Lediga jobb och praktikplatser

Instruktionen hör till följande teman

Lediga jobb och praktikplatser hittar du på många olika plattformar.

Arbets- och praktikplatserna hittas nu i JobTeaser-arbetsplatsportalen

Rekrynet

Helsingfors universitet har tagit i bruk JobTeaser-arbetsplatsportalen. JobTeaser är en mångsidig tjänst där du själv bestämmer hurdana arbetsplatser du vill se på ditt skrivbord eller motta via e-post.

Det svenskspråkiga användargränssnittet har tagit i bruk.

I JobTeaser-arbetsplatsportalen hittar du

• en arbetsmarknad som omfattar hela Europa.
  • ett större utbud med evenemang.
    Utöver karriärtjänsternas egna evenemang kan du också delta i virtuella evenemang som ordnas av företag.
  • arbetsgivarnas profiler.
    Tills vidare kan du bekanta dig med de internationella arbetsgivarnas profiler, men i och med att användningen ökar kommer även finländska organisationer att presentera sig i tjänsten.
  • handledning och kommunikation som stöd för arbetssökandet och karriärplaneringen.
    Förutom karriärtjänsterna producerar även JobTeaser stödmaterial för studerande.

Första inloggningen:
1. Viktigt! För att bläddra bland jobbannonser efter inloggningen, välj alternativ 1. STUDENT eller ALUMNI" utöver ditt utbildningsområde under Kurser. Så hittar även anbud från finländska arbetsgivare till ditt skrivbord.
2. Logga in med ditt helsinki.fi-användarnamn på helsinki.jobteaser.com.
3. På nästa sida kan du välja vilka typer av jobb du är intresserad av. Dessa val påverkar vilka platser du ser automatiskt. Du kan också redigera dessa val senare, och om du vill kan du bläddra bland alla öppna platser.
4. Tjänsten finns på finska och engelska. Det svenskspråkiga användargränssnittet tas i bruk vid årsskiftet.
5. Efter inloggning kan du redigera din profil och sökkriterier.
Instruktioner för användning av JobTeaser.

JobTeaser är Helsingfors universitets kommersiella partner. Bekanta dig med tjänstens användningsvillkor och integritetsmeddelandet.

Alumner har också att få tillgång till tjänsten som en del av Helsingfors Alumni Hub.

Kontakta karriärservicen om du har några frågor, e-post: careerservices@helsinki.fi.

Du kan också läsa Helsingfors universitets publiceringsvillkor.

Övriga tjänster för jobbsökning

Portaler med arbets- och praktikplatser i Finland och utomlands, tips för jobbsökning och artiklar:

Offentliga sektorn:

Akademiska karriärvägar och anställningar:

Jobbsökningen och tjänsterna för arbetssökande är numera ganska splittrade och det finns många nya applikationer. Det lönar sig att använda de tjänster som lämpar sig bäst för din profil. Exempel på nyare tjänster för jobbsökning:

• Pockethunt
    I Pockethunt kan du bläddra och kolla in arbetsgivare anonymt. Företagen ser endast preliminära uppgifter om den sökande och kan sedan be om lov att se hela profilen. Den som söker jobb kan godkänna eller avvisa begäran.

Arbets- och praktikplatser utomlands

Följande portaler erbjuder arbets- och praktikplatser utomlands samt stöd för jobbsökning. Du kan också hitta jobb utomlands via de tidigare nämnda tjänsterna.

• EURES
    Den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

Några internationella jobbsökningsportaler:

Praktikplatser:

• Maailmalle.net
    Här finns praktikprogram och praktikplatser som lämpar sig för högskolestuderande: praktik vid internationella organisationer, Edufi-praktikplatser och praktik vid studentorganisationer.
  • ErasmusIntern.org
    Här hittar du praktikplatser i Europa. Du kan också skapa en egen profil i tjänsten.
  • Training Experience

Internationella organisationer:

• EU Careers
    Arbets- och praktikplatser vid olika EU-institutioner.

Arbets- och praktikplatser i sociala medier

Man kan också hitta många platsannonser på sociala medier. Sök med till exempel  #jobb, #arbete, #anställning, #rekrytering, #karriär, #nyttjobb, #nyttarbete och #ledigajobb.

På LinkedIn kan arbetsgivare hitta dig, men du kan också använda sökfunktionen "job search" för att hitta lediga jobb. Det lönar sig att kolla platsannonserna i synnerhet om du söker jobb inom försäljning, marknadsföring, kommunikation, HR, teknik eller IT. LinkedIn föreslår också platsannonser som passar din profil. Det är en bra idé att följa de organisationer du är intresserad av.
    På Twitter kan du söka jobb och följa arbetsgivare, rekryteringstjänster, människor inom din bransch och nyheter.
    Platsannonser har redan länge delats på Facebook, även om det inte uppfattas som ett egentligt rekryteringsverktyg. Men det finns gott om ”jobbsökargrupper” på Facebook.