hurdana arbetsplatser och evenemang du vill se i din egen job teaser-vy eller motta via e-post. Tjänsten används i över 800 högskolor och universitet runt om i Europa, så utbudet av arbets- och praktikplatser är större än på den finländska arbetsmarknaden.

Första inloggningen:

1. OBS! Viktigt! För att du ska kunna se finländska arbetsgivares arbets- och praktikannonser när du är inloggad, välj ditt eget utbildningsprogram när du loggar in. Du ska välja något utbildningsprogram, helst ditt eget. Platser som anmälts via universitetens gemensamma portal Aarresaari.net styrs nämligen via utbildningsprogrammen till universitetens JobTeaser-plattformar. Valet gör det också möjligt att rikta evenemang och information till dig.

2. Du kan logga in på JobTeaser

som student med ditt helsinki.fi-användarnamn från länken "Logga in med ditt universitetskonto" på inloggningssidan.

som alumn med din e-mailadress från länken "Logga in med din e-postadress" på inloggningssidan, när dina helsinki.fi-användarnamn inte längre är giltiga.

3. På följande sida kan du välja vilken typ av anställningar du är intresserad av. Dessa val styr vilka lediga anställningar som syns i din vy automatiskt. Du kan redigera dessa val också senare, och om du vill kan du bläddra bland alla lediga anställningar. Det lönar sig att senare ha för breda än för snäva sökkriterier.

4. När du loggat in kan du redigera din profil och dina sökvillkor mer detaljerat. 

Skapa en profil

I profilen kan du lägga till en kort presentation av dig själv, dina konton på sociala medier, uppgifter om din arbetserfarenhet och utbildning samt redogöra för dina språkkunskaper enligt kompetensnivå. 

Du kan uppdatera profilbild, ort, campus och utbildningsområde genom att klicka på pennsymbolen under platsen som reserverats för bilden. 

Viktigt! Välj utbildningsprogram. Då styrs också de lediga anställningarna får finländska arbetsgivare som skickas till universitetens gemensamma portal Aarresaari.net till din personliga sida.

Intresse för arbetserbjudanden

Du kan själv välja om din profil är offentlig. Om du vill vara öppen för möjligheten att ta emot arbetserbjudanden ska du aktivera alternativet ”Öppen för möjligheter”. Då ska du också ladda upp din cv i tjänsten samt uppdatera dina profiluppgifter. De enda obligatoriska uppgifterna är namn och e-postadress.

JobTeaser är en av Helsingfors universitets kommersiella samarbetspartner och letar också efter potentiella arbetssökande för sina kunder. Om du kommer med på JobTeasers lista över potentiella sökande kontaktar företaget dig per e-post. Då har du 72 timmar på dig att svara om du är intresserad av det erbjudande som företaget gett dig om att delta i rekryteringsprocessen. Kundföretaget gör de slutliga valen.

Om du valt att du är öppen för möjligheter kommer dina uppgifter också att uppdateras i Helsingfors universitets cv-databas. Karriärservicen vid Helsingfors universitet kan ge universitetets samarbetspartner tillgång till denna databas. Det ger arbetsgivare möjlighet att söka efter den kompetens de behöver i databasen och ta kontakt med studenterna. Dessa företag och organisationer hittar du under Företag med stämpeln ”Talent bank”. För tillfället har Helsingfors stad tillträde till cv-databasen, men i takt med att användningen av tjänsten ökar kommer företagen och organisationerna att bli fler.

Hitta arbetsplatser genom att definiera sökkriterierna

I vyn Jobb kan du testa olika sökkriterier och hitta de bästa inställningarna för dina ändamål. När du loggar in kan du avlägsna dina söktermer ur papperskorgen och då får du en så kallad tom tavla till ditt förfogande. Om du inte sparar de alternativ du testat kommer dina ursprungliga inställningar att finnas kvar. Du kan definiera dina sökkriterier via Mina kriterier som finns på din Personliga sida eller i vyn Jobb.

Via sökkriterierna kan du definiera språket för ditt användargränssnitt samt beställa en arbetsplatsvakt och veckovisa meddelanden om evenemang som publicerats i JobTeaser-portalen.
 

Jobb-vyn

Jobb vy

Genom att aktivera alternativet ”Lediga tjänster endast för skolans studenter” ser du platser som finländska arbetsgivare erbjuder via Aarresaari.net. Denna vy motsvarar anslagstavlan Rekrynet som användes tidigare. Dina utbildningsområden ska vara valda. Utbildningsområdena styr de relevanta lediga platser som arbetsgivarna anmält via Aarresaari.net till universitetets anslagstavla.

Kontrakt öppnar en meny där du kan välja olika sorters anställningsförhållanden, såsom deltidsarbete, praktik eller sommarjobb.

Det är bättre att välja många alternativ vid Yrke/område än ett fåtal för att inte gå miste om intressanta möjligheter. Det är till exempel en god idé att de som studerar juridik väljer samtliga juridiska områden. Studentarbete är oftast också den kategori som arbetsgivarna väljer. Observera att du enbart ser platser inom de områden du valt vid Yrke/Område. Prova på olika alternativ på anslagstavlan.

Det är ingen idé att välja Bransch om du inte är särskilt intresserad av endast en viss sektor. Organisationens bransch definierar inte de uppgifter som erbjuds.

Det är inte heller obligatoriskt att fylla i ett startdatum, så du behöver inte välja ett sådant om det inte är ett särskilt viktigt kriterium för dig.

Du kan välja bland 12 språk i tjänsten. Denna funktion definierar på vilka språk du ser innehållet i tjänsten. Flest anställningar finns med krav på kunskaper i tyska, engelska eller franska, men på fjärde plats kommer redan de finskspråkiga anställningarna. Välj de språk som du skulle kunna arbeta på. Också i Finland skrivs många platsannonser på engelska, även om själva arbetet förutsätter kunskaper i finska. Du kan avgränsa de lediga anställningarnas geografiska läge.

Läge
I sökkriterierna lönar det sig att inkludera alla de städer och kommuner där du är intresserad av att arbeta, eller också hela Finland. Detta behöver du göra endast en gång när du sparar dina sökkriterier. För närvarande fungerar inte regionerna som läge, till exempel Nyland leder inte till samma resultat som städerna i regionen.

När du söker efter finländska organisationers lediga platser utomlands, till exempel finländska ambassadernas praktikplatser, lönar det sig att välja ”Gäller endast jobb utomlands” vid Plats och kryssa för ”Lediga tjänster endast för skolans studenter” vid Univeristy of Helsinki-arbetsplatserna.

Att söka anställning

Läs texten omsorgsfullt så du vet vilka ansökningsdokument arbetsgivaren önskar och agera enligt det.

JobTeaser erbjuder arbetsgivarna två sätt att ta emot ansökningar. Ansökningarna kan antingen riktas till organisationens eget rekryteringssystem eller tas emot via JobTeaser på företagets eget JobTeaser-konto samt den e-postadress som arbetsgivaren uppgett. När du väljer det senare alternativet genereras en SÖK-knapp för den sökande i systemet. I den ansökningsprocess som sker via systemet kan arbetsgivaren välja om hen utöver cv:n vill ha en ansökan eller ett kort följebrev.

Även om JobTeaser strävat efter att förtydliga anvisningarna och funktionerna för arbetsgivarna väljer de ibland alternativet ”kort följebrev”, även om det i texten står att en ansökan med eventuella andra bilagor önskas utöver cv:n. Om det går att bifoga endast en bilaga till ansökan ska du spara alla dokument som behövs (cv, ansökan + eventuella andra bilagor) som en pdf-fil och bifoga den till ansökan direkt från din egen dator. Vi rekommenderar att du kontrollerar att din cv är skräddarsydd för just den anställning som du söker.

Vi försöker beakta detta också när vi modererar de lediga platserna, men det är inte bara Helsingfors universitet som ansvarar för publiceringen av lediga platser utan alla finländska universitet som använder sig av arbetsplatsportalen JobTeaser.

Är du på väg att utexamineras?

När du är på väg att utexamineras och ditt helsinki.fi-användarnamn snart slutar fungera kan du fortsätta att använda JobTeaser genom att byta ut din helsinki.fi-adress till den e-postadress som du använder efter att HU:s användarnamn inte längre är giltigt i Inställningarna.

Gör det här:

1. I dina Inställningar ändrar du din e-postadress från helsinki.fi till den e-postadress du använder efter att du tagit examen från universitetet.
2. Logga ut från JobTeaser.
3. På inloggningssidan klicka på länken "Logga in med din e-postadress" och beställ ett nytt lösenord genom "Har du glömt lösenordet?"-funktionen med din ändrade e-postadress.
4. Efter att du har ändrat ditt lösenord kan du fortsätta använda ditt JobTeaser-konto via samma länk.

Inställningar

Genom att gå med i Helsinki Alumni Hub hittar du en inloggningslänk som riktats till alumnerna på JobTeaser.

Evenemang  

I vyn Evenemang hittar du alla evenemang som arrangeras av Helsingfors universitets karriärservice eller deras samarbetspartner samt JobTeasers företagspartner. Om du så önskar kan du delta i alla evenemang som publiceras på plattformen. I dina sökkriterier kan du beställa ett veckovist meddelande om kommande evenemang till din e-post och på motsvarande sätt också återkalla meddelandet.

Karriärservicen 

I vyn Karriärservicen finns information om allt från praktik till arbetsansökningar som tagits fram av Karriärservicen samt en bruksanvisning för JobTeaser. Utöver dessa uppdateras aktuellt innehåll för studenter i denna vy, till exempel ansökningstider till intressanta program, evenemang samt artiklar om att söka jobb samt om praktik och övriga karriärserviceteman. 
 
JobTeaser producerar också eget innehåll om arbetssökande till denna tjänst. Detta material är på engelska och du får tillgång till det via länken JobTeasers råd som finns på din Personliga sida eller genom att byta språket i tjänsten språkversion till engelska längst ner på sidan. När du bekantar dig med materialet är det bra att notera att det har producerats med mellaneuropéer som målgrupp och att alla anvisningar inte som sådana motsvarar den finländska kulturen inom arbetssökning. Du kan ändå ha nytta av materialet, särskilt om du är på väg ut på den europeiska arbetsmarknaden.

Företag 

Företag och organisationer kan presentera sin egen företagskultur och sina rekryteringsbehov med hjälp av sina profiler. Du kan bekanta dig med och följa de företag vars arbetserbjudanden intresserar dig.

Tillbaka till sidan Lediga jobb och praktikplatser.