Australian ja Uuden-Seelannin vaihtokohteet

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opiskelijavaihtoon Australiaan ja Uuteen-Seelantiin voi hakea yliopistolaajuisten ja yksikkökohtaisten vaihtosopimusten kautta.

Yliopistonlaajuisiin kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvia vaihtopaikkoja voivat hakea kaikkien tiedekuntien opiskelijat, kuitenkin tietyin rajoituksin. Katso mahdolliset rajoitukset kunkin yliopiston tietojen kohdalta. Tarkemmat tiedot vaihtokohteista ovat vain sivun englanninkielisessä versiossa. Laitosten ja tiedekuntien omia paikkoja (yksikkökohtaiset sopimukset) täytettäessä etusijalla ovat laitosten ja tiedekuntien omat pääaineopiskelijat.

Jos et löydä mieluista kohdetta näistä, katso myös miten lähdet itsenäisesti ulkomaille.

Tietoja vaihtokohteiden kuluista: Vaihtokohteiden kohdalle on merkitty sellaisia arvioituja kuluja, joita meillä on tiedossa. Opetus on vaihto-opiskelijoille maksutonta. Kuitenkin jos osallistut esim. kenttä- tai laboratoriokursseille, niihin voi sisältyä maksuja, jotka joudut itse maksamaan, koska ne eivät ole suoraan opetusmaksuja ("tuition fees"). Lista ei ole kaikenkattava ja vaihtoyliopistoilta saamamme tiedot perustuvat usein edellisen vuoden arvioihin, joten oikeudet muutoksiin pidätetään. Kannattaa tutkia vaihtoyliopiston sivuja viimeisimpien tietojen varalta.

Australiaan ja Uuteen-Seelantiin vaihtoon lähtevän pitää ottaa australialainen tai uusiseelantilainen sairausvakuutus koko vaihdon ajaksi.

Huomioi, että hakuaika EU/ETA-alueen ulkopuolella sijaitseviin vaihtokohteisiin voi olla jopa 1½ vuotta ennen vaihdon alkua. Ole siis ajoissa liikkeellä. Koska Oseaniassa on syksy silloin kuin Suomessa kevät, vaihtopaikat on ilmaistu muodossa "HY:n syyslukukausi" tai "HY:n kevätlukukausi".

Tästä pääset takaisin ohjeeseen Vaihtokohteet maailmalla.

Tällä sivulla

Australia

Vaihtoon hakevan edellytetään olevan hyvä opiskelija eli hakijan keskiarvon (kaikki opinnot) on oltava vähintään 3,5, jotta hakijalla on mahdollisuus sijoittua vaihtoon Australiaan. Useimpien Australian vaihtoyliopistojen vaatimus kuitenkin on 3,8. Katso kohde-esittelyistä lisätietoa.

Vaihtokohteet voivat rajata joitain aloja vaihdon ulkopuolelle. Yleensä Australiassa vaihdon ulkopuolelle rajataan kliiniset lääketieteiden alat. Tämän lisäksi voi olla ainakin osittaisia rajoituksia myös muilla aloilla, kuten oikeustieteessä, media-aloilla ja psykologiassa. Katso lisätietoa kohde-esittelystä.

Australiassa suoritettavien kurssien määrä: 4 kurssia / lukukausi, kurssit ovat suuritöisiä.

Australiassa listataan suoritusotteelle myös hylätyt kurssit ja keskeytetyt kurssit.

Australian lukuvuosi noudattaa kalenterivuotta. Vaihdot alkavat tammi-helmikuussa ja heinä-elokuussa. Lisäksi muutama yliopisto käyttää trimester-mallia eli kolmen lukukauden vuosimallia. Emme pääsääntöisesti suosittele vaihtoa trimesterille, joka sijoittuu osittain HY:n syys- ja osittain kevätlukukauden päälle (esim. lokakuu-helmikuu), koska se yleensä sotkee opintojen aikataulutuksen HY:llä.

Australian kohteissa edellytetään vähintään hyvää englannin kielen taitoa, mikä tarkoittaa vähintään tasoa B2 eurooppalaisella kielitaidon viitekehyksellä (CEFR). Kielitaidon on oltava vaihtokohteen vaatimalla tasolla hakuhetkellä. Osa kohteista edellyttää C1-tasoa, mikä on jo selkeästi keskimääräistä parempi kielitaito. Australian National Universityssä oikeustiede vaatii C2-tasoa. Varaudu siihen, että joudut tekemään maksullisen kielitestin. Alla on kerrottu, vaatiiko vaihtoyliopisto viimeisimmän saamamme tiedon mukaan maksullista kielitestiä. Testiä ei tarvitse tehdä HY:n vaihtohakua varten vaan vasta jos sinut valitaan vaihtoon. Lista ei ole kaikenkattava ja vaihtoyliopistoilta saamamme tiedot perustuvat usein edellisen vuoden tietoihin, joten oikeudet muutoksiin pidätetään. Vuonna 2020 TOEFL-testi maksoi $260 ja IELTS-testi 250€.

Vaihtoon lähtevä opiskelija sitoutuu ottamaan australialaisen sairausvakuutuksen koko vaihdon ajaksi.

Opiskelija maksaa asumisen ja elämisen vaihtokohteessa sekä matka-, vakuutus- ja viisumikulut. Maksettavaksi tulee myös erilaisia vaihtoyliopiston hallinnollisia kuluja, jotka vaihtelevat kohteittain. Alla näet kohdekohtaisia suuntaa-antavia kulutietoja. Huomioi, että linkatut kulusivut on usein suunnattu ensisijaisesti tutkintoa muutamaksi vuodeksi tekemään tuleville opiskelijoille, ei niinkään vaihto-opiskelijoille. Siksi niissä saatetaan puhua kokonaisen vuoden kuluista ja myös lukukausimaksuista (tuition), joita vaihto-opiskelijat eivät maksa.

 

Helsingin yliopiston kautta voit lähteä Australiaan vaihtoon seuraaviin yliopistoihin:

  • Yliopistonlaajuinen kahdenvälinen vaihtosopimus (kaikkien tiedekuntien opiskelijat; mahdolliset rajoitukset on kerrottu kohteen tiedoissa englanninkielisellä sivullamme): Australian National University, Deakin University, Macquarie University, Monash University, University of Melbourne, University of New South Wales (UNSW), University of Sydney, University of Tasmania, University of Technology Sydney, University of Western Australia.
  • Tiedekuntakohtainen vaihtosopimus: Edith Cowan University, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta

Yksityskohtainen lista Australian vaihtokohteista löytyy englanninkieliseltä sivulta.

Uusi-Seelanti

Vaihtoon hakevan edellytetään olevan hyvä opiskelija eli hakijan keskiarvon (kaikki opinnot) tulee olla vähintään 3,8, jotta hakijalla on mahdollisuus sijoittua vaihtoon Uuteen-Seelantiin. Vaihtoyliopisto voi vaatia korkeampaa keskiarvoa, katso kohde-esittelyistä lisätietoa.

Vaihtokohteet voivat rajata joitain aloja vaihdon ulkopuolelle. Yleensä Uudessa-Seelannissa vaihdon ulkopuolelle rajataan kliiniset lääketieteiden alat. Tämän lisäksi voi olla ainakin osittaisia rajoituksia myös muilla aloilla, kuten oikeustieteessä, media-aloilla ja psykologiassa. Katso lisätietoa kohde-esittelystä.

Uudessa-Seelannissa suoritettavien kurssien määrä: 3-4 kurssia / lukukausi, kurssit ovat suuritöisiä.

Uudessa-Seelannissa listataan suoritusotteelle myös hylätyt kurssit ja keskeytetyt kurssit.

Uuden-Seelannin vaihto koskee seuraavaa kalenterivuotta. Vaihdot alkavat helmikuussa ja elokuussa. Lukuvuosi alkaa helmikuussa ja päättyy marras-/joulukuussa. Lisäksi Victoria University of Wellington käyttää trimester-mallia eli kolmen lukukauden vuosimallia. Emme pääsääntöisesti suosittele vaihtoa trimesterille, joka sijoittuu osittain HY:n syys- ja osittain kevätlukukauden päälle (marraskuu-helmikuu), koska se yleensä sotkee opintojen aikataulutuksen HY:llä.

Uuden-Seelannin kohteissa edellytetään vähintään hyvää englannin kielen taitoa, mikä tarkoittaa vähintään tasoa B2 eurooppalaisella kielitaidon viitekehyksellä (CEFR). Kielitaidon on oltava vaihtokohteen vaatimalla tasolla hakuhetkellä. Varaudu siihen, että joudut tekemään maksullisen kielitestin. Kohteisiin valitut opiskelijat saavat lisätietoja kielitaidon todistamisesta. Lue lisää kohde-esittelyistä sekä kielitaitovaatimuksista.

Vaihtoon lähtevä opiskelija sitoutuu ottamaan uusiseelantilaisen sairausvakuutuksen koko vaihdon ajaksi.

Opiskelija maksaa asumisen ja elämisen vaihtokohteessa sekä matka-, vakuutus- ja viisumikulut. Maksettavaksi tulee myös erilaisia vaihtoyliopiston hallinnollisia kuluja, jotka vaihtelevat kohteittain. Alla näet kohdekohtaisia suuntaa-antavia kulutietoja. Huomioi, että linkatut kulusivut on usein suunnattu ensisijaisesti tutkintoa muutamaksi vuodeksi tekemään tuleville opiskelijoille, ei niinkään vaihto-opiskelijoille. Siksi niissä saatetaan puhua kokonaisen vuoden kuluista ja myös lukukausimaksuista (tuition), joita vaihto-opiskelijat eivät maksa.

Helsingin yliopiston kautta voit lähteä Uuteen-Seelantiin vaihtoon seuraaviin yliopistoihin:

  • Yliopistonlaajuinen kahdenvälinen vaihtosopimus (kaikkien tiedekuntien opiskelijat; mahdolliset rajoitukset on kerrottu kohteen tiedoissa englanninkielisellä sivullamme): University of Canterbury, University of Otago, University of Waikato, Victoria University of Wellington.

Yksityiskohtainen lista Uuden-Seelannin vaihtokohteista löytyy englanninkieliseltä sivulta.