Hae tuutoriksi!

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Oletko yhteistyökykyinen, aktiivinen ja vastuuntuntoinen opiskelija, ja kiinnostunut hankkimaan kokemusta ryhmänohjaajana? Haluatko päästä käyttämään kielitaitoasi, tutustua uusiin ihmisiin ja kansainvälistyä kotiyliopistossasi? Oletko kiinnostunut uusien tutkinto- ja vaihto-opiskelijoiden tukemisesta opintojen alkuun?

Tuutorin tehtävä ja tuutoroinnin ajankohdat

Tuutorina sinulla on tärkeä rooli uusien opiskelijoiden vastaanottamisessa ja heidän sitouttamisessaan yliopistoyhteisöömme sekä alkaviin opintoihin. Tuutorina toimit ryhmänohjaajana uusille opiskelijoille, ja yhdessä yliopiston henkilökunnan kanssa rakennat mahdollisimman sujuvaa opintojen alkua heille.

Tuutoroinnista maksetaan 180 euron palkkio, tai 210 euroa, jos tuutoroit kansainvälisiä opiskelijoita (ts. vaihto-opiskelijoita tai kansainvälisissä koulutusohjelmissa opiskelevia). Ensimmäistä kertaa tuutorina toimiessasi saat myös opintopisteitä tuutorikoulutuksesta.

Tuutoreita tarvitaan sekä kevät- että syyslukukausien alussa

 • Tammikuussa opintonsa aloittaa noin 300-400 yliopistoomme saapuvaa vaihto-opiskelijaa. Kansainvälisenä tuutorina toimiminen on hyvä keino kansainvälistyä kotimaassa ja tutustua eri kulttuureista saapuviin opiskelijoihin. Tuutoroinnin toimintakielenä on englanti. Tammikuun uusien opiskelijoiden joukossa saattaa olla myös tutkinto-opiskelijoita, jotka ovat saaneet opiskelupaikan jo aiemmin, mutta aloittavat opintonsa vasta nyt.
   
 • Syyslukukauden alussa tuutoreita tarvitaan noin 5000 uudelle opiskelijalle. Heidän joukossaan on uusia kotimaisten ja kansainvälisten kandi- ja maisteriohjelmien opiskelijoita, opiskelijoita, jotka suorittavat kaksikielistä kandidaatin tutkintoa (Tvex) sekä vaihto-opiskelijoita.

Millaisia tuutoreita haetaan?

Kuka voi hakea tuutoriksi?

Tuutoreiksi haetaan innostuneita, vastuullisia ja toimeliaita opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita ryhmän ohjaamisesta. Tuutorina tunnet jo talon tavat, mutta kaikkea sinun ei toki tarvitse etukäteen osata ja tietää, vaan koulutamme kaikki tuutorit työhönsä.

Kansainväliset tuutorit

Mikäli haet kansainväliseksi tuutoriksi vaihto-opiskelijoille tai kansainvälisten kandi- ja maisteriohjelmien opiskelijoille edellytämme hyvää englannin kielen taitoa. Lisäksi toivoisimme kansainvälisillä tuutoreillamme olevan omia opintoja takana ensimmäisen opintovuoden verran.

Tvex-tuutorit

Voit myös hakea tuutoriksi kaksikielistä (suomi/ruotsi) kandidaatin tutkintoa suorittaville opiskelijoille (Tvex). Muun tuutoritoiminnan lisäksi Tvex-tuutoreilla on keskeinen rooli siinä, että uudet opiskelijat valitsevat kaksikielisen tutkinnon suorittamisen. Tvex-tuutorit ovat  tärkeässä asemassa tutustuttamassa uusia opiskelijoita kaksikielisiin opintoihin.

Käytännössä Tvex-tuutorina toimiminen tarkoittaa

 • osallistumista Tvex-tuutorien koulutustilaisuuteen (1h)
 • osallistumista orientoivan viikon Tvex-infoon
 • kaksikielisistä opinnoista tiedottamista
 • yhteisen vapaamuotoisen ohjelman järjestämistä tvexaajille

Tvex-tuutorina toimiminen on erinomainen tapa kerätä opintopisteitä ruotsiksi, sillä jos tuutorintisuunnitelma ja raportti kirjoitetaan ruotsiksi, myös opintopisteet rekisteröidään ruotsiksi. Tvex-tuutorit osallistuvat Tuutoriseikkailuun ja tiedekuntakohtaiseen tuutorikoulutukseen yhdessä muiden tuutoreiden kanssa.

Miten tuutoriksi haetaan?

Tuutorihaku syksyllä 2023 tapahtuvaan opiskelijoiden tuutorointiin jatkuu 13.2.2023 saakka. Linkki hakulomakkeelle. Huomaa, että tallennat hakemuksen oikeasta yläkulmasta niin, ettei se jää luonnostilaan! Kirjaudu järjestelmään ensisijaisesti Helsingin yliopiston tunnuksilla, jotta järjestelmään ei tallennu sinulta useita hakemuksia.

Jos sinulla on kysyttävää tuutorihausta, ole yhteydessä osoitteeseen guidance-coordination@helsinki.fi tai oman tiedekuntasi tuutorivastaavaan, joiden yhteystiedot löydät täältä. Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä osoitteeseen ulappa-tuki@helsinki.fi.

Tiedekuntien tuutorivastaavat tiedottavat tuutoriksi hakeneille valinnoista.

Kaikille tuutoreille yhteiset tuutorikoulutukset

Huom! Tämä koskee vain syksyn 2023 tuutoreita, jotka tuutoroivat ensimmäistä kertaa.

 • Yhteisiä yhdenvertaisuuskoulutuksia pilotoidaan keväällä 2023. Koulutuksiin osallistutaan ensisijaisesti Moodlessa. Osallistuminen live-koulutukseen on myös mahdollista Keskustakampuksella:

  • 13.4.suomeksi ja 26.4. englanniksi (osallistu vain toiseen koulutuspäivään)

   • Mukaan mahtuu rajoitettu määrä tuutoreita. Ilmoittautuminen live-koulutuksiin aukeaa viikolla 13.
 • Tuutoriseikkailu on HYYn ja Opiskelijapalveluiden järjestämä tuutorikoulutus kaikille uusille syksyn 2023 tuutoreille. Tuutoriseikkailussa oppimiasi taitoja ja tietoja voit hyödyntää syksyllä, kun opastat fukseja opintojen alkuun.
  • Tuutoriseikkailu järjestetään 18.4. ja 4.5. Toiseen päivään osallistuminen on pakollista uusille tuutoreille.

Kansainvälisten tuutoreiden koulutus

Syksyn 2023 keskitetty kv-tuutorikoulutus järjestetään etäopiskeluna Moodlen välityksellä huhti-toukokuussa. Moodle-alue avataan huhtikuussa ja tuutoriksi valitut saavat linkin alueelle lähempänä huhtikuuta.