Lär känna tutorerna

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Denna sida kommer att uppdateras under våren 2022. Tutorerna finns här för dig! De hjälper dig i början av dina studier och besvarar dina frågor. Genom tutorerna träffar du också nya vänner och får bekanta dig med fritidsaktiviteterna vid universitetet. Läs mera om studieorientering och tutorering.

Vi bad några höstens 2021 tutorer att dela med sig av sina tankar kring tutorskapet och studiestarten.

  • Vilket är ditt bästa minne från ditt första studieår vid Helsingfors universitet? 
  • Finns det något som du upplevde som utmanande under ditt första år och som du tycker att nya studenter borde förbereda sig på?
  • Vilka förväntningar har du inför hösten 2021 och ditt tutorskap?
  • Vilket är ditt favoritställe på campus?
  • Dina hälsningar till de nya studenterna

Fanni Salo, kandidatprogrammet i pedagogik

Fanni Salo

Mitt bästa minne: Talvipäivät (Vinterdagarna). Det är ett stort årligt evenemang för lärarstuderande i hela Finland. Vi övernattar på skolor under veckoslutet och dagarna är fulla med roligt att göra. t.ex. eftermiddagsdans, elefantboll, att delta i appron och konserter... Något för alla! 

Min utmaning under första hösten: Du kommer att få mycket ny information särskilt under studiestarten. Jag anser att det viktigaste är att komma ihåg att du kan och ska be om hjälp, till exempel av oss tutorer. Att schemalägga de egna studierna är en konst i sig. Det lönar sig att ganska snabbt börja öva in den konsten.

Mina förväntningar inför hösten: Jag ser fram emot fina möten och soliga dagar i början av hösten. Vi tutorer har gjort en massa förberedelser för att alla ska ha det roligt och att det ska vara tryggt att börja en ny och spännande vändpunkt i livet. Vi väntar på alla nya studenter med iver. Härligt att få vara med och hjälpa till att integrera er i studiegemenskapen.

Mitt favoritställe på campus: Mok och speciellt de runda borden som kan avskiljas med gardiner. Gänget har tillsammans knegat med alla möjliga uppgifter men som motvikt har vi tänkt tillbaka på studentevenemangen kvällen innan. Jag måste också lyfta fram dramaklass 706. Vi hade en otroligt rolig grundkurs i dramaundervisning och en kom inte ut ur klassrummet utan att det gjorde ont i kinderna av allt skrattande!

Mina hälsningar till dig, nya student: Jag var jättespänd på att börja studera, så jag förstår hur du känner dig! Oavsett vilka känslor som uppkommer, hoppa modigt in i det okända och allt kommer att bli bra! Hoppas vi ses snart!

Matilda Thylin, kandidatprogrammet i pedagogik (svenskspråkig studieinriktning)

Matilda Thylin

Mitt bästa minne: Mitt bästa minne från mitt första studieår är våra workshopar under drama-kursen. Det var den första kursen vi fick ha på plats på campus och vi fick möjligheten att genom olika roliga lekar och aktiviteter lära känna alla våra klasskompisar!

Min utmaning under den första hösten: Det är alltid något evenemang man kan ta del av så man måste lära sig att säga nej ibland, man kan omöjligt hinna/orka vara med på allt.

Mina förväntningar inför hösten: Jag är jättetaggad på att få lära känna en massa nya människor!

Mitt favoritställe på campus: Mitt favoritställe på campus är UniCafé Olivia på Brobergsterrassen, därifrån har man en jättefin utsikt om man sätter sig vid fönstret.

Amanda Kurka, utbildningsprogrammet i medicin (internationell tutor)

Amanda Kurka

Mitt bästa minne: Att delta i det första evenemanget som ordnades på Euphoria.

Min utmaning under första hösten: Studierna är mer självständiga vid Medi än tidigare, så det lönar sig att granska sin studieteknik redan på förhand.

Mina förväntningar inför hösten: Jag ser fram emot hösten 2022. Jag ser speciellt mycket fram emot att få träffa nya utbytesstudenter och delta i evenemang.

Mitt favoritställe på campus: Mitt favoritställe på campus är nog Mocsu, där man kan fördriva sin tid med att ta det lugnt.

Mina hälsningar till dig, nya student: Ha ett öppet sinne och delta mångsidigt i de olika evenemangen!

Mina hälsningar till dig, nya student: Grattis till dig som fått studieplats på HU! Stressa inte, allt du oroar dig för kommer ordna sig, bara kom med öppet sinne!:)

Annika Allén, kandidatprogrammet i psykologi

Annika Allén

Mitt bästa minne: Det var en svår fråga när så många trevliga saker har hänt! Mitt bästa minne från första studieåret är kanske kryssningen till Tallinn med Finlands psykologistuderanden. Man fick gå runt i halare, lära känna nya människor samt sjunga och dansa tillsammans med andra :)

Min utmaning under första hösten: Jag upplevde inget speciellt utmanande under mitt första år. Användningen av vissa statistikprogram har förorsakat en del frustration men förhoppningsvis kommer man att fördjupa sig i dem på kurserna nästa år.

Mina förväntningar inför hösten: Inför hösten 2022 ser jag ser fram emot nya studenters iver och naturligtvis orienteringsveckan, eftersom det var en riktigt trevlig tid för mig när jag själv var gulis i fjol. Dessutom är jag ivrig inför kursen i utvecklingspsykopatologi som börjar.

Mitt favoritställe på campus: Mejlans campusbibliotek Terkko Där hittar man bra flow i studierna och kan träffa bekanta. Bland hyllorna hittar man intressant litteratur av alla de slag.

Mina hälsningar till dig, nya student: Det är super att ni har sökt och kommit in till Helsingfors universitet! Njut av studietiden och i fulla drag av det första året :)

Jere Ojala, kandidatprogrammet i psykologi

Jere Ojala

Mitt bästa minne: Halarfest och Finlands psykologistuderandes gemensamma kryssning till Tallinn!

Min utmaning under första hösten: Jag upplevde självmedkänslan utmanande och jag var för hård mot mig själv när det gällde mitt läsande och gruppanpassningen. Alla böcker behöver inte läsas från pärm till pärm och tas till sig. Ge dig själv tid. Du har redan gjort det svåraste jobbet när du kommit in!

Mina förväntningar inför hösten: Evenemang och att rollspela som tutor under gulishösten.

Mitt favoritställe på campus: Moksu (ett utrymme i Mejlans campusbiblioteks källare var man kan chilla) för att det finns gratis kaffe och trevliga kaffemuggar (hajmuggen är bäst)

Mina hälsningar till dig, nya student: Ta inte för mycket stress över att bli en del av gruppen. Kompleksi är en underbar ämnesförening och vi har en välkomnande stämning! Vi ses snart!!

Elina Einolander, kandidatprogrammet i lantbruksvetenskaper

Elina Einolander

Mitt bästa minne: Det är svårt att nämna ett visst minne men det bästa har definitivt varit de otaliga evenemangen och de nya kompisarna. 

Min utmaning under första hösten: Det har varit utmanande att balansera mellan studier och fritid. De lediga dagarna och fritiden är också i övrigt väldigt begränsat eftersom skolan upptar en stor del av tiden. Det är bra att vara förberedd på en stor arbetsbörda och göra upp en studietidtabell för sig själv. I tidtabellen är det bra att beakta tillräckligt med fritid och återhämtning. Alla perioder är inte lika ansträngande och du kan själv påverka en del.

Mina förväntningar inför hösten: Jag ser fram emot att träffa alla nya gulisar och att lära känna dem. Samtidigt får jag utveckla mina egna färdigheter i grupphandledning och uppträdande. Jag ser naturligtvis fram emot nya intressanta kurser och ett aktivt studieliv i höst.

Mitt favoritställe på campus: Det är säkert biblioteket där jag ibland tillbringar tid åt att studera.

Mina hälsningar till dig, nya student: Grattis till din studieplats och välkommen till Vik!

Erika Nordman, kandidatprogrammet i molekylära biovetenskaper

Erika Nordman

Mitt bästa minne: Mitt bästa minne från första studieåret var det ögonblick då jag fick dra på mig studenthalaren för första gången och delta i evenemang tillsammans med andra studenter klädda i halare. Det var då det konkretiserades att det är nu studielivet verkligen börjar!

Min utmaning under första hösten: Det mest utmanande under första studieåret var att förstå universitetsstudiernas självständighet jämfört med gymnasiet. Var och en studerar enligt sitt eget tidsschema och med sin egen stil. Att hitta den bästa rutinen för en själv och hur man ska schemalägga studierna kräver träning. Förberedd dig på att det ordnas många evenemang och du hinner inte delta i alla även om du skulle vilja. Balansen mellan studier och nöje kommer att garantera ett lyckat gulisår.

Mina förväntningar inför hösten: Av höstens tutorskap hoppas jag på att få bekanta mig med alla nya gulisar och en trevlig orienteringsvecka. :) Jag hoppas att hösten hämtar med sig många av mina favoritevenemang, dvs. sitsar och intressanta kurser.

Mitt favoritställe på campus: Mitt favoritställe på campus är Niilin puutarha (Nilens trädgård) som ligger i Viks bibliotek. Där kan man sitta en solig vårdag och studera under palmbladen och ett doftande mandarinträd.

Mina hälsningar till dig, nya student: Välkommen till programmet! Jag kan knappt vänta tills vi ses i höst. <3

 Chandima Ekanayke, Master 's Programme in Agricultural Sciences

Chandima Ekanayke

Mitt bästa minne: Det finns så många! Jag skulle säga att det vackra landskapet på Viks campus när allt var täckt av snö... det var vitt överallt och det såg himmelskt ut!

Min utmaning under första hösten: Förbered dig inför ”Finlands klimat”. Jag kommer från ett tropiskt land och det var verkligen utmanande att anpassa sig till de säsongsmässiga förändringarna.

Mina förväntningar inför hösten: Jag vill stödja nya studenter med hjälp av de erfarenheter som jag hade som ny student. Jag hoppas att vi får en härlig tid tillsammans! Jag hoppas att alla är glada och njuter av sina studier :)

Mitt favoritställe på campus: Mitt favoritställe är Viks bibliotek som var det första stället jag besökte som student vid Helsingfors universitet.

Mina hälsningar till dig, nya student: Hösten väntar på dig!!! Det kommer att bli ett viktigt kapitel i ditt liv. Hjärtliga välkomsthälsningar till er alla!