Kaksikielisessä tutkinnossa suoritat kolmasosan opinnoistasi (vähintään 60 op) ruotsiksi ja kolmasosan (vähintään 60 op) suomeksi. Viimeisen kolmanneksen voit suorittaa valitsemallasi kielellä.

Perussääntö on, että tvexaaja suorittaa opintojakson, eli kirjoittaa tentin, esseen tai muut kurssitehtävät opetuskielellä. Näin kielitaito kehittyy ja opit samalla käyttämään oman alasi terminologiaa molemmilla kielillä.
Kaksikielisen tutkinnon suorittaaksesi sinun tulee:
- Ilmoittautua Tvex-opintoihin ennen toisen opiskeluvuoden syyslukukauden loppua*
- Suorittaa kurssi Johdanto kaksikielisiin opintoihin (2 op)
- Suorittaa vähintään 60 op sekä suomeksi että ruotsiksi
- Opintojen aikana saavuttaa taso C1 toisessa kotimaisessa kielessä. Tämän osoitat portfolion ja suullisen kokeen myötä. Lisätietoa löydät "Kielitaito ja kielituki" otsikon alla.
Ilmoittautuminen ei ole sitova ja voit milloin tahansa päättää suorittaa tavallisen kandidaatin tutkinnon. Tvex ei pidennä opiskeluaikaa. Opinnot, jotka suoritat Tvexin puitteissa tulevat osaksi tutkintoasi joka tapauksessa.
*Suositus on, että ilmoittaudut heti, kun alat suorittaa opintojasi. Suositeltavaa on myös, että valitset kaikki ruotsinkieliset kurssit, joita on tarjolla ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.
Mitkä opinnot voivat sisältyä kaksikieliseen tutkintoon?
Tvexaajana seuraat oman kandiohjelmasi opetussuunnitelmaa. Suurin osa kursseista, joita suoritat ruotsiksi ovat siis omasta koulutusohjelmastasi. Tämän lisäksi voit laajentaa kaksikielistä osaamistasi valitsemalla ruotsinkielisiä opintoja myös muista aineista.
Viikin kampuksella voit opiskella ruotsiksi ympäristötieteitä (esim. kokonaisuus Hållbar utveckling), molekyylibiotieteitä, taloustiedettä, matematiikkaa ja biologiaa ruotsiksi.
Kumpulan kampuksella tarjotaan ruotsinkielisiä kursseja lähinnä kemiassa ja fysiikassa, mutta myös maantieteessä.
Keskustakampuksella löydät ruotsinkielistä opetusta Soc&kom:ilta (Svenska social- och kommunalhögskolan) sekä kasvatustieteellisestä ja humanistisesta tiedekunnasta. Voit suorittaa kursseja ruotsiksi esim. yhteiskuntatieteissä, sosiaalipsykologiassa, viestinnässä, kasvatustieteissä, pohjoismaisessa kirjallisuudessa ja filosofiassa.
Täältä löydät linkkejä ruotsinkieliseen opetukseen.
Opintoihin voit sisällyttää myös kieliopintoja, JOO-opintoja sekä vaihdossa suoritettuja opintoja.