Kortvarig mobilitet i flerform samt kort- och sommarkurser utomlands

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Är flera månader av utbyte en för lång tid för dig, men du vill ändå åka utomlands för att studera? Vill du framskrida i dina studier under sommaren och samtidigt få internationell erfarenhet? Kortkurser erbjuder dig en möjlighet för internationella studier under en kortare period.

Erasmus+-programmet möjliggör s.k. kortvarig mobilitet i flerform (Blended Short Mobility). Flerformsmobilitet innebär att mobilitet inkluderar både en kort (5-30 dagar) fysisk mobilitetsperiod och en virtuell del före och/eller efter det fysiska utbytet. Oftast görs korta flerformsutbyten i samband med en s.k.  intensivkurs i flerform (Blended Intensive Programme, BIP), som ett av våra partneruniversitet organiserar tillsammans med HU och åtminstone en annan europeisk högskola. Då deltar vanligtvis flera studerande från både HU och andra organiserande universitet på samma kurs, ofta även en lärare från HU medverkar. 

Ifall en kortkurs inte kan finansieras av Erasmus+ eller Nordplus, är det möjligt att ansöka om ett stipendium på 500 euro för att delta i en kortkurs utomlands. Ansökningstiden är kontinuerlig (1.9. -31.5.) och ansökan görs elektroniskt i Mobility Online. Du kan ansöka om stipendium om du inte beviljats ett annat stipendium av universitetet för utbyte.

Dessutom arrangerar enheten för internationellt utbildningssamarbete i början av februari en ansökan till ett par högskolor med vilka det redan har avtalats om studerandemobilitet. Till dessa högskolor antas en förutbestämd mängd studenter och i antagningsprocessen tillämpas enheten för internationellt utbildningssamarbetes allmänna antagningskriterier

Erasmus+ kort mobilitet i flerform och ansökande om stipendium

Erasmus+ kort flerformsmobilitet innebär att mobilitet inkluderar både en kort (5-30 dagar) fysisk mobilitetsperiod och en virtuell del före och/eller efter det fysiska utbytet. Oftast görs korta flerformsutbyten i samband med en s.k.  intensivkurs i flerform (Blended Intensive Programme, BIP), som ett av våra partneruniversitet organiserar tillsammans med HU och åtminstone en annan europeisk högskola. Då deltar vanligtvis flera studerande från både HU och andra organiserande universitet på samma kurs, ofta även en lärare från HU medverkar. Information om BIP-kurser fås i första hand av egna studieprogrammets lärare som medverkar i en sådan kurs.

 

Erasmus+ korta flerformsmobiliteter innehåller ett stipendium.Mera information om stipendiet hittar du på Finansiering av ditt utbyte under sektionen Erasmus+ mobilitetsstipendier.

Villkoren för Erasmus+ -kort mobilitet i flerform

  • Universitetet som organiserar kursen måste vara HU:s Erasmus+ -partner och avtalet mellan universiteten måste inkludera flerformsmobilitet (Blended Mobility)
  •  Kursen innehåller en virtuell  del samt ett fysiskt utbyte mellan 5-30 dagar. Kursen måste alltså innehålla online-studier före och/eller efter det fysiska utbytet. OBS! Kraven på virtuell del gäller inte för doktorander,
  • Kursen måste omfatta minst 3 sp.
  • Kursen måste vara kostnadsfri för deltagarna. Dock kan en avgift på fritidsaktiviteter, såsom utflykter samlas.

Hur kan du ansöka ett stipendium för Erasmus+ kortvarig mobilitet i flerform?  Ansökningstiden är kontinuerlig (1.9. -31.5.) och ansökan görs elektroniskt i Mobility Online. Nedan kan du hitta närmare ansökningsinstruktioner samt länken till ansökningsblanketten.

Självanskaffad kortkurs

Vad är en kortkurs?

Med en kortkurs menas undervisning i kursform som arrangeras vid ett utländskt universitet. Kursen ska vara av hög kvalitet och stödja dina studier vid Helsingfors universitet. Kursernas längd varierar mellan 1 vecka och 3 månader.

Helsingfors universitet beviljar stipendier till studenter som deltar i kortkurser. Studenter i kandidat-, magister- och doktorsskedet kan alla ansöka om ett stipendium och ansökningstiden är kontinuerlig under läsåret (1.9.–31.5.). Du kan kontrollera stipendiesummorna på sidan Finansiering av ditt utbyte. Du kan ansöka om stipendiet via Mobility Online. Om du är berättigad till Fpa:s studiestöd kan du ansöka om stöd även för kortkursen så länge som Fpa:s kriterier uppfylls.

Om du själv har skaffat dig en plats på en kortkurs måste du själv betala eventuella kursavgifter samt andra rese- och inkvarteringskostnader.

Observera att det finns en begränsad mängd stipendier. Om alla stipendier har beviljats före läsårets slut är det inte längre möjligt att ansöka. Om ansökningen har gått ut meddelas detta i dessa anvisningar, och de studenter som redan lämnat in en ansökan meddelas per e-post.

Hur hittar jag själv en lämplig kortkurs?

Du kan börja med att titta på våra samarbetsuniversitets webbsidor och kursutbud. Många universitet arrangerar internationell sommarundervisning (kan heta t.ex. Summer School, Summer Academy), men det kan vara möjligt att sluta sig till kurser också under läsåret. Observera dock att högskolor har olika principer för att anta studenter som stannar en kortare tid än ett läsår.

Du får självständigt söka till kurser vid vilken utländsk högskola som helst, så länge som högskolan är av hög kvalitet (gärna Helsingfors universitets samarbetspartner), undervisningen är på universitetsnivå (kandidat-, magister- eller påbyggnadstudier) och du får kursen räknad till godo i din examen vid Helsingfors universitet.  Kursen bör vara minst en vecka (fem dagar), och högst 3 månader lång.

Listor på kortkurser finns till exempel på följande sidor:

Att ansöka om stipendium för en självanskaffad kortkurs

Här hittar du information om hur du ansöker om ett stipendium för deltagande i en kortkurs du själv tagit dig in på, och som inte är behörig för Erasmus eller Nordplus. Information om ansökande för Erasmus+ stipendium hittar du ovan på sidan under Erasmus+ kort mobilitet. Tekniska instruktioner för sommarskoleansökan i februari finns på den här sidan under sommarskolsansökan.

Om du ansöker om stipendium för en kortkurs som du har sökt till självständigt, kan du söka när som helst, eftersom ansökningstiden är kontinuerlig under läsåret (1.9.–31.5.). Stipendium söks när antagningen till kursen är klar. Det är möjligt att börja med stipendieansökan, men stipendiet betalas först när det är säkert att du har fått en kursplats.   

För självanskaffade kortkurser (freemover short courses) ansöker man om stipendium som följer:

1) Registrera dig som ansökande i Mobility Online portalen. (Portalen fungerar bäst med Microsoft Edge)

  • Klicka på sidans övre kant, där står ”Erasmus SMP, Erasmus STT, Visiting student, Freemover and Freemover short courses...".
  • Välj Freemover short courses.
  • Logga in med ditt användarnamn vid HU.
  • Kontrollera ännu att det står "Freemover short courses" i programfältet.
  • Kontrollera också att det står 2023/2024 som det akademiska året.
  • Fyll i den information som saknas och tryck på Send application.
  • Om du tänker att ersätta en viss obligatorisk kurs i din examen med kortkursen ska du redan när du planerar ditt utbyte ta reda på om ersättning är möjlig enligt din fakultets principer för tillgodoräknande. Anvisningarna finns på sidan Hemkomsten under ”Tillgodoräknande”. Om du planerar att kursen ska räknas till godo i de valfria studierna behövs ingen underskrift. Detta ersätter studieplanen (Learning Agreement) som nämnas i generella ansökningsinstruktioner.

2) Du får en länk till din e-post, och via den kan du slutföra din ansökan. Logga in på din ansökan på nytt via länken.

3) Kontrollera informationen du fyllt i från "Download Application Form" 

4) Förbereda följande bilagor och ladda upp dem på din ansökan med "Upload application documents"

Motivationsbrev

  • Brevet kan skrivas på finska, svenska eller engelska.
  • Längd max 1 sida (400 ord)
  • Ladda upp motivationsbrevet i Mobility Online-systemet som en doc- eller docx-fil
  • Motivera varför du sökt till just denna kurs och vilket mervärde den tillför dina studier.
  • Berätta i vilken del av dina studier du tänker inkludera kursen.
  • Mer information om motivationsbrevet hittar du här på vår sida om ansökan till studerandeutbyte.

Inofficiellt studieutdrag från Helsingfors universitet

  • Du kan beställa ett inofficiellt studieutdrag i Sisu. Spara det på din dator och ladda sedan upp det på din ansökan.

Kopia på antagningsintyget från mottagaruniversitetet

  • Ladda upp intyg om antagning till din ansökan. Antagningintyget kan även vara ett e-postmeddelande med informationen om att du kommit in på kursen.

5) När du har laddat upp dessa bilagor, klicka på "Submit application with attachments".

Din ansökan kommer nu att behandlas av Enheten för internationellt utbildningssamarbete.

Dina frågor besvaras av:

Enheten för internationellt utbildningssamarbete

studentexchange@helsinki.fi

Sommarskolsansökan i februari

Enheten för internationellt utbildningssamarbete ordnar i början av februari en ansökan (Summer Courses) till ett par högskolor med vilka det redan har avtalats om studerandemobilitet. Till dessa högskolor antas en förutbestämd mängd studenter och i antagningsprocessen tillämpas enheten för internationellt utbildningssamarbetes allmänna antagningskriterier. Nedan hittar du information om de ansökningsbara destinationerna, tekniska instruktioner för ansökan samt nödvändiga bilagor. 

Ansökningsperioden för sommarskolor är 1.2.-15.2.2024 (kl. 15:00).

Beslutet om stipendiater från Helsingfors universitet görs så fort som möjligt efter ansökningsperiodens slut.

Nordic Center sommarkurser i Indien och Kina

Helsingfors universitet deltar i nordiskt samarbete i Indien och Kina och får årligen välja ett par studerande för sommarkurser som arrangeras av de lokala Nordic Center-institutionerna. De avgiftsbelagda engelskspråkiga kurserna är ungefär tre veckor långa och arrangeras i Indien och Kina i juni-augusti årligen. Ansökningen till kurserna görs via enheten för internationellt utbildningssamarbete under en bestämd ansökningsperiod i februari. Enheten för internationellt utbildningssamarbete anmäler sedan de invalda studernadena till kurserna. För den indiska kursen görs ansökan direkt enligt instruktioner från insitutionen. För kursen som ordnas i Kina skickas ansökan via enheten för internationellt utbildningssamarbete. Märk att kursavgiften betalas av den studerande. Enheten för internationellt utbildningssamarbete beviljar stipendium för de valda, noggrannare summor hittar du från informationen om varje destination.

På kurserna finns det studerande och föreläsare från andra nordiska länder.

De Nordiska centren kan hittas på Mobility Online under 'Summer courses' med följande namn: IND HYDERA01 - Nordic Center in India - University of Hyderabad och CN SHANGHAI01 - Fudan University. Skriv i textfältet till vilkendera kursen du söker till, eller i fall till båda, i vilken ordning. En studerande kan beviljas stipendium endast för en kurs under samma sommar, även om de inte tidsmässigt skulle gå på varandra. Notera även kursernas nivå - deltagarna önskas vara främst studerande på samma nivå som kursen (kandidat / magister).

Sommarkurserna som är med i ansökningsrundan hittar du på de engelskspråkiga sidorna.

Sommarkurser i Norden och i Kina

Helsingfors universitet har kommit överens om att skicka (nominera) studerande till följande sommarskolor i Europa utan kursavgifter. Lägg ändå märke till att kurserna inte är helt kostnadsfria. Enheten för internationellt utbildningssamarbete delar ut stipendier på 500 euro åt valda studenter för att hjälpa med kostnader som boende, socialt program osv.

Nomination är inte garanti på att komma in på sommarskolan, för det är möjligt att någon av kurserna redan hunnit fyllas innan beslut om stipendier. Kom ihåg även att checka sommarkursens egen ansökningsperiod och söka in i tid.

Sommarkurserna som är med i ansökningsrundan hittar du på de engelskspråkiga sidorna.

Tekniska instruktioner och nödvändiga bilagor för ansökan

1) Registrera dig som ansökande i Mobility Online portalen. (Portalen fungerar bäst med Internet Explorer)

Ansökan om sommarskola under ansökningstiden i februari (Summer courses):

  • Sommarkurser har ett eget ansökningsformulär.
  • Logga in med ditt användarnamn vid HU.
  • Kontrollera ännu att det står "Summer courses" i programfältet.
  • Kontrollera också att det står 2023/2024 som det akademiska året
  • Fyll i den information som saknas och tryck på Send application.
  • Om du tänker ersätta en viss obligatorisk kurs i din examen med kortkursen ska du redan när du planerar ditt utbyte ta reda på om ersättning är möjlig enligt din fakultets principer för tillgodoräknande. Anvisningarna finns på sidan Hemkomsten under ”Tillgodoräknande”. Om du planerar att kursen ska räknas till godo i de valfria studierna behövs ingen underskrift. Detta ersätter studieplanen (Learning Agreement) som nämnas i generella ansökningsinstruktioner.

2) Du får en länk till din e-post, och via den kan du slutföra din ansökan. Logga in på din ansökan på nytt via länken.

3) Kontrollera informationen du fyllt i från "Download Application Form" 

4) Förbereda följande bilagor och ladda upp dem på din ansökan med "Upload application documents"

Motivationsbrev

  • Brevet kan skrivas på finska, svenska eller engelska.
  • Längd max 1 sida (400 ord)
  • Ladda upp motivationsbrevet i Mobility Online-systemet som en doc- eller docx-fil
  • Motivera varför du sökt till just denna kurs och vilket mervärde den tillför dina studier.
  • Berätta i vilken del av dina studier du tänker inkludera kursen.
  • Mer information om motivationsbrevet hittar du här på vår sida om ansökan till studerandeutbyte.

Inofficiellt studieutdrag från Helsingfors universitet

  • Du kan beställa ett inofficiellt studieutdrag i Sisu. Spara det på din dator och ladda sedan upp det på din ansökan.

5) När du har laddat upp dessa bilagor, klicka på "Submit application with attachments".

Din ansökan kommer nu att behandlas av Enheten för internationellt utbildningssamarbete.

Ifall att du blir vald i sommarskolsansökan, måste du änne efter att du blivit nominerad ansöka till sommarskolan själv enligt deras instruktioner. Senare bör du även ladda antagningsintyg från ditt värduniversitet till Mobility Online, så att stipendiet blir betalt.

Dina frågor besvaras av:

Enheten för internationellt utbildningssamarbete

studentexchange@helsinki.fi